Exclusieve groepsreis IJsland

IJsland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Precies op de vulkanisch zeer actieve Midden-Atlantische Rug komt IJsland boven water. Bijna letterlijk, want de Westman-archipel is pas gedurende de laatste tienduizend jaar gevormd. Het zijn deze spectaculaire vulkanische landschappen met hun ruige gletsjers en fjorden die zelfs de meest ervaren reizigers in vervoering brengen. Het dierenleven met vooral de ontelbare vogels is zeer interessant, maar ook de geschiedenis van Vikingen en Kelten die zich hier met de nodige moeite vestigden.
Vaak worden rondreizen aangeboden waarbij het eiland min of meer wordt rondgereden. Dat betekent vrijwel dagelijks een hotelwissel. Bij deze reis is buiten Reykjavik echter gekozen voor slechts twee hotels, waar u meerdere nachten verblijft. Vanuit die hotels worden excursies gemaakt in de wijde omgeving, waardoor een uitstekend beeld van het land kan worden opgebouwd.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Edwin Zanen

Voelt zich als fysisch geograaf/glaciaal geomorfoloog als een vis in het water in IJsland, het land van zijn dromen waar hij nu al bijna twintig jaar woont. Is mede-auteur van de Dominicus-reisgids IJsland en kent het land en haar bewoners als geen ander. Heeft een eigen divisie binnen een IJslandse reisorganisatie en is vaak betrokken bij speciale evenementen en mediaproducties die op IJsland plaatsvinden. Hij kan niet wachten om zijn passie voor dit unieke eiland met u te delen.

dag 1, zo 15-08

In de middag directe lijnvlucht van Amsterdam naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, waar we overnachten.

dag 2, ma 16-08

Via een westelijke route rijden we naar Akureyri in het noorden van IJsland, waar we vijf nachten logeren. Onderweg maken we diverse stops, onder meer bij de Hraunfossar-watervallen, een blinkende cascade van helder water langs groenbemoste lavalagen. Verderop ligt de vulkaankrater Grabrok. Wie de goed begaanbare trappen beklimt, wordt beloond met een fraai uitzicht. Het historische boerderijcomplex in Glaumbaer herbergt een volksmuseum. De woninkjes en schuren hebben een houten gevel maar zijn verder opgetrokken uit plaggen en uitgerust met grasdaken. De meeste werden gebouwd in de negentiende eeuw.

dag 3, di 17-08

We maken een wandeling door het kleine Akureyri en bezoeken daarbij onder andere de botanische tuin die – uitzonderlijk in dit land – door vrij grote bomen wordt omsloten. ’s Middags rijden we langs de grote fjord Eyjaf naar het noorden. Het uitzicht op de steile wanden aan de overkant is geweldig! Een veerboot brengt ons naar het eilandje Hrisey in de monding van de fjord. We maken daar naar keuze een kortere of wat langere wandeling om de noordse stern van dichtbij te bewonderen, maar vooral ook de talrijke sneeuwhoenders met hun kuikens.

dag 4, wo 18-08

Dagexcursie naar het Meer van Myvatn. Aan de waterval Godafoss is een mooi verhaal verbonden over het vestigen van het christendom op IJsland. Het landschap van Myvatn is vulkanisch zeer actief en wordt door geologen dan ook intensief bestudeerd. Overal in het grasland zijn borrelende zwavelbronnen, dampende modderpoelen en imponerende lavaformaties. Het gebied kent een exceptioneel rijk vogelleven, met vele soorten eenden, waadvogels en kuifduikers. Van hieruit kunt u optioneel korte rondvluchten met verschillende routes maken.

dag 5, do 19-08

Excursie naar Siglufjördur op de noordelijkste uitloper van de Tröllaskagi. Op de heenweg kiezen we voor een korte route via een tunnel, op de terugweg rijden we bij het licht van de laagstaande zon door een prachtig boerenland. We nemen een kijkje in de haven en het museum, dat de tijd van de overvloedige haringvangst en de invloed daarvan op de welvaart van IJsland in herinnering brengt. Op het programma staan enkele korte wandelingen in deze afgelegen omgeving, waar de natuur heer en meester is.

dag 6, vr 20-08

Dagexcursie naar het aardige havenstadje Husavik en het nationale park even verderop. In Husavik bezoeken we enkele kleine musea. Eén ervan biedt een instructieve tentoonstelling over walvis. In de baai komen bruinvissen, dolfijnen en dwergvinvissen voor, maar ook enorme bultruggen. We maken een boottocht om ze te spotten. Het Asbyrgi-dal werd in hoefijzervorm uitgesleten door thans niet meer bestaande rivieren. Aan een opvallend, 90 meter hoog rotsmassief is een interessante sage verbonden. We staan oog in oog met het geweld van Europa’s grootste waterval, de ruige Dettifoss.

dag 7, za 21-08

Vandaag rijden we over de befaamde Route 35 naar het zuiden en passeren we de Kjölur-pas met aan weerszijden uitgestrekte ijsvelden. We maken een stop bij de zwavelhoudende heetwaterbronnen van Hveravellir. Vier overnachtingen in het bijna aan de zuidkust gelegen plaatsje Hella.

dag 8, zo 22-08

De beruchte vulkaan Hekla valt vanuit Hella al op. We rijden erheen maar klimmen niet naar de hooggelegen ‘krater’, een 5 kilometer lange spleet. Deze onheilspellende opening werd gezien als de ingang tot de hel. Op de lavahellingen vinden we de overblijfselen van Stöng, een Vikingnederzetting. We bekijken de dubbele waterval Hjalparfoss en parkeren de bus om een paar kilometer te wandelen in het sprookjesachtige gebied bij Gjain. Hier verhaalt de legende van elfjes en natuurgeesten in de watervallen. We zien er lavagrotten, tufsteen, basaltzuilen, heldere beekjes en vele bloemen.

dag 9, ma 23-08

Vandaag maken we een rondrit door het zuiden van IJsland. In het luwe gebied ten zuiden van twee enorme gletsjers heeft zich een aparte flora kunnen ontwikkelen. De 60 meter hoge waterval Skogafoss maakt vanaf de onderkant een overweldigende indruk. In Skogar bezoeken we het interessante museum met onder meer sieraden en een eeuwenoude IJslandse Bijbel. Bij het zeevogelreservaat van Dyrholaey en Vik liggen zwarte lavastranden met hoge kliffen. Optioneel kan deze middag ook gekozen worden voor een actieve excursie naar een spectaculaire ijsgrot.

dag 10, di 24-08

Een veerboot brengt ons in een kleine drie uur naar de Westman-eilanden, een jonge archipel. Deze is 12.000 jaar geleden ontstaan en is nog steeds seismisch actief: een van de eilanden is pas in 1965 gevormd. We verkennen het bewoonde eiland Heimaey met zijn stadje. Op de kliffen zouden we dertig soorten vogels kunnen tellen, waaronder papegaaiduikers. Ook gaan we er op zoek naar plekken waar recent erupties waren. Maar vooral zien we de indrukwekkende gevolgen van de vulkaanuitbarsting in 1973, met in de straten gedenktekens die aangeven hoe hoog de as lag. In de namiddag keren we terug naar Hella.

dag 11, wo 25-08

Rit terug naar Reykjavik voor de laatste overnachting. Onderweg bezoeken we Geysir. Dit is een gebied met een enorme geothermische activiteit en diverse borrelende en kokende poelen. De Strokkur-geiser spuit elke paar minuten zo’n 30 meter hoog. Even verderop ligt het nationale park Thingvellir. De gelijknamige slenk wordt gevormd door het uiteendrijven van twee continentale platen. In deze zeer indrukwekkende kloof, die door basaltzuilen met touwlava wordt omzoomd, is IJsland in de tiende eeuw tot een eenheid gesmeed door een soort parlement van stammen. Overnachting in het centrum van Reykjavik.

dag 12, do 26-08

In de vroege ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, directe lijnvluchten van Amsterdam naar Reykjavik en vice versa met Icelandair. De vluchtgegevens zijn:
15-08-2021: Amsterdam - Reykjavik, 14.10 - 15.25 uur
26-08-2021: Reykjavik - Amsterdam, 07.40 - 12.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In IJsland is het twee uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door IJsland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Enkele keren zal ook gebruik worden gemaakt van veerboten en excursieboten.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Reykjavik (1 nacht) - Akureyri (5 nachten) - Hella (4 nachten) - Reykjavik (1 nacht)
We logeren in zeer goede middenklassenhotels met drie sterren. In Akureyri en Hella behoren deze ons inziens tot de beste ter plaatse. Het hotel in het zuiden heeft een sauna en hete baden in de tuin. In Reykjavik verblijven we in hotel Klettur, gunstig gelegen in het centrum. Alle kamers hebben uiteraard bad of douche en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
In IJsland is het milieubewustzijn goed ontwikkeld; dit betekent gezonde ingrediënten in de maaltijden. Er is schapenvlees en uiteraard veel vis en schaaldieren, maar ook kaas en yoghurt. De warme maaltijden zijn tegenwoordig ‘internationaal’.

Dominicus-reisgids IJsland

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicus-reisgids IJsland van de hand van de reisleider, drs. Edwin Zanen. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang kan vinden.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat soms ook korte wandelingen worden gemaakt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

In augustus liggen de gemiddelde dagtemperaturen rond de 12 ºC. Het weer is grillig; zon en wolken en soms mist en een bui wisselen elkaar af. De temperatuur kan van het ene moment op het andere tien graden stijgen of dalen. Het noorden van het eiland krijgt iets meer zon. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Uw paspoort of identiteitskaart moet tenminste geldig zijn tot drie maanden na terugkomst, dus t/m 26 november 2021.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De munteenheid is de IJslandse kroon. Pinautomaten zijn in IJsland in de grote plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Ook kunt u op veel plaatsen met pinpas of creditcard betalen. Eventueel kunt u contant geld ter plaatse wisselen.
Omdat op IJsland veel zaken geïmporteerd moeten worden, liggen prijzen voor maaltijden, drankjes en activiteiten vaak hoger dan op het Europese vasteland.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in IJsland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Ter plaatse kunt u kiezen voor enkele optionele activiteiten. Deelnemers ontvangen bij de reisbescheiden nadere informatie of de actuele prijzen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

12-daagse vliegreis
15 t/m 26 augustus 2021

Reissom

t/m 15 juni 2021: € 5395
vanaf 16 juni 2021: € 5545
toeslag eenpersoonskamer: € 895
NB Een tweepersoonskamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boot(over)tochten, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, Dominicus-reisgids IJsland, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, optionele excursie ijsgrot dag 9, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 22

Reisleiding

drs. Edwin Zanen

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA