Exclusieve groepsreis Japan, boeddhisme en esthetiek

Japan, boeddhisme en esthetiek

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Japan is een uiterst aparte, intrigerende bestemming. Het land is comfortabel en modern, maar ook vol van oeroude maar keurig onderhouden bezienswaardigheden.. Tijdens deze reis ligt de nadruk op de typische verwevenheid van shintoïsme en boeddhisme, die uiteraard nergens anders bestaat. De esthetiek van de uitingen daarvan zullen we bestuderen aan de hand van kunstwerken, waaronder ook landschappelijke.

De reis kent een grote afwisseling. Na bezoek aan het in de bergen gelegen, wat mystieke Koya-san dalen we af en steken de zeestraat naar Shikoku over. Dit eiland met zijn warme bronnen is bekend om de belangrijkste pelgrimsroute van Japan, langs maar liefst 88 plekken. We varen terug naar Honshu en bezoeken Hiroshima. Per snelle trein rijden we naar Kyoto en bezoeken onderweg het suikerwitte kasteel Himeji. Van Kyoto gaan we via het exemplarische Miho-museum naar het epicentrum van shintoïsme bij Ise en eindigen in het gezellige Nara.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof dr. Paul van der Velde. Hij begeleidt inmiddels ruim 30 jaar reizen. Voor deelnemers aan Labrys Reizen laat hij sinds 2006 zijn licht over Aziatische beschavingen schijnen.
Gedurende de hele reis zal hij worden bijgestaan door lokale gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, za 19-03

Non-stoplijnvlucht van Amsterdam naar Osaka.

dag 2, zo 20-03

Aankomst op de luchthaven Kansai bij Osaka. We verlaten de ultramoderne wereld van het vliegen en rijden met onze bus de Koya-bergen in: een heel andere wereld! In een vallei (plm. 1000 m. hoogte) tussen acht toppen ligt, zoals in het hart van een lotusbloem, Koya-san, het hoofdkwartier van de esoterische Shingon-sekte. De plaats is rond 800 gesticht door Kobo Daishi, van wie u onderweg meer zult horen. Er zijn hier tientallen tempels en een opleidingsinstituut. Lunch in een restaurant, diner in het klooster waar u logeert (beide maaltijden vegetarisch).

dag 3, ma 21-03

Te voet verkennen we de belangrijkste plekken en het museum van het kleine Koya-san. Een lokale gids wijst ons de weg in dit, ondanks een toenemend toerisme, zeer bijzondere dal. Het dal wordt ook wel beschouwd als het centrum van een geheel Japan omvattende mandala. Vegetarisch diner in het klooster.

dag 4, di 22-03

Met onze eigen touringcar dalen we de berg af en rijden naar het havenplaatsje Wakayama. Daar nemen we om 10.35 uur de veerboot over de Kii-zeestraat naar het eiland Shikoku, waar aankomst 12.50 uur. Bij aan boord gaan wordt de lunch in de vorm van een zgn. bento-box verstrekt. Onderweg naar Takamatsu bekijken we hoe washi wordt gemaakt, de ‘koning van het papier’.
De pelgrimsroute op Shikoku is rond het jaar 800 vastgesteld door Kobo Daishi, de stichter van het boeddhisme van het Ware Woord, dat is afgeleid van het tantrisch boeddhisme uit India. Langs de route reizen pelgrims in traditionele kledij met een korte, witkatoenen jas, een gekleurde schouderband en brede strooien hoed. We bezoeken, zoals het hoort, de bescheiden nummer één van de 88 tempels, de Ryozen. Diner in ons hotel in Takamatsu.

dag 5, wo 23-03

In het Kagawa-museum bezoeken we de sectie gewijd aan Kobo Daishi. De Zentsu-ji, nummer 75 op de route, is een sfeervolle pagode die de geboorteplaats van Kobo Daishi markeert. Bij Kotohira vinden we het - op die bij het nog te bezoeken Ise en één andere na - belangrijkste complex shintoschrijnen van Japan. De interessante geschiedenis waarin de boeddhistische tempel - één van de 88 - tot shinto werd hoort u ter plaatse. Ruim 700 (gemakkelijke) treden leiden naar het hoofdheiligdom Kompira-san, maar u kunt zich met een lokaal busje een stuk omhoog laten brengen. Diner in een restaurant.

dag 6, do 24-03

De ochtend brengen we door in de luisterrijke Ritsurin-tuinen met hun bijzondere fenomenen. In een der heerlijke theehuizen wonen we een theeceremonie bij. Dan rijden we met onze touringcar naar Matsuyama voor de nacht. Onderweg is er nog tijd voor een bezoek aan het oude kuuroord Dogo, bijvoorbeeld voor een bad in één der onsen of warme bronnen. Diner in een restaurant.

dag 7, vr 25-03

De grote bagage wordt afgegeven en naar Kyoto getransporteerd. U dient dus in de handbagage benodigdheden voor één nacht mee te nemen. Tempel nummer 51 op de pelgrimagelijst, de Ishite-ji, is de meest bijzondere van allemaal. De Nio-mon, het poortgebouw, is een Nationale Schat. Het grote complex is uniek met zijn vreemde, verlichte tunnels en zijn driedimensionale mandala. Om 12.15 uur varen we met het veer naar Hiroshima, waar we aankomen om 14.55 uur. Met de tram gaan we van de haven naar het hotel. Op loopafstand is het Vredespark waar we een kijkje nemen. Diner in een restaurant.

dag 8, za 26-03

We bezoeken het Peace Memorial Museum (als we dat gisteren niet hebben gedaan). Daarna rijden we om elf uur per shinkansen naar station Himeji waar we rond twaalf uur aankomen. We bezoeken te voet het beroemde suikerwitte kasteel. Dit is in 2015 weer opengesteld na een restauratie die vijf jaar duurde en die, naar men zegt, elke vijftig jaar plaats vindt. Om vijf uur rijden we in drie kwartier naar Kyoto.

dag 9, zo 27-03

Met drie volle dagen in Kyoto moeten wij nog steeds keuzes maken, maar er is voldoende tijd om de voor ons belangrijke zaken te bezoeken. Mocht u Kyoto al eerder hebben bezocht, dan kunt u uiteraard zelf uw plan trekken.
Tot 1868 was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, waarvan veel goed bewaarde monumenten getuigen. De genoemde volgorde van bezoeken kan gewijzigd worden. Vandaag gaan we met onze bus het Gouden Paviljoen, Daitoku-ji, Ryoyan-ji en Tenryu-ji. In de namiddag gaan we naar de levendige wijk Gion, waar ons uitgebreide diner wordt opgeluisterd door een maiko, een leerling-geisha. De ervaring heeft ons geleerd dat dit diner is wat je ervan maakt, dat wil zeggen, de maiko is gewend aan matig geïnteresseerde buitenlanders en Japanners. Maar zij zal ongetwijfeld verrast zijn als onze groep echte interesse toont.

dag 10, ma 28-03

Bezoek met onze bus aan Daigo-ji (de Sanbo-in en zijn pagode), Byodo-in en na lunchtijd het Ni-jo kasteel en zijn tuin.

dag 11, di 29-03

Onze bus brengt ons naar het Zilveren Paviljoen en het Filosofenpaadje. In de middag is er tijd voor uw eigen initiatief, waarbij de reisleiding kan assisteren. Om 19.00 uur verzamelen we voor het eten in het station van Kyoto.

dag 12, wo 30-03

De grote bagage wordt afgegeven en naar Nara getransporteerd. We vertrekken met onze touringcar en handbagage voor één nacht naar Toba. Ons eerste doel is het Miho Museum. Dit schitterende gebouw is door architect I.M. Pei geïntegreerd in een bergachtig en bosrijk natuurreservaat buiten Kyoto. Het heeft een kostbare collectie Japanse en buitenlandse kunst en vormt beslist een museaal hoogtepunt van de reis. U kunt hier op eigen gelegenheid een eenvoudige lunch gebruiken.
‘s Middags rijden we oostwaarts naar Toba aan de Grote Oceaan. Wij arriveren in de namiddag bij het zgn. pareleiland. Hier diepen vrouwelijke duikers parels op uit zee. Het eiland is vernoemd naar de visser Mikimoto, die in 1893 de oestercultivatie uitvond. Men verwerkt de parels in de meest prachtige sieraden. Diner in het hotel.

dag 13, do 31-03

We zijn op het schiereiland Ise, in zijn geheel tot Nationaal Park verklaard. Het is shinto-hartland. Hier staan sinds de vierde eeuw de shinto-schrijnen die beschouwd worden als de aardse woonplaats van de god van de zon, Amaterasu, waarvan alle keizers afstammen. De ontroerend eenvoudige houten schrijnen en het omringende bos stralen een grote sereniteit en rust uit. Elke twintig jaar worden ze om reinheidsredenen opnieuw geconstrueerd, de laatste keer was dat in 2013. Bezoek aan de Ise-Jingu, Oharaimachi/Okage Yokocho. Wij merken op dat de hoofdtempels Geku en Naiku de laatste jaren nogal zijn afgeschermd maar dat er toch wel een en ander van te zien is.
In de middag rijden we met onze touringcar naar Nara, waar we de twee laatste nachten doorbrengen. In de nabijheid van het hotel zijn diverse restaurants waar u kunt dineren.

dag 14, vr 01-04

Per trein bezoeken we de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie werd tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur.
De middag is vrij. Op loopafstand van ons centraal gelegen hotel is een complex van parken en tuinen. Daar vindt u het Nationaal Museum en onder meer de Toda-ji met zijn gigantische bronzen boeddha en de Kasuga-schrijn met talloze stenen en bronzen lantaarns. Afscheidsdiner in ons hotel.

dag 15, za 02-04

Transfer aar Kansai met onze eigen bus en non-stoplijnvlucht naar Amsterdam, waar we dezelfde dag aankomen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
19-03-2022: Amsterdam - Osaka, 14.40 - 08.55 uur (aankomst 20-03)
02-04-2022: Osaka - Amsterdam, 10.25 - 15.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het tijdens onze zomertijd 7 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

Japan is een uitgestrekt land en de te reizen afstanden zijn soms groot. Wij gebruiken overal een eigen touringcar, behalve op de dagen 3, 8 en 14. We maken een ritje per tram in Hiroshima en nemen een treinretourtje vanuit Nara naar Horyu-ji.
We maken gebruik van twee grote veerboten en hogesnelheidstreinen van Hiroshima via Himeji naar Kyoto.
Uw grote koffer gaat mee van de luchthaven naar Koya-san en wordt van daaraf, zoals in Japan gebruikelijk, apart vervoerd naar Takamatsu en Matsuyama. Van Matsuyama gaat hij direct naar Kyoto en van Kyoto naar Nara en mee naar de luchthaven. Dat betekent dat u voor de nacht in Hiroshima en de nacht in Toba bent aangewezen op handbagage die u zelf kunt dragen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Koya-san (2 nachten) - Takamatsu (2 nachten) - Matsuyama (1 nacht) - Hiroshima (1 nacht) - Kyoto (4 nachten) - Toba (1 nacht) - Nara (2 nachten)
Japan is een land met goed comfort, dat geldt zeker ook voor hotels en het klooster in Koya-san.
De kamers zijn schoon, voorzien van alle gemakken en alles werkt naar behoren. Maar de gangbare kamers zijn voor onze begrippen vaak nogal klein. Er is soms weinig ruimte voor een koffer. Hotels met grote kamers zijn er weinig en ze zijn ongehoord duur. De accommodatie in Koya-san is een gastenfaciliteit van een tempel, een zgn. shukubo, waar men slaapt op speciale matjes op de grond. U wordt hier dus direct ondergedompeld in het traditionele Japan. Ook hier hebben alle door ons gereserveerde kamers een eigen douche/bad en wc. Er is ook een groot publiek bad. We bevelen deze Japanse accommodatie van harte aan. Wie beslist een westers bed wil neme contact met ons op, dan reserveren wij een hotel in de buurt.

Maaltijden

Ontbijten zijn òf American breakfast òf buffet. U kunt soms ook kiezen voor een Japans ontbijt.
Twee lunches en tien diners zijn inclusief. Soms dineren wij in ons hotel, maar soms ook daarbuiten in restaurants. Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de Japanse keuken kiezen. In Koya-san zijn alleen vegetarische maaltijden beschikbaar.
Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met de opgegeven dieetwensen.
Bij de maaltijden die inclusief in de reissom zijn, is Japanse groene thee inbegrepen. Drankjes, waaronder dus ook vaak koffie en overige thee, zijn niet inbegrepen. Zij zijn in de hotels betrekkelijk prijzig, maar in de winkels niet duur.
Leidingwater is overal geschikt als drinkwater.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Japan is een modern en comfortabel land met goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en veiligheid. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig en ook verder zijn geen speciale maatregelen vereist of aan te raden.

Reisperiode

In de reisperiode, de tweede helft van maart, is het volgens de statistieken mooi, vaak helder nazomerweer. We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur overdag tussen 13 °C en 20 °C, met ‘s nachts minima rond de 5 °C. In het hoger gelegen Koya-san liggen de temperaturen iets lager. Een bui valt niet uit te sluiten.
Eind maart, begin april is het seizoen van de sakura, de bloei van de Japanse kersenbloesem, wat op veel plekken gevierd zal worden. Volgens velen is dit de mooiste tijd om Japan te bezoeken.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Japan dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de munteenheid de yen (JPY). U heeft geld nodig voor de lunches, drie diners, drankjes en overige privé-uitgaven. Wij adviseren u te rekenen met € 20,- à € 40,- per dag. U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen is uiteraard mogelijk. De grote creditcards zijn bekend.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
19 maart t/m 2 april 2022

Reissom

€ 6895
toeslag eenpersoonskamer: € 745
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 10 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 14 / maximum: 22

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA