Exclusieve groepsreis Israël en de Palestijnse Gebieden

Israël en de Palestijnse Gebieden

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De oude Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Osmanen – ze waren er allemaal. Sommigen noemden het gebied Kanaän, anderen Judea, weer anderen Palestina. Op elke plek in het Heilige Land getuigen archeologische opgravingen en monumenten van het rijke verleden. Deze cultuurreis naar Israël en de Palestijnse Gebieden omvat een uniek programma met veel aandacht voor de kunst, de archeologie en de geschiedenis van dit gebied.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Cornelis Jonkman. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije en Iran. Dit jaar staan Israël en de Palestijnse gebieden op het programma.

dag 1, zo 03-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Aansluitend rit naar Jeruzalem. Na een eerste kennismaking met de stad rijden we naar het hotel, waar we de komende vijf nachten verblijven.

dag 2, ma 04-10

De oude stad. Vanaf de citadel maken we een wandeling naar de Kerk van het Heilige Graf en vandaar naar de Byzantijnse Cardo in de Joodse wijk. ’s Middags bezoeken we de City of David en het Jerusalem Archaeological Park (Davidson Center) bij de Tempelberg, waar de meest recente opgravingen te zien zijn. Uiteraard gaan we ook naar de Klaagmuur.

dag 3, di 05-10

’s Ochtends maken we tijd voor de Western Wall Tunnel aan de voet van de Tempelberg. Daarna gaan we naar de Olijfberg met Getsemane. We dalen ook af in het eeuwenoude heiligdom dat volgens de overlevering het graf van Maria herbergt. Wie wil kan omhoog wandelen voor een onvergetelijk uitzicht op de oude stad. ’s Middags staat het Holocaust Museum op het programma.

dag 4, wo 06-10

Na een bezoek aan de Tempelberg gaan we naar het Israëlmuseum. Dit is het grootste culturele instituut van het land. We zien de maquette van Jeruzalem ten tijde van de Tweede Tempelperiode, de Dode Zeerollen, de afdeling met Bijbelse archeologie en natuurlijk de prachtige mozaïeken. Tussendoor genieten we van de beeldentuin van het museum.

dag 5, do 07-10

’s Ochtends bezichtigen we de prachtige glas-in-loodramen die Marc Chagall ontwierp voor de synagoge van het Hadassah Ziekenhuis (mits er geen viering is) en het Rockefeller Archeologisch Museum. Dit art-decogebouw herbergt een indrukwekkende collectie oudheden, die een fraaie aanvulling vormt op wat we al zagen in het Israëlmuseum. ’s Middag maken we een excursie naar Bethlehem, waar we de Geboortekerk bekijken, en het op een kunstmatige heuvel gelegen Herodion, een van de zomerpaleizen van koning Herodes en tevens zijn mausoleum.

dag 6, vr 08-10

Vroeg vertrek richting de Dode Zee voor een bezoek aan Qumran, waar de Dode Zeerollen werden ontdekt, en de rotsvesting Massada, het voormalige paleis en de vesting van Herodes de Grote. Deze was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk via een smal pad, maar wij nemen de kabelbaan. In het omringende woestijnland zijn de resten van de Romeinse legerkampen nog duidelijk zichtbaar. Eén overnachting in de buurt van Jericho en de Dode Zee.

dag 7, za 09-10

Langs de Jordaan rijden we naar het noorden. We bezichtigen het Omajjadenpaleis in Jericho en het Romeinse Beth Shean, de hoofdstad van de provincie Palaestina Secunda in de Byzantijnse tijd. We besluiten de dag met een bezichtiging van de bijzondere mozaïeken van de antieke synagoge van Beth Alpha. Drie overnachtingen in een kibboetshotel aan het Meer van Galilea.

dag 8, zo 10-10

Vandaag reizen we langs de noordkant van het Meer van Galilea. In Tabgha zien we de Broodvermenigvuldigingskerk. Het gebouw verrees op de resten van een vijfde-eeuwse voorganger, waarvan de mozaïekvloer nog deels bewaard is. Iets verderop liggen de resten van het oude Kafarnaüm, waar de kerk, ook bekend als ‘het huis van Petrus’, pal naast de synagoge staat. Na de lunch brengen we een bezoek aan de doopplaats Yardenit en de vierde-eeuwse synagoge van Hammath-Tiberias.

dag 9, ma 11-10

De stad Sepphoris, ook bekend als Tzippori, kreeg grote betekenis door de vestiging van het Sanhedrin, de Joodse Hoge Raad. Bij de opgravingswerkzaamheden zijn prachtige mozaïeken gevonden, waaronder de Mona Lisa van Galilea. Enkele kilometers verderop ligt Nazareth met de beroemde basiliek van de Annunciatie, de kerk van de aankondiging van Jezus’ geboorte.

dag 10, di 12-10

Megiddo, of Armageddon, was al ten tijde van de oude Egyptenaren een belangrijke handelsplaats. De 26 bouwlagen en het vernuftige watersysteem getuigen van de eeuwenlange bewoning. Na onze bezichtiging van de oude stad Caesarea, die door koning Herodes ter ere van keizer Augustus als hoofdstad van de provincie Judea werd gebouwd, rijden we naar Tel Aviv voor de laatste overnachting.

dag 11, wo 13-10

’s Ochtends bekijken we de befaamde Witte Stad, die op de Werelderfgoedlijst staat. De gebouwen werden ontworpen in de internationale stijl volgens de Bauhausprincipes. Aansluitend rit naar de luchthaven van Tel Aviv voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tel Aviv v.v. met El Al. De vluchtgegevens zijn:
03-10-2021: Amsterdam - Tel Aviv, 11.25 - 16.55 uur
13-10-2021: Tel Aviv - Amsterdam, 16.00 - 20.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Israël en de Palestijnse Gebieden is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Jeruzalem (5 nachten) - Jericho (1 nacht) - Meer van Galilea (3 nachten) - Tel Aviv (1 nacht).
We overnachten in aangename, gunstig gelegen drie- en viersterrenhotels. Aan het Meer van Galilea verblijven we in een kibboetshotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
Er zijn diverse soorten stopcontacten in gebruik; neem daarom een wereldstekker mee.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in het hotel. De lunches zijn op eigen gelegenheid. Het eten is kosjer, d.w.z. dat het voldoet aan de Joodse spijswetten. Zo moeten dieren volgens vaste regels geslacht worden, zijn melk en vleesproducten van elkaar gescheiden en is varkensvlees verboden.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden goed te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. De opgravingsterreinen kennen een ongelijke, soms geaccidenteerde ondergrond. De oude straatjes in de steden zijn wat onregelmatig geplaveid, met her en der trappetjes. Ook in sommige kerken zijn trappen. Massada is bereikbaar via een stijl pad, maar wij nemen het kabelbaantje. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen zijn er wellicht vaccinaties nodig. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Het water in Israël is over het algemeen goed drinkbaar, maar kan een chloorachtige bijsmaak hebben. Flessen mineraalwater zijn ruimschoots verkrijgbaar. We raden u aan voldoende te drinken en overdag steeds een flesje mineraalwater bij u te hebben.

Weer

De temperatuur is in oktober doorgaans nog aangenaam, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC in Jeruzalem tot 32 ºC aan de Dode Zee. Daar is geen neerslag te verwachten; aan de kust en in het noorden kan wel een bui vallen. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn vrij grote afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

Het is raadzaam in kerken en andere religieuze plaatsen decent gekleed te gaan. Vrouwen kunnen een hoofddoekje meenemen voor in de kerken, maar dit is niet verplicht; voor een bezoek aan de Tempelberg is een hoofddoek echter wel vereist.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Israël is een paspoort vereist. Dit dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Israël, dus t/m 13 april 2022. Nederlanders krijgen bij aankomst op de luchthaven gratis een bezoekersvisum voor de reisperiode. Dit visum is ook geldig voor de Palestijnse Gebieden.

Geld

De Israëlische munteenheid is de sjekel (NIS), die bestaat uit 100 agorot. In de Palestijnse gebieden kunt u ook met de sjekel betalen. Op verschillende plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. Ook kunt u euro’s en Amerikaanse dollars inwisselen bij hotels en bij banken. De creditcard (met pincode) is een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Euro’s en dollars worden op sommige plaatsen geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entree- en/of reserveringskosten voor musea en bezienswaardigheden conform programma zijn bij de reissom inbegrepen, evenals de kosten voor de verplichte, Engelstalige gids.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
3 t/m 13 oktober 2021

Reissom

t/m 27 juli 2021: € 3695
vanaf 28 juli 2021: € 3845
toeslag eenpersoonskamer: € 695
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten