dag 1, zo 15-08
In de middag directe lijnvlucht van Amsterdam naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, waar we overnachten.
dag 2, ma 16-08
Via een westelijke route rijden we naar Akureyri in het noorden van IJsland, waar we vijf nachten logeren. Onderweg maken we diverse stops, onder meer bij de Hraunfossar-watervallen, een blinkende cascade van helder water langs groenbemoste lavalagen. Verderop ligt de vulkaankrater Grabrok. Wie de goed begaanbare trappen beklimt, wordt beloond met een fraai uitzicht. Het historische boerderijcomplex in Glaumbaer herbergt een volksmuseum. De woninkjes en schuren hebben een houten gevel maar zijn verder opgetrokken uit plaggen en uitgerust met grasdaken. De meeste werden gebouwd in de negentiende eeuw.
dag 3, di 17-08
We maken een wandeling door het kleine Akureyri en bezoeken daarbij onder andere de botanische tuin die – uitzonderlijk in dit land – door vrij grote bomen wordt omsloten. ’s Middags rijden we langs de grote fjord Eyjaf naar het noorden. Het uitzicht op de steile wanden aan de overkant is geweldig! Een veerboot brengt ons naar het eilandje Hrisey in de monding van de fjord. We maken daar naar keuze een kortere of wat langere wandeling om de noordse stern van dichtbij te bewonderen, maar vooral ook de talrijke sneeuwhoenders met hun kuikens.
dag 4, wo 18-08
Dagexcursie naar het Meer van Myvatn. Aan de waterval Godafoss is een mooi verhaal verbonden over het vestigen van het christendom op IJsland. Het landschap van Myvatn is vulkanisch zeer actief en wordt door geologen dan ook intensief bestudeerd. Overal in het grasland zijn borrelende zwavelbronnen, dampende modderpoelen en imponerende lavaformaties. Het gebied kent een exceptioneel rijk vogelleven, met vele soorten eenden, waadvogels en kuifduikers. Van hieruit kunt u optioneel korte rondvluchten met verschillende routes maken.
dag 5, do 19-08
Excursie naar Siglufjördur op de noordelijkste uitloper van de Tröllaskagi. Op de heenweg kiezen we voor een korte route via een tunnel, op de terugweg rijden we bij het licht van de laagstaande zon door een prachtig boerenland. We nemen een kijkje in de haven en het museum, dat de tijd van de overvloedige haringvangst en de invloed daarvan op de welvaart van IJsland in herinnering brengt. Op het programma staan enkele korte wandelingen in deze afgelegen omgeving, waar de natuur heer en meester is.
dag 6, vr 20-08
Dagexcursie naar het aardige havenstadje Husavik en het nationale park even verderop. In Husavik bezoeken we enkele kleine musea. Eén ervan biedt een instructieve tentoonstelling over walvis. In de baai komen bruinvissen, dolfijnen en dwergvinvissen voor, maar ook enorme bultruggen. We maken een boottocht om ze te spotten. Het Asbyrgi-dal werd in hoefijzervorm uitgesleten door thans niet meer bestaande rivieren. Aan een opvallend, 90 meter hoog rotsmassief is een interessante sage verbonden. We staan oog in oog met het geweld van Europa’s grootste waterval, de ruige Dettifoss.
dag 7, za 21-08
Vandaag rijden we over de befaamde Route 35 naar het zuiden en passeren we de Kjölur-pas met aan weerszijden uitgestrekte ijsvelden. We maken een stop bij de zwavelhoudende heetwaterbronnen van Hveravellir. Vier overnachtingen in het bijna aan de zuidkust gelegen plaatsje Hella.
dag 8, zo 22-08
De beruchte vulkaan Hekla valt vanuit Hella al op. We rijden erheen maar klimmen niet naar de hooggelegen ‘krater’, een 5 kilometer lange spleet. Deze onheilspellende opening werd gezien als de ingang tot de hel. Op de lavahellingen vinden we de overblijfselen van Stöng, een Vikingnederzetting. We bekijken de dubbele waterval Hjalparfoss en parkeren de bus om een paar kilometer te wandelen in het sprookjesachtige gebied bij Gjain. Hier verhaalt de legende van elfjes en natuurgeesten in de watervallen. We zien er lavagrotten, tufsteen, basaltzuilen, heldere beekjes en vele bloemen.
dag 9, ma 23-08
Vandaag maken we een rondrit door het zuiden van IJsland. In het luwe gebied ten zuiden van twee enorme gletsjers heeft zich een aparte flora kunnen ontwikkelen. De 60 meter hoge waterval Skogafoss maakt vanaf de onderkant een overweldigende indruk. In Skogar bezoeken we het interessante museum met onder meer sieraden en een eeuwenoude IJslandse Bijbel. Bij het zeevogelreservaat van Dyrholaey en Vik liggen zwarte lavastranden met hoge kliffen. Optioneel kan deze middag ook gekozen worden voor een actieve excursie naar een spectaculaire ijsgrot.
dag 10, di 24-08
Een veerboot brengt ons in een kleine drie uur naar de Westman-eilanden, een jonge archipel. Deze is 12.000 jaar geleden ontstaan en is nog steeds seismisch actief: een van de eilanden is pas in 1965 gevormd. We verkennen het bewoonde eiland Heimaey met zijn stadje. Op de kliffen zouden we dertig soorten vogels kunnen tellen, waaronder papegaaiduikers. Ook gaan we er op zoek naar plekken waar recent erupties waren. Maar vooral zien we de indrukwekkende gevolgen van de vulkaanuitbarsting in 1973, met in de straten gedenktekens die aangeven hoe hoog de as lag. In de namiddag keren we terug naar Hella.
dag 11, wo 25-08
Rit terug naar Reykjavik voor de laatste overnachting. Onderweg bezoeken we Geysir. Dit is een gebied met een enorme geothermische activiteit en diverse borrelende en kokende poelen. De Strokkur-geiser spuit elke paar minuten zo’n 30 meter hoog. Even verderop ligt het nationale park Thingvellir. De gelijknamige slenk wordt gevormd door het uiteendrijven van twee continentale platen. In deze zeer indrukwekkende kloof, die door basaltzuilen met touwlava wordt omzoomd, is IJsland in de tiende eeuw tot een eenheid gesmeed door een soort parlement van stammen. Overnachting in het centrum van Reykjavik.
dag 12, do 26-08
De ochtend is vrij. Optioneel kunt u met de reisleiding naar twee musea, waar u zelf kunt rondkijken: het Nationaal Museum en het museum Landnamssyningin, dat de kolonisatie van IJsland toont en gebouwd is boven een in 2001 blootgelegde Vikingboerderij van circa 1200 jaar oud. In de vroege middag vertrekken we naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.