Exclusieve groepsreis In het spoor van de Hollandse bouwmeesters

In het spoor van de Hollandse bouwmeesters

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw kent Nederland diverse grote bouwmeesters in de architectuur. Hoewel hun stijlen sterk uiteenlopen, zijn ze min of meer met elkaar verbonden. Inspirator is Pierre Cuypers, die tussen 1876 en 1889 het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station in Amsterdam ontwerpt. In zijn kerkontwerpen maakt hij de neogotiek weer groot en in de beide hierboven genoemde monumentale panden in Amsterdam mixt hij eveneens gotiek en renaissance tot een nieuwe eclectische stijl. Hoewel door sommigen in die tijd verguisd, beïnvloedt hij ook zijn leerlingen en tijdgenoten als Karel de Bazel en H.P. Berlage. Als reactie op het rationele werk van Berlage ontstaat de expressionistische stijl van de Amsterdamse School met Michel de Klerk als belangrijkste architect. Ook de internationale stromingen van Arts & Crafts, art deco en art nouveau komen hier om de hoek kijken.

Tijdens een vierdaags reisje in en rondom Amsterdam begeven we ons in de voetsporen van deze Hollandse bouwmeesters. We zien arbeiderscomplex Het Schip van De Klerk en de Beurs van Berlage, het voormalige Scheepvaarthuis – nu Grand Hotel Amrâth – en het Raadhuis van Hilversum van de hand van Dudok. We besteden aandacht aan de sociale woningbouw aan het begin van de twintigste eeuw en nemen waar mogelijk een kijkje achter de voordeur bij stijlvolle interieurs. De reisleider vertelt ondertussen over de cultuurhistorische achtergrond van deze periode. We eindigen onze rondgang in stijl in de door Cuypers ontworpen koninklijke wachtkamers van het Amsterdams Centraal Station.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door historicus drs. Frederik Erens. De rondleidingen in de gebouwen worden verzorgd door plaatselijke gidsen.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, do 17-09

Om 10.00 uur verzamelen we deze ochtend bij station Amsterdam Centraal, dat tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van Pierre Cuypers werd gebouwd. Op de laatste dag zullen we meer aandacht aan dit gebouw besteden. De bagage wordt door het hotel vast opgehaald, zodat u het vandaag tijdens de stadswandeling niet hoeft mee te nemen. We lopen zuidwaarts door het centrum en bereiken allereerst de Beurs van Berlage. Na een toelichting buiten door uw reisleider genieten we in de bistro van een kop koffie met gebak. De monumentale elementen en prachtige wandtableaus zijn hier goed zichtbaar. Aan de Oudezijds Voorburgwal vinden we Hotel Sofitel Legend the Grand. Dit hotel is gevestigd in de Prinsenhof, dat lang dienstdeed als stadhuis. Hier bekijken we de Raadzaal naar ontwerp van Willem Penaat en de Trouwzaal ontworpen door Chris Lebeau met onder meer exotische muurschilderingen en prachtig glas-in-lood. Na een lunch in het hotel zetten we onze wandeling voort. Wanneer het niet al te druk is, nemen we onderweg nog snel een kijkje in de hal van Theater Tuschinski. Dit gebouw combineert verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, jugendstil en art deco. Het Stadsarchief van Amsterdam staat bekend onder de naam De Bazel, naar architect Karel de Bazel. Een rondleiding toont ons de prachtige interieurs van dit imposante gebouw. Via het Rijksmuseum – opnieuw een gebouw van Pierre Cuypers – bereiken we ons einddoel van vandaag aan het Leidseplein: het American Hotel. Dit hotel werd in 1902 in art-nouveaustijl ontworpen door architecten Willem Kromhout en Herman Jansen. Sinds 2020 is het een Hard Rock Hotel, maar de architectuur van het gebouw is ongewijzigd. We krijgen een rondleiding door het gebouw en gebruiken het diner in het prachtige Café Americain. 

dag 2, vr 18-09

Per touringcar rijden we naar de Spaarndammerbuurt, voor een bezoek aan het Amsterdamse School Museum Het Schip. We bekijken ook de tegenoverliggende kunstzinnige woonblokken van de volkswoningbouw van de hand van Michel de Klerk, de grondlegger van de Amsterdamse School. Na koffie met gebak van patisserie Holtkamp vertrekken we naar Haarlem. De Kathedrale Basiliek Sint Bavo werd in de late negentiende eeuw ontworpen in eclectische en neoromaanse stijl door Joseph Cuypers, zoon van Pierre Cuypers. In het Noord-Hollandse Bergen wandelen we door Park Meerwijk. J.F. Staal kreeg van de Amsterdamse tegelhandelaar Heystee de opdracht hier een villawijk te bouwen. Samen met vier andere architecten ontwierp hij zeventien villa’s in de stijl van de Amsterdamse School. Overnachting en diner in ons hotel in Bergen. 

dag 3, za 19-09

We zetten koers naar Hilversum, waar het Raadhuis tot hoogtepunt van het werk van Willem Marinus Dudok uitgeroepen kan worden. De kubistische buitenkant is een toonbeeld van de abstractie van de Nieuwe Zakelijkheid, terwijl het interieur meer expressionistisch en kleurrijker van aard is. Na de lunch keren we terug naar Amsterdam. Het stratenplan dat Berlage ontwierp – Plan Zuid – werd door diverse architecten van de Amsterdamse School ingevuld. Vanaf het Roelof Hartplein en het Nieuwe Huis lopen we via de woningen van architect Staal naar het Muzenplein. We eindigen de wandeling met een bezoek aan woningencomplex De Dageraad. Tot slot diner en overnachting in Grand Hotel Amrâth Amsterdam, gevestigd in het voormalige Scheepvaarthuis. Dit werd 105 jaar geleden gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School is net als het Raadhuis van Dudok een Gesamtkunstwerk. Zowel buiten als binnen zijn de stijlen van de Amsterdamse school en de art nouveau terug te vinden in de rijkelijk aangebrachte decoraties. Met name het trappenhuis met glas-in-loodplafond is indrukwekkend.

dag 4, zo 20-09

Onze laatste dag begint met een uitgebreide rondleiding door het hotel. Een korte wandeling brengt ons vervolgens bij het Centraal Station, waar we de reis ook begonnen zijn. Dit met sierlijke wanddecoraties en bloemmotieven versierde gebouw verenigd gotische elementen met renaissancestijl tot een prachtig geheel. Ook de Koninklijke wachtkamer werd door Pierre Cuypers ontworpen, maar dan in een meer strakke belijning. Werkelijk een statig laatste programmaonderdeel. Een gezellige lunch besluit onze reis.

Vervoer

De ritten op dag 2 en dag 3 worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
Op dag 1 en dag 4 gaan wij te voet. De bagage wordt op dag 1 door het hotel opgehaald bij het station, zodat u daar niet mee hoeft te lopen. Op dag 4 kunt u de bagage in het hotel achterlaten, dat op 5 minuten lopen van het station Amsterdam Centraal ligt.
De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de verzamelplek.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Amsterdam (1 nacht) - Bergen (1 nacht) - Amsterdam (1 nacht)
We verblijven in drie aangename, goed gelegen vier- en vijfsterrenhotels.
In Amsterdam verblijft u de eerste nacht in het historische American Hotel en de laatste nacht in het luxueuze Grand Hotel Amrâth, gevestigd in het voormalige Scheepvaarthuis. Beide hotels zijn ook onderdeel van ons thematische programma.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants; er wordt steeds in het hotel gedineerd. Op de eerste twee dagen is bij de koffie ook een heerlijk gebakje inbegrepen.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Ook binnen Nederland dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. U dient een identiteitsbewijs mee te nemen onderweg voor onder andere de incheck bij de hotels.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Houders van een Museumkaart kunnen op enkele plekken gratis naar binnen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 15,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
17 t/m 20 september 2020

Reissom

€ 1365
toeslag eenpersoonskamer: € 256
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

Vervoer per comfortabele touringcar volgens programma, bagagevervoer dag 1, verblijf op basis van volpension, 4x koffie (waarvan 2x met gebak), reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

Drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 19

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA