Exclusieve groepsreis Kreta

Kreta

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Alle eeuwen door heeft het eiland Kreta een magische klank gehad. Al in de oudheid deden vele verhalen de ronde: Zeus was er geboren en gestorven; Europa had er Minos gebaard, de eerste koning van Kreta; Theseus had de Minotauros gedood in het labyrint; en Daidalos was daaruit met zijn zoon Ikaros door de lucht ontsnapt. Het klimaat is altijd geprezen en de Minoïsche cultuur was voor tal van generaties intrigerend. Sinds de spectaculaire opgravingen van de paleizen in het begin van de twintigste eeuw zijn talloze geïnteresseerden naar Kreta gereisd. Ook de christenen, onder wie de apostel Paulus, de Byzantijnen, de Arabieren en de Turken hebben er hun sporen achtergelaten. Kreta, volgens Homeros het ‘mooie en vruchtbare eiland midden in de wijnkleurige zee’, staat garant voor een reis vol boeiende afwisseling.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, vr 16-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Heraklion. Drie overnachtingen in het centrum van de stad.

dag 2, za 17-04

Een stadswandeling voert ons langs enkele kerken, de Morosinifontein, de Bembofontein en de Loggia. De iconencollectie in de Agia Aikaterini is ook een bezoek waard. Het Historisch Museum in Heraklion presenteert de geschiedenis van Kreta van de eerste christelijke jaren tot halverwege de twintigste eeuw.

dag 3, zo 18-04

De tocht gaat naar het oostelijk deel van Kreta. In het plaatsje Kritsa is de Panagia Kera, de Kerk van de Alheilige Moeder Gods, een grote bezienswaardigheid. Na de restauratie van de fresco’s is het verschil te zien tussen de strenge Byzantijnse schilderkunst en de door de Italiaanse renaissance beïnvloede Kretenzische School. In de middag ontspannen boottocht door de Golf van Mirabello met aan boord een hapje en een drankje. We stoppen bij het eilandje Spinalonga, vanwege zijn strategische ligging door de Venetianen gebruikt als burcht. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het ingericht als lepra-kolonie.

dag 4, ma 19-04

De dag begint met het vermaarde paleis van koning Minos in Knossos. We bekijken de opgraving en de – omstreden – reconstructie die de Engelse archeoloog sir Arthur Evans heeft gemaakt. Terug in Heraklion schenken we ruime aandacht aan het Archeologisch Museum en wandelen we langs het graf van de schrijver Nikos Kazantzakis met het trotse grafschrift ‘Ik hoop op niets, ik ben bang voor niets, ik ben vrij’. Busrit naar het bergdorpje Zaros en verblijf aldaar.

dag 5, di 20-04

Gortys was gedurende de Romeinse overheersing de hoofdstad van Kreta. Hier had Sint-Paulus zijn metgezel Titus aangesteld als eerste bisschop van dit eiland. In Phaistos lag het paleis dat aan de broer van Minos, Radamanthys, zou hebben toebehoord. Net als in Knossos leidt een indrukwekkende toegang naar de centrale hof. Ook heiligdommen, ontvangstkamers, werkplaatsen en huizen zijn – met een plattegrond in de hand – goed te herkennen. De Minoïsche opgraving van Agia Triada is mooi gelegen in de natuur. Twee overnachtingen in Chania.

dag 6, wo 21-04

Chania, de tweede stad van het eiland, heeft de charme van het Venetiaanse en het Turkse verleden behouden, ondanks de verwoestende Duitse bombardementen in 1941. De haven met de gave vuurtoren geldt als een van de fraaiste uit de middeleeuwen. Het Archeologisch Museum, gehuisvest in de voormalige Sint-Franciscuskerk, heeft een rijke collectie. Tevens bezichtigen we het Byzantijns Museum en wandelen we rond in de markthal. Bij het familiebedrijf Biolea bij het plaatsje Astrikas, ten westen van Chania, zien we hoe de biologische olijfolie wordt gemaakt en proeven we diverse soorten. Vervolgens bekijken we de oeroude olijfboom in Vouves en het bijbehorende museum.

dag 7, do 22-04

In Rethymnon staan het Archeologisch Museum en de Venetiaanse burcht centraal. Bezichtiging van het klooster van Arkadi, het symbool van de Kretenzische vrijheid. De vele vrijheidsstrijders die zich hier met vrouwen en kinderen hadden teruggetrokken, werden belegerd door de Turken. Toen duidelijk werd dat de situatie uitzichtloos was, bliezen de Kretenzers hun gezinnen in de kruitkamer op en vochten ze zelf tot de laatste druppel bloed. Hun offer leidde tot verontwaardigde reacties in heel Europa en zou de kiem blijken van de Griekse onafhankelijkheid. Eén overnachting in Rethymnon.

dag 8, vr 23-04

Onderweg naar de Ida-berg stoppen we voor een bezoek aan het archeologisch museum dat bij de opgraving van Eleftherna hoort, in de oudheid een belangrijke stad. Een lange rit brengt ons vervolgens naar het dorp Anogia. Vandaar bereiken we na een prachtige tocht en een wandeling de Idagrot, volgens de mythologie de geboorteplaats van oppergod Zeus. Eén overnachting in Heraklion.

dag 9, za 24-04

Directe lijnvlucht van Heraklion naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Heraklion en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
16-04-2021: Amsterdam - Heraklion, 16.55 - 21.25 uur
24-04-2021: Heraklion - Amsterdam, 11.40 - 14.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis over Kreta wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Een boottocht naar het eiland Spinalonga is ook in de reis opgenomen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Heraklion (3 nachten) - Zaros (1 nacht) - Chania (2 nachten) - Rethymnon (1 nacht) - Heraklion (1 nacht)
U verblijft de meeste nachten in centraal gelegen viersterrenhotels. Alleen in het bergdorpje Zaros maken we gebruik van een eenvoudig hotel, mooi gelegen in de natuur met een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

April is een zeer geschikte periode voor een reis op Kreta. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klmaatinfo.nl). In de bergen is het koeler dan in de steden. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 35,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
16 t/m 24 april 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 2 februari 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 2 februari 2021: € 2195
vanaf 3 februari 2021: € 2295
toeslag eenpersoonskamer: € 275
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, alle diners, olijfolieproeverij, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn