Skip to main content
Japan, boeddhisme en esthetiek
Japan, boeddhisme en esthetiek
Japan, boeddhisme en esthetiek

Japan, boeddhisme en esthetiek

  • Japan is een uiterst aparte, intrigerende bestemming. Het land is comfortabel en modern, maar ook vol van oeroude maar keurig onderhouden bezienswaardigheden. Tijdens deze reis ligt de nadruk op de typische verwevenheid van shintoïsme en boeddhisme, die uiteraard nergens anders bestaat. De esthetiek van de uitingen daarvan zullen we bestuderen aan de hand van kunstwerken, waaronder ook landschappelijke. De reis kent een grote afwisseling. Na een verkenning van het in de bergen gelegen, wat mystieke Koya-san dalen we af en steken we de zeestraat naar Shikoku over. Dit eiland met zijn warme bronnen is bekend om de belangrijkste pelgrimsroute van Japan, langs maar liefst 88 tempels. Terug op Honshu bezoeken we Hiroshima, het suikerwitte kasteel Himeji, en Kyoto. We besluiten de reis in het gezellige Nara.

  • dag 1, ma 14-10

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Osaka.

    dag 2, di 15-10

    Na aankomst op de luchthaven van Osaka verlaten we de ultramoderne wereld en rijden we met onze bus de Koyabergen in, een heel andere wereld! In een vallei op circa duizend meter hoogte tussen acht toppen ligt als in het hart van een lotusbloem Koya-san, het hoofdkwartier van de esoterische Shingonsekte. De plaats is rond 800 gesticht door Kobo Daishi, over wie u onderweg meer zult horen. Er zijn hier tientallen tempels en een opleidingsinstituut. Na onze vegetarische lunch volgt een eerste verkenning te voet. We logeren in een klooster en dineren vegetarisch.

    dag 3, wo 16-10

    Verdere verkenning te voet. Een lokale gids wijst ons de weg in dit, ondanks een toenemend toerisme, zeer bijzondere dal. Het wordt ook wel beschouwd als het centrum van een geheel Japan omvattende mandala. Vegetarisch diner in het klooster.

    dag 4, do 17-10

    Met onze eigen touringcar dalen we de berg af en rijden we naar het havenplaatsje Wakayama. Vandaar nemen we de veerboot over de Kiizeestraat naar het eiland Shikoku, met een bentobox voor de lunch. Op weg naar onze pleisterplaats Takamatsu bekijken we hoe washi wordt gemaakt, de ‘koning van het papier’. We ontdekken de pelgrimsroute die rond het jaar 800 werd uitgezet door Kobo Daishi, de stichter van het boeddhisme van het Ware Woord, dat is afgeleid van het tantrisch boeddhisme uit India. Langs de route reizen pelgrims in traditionele kledij met een korte, witkatoenen jas, een gekleurde schouderband en brede strooien hoed langs 88 tempels. We bezoeken vandaag, zoals het hoort, de bescheiden nummer één, de Ryozen. Vandaag en morgen dineren we in een lokaal restaurant nabij ons hotel.

    dag 5, vr 18-10

    In het Historisch Museum van Kagawa bezichtigen we de sectie die gewijd is aan Kobo Daishi. Bij Kotohira vinden we een van de belangrijkste shintoschrijnen van Japan. We vernemen de interessante geschiedenis over hoe deze boeddhistische tempel – een van de 88 – tot shinto werd. Ruim 700 (gemakkelijk te belopen) treden leiden naar het hoofdheiligdom Kompira-san, maar u kunt zich met een lokaal busje een stuk omhoog laten brengen. We besluiten de dag met de sfeervolle pagode Zentsu-ji, nummer 75 op de route, die de geboorteplaats van Kobo Daishi markeert.

    dag 6, za 19-10

    De ochtend brengen we door in de luisterrijke Ritsurin-tuinen met hun bijzondere fenomenen. In een van de heerlijke theehuizen wonen we een theeceremonie bij. In het oude kuuroord Dogo kunt u een bad nemen in een onsen of warme bron. Diner en route naar ons volgende hotel in Matsuyama.

    dag 7, zo 20-10

    Vroeg in de ochtend geven we onze grote bagage af. Voor de komende nacht dient u alles wat u nodig heeft, in uw handbagage mee te nemen. Tempel 51 van de pelgrimage, de Ishite-ji, is de meest bijzondere van allemaal met zijn vreemde, verlichte tunnels en zijn driedimensionale mandala. De Nio-mon, het poortgebouw, is een Nationale Schat. ’s Middags varen we over naar Hiroshima. Vanaf de haven nemen we de tram naar het hotel. We wandelen door het nabijgelegen Vredespark en dineren in een lokaal restaurant.

    dag 8, ma 21-10

    In het vredespark herinneren de Atomic Bomb Dome en het Peace Memorial Museum aan de verschrikkelijke aanval in 1945. Na onze bezichtiging brengt de snelle kogeltrein of shinkansen ons naar Himeji. We bezoeken er het beroemde suikerwitte kasteel, een van de weinige nog oorspronkelijke kastelen van Japan. In de namiddag reizen we in drie kwartier naar Kyoto, waar onze bagage al in het hotel voor ons klaarstaat. De avond is ter vrije besteding.

    dag 9, di 22-10

    Ook met meerdere dagen in Kyoto moeten we keuzes maken, maar er is voldoende tijd om de voor ons belangrijke zaken te bekijken. Tot 1868 was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, waarvan veel goed bewaarde monumenten getuigen. De geplande volgorde kan gewijzigd worden. Mocht u Kyoto al eerder hebben bezocht, dan kunt u uiteraard zelf uw plan trekken. Aan de westkant van Kyoto liggen twee van Japans bekendste tempels. We bezoeken het Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) en de rotstuinen van de zentempels Ryoan-ji en Tenryu-ji. In de namiddag verkennen we te voet de levendige wijk Gion, een van Kyoto’s geishadistricten. Ons uitgebreide diner wordt opgeluisterd door een maiko, een leerling-geisha. De ervaring heeft ons geleerd dat dit diner is wat je ervan maakt, dat wil zeggen, de maiko is gewend aan matig geïnteresseerde buitenlanders en Japanners. Maar zij zal ongetwijfeld verrast zijn als onze groep echte interesse toont.

    dag 10, wo 23-10

    We bezoeken de Daigo-ji, met zijn kondo en pagode, ook een Nationale Schat, en de kleinere Sanbo-in; de Byodo-in met zijn grote hal uit de elfde eeuw; en het prachtige Nijokasteel, de belangrijkste residentie van de Shogun, die hiermee zijn macht tegenover de keizer bewees.

    dag 11, do 24-10

    Vanochtend bekijken we het Zilveren Paviljoen en wandelen we over het Filosofenpaadje. De middag en avond zijn ter vrije besteding; de reisleiding doet graag suggesties en gaat bij voldoende interesse samen met u op pad.

    dag 12, vr 25-10

    Het schitterende Miho Museum is door architect I.M. Pei geïntegreerd in een bergachtig en bosrijk natuurreservaat buiten Kyoto. Het heeft een kostbare collectie Japanse en buitenlandse kunst en vormt beslist een museaal hoogtepunt van de reis. U kunt hier op eigen gelegenheid een eenvoudige lunch gebruiken. De rest van de dag is ter eigen invulling.

    dag 13, za 26-10

    Vanochtend geven we opnieuw onze grote bagage af. Voor de komende nacht dient u alles wat u nodig heeft in uw handbagage mee te nemen. Per trein reizen we naar het nabijgelegen Nara, de bakermat van het Japanse boeddhisme en van 710 tot 784 de hoofdstad van Japan. We bekijken er de tempel Todai-ji (opgericht in de achtste eeuw) met zijn grote bronzen boeddha en stoere poortwachters. Ook maken we een keuze voor het middagprogramma. Indien in het Nara Nationaal Museum de zogenaamde Hellerol – die kan wedijveren met de gruwelijkste voorstellingen van Jeroen Bosch – te bezichtigen is, bezoeken we dit museum; anders gaan we naar de tempel Kofuku-ji, een van de grootste en machtigste heiligdommen van de stad.

    dag 14, zo 27-10

    Per trein gaan we naar de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie werd tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur. De middag is vrij. Op loopafstand van ons centraal gelegen hotel is een complex van parken en tuinen. Daar vindt u onder meer de Toda-ji met zijn gigantische bronzen boeddha en het Kasugaschrijn met talloze stenen en bronzen lantaarns. De avond is ter vrije besteding.

    dag 15, ma 28-10

    Verdere verkenning van Nara. De op een heuvel gelegen Hasederatempel gaat terug tot de tweede helft van de zevende eeuw en bestaat uit dertig verspreid liggende gebouwen. Een makkelijke trap naar boven voert ons naar een uitkijkpunt, vanwaar we een prachtig zicht over de bosrijke vallei hebben. Aan de voet van de Miwaberg en omringd door dichte wouden ontdekken we een van de oudste shintoschrijnen van het land, de Omiwa-jinja. De schrijn is bijzonder door het ontbreken van heilige afbeeldingen en objecten, en is ook niet gewijd aan een specifieke godheid. Afscheidsdiner in ons hotel.

    dag 16, di 29-10

    Matineus vertrek naar de luchthaven van Osaka en directe lijnvlucht naar Amsterdam, waar we dezelfde dag aankomen. U kunt op eigen gelegenheid ontbijten op de luchthaven.

     

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
    14-10-2024: Amsterdam - Osaka, 13.15 - 08.50 uur (aankomst 15-10)
    29-10-2024: Osaka - Amsterdam, 11.05 - 17.30 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het 7 uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

    Vervoer ter plaatse

    Japan is een uitgestrekt land en de te reizen afstanden zijn soms groot. Wij gebruiken overal een eigen touringcar, behalve op de dagen 3, 8 en 14. We maken een ritje per tram in Hiroshima en nemen een treinretourtje vanuit Nara naar Horyu-ji. We maken gebruik van twee grote veerboten en hogesnelheidstreinen van Hiroshima via Himeji naar Kyoto. Uw grote koffer wordt van Matsuyama naar Kyoto en vandaar naar Nara apart vervoerd per touringcar, zoals in Japan gebruikelijk is bij reizen per trein. Dat betekent dat u voor de nacht in Hiroshima en de eerste nacht in Nara bent aangewezen op handbagage die u zelf kunt dragen.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: Koya-san (2 nachten) - Takamatsu (2 nachten) - Matsuyama (1 nacht) - Hiroshima (1 nacht) - Kyoto (5 nachten) - Nara (2 nachten)
    Japan is een land met een goed comfort. Dat geldt zeker ook voor de hotels en het klooster in Koya-san. De kamers zijn schoon, voorzien van alle gemakken en alles werkt naar behoren. Maar de gangbare kamers zijn voor onze begrippen vaak nogal klein. Er is soms weinig ruimte voor een koffer. Hotels met grote kamers zijn er weinig en ze zijn ongehoord duur. De accommodatie in Koya-san is een gastenfaciliteit van een tempel, een zgn. shukubo, waar men slaapt op speciale matjes op de grond. U wordt hier dus direct ondergedompeld in het traditionele Japan. Ook hier hebben alle door ons gereserveerde kamers een eigen douche/bad en wc. Er is ook een groot publiek bad. We bevelen deze Japanse accommodatie van harte aan. Wie beslist een westers bed wil, kan contact met ons opnemen; dan reserveren wij een hotel in de buurt.

    Maaltijden

    Ontbijten zijn òf American breakfast òf buffet. U kunt soms ook kiezen voor een Japans ontbijt. Op de laatste dag vertrekken we te vroeg voor een ontbijt; een ontbijtpakket is ook niet mogelijk. Er is voldoende tijd om op de luchthaven op eigen gelegenheid iets te eten. Twee lunches en negen diners zijn inclusief. Soms dineren we in ons hotel, maar soms ook daarbuiten in restaurants. We zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de Japanse keuken kiezen. In Koya-san zijn alleen vegetarische maaltijden beschikbaar. We zullen zo veel mogelijk rekening houden met de opgegeven dieetwensen. Bij de maaltijden die inclusief zijn, is Japanse groene thee inbegrepen. Drankjes, waaronder dus ook vaak koffie en overige thee, zijn niet inbegrepen. Die zijn in de hotels betrekkelijk prijzig, maar in de winkels niet duur. Leidingwater is overal geschikt als drinkwater.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Japan is een modern en comfortabel land met goede faciliteiten, een voorbeeldige hygiëne en een hoge mate van veiligheid. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig en ook verder zijn geen speciale maatregelen vereist of aan te raden.

    Reisperiode

    Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Japan. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De meeste regen valt in Japan in de zomer, maar ook in oktober zijn flinke buien niet uit te sluiten. Met een beetje geluk kunnen we al genieten van de prachtige herfstkleuren.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient voor een reis naar Japan tenminste geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

    Geld

    De Japanse munteenheid is de Japanse yen (JPY). Pinautomaten zijn in Japan in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Japans geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

  • Japan is een uiterst aparte, intrigerende bestemming. Het land is comfortabel en modern, maar ook vol van oeroude maar keurig onderhouden bezienswaardigheden. Tijdens deze reis ligt de nadruk op de typische verwevenheid van shintoïsme en boeddhisme, die uiteraard nergens anders bestaat. De esthetiek van de uitingen daarvan zullen we bestuderen aan de hand van kunstwerken, waaronder ook landschappelijke. De reis kent een grote afwisseling. Na een verkenning van het in de bergen gelegen, wat mystieke Koya-san dalen we af en steken we de zeestraat naar Shikoku over. Dit eiland met zijn warme bronnen is bekend om de belangrijkste pelgrimsroute van Japan, langs maar liefst 88 tempels. Terug op Honshu bezoeken we Hiroshima, het suikerwitte kasteel Himeji, en Kyoto. We besluiten de reis in het gezellige Nara.

  • dag 1, ma 14-10

    Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Osaka.

    dag 2, di 15-10

    Na aankomst op de luchthaven van Osaka verlaten we de ultramoderne wereld en rijden we met onze bus de Koyabergen in, een heel andere wereld! In een vallei op circa duizend meter hoogte tussen acht toppen ligt als in het hart van een lotusbloem Koya-san, het hoofdkwartier van de esoterische Shingonsekte. De plaats is rond 800 gesticht door Kobo Daishi, over wie u onderweg meer zult horen. Er zijn hier tientallen tempels en een opleidingsinstituut. Na onze vegetarische lunch volgt een eerste verkenning te voet. We logeren in een klooster en dineren vegetarisch.

    dag 3, wo 16-10

    Verdere verkenning te voet. Een lokale gids wijst ons de weg in dit, ondanks een toenemend toerisme, zeer bijzondere dal. Het wordt ook wel beschouwd als het centrum van een geheel Japan omvattende mandala. Vegetarisch diner in het klooster.

    dag 4, do 17-10

    Met onze eigen touringcar dalen we de berg af en rijden we naar het havenplaatsje Wakayama. Vandaar nemen we de veerboot over de Kiizeestraat naar het eiland Shikoku, met een bentobox voor de lunch. Op weg naar onze pleisterplaats Takamatsu bekijken we hoe washi wordt gemaakt, de ‘koning van het papier’. We ontdekken de pelgrimsroute die rond het jaar 800 werd uitgezet door Kobo Daishi, de stichter van het boeddhisme van het Ware Woord, dat is afgeleid van het tantrisch boeddhisme uit India. Langs de route reizen pelgrims in traditionele kledij met een korte, witkatoenen jas, een gekleurde schouderband en brede strooien hoed langs 88 tempels. We bezoeken vandaag, zoals het hoort, de bescheiden nummer één, de Ryozen. Vandaag en morgen dineren we in een lokaal restaurant nabij ons hotel.

    dag 5, vr 18-10

    In het Historisch Museum van Kagawa bezichtigen we de sectie die gewijd is aan Kobo Daishi. Bij Kotohira vinden we een van de belangrijkste shintoschrijnen van Japan. We vernemen de interessante geschiedenis over hoe deze boeddhistische tempel – een van de 88 – tot shinto werd. Ruim 700 (gemakkelijk te belopen) treden leiden naar het hoofdheiligdom Kompira-san, maar u kunt zich met een lokaal busje een stuk omhoog laten brengen. We besluiten de dag met de sfeervolle pagode Zentsu-ji, nummer 75 op de route, die de geboorteplaats van Kobo Daishi markeert.

    dag 6, za 19-10

    De ochtend brengen we door in de luisterrijke Ritsurin-tuinen met hun bijzondere fenomenen. In een van de heerlijke theehuizen wonen we een theeceremonie bij. In het oude kuuroord Dogo kunt u een bad nemen in een onsen of warme bron. Diner en route naar ons volgende hotel in Matsuyama.

    dag 7, zo 20-10

    Vroeg in de ochtend geven we onze grote bagage af. Voor de komende nacht dient u alles wat u nodig heeft, in uw handbagage mee te nemen. Tempel 51 van de pelgrimage, de Ishite-ji, is de meest bijzondere van allemaal met zijn vreemde, verlichte tunnels en zijn driedimensionale mandala. De Nio-mon, het poortgebouw, is een Nationale Schat. ’s Middags varen we over naar Hiroshima. Vanaf de haven nemen we de tram naar het hotel. We wandelen door het nabijgelegen Vredespark en dineren in een lokaal restaurant.

    dag 8, ma 21-10

    In het vredespark herinneren de Atomic Bomb Dome en het Peace Memorial Museum aan de verschrikkelijke aanval in 1945. Na onze bezichtiging brengt de snelle kogeltrein of shinkansen ons naar Himeji. We bezoeken er het beroemde suikerwitte kasteel, een van de weinige nog oorspronkelijke kastelen van Japan. In de namiddag reizen we in drie kwartier naar Kyoto, waar onze bagage al in het hotel voor ons klaarstaat. De avond is ter vrije besteding.

    dag 9, di 22-10

    Ook met meerdere dagen in Kyoto moeten we keuzes maken, maar er is voldoende tijd om de voor ons belangrijke zaken te bekijken. Tot 1868 was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan, waarvan veel goed bewaarde monumenten getuigen. De geplande volgorde kan gewijzigd worden. Mocht u Kyoto al eerder hebben bezocht, dan kunt u uiteraard zelf uw plan trekken. Aan de westkant van Kyoto liggen twee van Japans bekendste tempels. We bezoeken het Gouden Paviljoen (Kinkaku-ji) en de rotstuinen van de zentempels Ryoan-ji en Tenryu-ji. In de namiddag verkennen we te voet de levendige wijk Gion, een van Kyoto’s geishadistricten. Ons uitgebreide diner wordt opgeluisterd door een maiko, een leerling-geisha. De ervaring heeft ons geleerd dat dit diner is wat je ervan maakt, dat wil zeggen, de maiko is gewend aan matig geïnteresseerde buitenlanders en Japanners. Maar zij zal ongetwijfeld verrast zijn als onze groep echte interesse toont.

    dag 10, wo 23-10

    We bezoeken de Daigo-ji, met zijn kondo en pagode, ook een Nationale Schat, en de kleinere Sanbo-in; de Byodo-in met zijn grote hal uit de elfde eeuw; en het prachtige Nijokasteel, de belangrijkste residentie van de Shogun, die hiermee zijn macht tegenover de keizer bewees.

    dag 11, do 24-10

    Vanochtend bekijken we het Zilveren Paviljoen en wandelen we over het Filosofenpaadje. De middag en avond zijn ter vrije besteding; de reisleiding doet graag suggesties en gaat bij voldoende interesse samen met u op pad.

    dag 12, vr 25-10

    Het schitterende Miho Museum is door architect I.M. Pei geïntegreerd in een bergachtig en bosrijk natuurreservaat buiten Kyoto. Het heeft een kostbare collectie Japanse en buitenlandse kunst en vormt beslist een museaal hoogtepunt van de reis. U kunt hier op eigen gelegenheid een eenvoudige lunch gebruiken. De rest van de dag is ter eigen invulling.

    dag 13, za 26-10

    Vanochtend geven we opnieuw onze grote bagage af. Voor de komende nacht dient u alles wat u nodig heeft in uw handbagage mee te nemen. Per trein reizen we naar het nabijgelegen Nara, de bakermat van het Japanse boeddhisme en van 710 tot 784 de hoofdstad van Japan. We bekijken er de tempel Todai-ji (opgericht in de achtste eeuw) met zijn grote bronzen boeddha en stoere poortwachters. Ook maken we een keuze voor het middagprogramma. Indien in het Nara Nationaal Museum de zogenaamde Hellerol – die kan wedijveren met de gruwelijkste voorstellingen van Jeroen Bosch – te bezichtigen is, bezoeken we dit museum; anders gaan we naar de tempel Kofuku-ji, een van de grootste en machtigste heiligdommen van de stad.

    dag 14, zo 27-10

    Per trein gaan we naar de Horyu-ji. Dit is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Japan. Met de bouw werd aan het eind van de zesde eeuw begonnen. Hier bevindt zich ook de oudste pagode van Japan. De symmetrie van het complex wijst op de grote invloed van de Chinese architectuur in die tijd. Deze constructie werd tot voorbeeld voor veel tempelarchitectuur. De middag is vrij. Op loopafstand van ons centraal gelegen hotel is een complex van parken en tuinen. Daar vindt u onder meer de Toda-ji met zijn gigantische bronzen boeddha en het Kasugaschrijn met talloze stenen en bronzen lantaarns. De avond is ter vrije besteding.

    dag 15, ma 28-10

    Verdere verkenning van Nara. De op een heuvel gelegen Hasederatempel gaat terug tot de tweede helft van de zevende eeuw en bestaat uit dertig verspreid liggende gebouwen. Een makkelijke trap naar boven voert ons naar een uitkijkpunt, vanwaar we een prachtig zicht over de bosrijke vallei hebben. Aan de voet van de Miwaberg en omringd door dichte wouden ontdekken we een van de oudste shintoschrijnen van het land, de Omiwa-jinja. De schrijn is bijzonder door het ontbreken van heilige afbeeldingen en objecten, en is ook niet gewijd aan een specifieke godheid. Afscheidsdiner in ons hotel.

    dag 16, di 29-10

    Matineus vertrek naar de luchthaven van Osaka en directe lijnvlucht naar Amsterdam, waar we dezelfde dag aankomen. U kunt op eigen gelegenheid ontbijten op de luchthaven.

     

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Osaka en vice versa met KLM. De vluchttijden zijn:
    14-10-2024: Amsterdam - Osaka, 13.15 - 08.50 uur (aankomst 15-10)
    29-10-2024: Osaka - Amsterdam, 11.05 - 17.30 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het 7 uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

    Vervoer ter plaatse

    Japan is een uitgestrekt land en de te reizen afstanden zijn soms groot. Wij gebruiken overal een eigen touringcar, behalve op de dagen 3, 8 en 14. We maken een ritje per tram in Hiroshima en nemen een treinretourtje vanuit Nara naar Horyu-ji. We maken gebruik van twee grote veerboten en hogesnelheidstreinen van Hiroshima via Himeji naar Kyoto. Uw grote koffer wordt van Matsuyama naar Kyoto en vandaar naar Nara apart vervoerd per touringcar, zoals in Japan gebruikelijk is bij reizen per trein. Dat betekent dat u voor de nacht in Hiroshima en de eerste nacht in Nara bent aangewezen op handbagage die u zelf kunt dragen.

    Hotels

    overnachtingsplaatsen: Koya-san (2 nachten) - Takamatsu (2 nachten) - Matsuyama (1 nacht) - Hiroshima (1 nacht) - Kyoto (5 nachten) - Nara (2 nachten)
    Japan is een land met een goed comfort. Dat geldt zeker ook voor de hotels en het klooster in Koya-san. De kamers zijn schoon, voorzien van alle gemakken en alles werkt naar behoren. Maar de gangbare kamers zijn voor onze begrippen vaak nogal klein. Er is soms weinig ruimte voor een koffer. Hotels met grote kamers zijn er weinig en ze zijn ongehoord duur. De accommodatie in Koya-san is een gastenfaciliteit van een tempel, een zgn. shukubo, waar men slaapt op speciale matjes op de grond. U wordt hier dus direct ondergedompeld in het traditionele Japan. Ook hier hebben alle door ons gereserveerde kamers een eigen douche/bad en wc. Er is ook een groot publiek bad. We bevelen deze Japanse accommodatie van harte aan. Wie beslist een westers bed wil, kan contact met ons opnemen; dan reserveren wij een hotel in de buurt.

    Maaltijden

    Ontbijten zijn òf American breakfast òf buffet. U kunt soms ook kiezen voor een Japans ontbijt. Op de laatste dag vertrekken we te vroeg voor een ontbijt; een ontbijtpakket is ook niet mogelijk. Er is voldoende tijd om op de luchthaven op eigen gelegenheid iets te eten. Twee lunches en negen diners zijn inclusief. Soms dineren we in ons hotel, maar soms ook daarbuiten in restaurants. We zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de Japanse keuken kiezen. In Koya-san zijn alleen vegetarische maaltijden beschikbaar. We zullen zo veel mogelijk rekening houden met de opgegeven dieetwensen. Bij de maaltijden die inclusief zijn, is Japanse groene thee inbegrepen. Drankjes, waaronder dus ook vaak koffie en overige thee, zijn niet inbegrepen. Die zijn in de hotels betrekkelijk prijzig, maar in de winkels niet duur. Leidingwater is overal geschikt als drinkwater.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Japan is een modern en comfortabel land met goede faciliteiten, een voorbeeldige hygiëne en een hoge mate van veiligheid. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig en ook verder zijn geen speciale maatregelen vereist of aan te raden.

    Reisperiode

    Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Japan. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De meeste regen valt in Japan in de zomer, maar ook in oktober zijn flinke buien niet uit te sluiten. Met een beetje geluk kunnen we al genieten van de prachtige herfstkleuren.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient voor een reis naar Japan tenminste geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

    Geld

    De Japanse munteenheid is de Japanse yen (JPY). Pinautomaten zijn in Japan in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Japans geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de hele reis zal hij worden bijgestaan door lokale gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

prof. dr. Paul van der Velde

Hij studeerde Indische talen in Utrecht en is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Hij leidt al jarenlang reizen door het Aziatische cultuurgebied, waaronder diverse malen naar Sri Lanka.

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
14 t/m 29 oktober 2024

Reissom

t/m 18 juni 2024: € 7545
vanaf 19 juni 2024: € 7745
toeslag eenpersoonskamer: € 595

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt m.u.v. het ontbijt op dag 15, 2 lunches, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.