Klassiek Iran

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Iran kent een indrukwekkende historie. Het werd veroverd door de Arabieren, maar is zich meer dan ooit bewust van zijn koninklijke verleden. Iran is een land van tegenstellingen: streng islamitisch, maar met een jonge bevolking die hunkert naar vrijheid; woestijnen die afgewisseld worden door steden met rijk bevloeide tuinen; schitterende moskeeën als decor van stoffige straten met lemen huizen. Het hoogtepunt is Isfahan, volgens velen de mooiste stad ter wereld. Maar Iran is vóór alles een land met een ziel, gevoed door trots, poëzie en zang. Een bezoek aan dit land zult u niet snel vergeten.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Cornelis Jonkman. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Heeft vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië. Hij leidt wederom ook onze reis naar Iran.

Iran klassiek kaartje

dag 1, wo 08-04

Indirecte lijnvlucht Amsterdam-Teheran. Transfer naar ons centraal gelegen hotel, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, do 09-04

Teheran is sinds het eind van de achttiende eeuw de hoofdstad van het land. Het is een moderne stad met weinig oude monumenten. We bezichtigen daarom vooral de musea met hun rijke verzamelingen. Vanwege de nachtelijke aankomst in het hotel ontbijten we wat later. Het Nationaal Museum geeft een overzicht van de kunst uit de oudheid. Het Islamitisch Museum bestrijkt de Islamitische periode. Het Nationaal Juwelenmuseum heeft een ongekende collectie juwelen en koningskronen. Ten slotte bezoeken we het Keramiek- en Glasmuseum.

dag 3, vr 10-04

Voortzetting van het programma in Teheran. In het paleizencomplex van de sjah en Farah Diba zijn nu museale collecties ondergebracht, onder andere in het Groene Paleis en het Witte Paleis. We rijden langs de vroegere Amerikaanse ambassade op weg naar het Reza Abbasi Museum, dat door Farah Diba werd ingericht.

dag 4, za 11-04

Na een bezoek aan het Golestan Paleis, waar de koningen uit de negentiende eeuw verbleven, verlaten we Teheran. Via het mausoleum van Khomeini rijden we naar Kashan voor de overnachting. Onderweg stoppen we in Qom, na Mashad de heiligste stad van Iran. In Kashan bezoeken we de ommuurde Fin-tuin en de interessante opgraving van Sialk.

dag 5, zo 12-04

Kashan was een bloeiende cultuurstad ten tijde van de Seltsjoeken, rond de elfde en de twaalfde eeuw. De stad is in 1221 door de Mongolen verwoest, maar bloeide weer op in de veertiende eeuw onder de Ilkhaniden. Een nieuwe bloeiperiode volgde onder de Safaviden in de zestiende en de zeventiende eeuw. De stad is rijk aan monumenten, zoals de Vrijdagmoskee met een mihrab en een minaret uit de elfde eeuw en de Agha Bozorg-moskee en de gelijknamige medresse uit de negentiende eeuw. Ook zijn er schitterende koopmanshuizen zoals de Boroudjerdi-huis, waar we een kijkje nemen. Na de lunch rijden we door naar Isfahan voor drie overnachtingen.

dag 6, ma 13-04

Isfahan was reeds bewoond ten tijde van de Achaemeniden. In de middeleeuwen was de handelsstad beroemd door zijn zijde- en katoenproductie. Bij de zogenaamde tweede Mongolenstorm in 1388 onder Timoer Lenk werd de stad verwoest en geplunderd. Sjah Abbas I de Grote riep in 1598 Isfahan uit tot de hoofdstad van het Iraanse Rijk. Naast de al bestaande stad bouwde hij een geheel nieuwe stad met als centrum het indrukwekkende Meidan-plein. We beginnen met het Chehel Sotoun, het Paleis met de Veertig Zuilen. We wandelen daarna naar het Ali Qapu-paleis met uitzicht over het plein. De akoestiek onder de koepel van de Imam-moskee is fameus. Ten slotte bezoeken we de privémoskee van Abbas de Grote, de Lotfollah.

dag 7, di 14-04

Vanmorgen staan de Vrijdagmoskee en de Ali-minaret met de bijbehorende moskee op het programma. In Djolfa, de Armeense wijk, bezoeken we de Vank-kathedraal – waarvan alle muren met fresco’s zijn beschilderd – en het ernaast gelegen museum. Isfahan heeft een aantal oude bruggen. We bewandelen de twee mooiste.

dag 8, wo 15-04

Van Isfahan gaan we op weg naar het oostelijker gelegen Yazd en bezoeken onderweg de middeleeuwse stad Nain. De Vrijdagmoskee is gebouwd als een Arabische pijlermoskee. In een herenhuis uit de zestiende eeuw is een klein etnologisch museum ingericht. Ten slotte stoppen we bij het zoroastrische heiligdom Chak Chak, hoog tegen een rotswand gelegen. Twee overnachtingen in Yazd.

dag 9, do 16-04

De binnenstad van Yazd is prachtig bewaard. Typerend zijn de windtorens en de cisternen. We gaan naar de Vrijdagmoskee en het Davazdah Imam-mausoleum. In de middag gaan we naar de Vuurtempel van de zoroastriërs en de Bagh-e Dolat Abad-tuin. Op de twee Torens van Stilte werden de lichamen van gestorven zoroastriërs overgelaten aan de elementen. Ten slotte proberen we een Zurkhaneh ofwel 'huis van de kracht' te bezoeken, waar mannen onder gezongen begeleiding eeuwenoude rituele oefeningen doen.

dag 10, vr 17-04

Onderweg naar Shiraz stoppen we in Pasargade. Hier bevindt zich de tombe van Cyrus de Grote (550-530 vóór Christus), alsmede de resten van zijn paleizen. De kalkstenen waterleidingen vertellen ons dat er eens een prachtig aangelegde tuin moet zijn geweest. De laatste drie nachten logeren we in Shiraz.

dag 11, za 18-04

Shiraz wordt de stad van de rozen, de liefde en de nachtegalen genoemd. Het was de woonplaats van de beroemde dichters Saadi en Hafez uit de dertiende en de veertiende eeuw. Shiraz is na een tumultueus verleden in de achttiende eeuw hersteld en uitgebreid onder Karim Khan Zand. Veel gebouwen dateren dan ook uit die tijd. En nog altijd trekken de mausolea van twee neven van de negende-eeuwse imam Reza vele pelgrims. We brengen een bezoek aan de Wakil-moskee en de gelijknamige bazaar, een fraaie medresse, de Nasir al-Molk-moskee, de botanische paleistuin en het Shah-e Cheragh-schrijn.

dag 12, zo 19-04

Dagexcursie naar Persepolis. Onderweg stoppen we bij reusachtige, in de rots uitgehakte reliëfs van Sassanidische koningen en bij de graven van de Achaemeniden. Daarna bezichtigen we uitvoerig de ruïnen van het indrukwekkende paleiscomplex van Persepolis. De bouw ervan begon onder koning Darius I de Grote, rond 500 vóór Christus. Het was nog niet voltooid, toen het 200 jaar later door Alexander de Grote in brand werd gestoken en verwoest. Het complex werd nooit herbouwd. Onder de laag puin en as bleven de vele reliëfs goed bewaard, zodat we ze nu nagenoeg gaaf kunnen bewonderen. Hoewel er enkele eeuwen aan is gewerkt, heeft men alles gebouwd en gedecoreerd in de stijl die door Darius was geïntroduceerd. Hierin zijn oosterse en westerse elementen samengesmolten. De kunstenaars, bouwvakkers en beeldhouwers kwamen uit alle delen van het rijk: Griekenland, Egypte en Assyrië. Het waren geen slaven of krijgsgevangenen, maar vrije ambachtslieden. Dankzij het teruggevonden archief zijn we goed op de hoogte van wat ze betaald kregen. Uit dit archief blijkt ook dat Persepolis niet alleen een koninklijke residentie was, maar tevens een administratief bestuurscentrum.

dag 13, ma 20-04

In Shiraz woonden de beroemde dichters Saadi en Hafez, wiens mausolea we bezoeken. Hafez is bij uitstek de dichter van de liefde en hoort bij de ziel van Iran. Saadi is de verhalenverteller die met humor en vertedering de dwaasheden van alle dag noteert in zijn werk Golestan, de Rozentuin. Afscheidsdiner en rond middernacht transfer naar de luchthaven.

dag 14, di 21-04

Indirecte lijnvlucht naar Amsterdam. Aankomst in de loop van de ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Teheran en van Shiraz naar Amsterdam per Turkish Airlines. De vluchttijden zijn:
08-04-2020: Amsterdam - Istanbul,12.30 - 16.55 uur
08-04-2020: Istanbul - Teheran, 19.10 - 23.45 uur
21-04-2020: Shiraz - Istanbul, 03.10 - 05.40 uur
21-04-2020: Istanbul – Amsterdam, 07.15 - 09.50 uur
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Iran is het twee-en-een-half uur later dan in Nederland.
NB 2 Voor elke deelnemer is ruimbagage à 30 kilo inbegrepen.
NB 3 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij verwijzen we u naar: www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden

Vervoer ter plaatse

We maken de rondreis met een goede touringcar. De wegen in Iran zijn goed onderhouden. In Teheran is het druk, in Isfahan en Shiraz minder en in de rest van het land is het naar Nederlandse begrippen heel rustig op de weg.

Hotels en maaltijden

In Iran worden hotels pas in een laat stadium werkelijk bevestigd. Wij maken gebruik van goed gelegen hotels met minimaal vier Iraanse sterren. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De Iraanse keuken kent rijst, verse groenten en veel niet te scherpe kruiden, waaronder kardemom, koriander, saffraan en munt. Lams- en schapenvlees maar ook kip worden geserveerd, waarbij het vlees vaak in stukjes door de groenten zit, maar natuurlijk ook aan een spies. Vis wordt niet veel gegeten, varkensvlees helemaal niet. Alcoholische dranken zijn in Iran officieel niet verkrijgbaar.

Kleding

Iran kent speciale kledingvoorschriften die ook voor buitenlanders gelden. Zo mogen van vrouwen alleen het gezicht en de handen zichtbaar zijn. Dat bereikt u al met een lange blouse en een dunne sjaal. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent, zodat u een normaal wandeltempo kunt bijhouden. Dit waarborgt een soepel verloop van de reis. Geschikt schoeisel is vereist, omdat in steden zoals Isfahan en Yazd natuurlijk wat gelopen wordt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar u zou een Hepatitis-A-vaccinatie en een DTP-vaccinatie kunnen overwegen. Er is geen risico op malariabesmetting in de door ons te bereizen gebieden en in dit jaargetijde. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

April betekent heerlijk voorjaarsweer, met volgens de statistieken temperaturen overdag tussen de 21 en 23 ºC. In deze tijd regent het weinig; hoogstens in de regio Teheran is misschien een buitje te verwachten. Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 21 oktober 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar. Er mag geen stempel van Israël in uw paspoort staan.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Iran is een visum vereist. Voor deze reis regelen wij een visum bij aankomst. De kosten hiervoor bedragen momenteel € 75,- per persoon.
NB Voor mensen die regelmatig naar de V.S. reizen is het volgende van belang. De V.S. hebben eind januari 2016 bepaald dat wie Iran heeft bezocht na 11 maart 2011 en daarna naar de VS wil reizen niet langer kan volstaan met een ESTA-verklaring. Een visum is dan vereist.

Geld

De Iraanse munt is de rial. Wij bevelen aan contante euro´s of Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt bij banken wisselen. Wij zullen daartoe speciaal bij een bank langsgaan. Pinpassen en creditcards worden niet geaccepteerd. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten.
Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op pagina 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 20 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
8 t/m 21 april 2020

Reissom

t/m 17 december 2019: € 3495
vanaf 18 december 2019: € 3595
toeslag eenpersoonskamer: € 495

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, ruimbagage, overnachtingen op basis van volpension, 1 drankje per maaltijd, reisleiding, lokale gids, audiosysteem, visumuitnodiging, entrees, fooien, voorbereidende bijeenkomst, CO2-compensatie

Exclusief

overige drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA