



Koninginnen van Egypte
-
We richten ons tijdens deze reis op de beroemde koninginnen uit het verleden. Bij ons bezoek aan Gizeh ligt het accent op de zes piramiden van koninginnen uit het Oude Rijk. In het Egyptisch Museum maken we kennis met beelden en sieraden van de beroemde Egyptische koninginnen. We gaan op zoek naar het paleis van koningin Nefertiti in Tell el-Amarna en in Dendera bezoeken we de tempel van de godin Hathor. Op de westoever van de Nijl bij Luxor bewonderen we het schitterende graf van koningin Nefertari en natuurlijk de beroemde tempel van Koningin Hatsjepsoet. In Esna is het plafond van de tempel van Chnoem recentelijk schoongemaakt. Het toont zeer bijzondere astronomische voorstellingen met tekens van de dierenriem. In Aswan bezoeken we de tempel van de godin Isis op het eiland Philae. Het absolute hoogtepunt vormt het bezoek aan de tempels van Ramses II en zijn koningin Nefertari te Aboe Simbel.
-
dag 1, vr 16-02
In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per touringcar begeven we ons naar een vijfsterrenhotel nabij de piramiden, waar we vier nachten verblijven.
dag 2, za 17-02
In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We bezoeken we de koninginnenpiramide G1a. Dit bouwwerk ligt aan de oostzijde van de Grote Piramide en werd tot enkele jaren geleden toegeschreven aan koningin Meretites I, de echtgenote van Choefoe. Tegenwoordig wordt gedacht aan de secundaire begrafenis van koningin Hetepheres I, de moeder van Choefoe. We bezichtigen de mastaba van koningin Meresanch III en begeven ons naar de drie piramiden voor de koninginnen van Menkaoera. We wandelen door het woestijnzand naar een panoramische punt. We gebruiken de lunch bij 9 Pyramids Lounge. Hierna wandelen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh. In de avond vindt een welkomstdiner plaats in de vorm van een open buffet in restaurant l’Orangerie van ons hotel.
dag 3, zo 18-02
Wanneer het Grand Egyptian Museum in Gizeh voor het publiek is geopend, wordt de hele dag met een bezoek aan dit nieuwe museum ingevuld. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het alternatief is een bezoek in de ochtend aan het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro. Na een lunch bij het Hill-top Restaurant in het Azhar Park bezoeken we het National Museum of Egyptian Civilization met de mummies van de farao's uit het Nieuwe Rijk.
dag 4, ma 19-02
We beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum in Sakkara. We bezichtigen de trappenpiramide van Djoser aan de buitenzijde. We wandelen naar het grafveld uit het Nieuwe Rijk met de graven van Maya en Merit, Horemheb en Meryneith. Voordat we Sakkara verlaten, bezoeken we de mastaba van Mereroeka en dalen we af tot in de grafkamer van de piramide van Teti. Tot slot brengen we een kort bezoek aan het rotsgraf van Matia, de voedster van Toetanchamon. We gebruiken een late lunch in de tuin van Sakkara Palm Club. Op de terugweg naar ons hotel maken we nog een stop bij een supermarkt om te bevoorraden voor de lunches van de komende drie dagen in Midden-Egypte.
dag 5, di 20-02
Vandaag vertrekken we naar het zuiden. Bij aankomst in Beni Hassan houden we een picknick in het schaduwrijke tuintje van het ticket office. We bezoeken vervolgens vier rotsgraven uit het Middenrijk van gouwvorsten uit de oryxgouw. De decoratie op de grafwanden is in schildering aangebracht. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot. We overnachten in het Horus Resort in El-Minya waar een gezamenlijk diner wordt geserveerd.
dag 6, wo 21-02
Bij aankomst in Tell el-Amarna bekijken we het door Barry Kemp opgegraven paleis van koningin Nefertiti. We bezoeken vervolgens het koningsgraf van Achnaton in de oostelijke wadi. Daarna bezichtigen we vier noordelijke graven. Als eerste het graf van Hoeya, de hofmeester van koningin Teje. Meryra II was de hofmeester van koningin Nefertiti, Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. Na een picknick op het terras van de teftish, dat is het gebouw waar de inspecteurs verblijven, rijden we naar het graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. We maken ook een stop bij de restanten van het huis van beeldhouwer Thoetmoses. Op 5 december 2012 werd daar de beroemde portretkop van Nefertiti gevonden. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie. In de late namiddag maken we een lange rit naar Sohag. We overnachten in het Diamond Azur Hotel in Sohag waar een gezamenlijk diner wordt geserveerd.
dag 7, do 22-02
Na het ontbijt bezoeken we het Sohag National Museum. Het museumgebouw heeft de vorm van een tempel en kijkt uit over de Nijl. Het museum toont niet alleen de geschiedenis van Egypte als land, maar onthult ook de geschiedenis van de oude steden Sohag, Abydos en Achmim. Een zaal is gewijd aan de rol van Egyptische vrouwen door de geschiedenis heen. Vervolgens bekijken we het imposante beeld van koningin Meritamon in het centrum van Achmim. Rond het middaguur komen we aan bij het House of Life hotel in Abydos. Hier verblijven we twee nachten op basis van volpension. Na de lunch bezoeken we de tempel van Sethy I. Dit heiligdom is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Hier maakt de tempel een hoek van negentig graden met het voorste deel van de tempel. De reden voor deze afwijking is dat direct achter de tempel zich het Osireion bevindt. Dit oudere bouwwerk werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk.
dag 8, vr 23-02
Dit wordt een bijzondere dag met een bezoek aan Kom es-Sultan, de restanten van de tempel van Osiris. Vervolgens bezoeken we Sjoenet ez-Zebib. Dit is een van de oudste bewaard gebleven bouwwerken uit tichelsteen ter wereld. Met speciale permissie van de Egyptische oudheidkundige dienst brengen we een bezoek aan het grafveld van Oemm el-Qa’ab. Daar bekijken we de ligging van verscheidene grotendeels weer onder zand afgedekte graven van koningen uit de eerste en tweede dynastie. Vooral het graf van koningsmoeder Merneith en dat van haar zoon Den, krijgen onze aandacht. Aan het einde van de ochtend bezoeken we de tempel van Ramses II in Abydos.
dag 9, za 24-02
We reizen door naar het zuiden en aan het einde van de ochtend bezoeken we de tempel van Hathor te Dendera. Dit beroemde heiligdom dateert uit de tijd van de Ptolemaeën. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Een zijkapel van de tempel toont de hemelgodin Noet met de dagelijks ondergaande en nieuwgeboren zon. Op de achterwand van de tempel staat een afbeelding van Cleopatra VII samen met haar zoon Caesarion. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. We houden een picknick op het terras van het bezoekerscentrum in Dendera. Aan het eind van de middag bereiken we het Steigenberger Nile Palace Hotel in Luxor waar we vier nachten verblijven op basis van logies en ontbijt.
dag 10, zo 25-02
We bezoeken vandaag de Thebaanse westoever. We maken een stop bij de kolossen van Memnon. Vervolgens begeven we ons naar het arbeidersdorp Deir el-Medina voor een bezoek aan de graven van Sennedjem, Inherchaoe, Amonnacht, Nebenmaät en Chaëmteri. Na een koffiepauze bezoeken we het tempelcomplex van Medinet Haboe. De aandacht gaat uit naar de kleine tempel van koningin Hatsjepsoet. Na een lunch in de tuin van pension Marsam gaan we naar het Dal der Koningen waar we drie graven bezoeken waaronder dat van koningin Tawosret. Aan het begin van de avond bezoeken we het Luxor Museum.
dag 11, ma 26-02
In de ochtend bezoeken we de tempel van Karnak. De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. De middag is ter vrije besteding. Aan het begin van de avond bezoeken we de prachtig verlichte Luxortempel. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon. Ook de goddelijke geboorte van Amenhotep III bij zijn moeder koningin Moetemwia zal worden toegelicht.
dag 12, di 27-02
Op de Thebaanse westoever bezichtigen we deze ochtend de terrassentempel van koningin Hatsjepsoet te Deir el-Bahri. Vervolgens bezoeken we in Sjeich Abd el-Qoerna de graven van Sennefer en Rechmira. Na een lunch in de tuin van pension Marsam begeven we ons naar het Dal der Koninginnen waar we het graf van Nefertari bewonderen. De gelegenheid bestaat om aansluitend aan het programma à la carte te dineren op het dakterras van het Nile Valley Hotel. De eigenaar zorgt ervoor dat we in de avond met een motorboot naar ons hotel worden gebracht.
dag 13, wo 28-02
We reizen vandaag door naar Esna en bezoeken daar de tempel van Chnoem. In Edfoe bezichtigen we de tempel van Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. Bij het cafetaria van de tempel houden we een picknick. We steken vervolgens de rivier over en bezoeken in Kom Ombo de dubbele tempel gewijd aan Sobek en Harweris. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We verblijven drie nachten in het Mövenpick Resort Aswan op basis van logies en ontbijt.
dag 14, do 29-02
Vandaag staat ons een feloeka, een traditionele Nubische zeilboot, ter beschikking. We varen naar Qoebbet el-Hawa aan de westkant van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht. Na een lunch bij restaurant Salah ed-Din aan de corniche van Aswan, varen we door naar het eiland Elephantine. Hier bevinden zich de tempels van de ramgod Chnoem en zijn godinnen Satet en Anoeket. Ook een kleine graftempel van de gouwvorst Hekaïb is hier te zien. Op het eiland is ook een prachtige Nilometer te bewonderen.
dag 15, vr 01-03
We maken vandaag een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel vertoont zich de vergoddelijkte Ramses, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van het complex is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn scènes afgebeeld van koningin Nefertari.
dag 16, za 02-03
In de ochtend bezichtigen we de granietgroeve met de onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij opgravingen aan de steengroeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Aansluitend gaan we naar het eiland Philae waar we de prachtige tempel van Isis bewonderen. Op hetzelfde eiland staat ook het ‘bed van de farao’, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. We genieten van een lunch in het Old Nubian Guesthouse. In de middag vliegen we van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Méridien Cairo Airport Hotel waar een afscheidsdiner plaatsvindt in restaurant Evoo.
dag 17, zo 03-03
Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.
-
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air. De vluchttijden zijn:
16-02-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.20 uur
03-03-2024: Caïro - Amsterdam, 10.10 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.Vervoer ter plaatse
Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor de excursie naar Oemm el-Qa’ab wordt gebruik gemaakt van terreinwagens met maximaal 7 personen per auto. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Caïro (4 nachten) - El-Minya (1 nacht) - Sohag (1 nacht) - Abydos (2 nachten) - Luxor (4 nachten) - Aswan (3 nachten) - Caïro (1 nacht)
Het verblijf In Caïro, Luxor an Aswan vindt plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Het hotel in Sohag is drie tot vier sterren. De hotels in El-Minya en Abydos zijn goede maar eenvoudige toeristenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.Maaltijden
Het verblijf in El-Minya en Sohag is op basis van halfpension; het verblijf in Abydos is op basis van volpension. Daarnaast zijn een welkomstdiner en afscheidsdiner inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening.
De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst. -
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn.
In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.Gezondheid
Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.Reisperiode
De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.
Grensdocumenten
Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 3 september 2024.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.Visum
Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.
Geld
De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (mei 2023) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,03 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
-
We richten ons tijdens deze reis op de beroemde koninginnen uit het verleden. Bij ons bezoek aan Gizeh ligt het accent op de zes piramiden van koninginnen uit het Oude Rijk. In het Egyptisch Museum maken we kennis met beelden en sieraden van de beroemde Egyptische koninginnen. We gaan op zoek naar het paleis van koningin Nefertiti in Tell el-Amarna en in Dendera bezoeken we de tempel van de godin Hathor. Op de westoever van de Nijl bij Luxor bewonderen we het schitterende graf van koningin Nefertari en natuurlijk de beroemde tempel van Koningin Hatsjepsoet. In Esna is het plafond van de tempel van Chnoem recentelijk schoongemaakt. Het toont zeer bijzondere astronomische voorstellingen met tekens van de dierenriem. In Aswan bezoeken we de tempel van de godin Isis op het eiland Philae. Het absolute hoogtepunt vormt het bezoek aan de tempels van Ramses II en zijn koningin Nefertari te Aboe Simbel.
-
dag 1, vr 16-02
In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per touringcar begeven we ons naar een vijfsterrenhotel nabij de piramiden, waar we vier nachten verblijven.
dag 2, za 17-02
In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We bezoeken we de koninginnenpiramide G1a. Dit bouwwerk ligt aan de oostzijde van de Grote Piramide en werd tot enkele jaren geleden toegeschreven aan koningin Meretites I, de echtgenote van Choefoe. Tegenwoordig wordt gedacht aan de secundaire begrafenis van koningin Hetepheres I, de moeder van Choefoe. We bezichtigen de mastaba van koningin Meresanch III en begeven ons naar de drie piramiden voor de koninginnen van Menkaoera. We wandelen door het woestijnzand naar een panoramische punt. We gebruiken de lunch bij 9 Pyramids Lounge. Hierna wandelen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh. In de avond vindt een welkomstdiner plaats in de vorm van een open buffet in restaurant l’Orangerie van ons hotel.
dag 3, zo 18-02
Wanneer het Grand Egyptian Museum in Gizeh voor het publiek is geopend, wordt de hele dag met een bezoek aan dit nieuwe museum ingevuld. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het alternatief is een bezoek in de ochtend aan het Egyptisch Museum in het centrum van Caïro. Na een lunch bij het Hill-top Restaurant in het Azhar Park bezoeken we het National Museum of Egyptian Civilization met de mummies van de farao's uit het Nieuwe Rijk.
dag 4, ma 19-02
We beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum in Sakkara. We bezichtigen de trappenpiramide van Djoser aan de buitenzijde. We wandelen naar het grafveld uit het Nieuwe Rijk met de graven van Maya en Merit, Horemheb en Meryneith. Voordat we Sakkara verlaten, bezoeken we de mastaba van Mereroeka en dalen we af tot in de grafkamer van de piramide van Teti. Tot slot brengen we een kort bezoek aan het rotsgraf van Matia, de voedster van Toetanchamon. We gebruiken een late lunch in de tuin van Sakkara Palm Club. Op de terugweg naar ons hotel maken we nog een stop bij een supermarkt om te bevoorraden voor de lunches van de komende drie dagen in Midden-Egypte.
dag 5, di 20-02
Vandaag vertrekken we naar het zuiden. Bij aankomst in Beni Hassan houden we een picknick in het schaduwrijke tuintje van het ticket office. We bezoeken vervolgens vier rotsgraven uit het Middenrijk van gouwvorsten uit de oryxgouw. De decoratie op de grafwanden is in schildering aangebracht. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot. We overnachten in het Horus Resort in El-Minya waar een gezamenlijk diner wordt geserveerd.
dag 6, wo 21-02
Bij aankomst in Tell el-Amarna bekijken we het door Barry Kemp opgegraven paleis van koningin Nefertiti. We bezoeken vervolgens het koningsgraf van Achnaton in de oostelijke wadi. Daarna bezichtigen we vier noordelijke graven. Als eerste het graf van Hoeya, de hofmeester van koningin Teje. Meryra II was de hofmeester van koningin Nefertiti, Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. Na een picknick op het terras van de teftish, dat is het gebouw waar de inspecteurs verblijven, rijden we naar het graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. We maken ook een stop bij de restanten van het huis van beeldhouwer Thoetmoses. Op 5 december 2012 werd daar de beroemde portretkop van Nefertiti gevonden. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie. In de late namiddag maken we een lange rit naar Sohag. We overnachten in het Diamond Azur Hotel in Sohag waar een gezamenlijk diner wordt geserveerd.
dag 7, do 22-02
Na het ontbijt bezoeken we het Sohag National Museum. Het museumgebouw heeft de vorm van een tempel en kijkt uit over de Nijl. Het museum toont niet alleen de geschiedenis van Egypte als land, maar onthult ook de geschiedenis van de oude steden Sohag, Abydos en Achmim. Een zaal is gewijd aan de rol van Egyptische vrouwen door de geschiedenis heen. Vervolgens bekijken we het imposante beeld van koningin Meritamon in het centrum van Achmim. Rond het middaguur komen we aan bij het House of Life hotel in Abydos. Hier verblijven we twee nachten op basis van volpension. Na de lunch bezoeken we de tempel van Sethy I. Dit heiligdom is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Hier maakt de tempel een hoek van negentig graden met het voorste deel van de tempel. De reden voor deze afwijking is dat direct achter de tempel zich het Osireion bevindt. Dit oudere bouwwerk werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk.
dag 8, vr 23-02
Dit wordt een bijzondere dag met een bezoek aan Kom es-Sultan, de restanten van de tempel van Osiris. Vervolgens bezoeken we Sjoenet ez-Zebib. Dit is een van de oudste bewaard gebleven bouwwerken uit tichelsteen ter wereld. Met speciale permissie van de Egyptische oudheidkundige dienst brengen we een bezoek aan het grafveld van Oemm el-Qa’ab. Daar bekijken we de ligging van verscheidene grotendeels weer onder zand afgedekte graven van koningen uit de eerste en tweede dynastie. Vooral het graf van koningsmoeder Merneith en dat van haar zoon Den, krijgen onze aandacht. Aan het einde van de ochtend bezoeken we de tempel van Ramses II in Abydos.
dag 9, za 24-02
We reizen door naar het zuiden en aan het einde van de ochtend bezoeken we de tempel van Hathor te Dendera. Dit beroemde heiligdom dateert uit de tijd van de Ptolemaeën. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Een zijkapel van de tempel toont de hemelgodin Noet met de dagelijks ondergaande en nieuwgeboren zon. Op de achterwand van de tempel staat een afbeelding van Cleopatra VII samen met haar zoon Caesarion. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. We houden een picknick op het terras van het bezoekerscentrum in Dendera. Aan het eind van de middag bereiken we het Steigenberger Nile Palace Hotel in Luxor waar we vier nachten verblijven op basis van logies en ontbijt.
dag 10, zo 25-02
We bezoeken vandaag de Thebaanse westoever. We maken een stop bij de kolossen van Memnon. Vervolgens begeven we ons naar het arbeidersdorp Deir el-Medina voor een bezoek aan de graven van Sennedjem, Inherchaoe, Amonnacht, Nebenmaät en Chaëmteri. Na een koffiepauze bezoeken we het tempelcomplex van Medinet Haboe. De aandacht gaat uit naar de kleine tempel van koningin Hatsjepsoet. Na een lunch in de tuin van pension Marsam gaan we naar het Dal der Koningen waar we drie graven bezoeken waaronder dat van koningin Tawosret. Aan het begin van de avond bezoeken we het Luxor Museum.
dag 11, ma 26-02
In de ochtend bezoeken we de tempel van Karnak. De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. De middag is ter vrije besteding. Aan het begin van de avond bezoeken we de prachtig verlichte Luxortempel. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon. Ook de goddelijke geboorte van Amenhotep III bij zijn moeder koningin Moetemwia zal worden toegelicht.
dag 12, di 27-02
Op de Thebaanse westoever bezichtigen we deze ochtend de terrassentempel van koningin Hatsjepsoet te Deir el-Bahri. Vervolgens bezoeken we in Sjeich Abd el-Qoerna de graven van Sennefer en Rechmira. Na een lunch in de tuin van pension Marsam begeven we ons naar het Dal der Koninginnen waar we het graf van Nefertari bewonderen. De gelegenheid bestaat om aansluitend aan het programma à la carte te dineren op het dakterras van het Nile Valley Hotel. De eigenaar zorgt ervoor dat we in de avond met een motorboot naar ons hotel worden gebracht.
dag 13, wo 28-02
We reizen vandaag door naar Esna en bezoeken daar de tempel van Chnoem. In Edfoe bezichtigen we de tempel van Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. Bij het cafetaria van de tempel houden we een picknick. We steken vervolgens de rivier over en bezoeken in Kom Ombo de dubbele tempel gewijd aan Sobek en Harweris. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We verblijven drie nachten in het Mövenpick Resort Aswan op basis van logies en ontbijt.
dag 14, do 29-02
Vandaag staat ons een feloeka, een traditionele Nubische zeilboot, ter beschikking. We varen naar Qoebbet el-Hawa aan de westkant van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht. Na een lunch bij restaurant Salah ed-Din aan de corniche van Aswan, varen we door naar het eiland Elephantine. Hier bevinden zich de tempels van de ramgod Chnoem en zijn godinnen Satet en Anoeket. Ook een kleine graftempel van de gouwvorst Hekaïb is hier te zien. Op het eiland is ook een prachtige Nilometer te bewonderen.
dag 15, vr 01-03
We maken vandaag een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel vertoont zich de vergoddelijkte Ramses, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van het complex is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn scènes afgebeeld van koningin Nefertari.
dag 16, za 02-03
In de ochtend bezichtigen we de granietgroeve met de onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij opgravingen aan de steengroeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Aansluitend gaan we naar het eiland Philae waar we de prachtige tempel van Isis bewonderen. Op hetzelfde eiland staat ook het ‘bed van de farao’, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. We genieten van een lunch in het Old Nubian Guesthouse. In de middag vliegen we van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Méridien Cairo Airport Hotel waar een afscheidsdiner plaatsvindt in restaurant Evoo.
dag 17, zo 03-03
Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.
-
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air. De vluchttijden zijn:
16-02-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.20 uur
03-03-2024: Caïro - Amsterdam, 10.10 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.Vervoer ter plaatse
Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor de excursie naar Oemm el-Qa’ab wordt gebruik gemaakt van terreinwagens met maximaal 7 personen per auto. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Caïro (4 nachten) - El-Minya (1 nacht) - Sohag (1 nacht) - Abydos (2 nachten) - Luxor (4 nachten) - Aswan (3 nachten) - Caïro (1 nacht)
Het verblijf In Caïro, Luxor an Aswan vindt plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Het hotel in Sohag is drie tot vier sterren. De hotels in El-Minya en Abydos zijn goede maar eenvoudige toeristenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.Maaltijden
Het verblijf in El-Minya en Sohag is op basis van halfpension; het verblijf in Abydos is op basis van volpension. Daarnaast zijn een welkomstdiner en afscheidsdiner inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening.
De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst. -
Audiosysteem
Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn.
In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.Gezondheid
Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.Reisperiode
De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ’s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.
Grensdocumenten
Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 3 september 2024.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.Visum
Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.
Geld
De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (mei 2023) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,03 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.Entrees
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.
Reisleiding
De reis wordt geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.
drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.
Samenwerking
Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. De reizen van Huub Pragt zijn zeer intensief met een vol programma en uitgebreide inhoudelijke informatie over het oude Egypte.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.
Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.
Reisgegevens
17-daagse vliegreis
16 februari t/m 3 maart 2024
Reissom
€ 5280
toeslag eenpersoonskamer: € 995
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, vademecum, voorbereidingsbijeenkomst op 21 januari 2024, visum, entrees, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 13 / maximum: 24