Exclusieve groepsreis Istanboel en de Zee van Marmara

Istanboel en de Zee van Marmara

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

In en rond Istanboel maakt u kennis met de vele aspecten van de Turkse geschiedenis en cultuur. Van Romeinen tot Russen, van Armeniërs tot Arabieren, van keizer Justinianus tot Erdogan, van de oudheid tot nu, alles komt voorbij. Historicus Hans Luiten neemt u mee van Romeinse muren in Nicea via schitterende Byzantijnse mozaïeken in de Chorakerk naar prachtige Izniktegels in Osmaanse moskeeën. Het indrukwekkende Gallipoli is onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog en in het Museum van de Onschuld krijgen we een kijkje in het leven in Istanboel gedurende de laatste decennia van de twintigste eeuw. Deze reis laat ons de fascinerende geschiedenis van Turkije zien. Tegelijkertijd proberen we aan de hand daarvan ook de actuele situatie in het land beter te begrijpen.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hans Luiten. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Nederlandstalige gids bij de groep.

drs. Hans Luiten

Studeerde geschiedenis en gaf jarenlang les op middelbare scholen. Ook bekleedde hij bestuurlijke functies, tot hij besloot terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis. Zijn grote interesse in het Midden-Oosten, de islam en het vroege christendom leidde hem naar talloze landen.

dag 1, do 23-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Istanboel. We verblijven hier twee nachten en beginnen met een kleine excursie naar Üsküdar, een gemoedelijke en groene wijk aan de Aziatische zijde van de Bosporus.

dag 2, vr 24-04

Verkenning van Istanboel aan de hand van zijn boeiende geschiedenis. De Byzantijnse Chorakerk, thans het Kariye Museum geheten, bevat wondermooie mozaïeken en fresco’s. Ook bij de landmuren van Theodosius II treffen we interessante Byzantijnse overblijfselen aan. In de middag maken we een wandeling door de wijken Fener, Balat en Fatih. Dit zijn schilderachtige plekken waar in sommige buurten nog steeds moslims, christenen en joden samenleven. Fatih is juist een zeer vrome islamitische wijk. We brengen een bezoek aan de Süleymaniye-moskee en aan de Rüstem Pasha-moskee, waar we de fraaie Izniktegels kunnen bewonderen die later op de reis terugkeren. Uiteraard staat ook de beroemde Hagia Sophia op ons programma. Gebouwd als kerk werd ze door de Osmanen tot moskee gemaakt. Tegenwoordig is de Hagia Sophia een museum en staat ze op de werelderfgoedlijst. Het Museum van de Onschuld, ontwikkeld door auteur Orhan Pamuk op basis van zijn gelijknamige boek, biedt een inkijk in het leven van de bovenklasse van Istanboel uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

dag 3, za 25-04

Vertrek naar Iznik, het oude Nicea. We nemen de boot naar Yalova, waar een bus ons opwacht. Lunch aan het meer van Iznik. Het Hagia Sophia-museum, de Romeinse muren en het Archeologisch Museum staan daarna op het programma. Ook gaan we naar een werkplaats waar men eeuwen geleden al de beroemde Izniktegels vervaardigde. Tegenwoordig is deze traditie nieuw leven ingeblazen. Rit naar het hotel in Boersa, waar we twee nachten verblijven.

dag 4, zo 26-04

Boersa, de oude Osmaanse hoofdstad, is prachtig gelegen aan de voet van de Uludag. In de wijk Yesil vinden we de gelijknamige moskee, ook wel bekend als de Groene Moskee. Hoewel de ingang onvoltooid is, blijft deze moskee een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de stad. We brengen ook een bezoek aan de overdekte bazaar, waar je in kleine hans stoffen, meubels, kleding en zijde kunt kopen. Het Stadsmuseum geeft inzicht in de historische, commerciële, geografische en culturele waarde van de stad.

dag 5, ma 27-04

Het Archeologisch Museum leert ons veel over de rijke geschiedenis van deze regio. Rit langs de zuidoever van de Zee van Marmara naar Gallipoli, waar we één nacht verblijven. Onderweg stoppen we voor een picknick in het nationaal park Kuscenneti.

dag 6, di 28-04

Gallipoli is onlosmakelijk verbonden met de Dardanellenveldtocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor de Turken is dit een beslissend moment in de geschiedenis dat de weg vrijmaakte voor de oprichting van de Turkse Republiek onder leiding van een van de commandanten, Mustafa Kemal Atatürk. De laatste twee nachten verblijven we in Edirne, een van de best bewaarde Osmaanse steden in Turkije.

dag 7, wo 29-04

Edirne. De Selimiye-moskee is het meesterwerk van hofarchitect Mimar Sinan uit 1569. De voormalige Hadith-medresse huisvest tegenwoordig een museum voor Turkse en islamitische kunst. De Üç Serefeli-moskee is de vrijdagmoskee van Edirne. De vier minaretten zijn met elkaar verbonden met drie balkons. Een külliye is een complex van gebouwen rond een moskee, met armen- en ziekenzorg voor de gemeenschap, winkels en bibliotheken. We bezichtigen het Külliye Bayezid II, tegenwoordig een museum gewijd aan die zorg uit de Osmaanse periode.

dag 8, do 30-04

Terugreis naar Istanboel voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Istanboel en vice versa met Turkish Airlines. De vluchttijden zijn:
23-04-2020: Amsterdam - Istanboel, 11.20 - 15.50 uur
30-04-2020: Istanboel - Amsterdam, 15.05 - 17.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De reis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen langere busritten onderbreekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Istanboel (2 nachten) - Boersa (2 nachten) - Gallipoli (1 nacht) - Edirne (2 nachten)
In Istanboel verblijft u in een viersterrenhotel in de wijk Pera, aan de Europese zijde van de stad. Het vijfsterrenhotel in Boersa ligt in de stad en beschikt over een spa. In Gallipoli verblijft u in een viersterrenhotel, dat wat ouderwets oogt maar o.i. het beste hotel voor groepen ter plaatse is. Ook het boutique hotel in Edirne heeft een wat verouderde stijl, maar wederom het beste hotel o.i. voor groepen in deze stad.

Maaltijden

Op de dagen 1, 4, 6 en 7 wordt in een lokaal restaurant gedineerd. Op de dagen 3 en 5 dineert u in het hotel; dit is in Turkije meestal in buffetvorm. Op dag 2 in Istanboel is het diner op eigen gelegenheid.
Bij de reis zijn twee lunches inbegrepen: eenmaal in een restaurant en eenmaal een eenvoudige picknicklunch.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Istanboel en Boersa zijn grote steden waarin veel wordt gelopen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden voor een bezoek aan Turkije inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken voor vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details.
Het wordt zeer aanbevolen om mineraalwater uit flessen te gebruiken als drinkwater.

Weer

Eind april mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 à 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De natuur rondom de Zee van Marmara is in het voorjaar schitterend met veel bloemen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Naar Turkije kunt u reizen met een paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Uw paspoort dient vanaf de datum van aankomst in Turkije nog minimaal zes maanden geldig te zijn, dus tot en met 15 oktober 2020. Een visum is vereist. Labrys Reizen verzorgt de visa en de kosten hiervoor zijn bij de reissom inbegrepen. Deelemers ontvangen nadere informatie.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het wordt aanbevolen wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
23 t/m 30 april 2020

Reissom

t/m 31 december 2019: € 1720
vanaf 1 januari 2020: € 1795
toeslag eenpersoonskamer: € 180

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, 2 lunches, 6 diners, reisleiding, lokale gids, e-visum, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hans Luiten

Contact Labrys Reizen

Berit Akse MA