Exclusieve groepsreis Hoogtepunten van het oude Egypte

Hoogtepunten van het oude Egypte

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Egypte is een fascinerend land vol bezienswaardigheden, waar zowel de geschiedenis als het heden blijven verbazen. Het land heeft tal van indrukwekkende tempels, kolossale piramiden en mysterieuze koningsgraven te bieden. Aan het begin van de reis bezoeken we de beroemde piramiden van Gizeh en Sakkara uit het Oude Rijk. We trekken daarna naar het zuiden. Het accent zal vanaf nu komen te liggen op de tijdsperiode die bekend staat als het Nieuwe Rijk. Het is de tijd waarin de farao’s Egypte tot een absoluut wereldrijk hebben gemaakt. Het wordt een intensieve rondreis met bezoeken aan vele monumenten en afgelegen plaatsen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

 

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

 

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.

dag 1, ma 07-02

In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro. Per touringcar rijden we naar het Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, di 08-02

In de ochtend bezoeken we het plateau van Gizeh. Daar bezichtigen we de mastaba van koningin Meresanch. Vervolgens brengen we een bezoek aan het museum met de zonneboot van farao Choefoe. We lopen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Hierna lopen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh. Na de lunch bezoeken we het Grand Egyptian Museum.

dag 3, wo 09-02

We beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum. Vervolgens bezoeken we de trappiramide van Djoser aan de buitenzijde. Aan het eind van de ochtend bezoeken we eerst de dubbele mastaba van Ptahhotep en Akhethotep en daarna het Serapeum. Na de lunch rijden we naar Dasjoer. We maken een wandeling rond de knikpiramide. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en wordt aan de binnenzijde bezocht.

dag 4, do 10-02

In de ochtend rijden we naar Midden-Egypte. Daar bezoeken we de graven van de gouwvorsten te Beni Hassan. Deze regionale machthebbers zwaaiden de scepter over de Oryx-gouw. De decoratie op de grafwanden is in schildering aangebracht. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot. We verblijven een nacht in het Horus Hotel te El-Minya.

dag 5, vr 11-02

In Tell el-Amarna bezoeken we het koningsgraf van Achnaton in de wadi. Vervolgens bezichtigen we vier noordelijke graven. Als eerste het graf van de hofmeester van koningin Teje, Hoeya. Meryra II was de hofmeester van koningin Nefertiti, Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. Na een picknicklunch rijden we richting het in het zuiden van de stad gelegen graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie. In de late namiddag maken we een lange rit naar Sohag, waar we rond 19.30 aan boord gaan van het aangemeerde cruiseschip MS Stephanie. We verblijven hier één nacht.

dag 6, za 12-02

Na het ontbijt bezoeken we het Sohag National Museum. We bereiken rond het middaguur het House of Life hotel in Abydos. Hier verblijven we een nacht. Na de lunch bezoeken we de tempel van Sethy I. Het bouwwerk is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Hier maakt de tempel een hoek van negentig graden met het voorste deel van de tempel. De reden voor deze afwijking is dat direct achter de tempel zich het Osireion bevindt. Dit oudere bouwwerk werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk.

dag 7, zo 13-02

Aan het begin van de middag bezoeken we de tempel van de koegodin Hathor te Dendera. Dit beroemde heiligdom dateert uit de Ptolemaeën Tijd. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Een zijkapel van de tempel toont de hemelgodin Noet met de dagelijks ondergaande en nieuwgeboren zon. Op de achterwand van de tempel staat een afbeelding van Cleopatra VII samen met haar zoon Caesarion. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. Aan het eind van de dag bereiken we het Luxor Steigenberger hotel waar we drie nachten verblijven.

dag 8, ma 14-02

We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. Eerst gaan we naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Tevens worden de graven van Amennacht, Nebenmaät en Chaëmtore bewonderd. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch bezoeken we de graven van Ramose, Chaëmhat en Oeserhat. In het Dal der Koningen worden vier graven bezocht, waaronder KV9 van Ramses V/VI.

dag 9, di 15-02

De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. De bouw van de indrukwekkende hypostyle hal is begonnen onder Sethy I en werd voltooid door zijn zoon Ramses II. We brengen ook een bezoek aan de Ach-Menoe-tempel van Thoetmoses III, waar zich de voorstellingen van de botanische tuin bevinden. De middag is ter vrije besteding. Aan het begin van de avond gaan we naar de sfeervol verlichte tempel van Luxor. Speciale aandacht gaat uit naar de reliëfvoorstellingen en beelden van koningin Nefertari en het Thebaanse Opet-festival uit de tijd van Toetanchamon en Anchesenamon.

dag 10, wo 16-02

Na het ontbijt verlaten we Luxor en rijden we richting Aswan. In Esna bezoeken we de tempel van de ramgod Chnoem en in Edfoe de tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. In Kom Ombo staat de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We overnachten twee nachten in Mövenpick Resort Aswan.

dag 11, do 17-02

We maken een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel vertoont zich de vergoddelijkte Ramses, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van het complex is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn scènes afgebeeld van koningin Nefertari. 

dag 12, vr 18-02

In de ochtend bezoeken we de prachtige tempel van Isis op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het 'bed van de farao', de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. We vliegen in de namiddag van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Meridien Cairo Airport Hotel waar een afscheidsdiner plaatsvindt.

dag 13, za 19-02

Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air.
De vluchttijden zijn:
07-02-2022: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.25 uur
19-02-2022: Caïro - Amsterdam, 10.00 - 14.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Caïro (3 nachten) - El-Minya (1 nacht) - Sohag (1 nacht) - Abydos (1 nacht) - Luxor (3 nachten) - Aswan (2 nachten) - Caïro (1 nacht)
Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels. De hotels in El-Minya en Abydos zijn eenvoudiger, maar goede toeristenklasse hotels. Het MS Stephanie (vijfsterren luxe) ligt permanent aangemeerd in Sohag en biedt ruime kamers. Bij de meeste hotels is een zwembad aanwezig. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

Maaltijden

In Abydos zijn lunch en diner inbegrepen. Daarnaast wordt op de laatste avond een afscheidsdiner geserveerd in het hotel. De andere lunches en diners zijn voor eigen rekening.
De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

Reisperiode

De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 19 augustus 2022.
NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

Geld

De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (april 2021) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

13-daagse viegreis
7 t/m 19 februari 2022

Reissom

€ 3095,-
toeslag eenpersoonskamer: € 570,-
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, vademecum, visum, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA