En Route lezersreis • In het spoor van de Katharen
En Route lezersreis • In het spoor van de Katharen
En Route lezersreis • In het spoor van de Katharen

En Route lezersreis • In het spoor van de Katharen

 • Wist je dat in de Languedoc de enige kruistocht in Europa heeft plaatsgevonden? Notabene tegen medechristenen. Dat Maria Magdalena er een veilige haven vond na haar vlucht uit het Midden-Oosten en een rijke esoterische traditie stichtte? Dat de roemruchte Tempeliers er zelfs een zelfstandige staat wilden stichten? Dat de Duitsers er tijdens de Tweede Wereldoorlog opgravingen hebben gedaan op zoek naar krachtige mystieke artefacten?
  Ga in 2023 met magazine En Route in hartje Katharenland mee op zoek naar sporen van verborgen geschiedenis op locaties die te maken hebben met de katharen, Maria Magdalena en haar mystieke traditie, tempeliers en vrijmetselaars. Tijdens een 8-daagse ontdekkingsreis bezoeken we Carcassonne, de mooiste middeleeuwse vestingstad van Europa, het afgelegen katharendorp Minerve, de middeleeuwse bastide Mirepoix. Ook ontzagwekkende katharen Ook ontzagwekkende katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus, Lastours en Montségur staan op het programma.

 • dag 1, zo 03-09

  ’s Ochtends vertrek vanaf Amsterdam Centraal naar Toulouse per snelle Thalys, met overstap in Parijs. Na aankomst in Toulouse transfer naar ons hotel in Carcassonne, waar we tweemaal overnachten. Vanavond gezamenlijk diner.

  dag 2, ma 04-09

  In de ochtend rijden we door een omgeving met diepe, ruige kloven naar het afgelegen bergdorp Minerve. Hier maken we een wandeling en wordt het tragische lot van de katharen uit de doeken gedaan. Na de lunch gaan we richting Lastours waar we de klim wagen naar drie imposante kastelen die op een bergkam prijken. Gezamenlijke lunch.

  dag 3, di 05-09

  Een rondwandeling langs de stadsmuren van Carcassonne, een bezoek aan de basiliek St. Nazaire en het kasteel van de beroemde familie Trencavel doen we in de ochtend. Dan rijden we naar Limoux, waar we de befaamde Notre Dame de Marceille gaan ontdekken. We proeven ook een glas Blanquette de Limoux, de Occitaanse variant van champagne. Twee overnachtingen in Alet-les-Bains, inclusief diners.

  dag 4, wo 06-09

  Rondleiding door Alet-les-Bains, het stadje waar Nostradamus verbleef. Ook bewonderen we de 'mooiste ruine van Frankrijk' en de mysterieuze kerk Saint-André uit de veertiende eeuw. In de middag  staat een facultatieve rondrit door de prachtige omgeving en een bezoek aan Villerouge-Termenès gepland. Het middeleeuwse Villerouge heeft in de burcht van het stadje een museum ingericht waar de katharen tot leven worden gewekt in een bijzondere tentoonstelling. Gasten kunnen er ook voor kiezen om te ontspannen in de prachtige tuinen van het hotel, of pootje baden in de rivier de Aude die door Alet-les-Bains stroomt.

  dag 5, do 07-09

  In de ochtend bezoeken we het raadselachtige bergdorp Rennes-le-Château bekend van de Da Vinci Code en Heilige Bloed Heilige Graal. In de middag rijden we naar de middeleeuwse stad Mirepoix, met zijn gezellige centrum met vakwerkhuizen en marktplein. Ook bekijken we de dertiende-eeuwse kathedraal Saint Maurice. We verdiepen ons hier in het verhaal van Maria Magdalena en haar band met de katharen en de vrijmetselaars. Drie overnachtingen alhier.

  dag 6, vr 08-09

  Vandaag staat in het teken van de ontzagwekkende katharenburchten Quéribus en Peyrepertuse die boven de ruige omgeving uittorenen. We beklimmen de burchten en dompelen ons onder in de sfeer van weleer. 

  dag 7, za 09-09

  Vandaag bezoeken we de burcht van Montségur, waar de tragedie van de katharen zijn apotheose beleefde. Net zoals de katharen maken we de klim naar het kasteel en nemen we ook de tijd om het omringende landschap te bewonderen. Als de tijd het toelaat en bij voldoende animo bezoeken we ook het kasteel van Puivert, een troubadourscentrum. Vanavond afscheidsdiner.

  dag 8, zo 10-09

  Na het ontbijt checken we uit en rijden we terug naar Toulouse, vanwaar onze trein vertrekt. We stappen weer over in Parijs.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Toulouse v.v. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
  03-09-2023:  Amsterdam - Paris Nord, 08.15 - 11.35 uur en Paris Montparnasse - Toulouse, 12.37 - 17.31 uur
  10-09-2023:  Toulouse - Paris Montparnasse, 12.32 - 17.16 uur en Paris Nord - Amsterdam, 18.25 - 21.44 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Rotterdam of Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij boeking aan.
  NB 3 Reist u liever per vliegtuig of auto? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. De korting op de reissom voor het niet gebruiken van de treintickets bedraagt € 260 p.p.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Carcassonne (2 nachten) - Alet-les-Bains (2 nachten) - Mirepoix (3 nachten)
  In Carcassonne verblijven we in een van de mooist gelegen viersterrenhotels in het hartje van La Cité. Het hotel in Alet-les-Bains is gevestigd in het oude bisschoppelijk paleis. Het is sfeervol en gelegen in een mooi groen park met nabijgelegen ruïnen van de oude Romaanse abdij. In Mirepoix verblijven we in twee hotels in het centrum, op ca. 500 meter afstand van elkaar. Beide zijn gevestigd in historische gebouwen, deels in het voor dit stadje zo kenmerkende vakwerk.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 1 lunch en 4 diners inbegrepen bij de reissom. Twee diners vinden plaats in het restaurant van het hotel in Alet-les-Bains, de overige 2 diners en de lunch worden gereserveerd in lokale restaurants. De overige maaltijden en de drankjes zijn op eigen gelegenheid.

   

 • Boek Geheimen van de Languedoc

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Geheimen van de Languedoc van de hand van de reisleiders, David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De hooggelegen katharenburchten zijn alleen te bereiken via een pittige wandeling over geaccidenteerd terrein.
  In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar de Midi-Pyrénées. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ˚C in de vlakte en 23 ˚C richting de Pyreneeën. Daar kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen m.u.v. het facultatieve bezoek aan Villerouge-Termenès.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Wist je dat in de Languedoc de enige kruistocht in Europa heeft plaatsgevonden? Notabene tegen medechristenen. Dat Maria Magdalena er een veilige haven vond na haar vlucht uit het Midden-Oosten en een rijke esoterische traditie stichtte? Dat de roemruchte Tempeliers er zelfs een zelfstandige staat wilden stichten? Dat de Duitsers er tijdens de Tweede Wereldoorlog opgravingen hebben gedaan op zoek naar krachtige mystieke artefacten?
  Ga in 2023 met magazine En Route in hartje Katharenland mee op zoek naar sporen van verborgen geschiedenis op locaties die te maken hebben met de katharen, Maria Magdalena en haar mystieke traditie, tempeliers en vrijmetselaars. Tijdens een 8-daagse ontdekkingsreis bezoeken we Carcassonne, de mooiste middeleeuwse vestingstad van Europa, het afgelegen katharendorp Minerve, de middeleeuwse bastide Mirepoix. Ook ontzagwekkende katharen Ook ontzagwekkende katharenburchten als Peyrepertuse, Quéribus, Lastours en Montségur staan op het programma.

 • dag 1, zo 03-09

  ’s Ochtends vertrek vanaf Amsterdam Centraal naar Toulouse per snelle Thalys, met overstap in Parijs. Na aankomst in Toulouse transfer naar ons hotel in Carcassonne, waar we tweemaal overnachten. Vanavond gezamenlijk diner.

  dag 2, ma 04-09

  In de ochtend rijden we door een omgeving met diepe, ruige kloven naar het afgelegen bergdorp Minerve. Hier maken we een wandeling en wordt het tragische lot van de katharen uit de doeken gedaan. Na de lunch gaan we richting Lastours waar we de klim wagen naar drie imposante kastelen die op een bergkam prijken. Gezamenlijke lunch.

  dag 3, di 05-09

  Een rondwandeling langs de stadsmuren van Carcassonne, een bezoek aan de basiliek St. Nazaire en het kasteel van de beroemde familie Trencavel doen we in de ochtend. Dan rijden we naar Limoux, waar we de befaamde Notre Dame de Marceille gaan ontdekken. We proeven ook een glas Blanquette de Limoux, de Occitaanse variant van champagne. Twee overnachtingen in Alet-les-Bains, inclusief diners.

  dag 4, wo 06-09

  Rondleiding door Alet-les-Bains, het stadje waar Nostradamus verbleef. Ook bewonderen we de 'mooiste ruine van Frankrijk' en de mysterieuze kerk Saint-André uit de veertiende eeuw. In de middag  staat een facultatieve rondrit door de prachtige omgeving en een bezoek aan Villerouge-Termenès gepland. Het middeleeuwse Villerouge heeft in de burcht van het stadje een museum ingericht waar de katharen tot leven worden gewekt in een bijzondere tentoonstelling. Gasten kunnen er ook voor kiezen om te ontspannen in de prachtige tuinen van het hotel, of pootje baden in de rivier de Aude die door Alet-les-Bains stroomt.

  dag 5, do 07-09

  In de ochtend bezoeken we het raadselachtige bergdorp Rennes-le-Château bekend van de Da Vinci Code en Heilige Bloed Heilige Graal. In de middag rijden we naar de middeleeuwse stad Mirepoix, met zijn gezellige centrum met vakwerkhuizen en marktplein. Ook bekijken we de dertiende-eeuwse kathedraal Saint Maurice. We verdiepen ons hier in het verhaal van Maria Magdalena en haar band met de katharen en de vrijmetselaars. Drie overnachtingen alhier.

  dag 6, vr 08-09

  Vandaag staat in het teken van de ontzagwekkende katharenburchten Quéribus en Peyrepertuse die boven de ruige omgeving uittorenen. We beklimmen de burchten en dompelen ons onder in de sfeer van weleer. 

  dag 7, za 09-09

  Vandaag bezoeken we de burcht van Montségur, waar de tragedie van de katharen zijn apotheose beleefde. Net zoals de katharen maken we de klim naar het kasteel en nemen we ook de tijd om het omringende landschap te bewonderen. Als de tijd het toelaat en bij voldoende animo bezoeken we ook het kasteel van Puivert, een troubadourscentrum. Vanavond afscheidsdiner.

  dag 8, zo 10-09

  Na het ontbijt checken we uit en rijden we terug naar Toulouse, vanwaar onze trein vertrekt. We stappen weer over in Parijs.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Toulouse v.v. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
  03-09-2023:  Amsterdam - Paris Nord, 08.15 - 11.35 uur en Paris Montparnasse - Toulouse, 12.37 - 17.31 uur
  10-09-2023:  Toulouse - Paris Montparnasse, 12.32 - 17.16 uur en Paris Nord - Amsterdam, 18.25 - 21.44 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Rotterdam of Antwerpen. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben treintickets gereserveerd in de 2e klasse. Tickets in de 1e klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar. Geef deze wens bij boeking aan.
  NB 3 Reist u liever per vliegtuig of auto? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden. De korting op de reissom voor het niet gebruiken van de treintickets bedraagt € 260 p.p.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Carcassonne (2 nachten) - Alet-les-Bains (2 nachten) - Mirepoix (3 nachten)
  In Carcassonne verblijven we in een van de mooist gelegen viersterrenhotels in het hartje van La Cité. Het hotel in Alet-les-Bains is gevestigd in het oude bisschoppelijk paleis. Het is sfeervol en gelegen in een mooi groen park met nabijgelegen ruïnen van de oude Romaanse abdij. In Mirepoix verblijven we in twee hotels in het centrum, op ca. 500 meter afstand van elkaar. Beide zijn gevestigd in historische gebouwen, deels in het voor dit stadje zo kenmerkende vakwerk.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 1 lunch en 4 diners inbegrepen bij de reissom. Twee diners vinden plaats in het restaurant van het hotel in Alet-les-Bains, de overige 2 diners en de lunch worden gereserveerd in lokale restaurants. De overige maaltijden en de drankjes zijn op eigen gelegenheid.

   

 • Boek Geheimen van de Languedoc

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Geheimen van de Languedoc van de hand van de reisleiders, David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De hooggelegen katharenburchten zijn alleen te bereiken via een pittige wandeling over geaccidenteerd terrein.
  In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar de Midi-Pyrénées. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ˚C in de vlakte en 23 ˚C richting de Pyreneeën. Daar kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden. Er kan af en toe een bui vallen.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen m.u.v. het facultatieve bezoek aan Villerouge-Termenès.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot

David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot

‘In het spoor van de Katharen’ is ontwikkeld en wordt begeleid door David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot, schrijvers van gidsen als Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc en de thriller Het Mysterie van Bugarach. Zij zijn al jaren gefascineerd door het gebied met zijn dramatische geschiedenis en vele raadsels, en schrijven er ook regelmatig over in het magazine En Route.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van En Route. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

En Route

En Route

En Route neemt je mee. Een magazine voor de echte liefhebber van Frankrijk met streekreportages, regionieuws en tips voor een volgende vakantie! Zie ook https://www.enroute-magazine.nl/

Reisgegevens

8-daagse treinreis
3 t/m 10 september 2023

Reissom

€ 2375
toeslag eenpersoonskamer: € 390

Korting voor abonnees En Route

Abonnees van En Route krijgen € 30,- p.p. korting op de reissom. Wilt u ook abonnee worden? Dat kan al voor
€ 30,- per jaar! Ga hiervoor naar de website van En Route.

Inclusief

directe treinreis Amsterdam - Toulouse v.v., vervoer ter plaatse per touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, 4 diners, wijnproeverij, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, boek Geheimen van de Languedoc, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, facultatief bezoek Villerouge-Termenès, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen