Exclusieve groepsreis Kreta

Kreta

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Alle eeuwen door heeft het eiland Kreta een magische klank gehad. Al in de oudheid deden vele verhalen de ronde: Zeus was er geboren en gestorven; Europa had er Minos gebaard, de eerste koning van Kreta; Theseus had de Minotauros gedood in het labyrint; en Daidalos was daaruit met zijn zoon Ikaros door de lucht ontsnapt. Het klimaat is altijd geprezen en de Minoïsche cultuur was voor tal van generaties intrigerend. Sinds de spectaculaire opgravingen van de paleizen in het begin van de twintigste eeuw zijn talloze geïnteresseerden naar Kreta gereisd. Ook de christenen, onder wie de apostel Paulus, de Byzantijnen, de Arabieren en de Turken hebben er hun sporen achtergelaten. Kreta, volgens Homeros het ‘mooie en vruchtbare eiland midden in de wijnkleurige zee’, staat garant voor een reis vol boeiende afwisseling.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, za 12-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Heraklion. Drie overnachtingen in het centrum van de stad.

dag 2, zo 13-09

De dag begint met het vermaarde paleis van koning Minos in Knossos. We bekijken de opgraving en de – omstreden – reconstructie die de Engelse archeoloog sir Arthur Evans heeft gemaakt. Terug in Heraklion wandelen we langs het graf van de schrijver Nikos Kazantzakis met het trotse grafschrift ‘Ik hoop op niets, ik ben bang voor niets, ik ben vrij’.

dag 3, ma 14-09

De tocht gaat naar het oostelijk deel van Kreta. In het plaatsje Kritsa is de Panagia Kera, de Kerk van de Alheilige Moeder Gods, een grote bezienswaardigheid. Na de restauratie van de fresco’s is het verschil te zien tussen de strenge Byzantijnse schilderkunst en de door de Italiaanse renaissance beïnvloede Kretenzische School. In de middag ontspannen boottocht door de Golf van Mirabello met aan boord een hapje en een drankje. We stoppen bij het eilandje Spinalonga, vanwege zijn strategische ligging door de Venetianen gebruikt als burcht. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het ingericht als lepra-kolonie.

dag 4, di 15-09

Het Historisch Museum in Heraklion presenteert de geschiedenis van Kreta van de eerste christelijke jaren tot halverwege de twintigste eeuw. Een stadswandeling voert ons langs enkele kerken, de Morosinifontein, de Bembofontein en de Loggia. De iconencollectie in de Agia Aikaterini is ook een bezoek waard. Verblijf in een eenvoudig hotel in het bergdorpje Zaros.

dag 5, wo 16-09

Gortys was gedurende de Romeinse overheersing de hoofdstad van Kreta. Hier had Sint-Paulus zijn metgezel Titus aangesteld als eerste bisschop van dit eiland. In Phaistos lag het paleis dat aan de broer van Minos, Radamanthys, zou hebben toebehoord. Net als in Knossos leidt een indrukwekkende toegang naar de centrale hof. Ook heiligdommen, ontvangstkamers, werkplaatsen en huizen zijn – met een plattegrond in de hand – goed te herkennen. De Minoïsche opgraving van Agia Triada is mooi gelegen in de natuur. Twee overnachtingen in Chania.

dag 6, do 17-09

Chania, de tweede stad van het eiland, heeft de charme van het Venetiaanse en het Turkse verleden behouden, ondanks de verwoestende Duitse bombardementen in 1941. De haven met de gave vuurtoren geldt als een van de fraaiste uit de middeleeuwen. Het Archeologisch Museum, gehuisvest in de voormalige Sint-Franciscuskerk, heeft een rijke collectie. Tevens bezichtigen we het Byzantijns Museum en wandelen we rond in de markthal. Vervolgens bekijken we de oeroude olijfboom in Vouves en het bijbehorende museum. Bij het familiebedrijf Biolea zien we hoe de biologische olijfolie wordt gemaakt en proeven we diverse soorten.

dag 7, vr 18-09

In Rethymnon staan het Archeologisch Museum en de Venetiaanse burcht centraal. Bezichtiging van het klooster van Arkadi, het symbool van de Kretenzische vrijheid. De vele vrijheidsstrijders die zich hier met vrouwen en kinderen hadden teruggetrokken, werden belegerd door de Turken. Toen duidelijk werd dat de situatie uitzichtloos was, bliezen de Kretenzers hun gezinnen in de kruitkamer op en vochten ze zelf tot de laatste druppel bloed. Hun offer leidde tot verontwaardigde reacties in heel Europa en zou de kiem blijken van de Griekse onafhankelijkheid. Twee overnachtingen in Rethymnon.

dag 8, za 19-09

Ten zuiden van Rethymnon ligt de Minoïsche necropool Armeni. Een lange rit brengt ons vervolgens naar het herdersdorpje Anogia. Vandaar bereiken we na een prachtige tocht en een wandeling de Idagrot, volgens de mythologie de geboorteplaats van oppergod Zeus.

dag 9, zo 20-09

We rijden terug naar Heraklion, waar we ruime aandacht schenken aan het Archeologisch Museum. Ook is er wat vrije tijd. Eén overnachting in Heraklion.

dag 10, ma 21-09

Directe lijnvlucht van Heraklion naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Kreta Heraklion en vice versa met Transavia. De vluchttijden zijn:
12-09-2020: Amsterdam - Heraklion, 15.45 - 20.15 uur
21-09-2020: Heraklion - Amsterdam, 10.55 - 13.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis over Kreta wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Een boottocht naar het eiland Spinalonga is ook in de reis opgenomen.

Hotels en maaltijden

Overnachtingsplaatsen: Heraklion (3 nachten) - Zaros (1 nacht) - Chania (2 nachten) - Rethymnon (2 nachten) – Heraklion (1 nacht). De hotels in Chania en Rethymnon zijn centraal gelegen viersterren hotels. Het hotel in Heraklion is een decentraal gelegen boetiek hotel. Het tweesterrenhotel in Zaros is uniek gelegen aan de berg Ida. Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants of tavernes. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Half september is een zeer geschikte periode voor een reis op Kreta. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). In de bergen is het koeler dan in de steden. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
12 t/m 21 september 2020

Reissom

t/m 1 juli 2020: € 2375
vanaf 2 juli 2020: € 2475
toeslag eenpersoonskamer: € 330
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, alle diners, olijfolieproeverij, reisleiding, lokale gids, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 9 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

Berit Akse MA