Exclusieve groepsreis Met Kierkegaard in Kopenhagen

Met Kierkegaard in Kopenhagen

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

We reizen per trein naar Denemarken, naar het Kopenhagen van de Deense auteur Søren Kierkegaard (1813-1855). Kierkegaard is onlosmakelijk verbonden met de stad, welke hij gedurende zijn leven nauwelijks heeft verlaten. Tijdens deze reis maken we middels lezingen, wandelingen en bezichtigingen kennis met een van de belangrijkste denkers van de negentiende eeuw. Kierkegaard is de vader van het existentialisme, heeft niet alleen theologen en filosofen, maar ook kunstenaars geïnspireerd en blijft ook hedendaagse denkers uitdagen. Tijdens een dagexcursie buiten Kopenhagen doen we ook enkele andere plekken aan die in verband met Kierkegaard van bijzondere betekenis zijn. De reis wordt geleid door (vader) Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar filosofie in Nijmegen en Leuven) en (zoon) Wout van Tongeren (dramaturg en filosoof).

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

NB2 Graag attenderen we u op de tentoonstelling 'Paradox van de Deense Gouden Eeuw', de tijd van Kierkegaard, die tot en met 29 augustus in Rijksmuseum Twenthe is te zien. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

Reisleiding

prof. dr. Paul van Tongeren

Denker des Vaderlands van 2021 tot 2023 en emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de negentiende eeuw in Duitsland en begeleidde verschillende reizen naar Italië, Zwitserland en Duitsland.

Wout van Tongeren MA

Studeerde dramaturgie en filosofie. Die laatste studie sloot hij af met een scriptie over het theater in Kierkegaards oeuvre. Hij werkt als dramaturg bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad Trouw die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn twee diners en een lunch inbegrepen en zijn de overige maaltijden vrij; ook de fooien zijn niet inbegrepen. In samenspraak met u kan de reisleiding met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te tafelen.

Trouw

Altijd op zoek naar de verdieping achter het nieuws. Trouw biedt haar lezers exclusieve lezersreizen en unieke aanbiedingen met betrouwbare reispartners.

dag 1, zo 05-09

Reis per trein naar Kopenhagen. We reizen per trein om iets van de ervaring van Kierkegaards manier van reizen mee te krijgen. De reisleiding verzorgt tijdens de treinreis een aantal inleidende colleges over leven en werk van Søren Kierkegaard.

dag 2, ma 06-09

In een college bespreken we de zogenaamde ‘esthetische levenswijze’ aan de hand van teksten uit de boeken Of/of en Voorwoorden. Daarbij komt natuurlijk ook de geschiedenis van de verhouding tussen Søren Kierkegaard en Regine Olsen aan de orde. Tijdens een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Kopenhagen komen we langs diverse plaatsen die belangrijk geweest zijn in het leven van Kierkegaard: plekken waar hij gewoond heeft, waar hij Regine ontmoette, kerken waar hij gepreekt heeft, de universiteit waar hij studeerde, etc. De wandeling zal ongeveer vier uur in beslag nemen.

dag 3, di 07-09

In zijn teksten verwijst Kierkegaard dikwijls naar toneelstukken en acteurs. Zijn veelvuldige gebruik van pseudoniemen heeft bovendien de trekken van een groots opgezet toneelspel. In een college gaan we nader in op Kierkegaards theaterliefde en bespreken we de eigenaardigheden van zijn pseudonieme schrijverschap. We bezoeken het theatermuseum, dat gevestigd is in het mooi geconserveerde Hoftheater waar Kierkegaard destijds geregeld voorstellingen moet hebben gezien. We vervolgen onze tocht te voet door het Kopenhagen van Kierkegaard en bewonderen de bijzondere architectuur van de Koninklijke Bibliotheek. We keren terug naar het centrum met een veerboot.

dag 4, wo 08-09

We vertrekken vroeg vanaf het hotel per touringcar naar het noordelijke deel van Seeland, waar Kierkegaard een tijdlang verbleef en veel wandelde. Tijdens de busreizen deze dag zijn enkele mini-colleges gepland. Daarin introduceren we onder meer wat Kierkegaard zegt over de ‘ethische levenswijze’. ’s Middags staat een gezamenlijke lunch gepland. We gaan eerst naar Tisvilde en lopen daar naar een bron waarover Kierkegaard schreef. Vervolgens gaan we weer per touringcar naar Gilleleje, een vissersplaatsje op de meest noordelijke punt van Seeland, waar Kierkegaard in de zomer van 1835 enkele maanden verbleef. We maken een wandeling langs de kust naar een Kierkegaard-gedenksteen. De bus brengt ons naar Helsingør, waar we de Kronborg bezichtigen, het Renaissance-kasteel waar Shakespeare zijn Hamlet situeerde. Kierkegaard was zich bewust van de paralellen tussen hemzelf en die andere melancholieke Deen... Per touringcar keren we weer terug naar het hotel, waar we in de vroege avond arriveren.

dag 5, do 09-09

Vandaag werken we de ethische levenswijze verder uit aan de hand van Kierkegaards boek Over de vertwijfeling, en gaan we tot slot in op de religieuze levenswijze. De middag is vrij te besteden. De reisleiding zal enkele tips geven voor wat u zoal zou kunnen doen of bezichtigen in Kopenhagen. Aan het eind van de middag kijken we in de conferentiezaal naar een film die is geïnspireerd door het werk van Kierkegaard. Na de film wandelen we samen naar het restaurant voor het afscheidsdiner.

dag 6, vr 10-09

Terugreis per trein, tijdens welke we eventueel nog in kunnen gaan op vragen die in de loop van de reis zijn opgekomen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van treinen van Amsterdam naar Kopenhagen. De treinroutes en tijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
05-09-2021: Amsterdam Centraal - Osnabrück Hbf, 07.00 - 10.06 uur
                      Osnabrück Hbf - Hamburg Hbf, 10.25 - 12.13 uur
                      Hamburg Hbf - Kopenhagen H, 12.53 - 17.33 uur
10-09-2021: Kopenhagen H - Hamburg Hbf, 11.26 - 16.02 uur
                      Hamburg Hbf - Osnabrück Hbf, 16.46 - 18.35 uur
                      Osnabrück Hbf - Amsterdam, 19.53 - 23.00 uur
NB Het is ook mogelijk op te stappen in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo. U krijgt dan geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.

Vervoer ter plaatse

In Kopenhagen verplaatsen we ons per openbaar vervoer en te voet. U krijgt bij aankomst in het hotel een OV-kaart met daarop het voorziene aantal ritten. Deze kaart geldt ook op de veerboot. Evt. extra ritten zijn voor eigen rekening. De excursie naar het noorden van Seeland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

We verblijven vijf nachten in een comfortabel en centraal gelegen driesterrenhotel nabij het station. Op deze reis zijn twee diners en een lunch inbegrepen bij de reissom. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. De treinen hebben een restauratiewagen, maar u kunt ook overwegen een lunchpakket en aanvullende versnaperingen mee te nemen voor de heen- en terugreis.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiders spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u onderweg en in de stad de reisleiders overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Deze reis naar Kopenhagen bevat verschillende (stads-)wandelingen.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Vaccinaties e.d. zijn niet nodig voor een reis naar Denemarken en de medische voorzieningen zijn uitstekend. Het kraanwater is prima te drinken.

Weer

Het weer is in september nog aangenaam in Kopenhagen, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 °C. Een regenbui is niet uit te sluiten (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Deense munteenheid is de Deense kroon (DKK). Pinautomaten zijn in Kopenhagen ruim aanwezig. Het verdient de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

 

 

Reisgegevens

6-daagse treinreis
5 t/m 10 september 2021

Reissom

€ 2195
toeslag eenpersoonskamer: € 370
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

treinreis, gebruik openbaar vervoer ter plaatse, dagexcursie per touringcar, logies met ontbijt, 2 diners, 1 lunch, reisleiding, gebruik audiosysteem, reisbundel met teksten en plattegronden, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches en diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

prof. dr. Paul van Tongeren
Wout van Tongeren MA

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA