Exclusieve groepsreis India, de zuidelijke Deccan

India, de zuidelijke Deccan

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Vier afgelegen maar beroemde sites in één reis. De tempels in Ellora werden compleet met binnenkamers en minutieus bewerkte beelden uit een rotswand gehouwen. De grottempels van Ajanta hebben wanden met de meest verfijnde boeddhistische schilderingen en sculptuur. In Badami liggen majestueuze grotten en nissen onwaarschijnlijk fraai boven een meer. Van de legendarische stad Hampi resteren overblijfselen die qua grandeur Angkor in Cambodja naar de kroon steken. Ze liggen in een sfeervol rivierlandschap tussen huizenhoge keien. Al deze bezienswaardigheden behoren tot het beste wat India te bieden heeft.
Er is echter méér: de hoogtepunten liggen vrijwel zonder uitzondering in interessante landschappen of kleine dorpen, die unieke inkijkjes in het plattelandsleven bieden. Soms zal ons gezelschap het enige zijn of wordt die indruk gewekt, omdat de sites zo uitgestrekt zijn. De route is met zorg ontworpen om alles zonder tussentijds vliegen te kunnen combineren.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de reis zal hij waar nodig geassisteerd worden door lokale gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, vr 14-10

Directe lijnvlucht naar Mumbai, waar twee overnachtingen zijn in Colaba, het interessantste deel van zuidelijk Mumbai.

dag 2, za 15-10

Laat ontbijt en diner in het hotel. We gaan met riksja’s naar het Prince of Wales Museum. Aansluitend wandelen we naar de nabijgelegen Gateway of India. Voorzien van een picknicklunch maken we met een privéboot een interessante vaartocht door de baai naar Elephanta. Op dit eilandje prijkt Mumbai's belangrijkste bezienswaardigheid: een enorme driehoofdige god Shiva, uitgebeeld in zijn drie gedaanten.

dag 3, zo 16-10

Via de Sealink, een bijna vier kilometer lange brug over zee om een druk stadsdeel te vermijden, rijden we tijdig naar Kanheri in Sanjay Gandhi National Park. In door de natuur gevormde grotten, die waarschijnlijk werden bewoond, treffen we veel sculptuur. Het beeldhouwwerk is geordend tot een soort spiritueel leerboek. We bezichtigen de belangrijkste twee grotten als voorproefje van wat verder in de reis komen gaat. Aansluitend rijden we naar de stad Nasik, waar we overnachten in het moderne hotel Taj Gateway. We stoppen onderweg voor de lunch.

dag 4, ma 17-10

Dicht bij ons hotel zijn ook hier grotten en nissen mooi in een bergwand uitgehouwen. Ze kwamen rond het begin van onze jaartelling tot stand en dienden boeddhistische monniken tot kloosters. We lopen over een goed pad naar boven, bezoeken de drie fraaiste en kunnen genieten van het mooie uitzicht over het vlakke land, met hier en daar een berg. In de omgeving van Nasik bloeit een wijncultuur op. We krijgen een rondleiding op een mooi wijngoed, waar we ook lunchen. Na de lunch rijden we naar het centrum van Nasik. De nog vrij prille Godavari-rivier stroomt daar door een serie aangelegde bassins, die omzoomd worden door oude huizen met mooie gevels en allerlei tempels. Hier zijn veel hindoepelgrims druk met hun rituele wassingen. Het bijna middeleeuwse geheel maakt een onuitwisbare indruk.

dag 5, di 18-10

In de ochtend rijden we via een nieuwe weg naar de wereldberoemde boeddhistische grotten en nissen van Ajanta, gegroepeerd in een schilderachtige landschap rond een bocht in de rivier. Ze dateren van 200 vóór onze jaartelling tot 650 daarna. We bezoeken de belangrijkste, waarvan de wanden zijn bedekt met de fraaiste temperaschilderingen van boeddhistische thema´s. Twee overnachtingen in Aurangabad.

dag 6, wo 19-10

Vanochtend bezoeken we de Bibi Ka Maqbara (1660), de tombe ter ere van de eerste vrouw van mogolkeizer Aurangzeb. Deze lijkt sterk op de beroemde Taj Mahal, gebouwd voor Aurangzebs moeder. De Panchakki, of watermolen, is onderdeel van een soefiheiligdom en een prachtig voorbeeld van technisch vernuft én sierlijke architectuur. ’s Middag rijden we naar een twee kilometer lange rotswand op de oude handelsroute naar het zuiden, de dakshinapatha. Dit is de wereldberoemde site Ellora, waar we de middag doorbrengen. In de rotswand werden tussen de zevende en de elfde eeuw hele tempels, kapellen en kloosters uitgehakt door boeddhistische monniken, hindoes en jaïns. De centrale Kailasha-tempel met zijn verfijnde details is overweldigend. Hij representeert de berg Kailash, het thuis van Shiva. De oppervlakte is bijna tweemaal die van het Parthenon te Athene. Het is schier onvoorstelbaar hoe men deze enorme tempel met de hand tot stand heeft kunnen brengen, want er moesten honderdduizenden tonnen steen voor worden verwijderd.

dag 7, do 20-10

Voorzien van een lunchpakket maken we een lange rit zuidwaarts van Aurangabad naar Sholapur, waar we in een uitstekend, modern opgezet hotel met zwembad overnachten. Na het diner kunnen de liefhebbers mee om te zien hoe de fonkelende verlichting van de moderne Siddheswara-tempel wordt weerkaatst in zijn eigen meertje.

dag 8, vr 21-10

We vervolgen onze weg naar het zuiden. De stad Bijapur wordt vanwege zijn vele monumenten uit de Mogoltijd wel het Agra van het Zuiden genoemd. We bekijken de twee mooiste bouwwerken. De tombe Ibrahim Adil Shah Rauza (1627) is een schitterend voorbeeld van wat de Perzische architect Malik vermocht en straalt een trots zelfvertrouwen uit. De massieve Gol Gumbaz heeft bedrieglijk grote afmetingen. Zijn koepel met een doorsnede van 38 meter zou de op een na grootste ter wereld zijn. Aan het eind van de middag bereiken we Badami.

dag 9, za 22-10

We zijn in het gebied van de machtige Chalukya-koninkrijken, die tussen de zesde en de achtste eeuw tot grote bloei kwamen en waarvan de nalatenschap nu deels werelderfgoed is. Aan de zuidkant van het Agasthya-meertje beginnen we met onze laatste rotswanden, uit een prachtig rode zandstenen klif uitgehouwen. Ze zijn iconografisch interessant, maar ook vanwege de merkwaardige vormen en het prachtige uitzicht. Daarna wandelen we om het meer naar het kleine, mooie museum en de vrij op de oever staande Bhutanatha-tempel.

dag 10, zo 23-10

Dagexcursie in de omgeving van Badami. Binnen de muren van de in gebruik zijnde Banashankari-tempel staan enkele enorme dipa sthamba's, stenen olielamphouders. Veel zuilen uit vroegere tempels ondersteunen hier de arcaden. In een prachtig gebied aan een riviertje ligt Pattadakal. Hier kroonden de Chalukya's hun koningen. Op de luisterrijk gebeeldhouwde tempelmuren prijken onder meer scènes uit het Mahabharata- en Ramayana-epos. In de middag dwalen we iets verderop door Aihole, een slaperig plaatsje vol oude tempels.

dag 11, ma 24-10

Vanmorgen brengen we nog een bezoek aan Mahakuta met allerlei gebouwtjes en zijn centrale tank, een waterbekken waar de jeugd enthousiast in rondzwemt. In de middag rijden we naar Hampi, waar een prettig hotel met een mooie tuin onze uitvalsbasis vormt voor de komende dagen.

dag 12, di 25-10

We zijn in de vallei langs de Tungabhadra-rivier met een verleden vol rijkdom en allure. Deze plek was het middelpunt van het bloeiende Vijayanagara-rijk, dat van de veertiende tot en met de zestiende eeuw onder diverse dynastieën een grote bloei kende. De bouwmeesters van dit rijk hadden grote opdrachten aan de vele schitterende tempels, paleizen en bijbehorende gebouwen, zoals olifantenstallen, bruggen, aquaducten en metershoge beelden van de god Ganesha. Het stille heuvelachtige terrein met her en der monumenten doet surrealistisch aan. Op sommige plaatsen is nog te zien hoe de bouwmaterialen uit de rotsen werden vrijgemaakt. Met elektrische wagentjes rijden we een kilometer langs de colonnaden van de voormalige markt om de noordkant van het terrein te ontdekken. We steken de rivier over voor een vegetarische lunch en maken een middagrit langs de noordoever, waar de lieflijkheid van het groene landschap wordt geaccentueerd door ruwe, huizenhoge keien en rotsige heuvels.

dag 13, wo 26-10

We trekken de gehele dag uit voor een verdere verkenning van Hampi. Tussen de middag houden we pauze en gebruiken we de lunch in ons hotel.

dag 14, vr 27-10

Dag ter vrije besteding in Hampi. De touringcar staat ter beschikking voor wie de plaatselijke markt wil bezoeken of de ghats bij de Virupaksha-tempel.

dag 15, za 28-10

's Ochtends rijden we naar de luchthaven van Hubli voor onze vlucht naar Mumbai. Daar dineren we in een nabij de luchthaven gelegen hotel. Er staan ons ook enkele kamers beschikbaar om ons op te frissen. Laat op de avond transfer terug naar de luchthaven.

dag 16, zo 29-10

Directe vlucht van Mumbai naar Amsterdam met aankomst dezelfde ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Mumbai v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
14-10-2022: Amsterdam - Mumbai, 12.25 - 00.30 uur (op 15-10-2022)
29-10-2022: Mumbai - Amsterdam, 02.25 - 08.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het drie-en-een-half uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken eenmaal gebruik van een lokale vlucht, van Hubli naar Mumbai.
Over de weg reizen we per moderne touringcar voorzien van airconditioning. Belangrijke wegen zijn de laatste jaren omgebouwd tot een soort snelwegen. Op de overige wegen ligt de gemiddelde snelheid vrij laag, zo'n 30 km per uur.
De meeste overnachtingsplaatsen liggen op enkele uren rijden van elkaar. De twee langste ritten zijn op dag 7 en 8, maar die laatste rit wordt uitvoerig onderbroken in Bijapur. Het alternatief met vliegen en rijden duurt even lang, maar we zouden dan Bijapur missen en minder zien van het land.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Mumbai (2 nachten) - Nasik (2 nachten) - Aurangabad (2 nachten) - Sholapur (1 nacht) - Badami (3 nachten) - Hampi (3 nachten)
In Mumbai overnachten we in het legendarische Taj Mahal Hotel. We logeren verder in prima hotels met circa vier Indiase sterren; in Badami is het hotel eenvoudig, maar behoorlijk. We verblijven overal twee of drie nachten met uitzondering van Sholapur, waar we één nacht doorbrengen. Alle kamers hebben privétoilet en bad of douche. Diverse hotels hebben een zwembad.
De laatste avond in Mumbai staan ons enkele kamers ter beschikking om ons op te kunnen frissen / om te kleden voor ons vertrek naar de luchthaven.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. We gebruiken lunches en diners afwisselend in de hotels en in lokale restaurants. Eenmaal krijgen we een lunchpakket mee voor onderweg.
De maaltijden zijn vaak als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans uit qua scherpte aangepaste Indiase en ‘westerse’ gerechten.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. U dient een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden. U dient er rekening mee te houden dat er op diverse plaatsen trappen naar de grotten en tempels zijn, soms kort, maar enkele malen langer. Ze zijn goed begaanbaar en breed genoeg.
Uiteraard is het op dagen dat er geen hotelverplaatsingen zijn mogelijk eens een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. In tempels moeten de schoenen soms uit en dient u decent gekleed te zijn. De deelnemers ontvangen nadere informatie, maar u kunt ons hierover ook bellen.

Gezondheid

U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A overwegen. In de steden is geen malaria; in sommige plattelandsgebieden bestaat er een gering risico. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Bij de lunches en diners wordt steeds gezuiverd drinkwater geserveerd.

Reisperiode

De temperaturen liggen overdag tussen 24° C en 33° C in het gehele te bereizen gebied. Er kan af en toe een bui vallen, met name in Mumbai. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen en in de ochtend kan het dus fris zijn (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor India is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 29 april 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst.
De kosten voor het visum bedragen circa USD 25 (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De munt is de Indiase rupee (INR). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus-logo kunt u bij geldautomaten terecht. Geld heeft u nodig voor drankjes bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in India. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
India is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
14 t/m 29 oktober 2022

Reissom

t/m 12 juli 2022: € 5595
vanaf 13 juli 2022: € 5745
toeslag eenpersoonskamer: € 1030
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, water bij lunches en diners, reisleiding, lokale gidsen, entrees, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten