Exclusieve groepsreis Museum Insel Hombroich

Museum Insel Hombroich

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Vlak over de grens in Duitsland, bij het plaatsje Neuss, ligt een prachtig openluchtmuseum: Museum Insel Hombroich. Niet een met oude en traditionele gebouwen, maar een parkachtig landschap waar in de openlucht en in diverse verspreid liggende gebouwen moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt, Kunst parallel zur Natur. Ook de nabijgelegen voormalige NAVO-raketbasis is voor dit doel ingezet. Hier is onder meer de Langen Foundation gevestigd in een prachtig gebouw van Tadao Ando. Tijdens deze driedaagse excursie zullen we dit museum en de raketbasis uitgebreid bezoeken. Daarnaast nemen we op de terugreis een kijkje in het plaatsje Nörvenich. In een oud slot is hier het tamelijk onbekende Museum Europäische Kunst gevestigd.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

 

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Rondleidingen zullen waar verplicht door een lokale gids gegeven worden.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

dag 1, do 15-10

Niet al te vroeg vertrekken we vanuit Utrecht richting Duitsland. Even na het middaguur arriveren we in de omgeving van Neuss, waar we eerst genieten van een gezamenlijke lunch. De middag gebruiken we voor een uitgebreid bezoek aan het hoofdterrein van Museum Insel Hombroich. In 1982 kocht kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller een oude villa met verwaarloosd park, met als doel een museum voor zijn kunstcollectie te creëren. Zijn verzameling – met werken van onder meer Cézanne en Rembrandt, Matisse en Calder – zou hier in samenhang met de omliggende natuur getoond moeten worden. Enkele kunstenaars ontwierpen de tentoonstellingsgebouwen en landschapsarchitect Bernard Korte richtte het terrein in met Engelse tuinen, natte biotopen en terrassen. Kunstenaars als Anatol Herzfeld en Erwin Heerich kregen bovendien de ruimte om op het terrein te wonen en werken. Ook hun werken zijn veelvuldig terug te vinden in het landschap. Aan het einde van de middag korte rit naar Düsseldorf voor een diner en twee overnachtingen.

dag 2, vr 16-10

Vandaag staan de overige terreinen van het Kulturraum Hombroich op het programma. Ruim tien jaar na de aankoop van het hoofdterrein verwierf Müller ook de verlaten NAVO-raketbasis nabij zijn museumterrein. Waar tot begin jaren negentig de luchtafweerraketten stonden opgesteld, is nu een ruimte voor kunst en cultuur. De Japanse architect Tadao Ando bouwde hier tevens een prachtig paviljoen voor de Langen Foundation, waar de collectie van Viktor en Marianne Langen tentoongesteld wordt. Hier is zowel Japanse tekenkunst als moderne schilderkunst te bewonderen. We nemen ook een kijkje in de Skulpturenhalle en het Kirkeby-Feld, waar kleinere maar evenzo bijzondere kunstcollecties zijn ondergebracht. In de middag rijden we terug naar Düsseldorf, waar we nog een kort bezoek brengen aan de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. We kiezen voor de afdeling K21 gehuisvest in het prachtige Ständehaus, waar een mooie collectie hedendaagse kunst te zien is. 

dag 3, za 17-10

Op onze laatste dag rijden we zuidwaarts, richting Keulen. In het kleine plaatsje Nörvenich vinden we het Museum Europäischer Kunst. Hoewel ondergebracht in een prachtig oud slot doet de naam een groter museum vermoeden dan het daadwerkelijk is. De collectie van de familie Bodenstein is echter bijzonder te noemen. Deze concentreert zich op de werken van drie kunstenaars: Salvador Dali, Ernst Fuchs en Arno Breker. Deze laatste werd ooit gezien als een van Duitslands grootste beeldhouwers. Hij werkte met Paul Klee en Walter Gropius van het Bauhaus en verkeerde in Frankrijk in dezelfde kringen als Picasso, Renoir, Dali en Calder. Zijn vroege werk leverde hem vele prijzen en opdrachten in binnen- en buitenland op. Zijn nationaalsocialistische kunst van de jaren dertig en veertig en zijn betrokkenheid bij het Derde Rijk maken echter dat hij heden ten dage hoogst omstreden is. In de collectie van het museum in Nörvenich is naast zijn werk echter ook werk van Käthe Kollwitz en Marc Chagall te vinden, die op persoonlijk en artistiek vlak niet verder van hem verwijderd hadden kunnen zijn. Na dit bezoek sluiten we het programma af met een gezamenlijke lunch. Aankomst in Utrecht aan het einde van de middag.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

Overnachtingsplaats: Düsseldorf (2 nachten)
We verblijven in een comfortabel viersterrenhotel op loopafstand van het oude centrum, de statige Königsallee en Museum K21.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De lunches en het eerste diner vinden plaats in lokale restaurants. Het tweede diner wordt voor u gereserveerd in het restaurant van het hotel. Dit tweede diner is niet gezamenlijk en u kunt zelf het tijdstip kiezen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De terreinen van het Museum Insel Hombroich en het Raketenstation zijn ruim opgezet voor een optimale beleving van kunst en natuur.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar het westen van Duitsland. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Houd u er rekening me dat er af en toe een bui kan vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

3-daagse touringcarreis
15 t/m 17 oktober 2020

Reissom

€ 895
toeslag eenpersoonskamer: € 45
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

Vervoer per comfortabele touringcar, verblijf op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

Drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA