dag 1, vr 16-04
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Heraklion. Drie overnachtingen in het centrum van de stad.
dag 2, za 17-04
Een stadswandeling voert ons langs enkele kerken, de Morosinifontein, de Bembofontein en de Loggia. De iconencollectie in de Agia Aikaterini is ook een bezoek waard. Het Historisch Museum in Heraklion presenteert de geschiedenis van Kreta van de eerste christelijke jaren tot halverwege de twintigste eeuw.
dag 3, zo 18-04
De tocht gaat naar het oostelijk deel van Kreta. In het plaatsje Kritsa is de Panagia Kera, de Kerk van de Alheilige Moeder Gods, een grote bezienswaardigheid. Na de restauratie van de fresco’s is het verschil te zien tussen de strenge Byzantijnse schilderkunst en de door de Italiaanse renaissance beïnvloede Kretenzische School. In de middag ontspannen boottocht door de Golf van Mirabello met aan boord een hapje en een drankje. We stoppen bij het eilandje Spinalonga, vanwege zijn strategische ligging door de Venetianen gebruikt als burcht. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd het ingericht als lepra-kolonie.
dag 4, ma 19-04
De dag begint met het vermaarde paleis van koning Minos in Knossos. We bekijken de opgraving en de – omstreden – reconstructie die de Engelse archeoloog sir Arthur Evans heeft gemaakt. Terug in Heraklion schenken we ruime aandacht aan het Archeologisch Museum en wandelen we langs het graf van de schrijver Nikos Kazantzakis met het trotse grafschrift ‘Ik hoop op niets, ik ben bang voor niets, ik ben vrij’. Busrit naar het bergdorpje Zaros en verblijf aldaar.
dag 5, di 20-04
Gortys was gedurende de Romeinse overheersing de hoofdstad van Kreta. Hier had Sint-Paulus zijn metgezel Titus aangesteld als eerste bisschop van dit eiland. In Phaistos lag het paleis dat aan de broer van Minos, Radamanthys, zou hebben toebehoord. Net als in Knossos leidt een indrukwekkende toegang naar de centrale hof. Ook heiligdommen, ontvangstkamers, werkplaatsen en huizen zijn – met een plattegrond in de hand – goed te herkennen. De Minoïsche opgraving van Agia Triada is mooi gelegen in de natuur. Twee overnachtingen in Chania.
dag 6, wo 21-04
Chania, de tweede stad van het eiland, heeft de charme van het Venetiaanse en het Turkse verleden behouden, ondanks de verwoestende Duitse bombardementen in 1941. De haven met de gave vuurtoren geldt als een van de fraaiste uit de middeleeuwen. Het Archeologisch Museum, gehuisvest in de voormalige Sint-Franciscuskerk, heeft een rijke collectie. Tevens bezichtigen we het Byzantijns Museum en wandelen we rond in de markthal. Bij het familiebedrijf Biolea bij het plaatsje Astrikas, ten westen van Chania, zien we hoe de biologische olijfolie wordt gemaakt en proeven we diverse soorten. Vervolgens bekijken we de oeroude olijfboom in Vouves en het bijbehorende museum.
dag 7, do 22-04
In Rethymnon staan het Archeologisch Museum en de Venetiaanse burcht centraal. Bezichtiging van het klooster van Arkadi, het symbool van de Kretenzische vrijheid. De vele vrijheidsstrijders die zich hier met vrouwen en kinderen hadden teruggetrokken, werden belegerd door de Turken. Toen duidelijk werd dat de situatie uitzichtloos was, bliezen de Kretenzers hun gezinnen in de kruitkamer op en vochten ze zelf tot de laatste druppel bloed. Hun offer leidde tot verontwaardigde reacties in heel Europa en zou de kiem blijken van de Griekse onafhankelijkheid. Eén overnachting in Rethymnon.
dag 8, vr 23-04
Onderweg naar de Ida-berg stoppen we voor een bezoek aan het archeologisch museum dat bij de opgraving van Eleftherna hoort, in de oudheid een belangrijke stad. Een lange rit brengt ons vervolgens naar het dorp Anogia. Vandaar bereiken we na een prachtige tocht en een wandeling de Idagrot, volgens de mythologie de geboorteplaats van oppergod Zeus. Eén overnachting in Heraklion.
dag 9, za 24-04
Directe lijnvlucht van Heraklion naar Amsterdam.