Exclusieve groepsreis Japan, hofreis naar Edo i.s.m. Historisch Nieuwsblad

Japan, hofreis naar Edo i.s.m. Historisch Nieuwsblad

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Elk jaar moest het opperhoofd van de unieke Hollandse handelspost in Nagasaki op audiëntie bij de shogun, de feitelijke heerser over Japan. Die woonde op een afstand van zo’n 1200 kilometer van Nagasaki in Edo, het huidige Tokyo. Toentertijd duurde deze hofreis naar Edo zo'n twee maanden. Met modern vervoer reizen we het opperhoofd na, waarbij onderweg door verschillende specialisten toelichting wordt gegeven op het VOC-erfgoed. Natuurlijk slaan wij de andere belangrijke highlights onderweg niet over. Met veel plezier herhalen wij deze reis, die we de afgelopen twee jaar ook hebben uitgevoerd.

Op het eiland Kyushu was de allereerste ontmoeting tussen Nederland en Japan. Hier begon een lange relatie gebaseerd op wederzijdse belangen en inspiratie. De Nederlandse ambassade in Tokyo ondersteunt onderdelen van deze reis, om daarmee de vriendschapsrelatie tussen de twee landen te bevorderen.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 

Reisleiding

De reis zal worden geleid door dr. Judith Stalpers. Daarnaast reist een plaatselijke gids mee.
Judith Stalpers wordt onderweg geassisteerd door de volgende experts:

Remco Vrolijk, medewerker bij de voormalige Nederlandse handelspost in Hirado.

Prof. Brian Burke-Gaffney, docent geschiedenis van cultuur aan het Nagasaki Institute of Applied Science en is honorair directeur van Glover Garden, Nagasaki.

Prof. Carolin Funck, professor sociologie aan Hiroshima University. Zij doet onderzoek naar toerisme in een vergrijzende maatschappij, en helpt mee om afgelegen streken toeristisch attractief te maken. Setonaikai is één van de regio's van haar onderzoek.

Prof. Matsuda Kiyoshi, emeritus hoogleraar geschiedenis van de Universiteit van Kyoto. Hij is dé expert betreffende de Japans-Nederlandse geschiedenis rond de Edo-tijd.

Drs. Isabel van Daalen, Japanologe, woont sinds 1985 in Japan en doet nu zo'n 20 jaar onderzoek naar de rol van de tolken op Deshima. Ze heeft een enorme hoeveelheid feiten, cijfers en anekdotes paraat over het leven van de Hollanders en de Japanners in en rond de VOC-handelspost.

dr. Judith Stalpers

Journalist. Woonde lange tijd in Japan en spreekt de taal. Vanuit het Verre Oosten rapporteerde ze over politieke en economische actualiteiten, technische ontwikkelingen en de Japans-Nederlandse geschiedenis. Ze is coauteur van het boek Japan in 101 vragen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

dag 1, di 10-05

Rond het middaguur vertrek van Amsterdam naar Fukuoka, met overstap in Helsinki.

dag 2, wo 11-05

’s Ochtends aankomst in Fukuoka op het zuidelijke Japanse eiland Kyushu. Wij rijden meteen de mooie weg van 100 km naar het naar het havenstadje Hirado op het gelijknamige eilandje. Remco Vrolijk geeft ons een eerste inzicht in de lokale VOC-achtergronden. Dan gaan we naar ons hotel. Het hotel heeft een traditioneel bad, 'onsen'. Twee overnachtingen.

dag 3, do 12-05

Te Hirado. De Hollandse VOC-kooplieden begonnen in 1609 hun handel met Japan vanaf deze plek. Samen met Remco volgen we de sporen die de Hollandse kooplui in dit oude havenstadje achterlieten. Eén van de oorspronkelijke pakhuizen is hier opnieuw opgebouwd op grond van oude materiaallijsten. We bezoeken het Hirado-kasteel en de residentie van de Matsura-clan die hier heerste gedurende de Edo-periode (1600-1868). Er is een indrukwekkende historische collectie gehuisvest en een prachtig theehuis waar we een theeceremonie bijwonen. Dan rijden we nog naar een klein museum met een tentoonstelling over de 'verboden christenen'.

dag 4, vr 13-05

Op onze weg naar Nagasaki stoppen we in het keramiekstadje Arita waar de VOC vanaf 1653 porselein inkocht voor de handel. Daar bezoeken we een traditionele pottenbakkerij die ook nu nog in handen is van dezelfde familie. Drie overnachtingen in Nagasaki.

dag 5, za 14-05

Tussen 1641 en 1854 hadden de VOC-Hollanders hun handelspost op een kunstmatig eilandje in Nagasaki. De gemeente heeft de restauratie van de houten huizen, omwalling en poorten van Deshima afgerond. Het is nu een charmant openluchtmuseum. Er zijn nog meer 'Hollandse' overblijfselen, zoals de aflopende straatjes bekend als de Dutch Slope en de Hollandse begraafplaats. Hier zal Brian Burke-Gaffney ons de historische achtergronden toelichten. We zullen zien dat ook andere Europeanen hun sporen hebben achtergelaten. De havenstad Nagasaki was van oudsher een culturele smeltkroes.

dag 6, zo 15-05

Je kunt eigenlijk geen bezoek aan Nagasaki brengen zonder even stil te staan bij de tweede atoombom die boven Japan werd afgeworpen, die van 9 augustus 1945 boven Nagasaki, drie dagen na de bom op Hiroshima. De littekens van 'de bom' betreffen niet alleen deze twee steden. Zij gaan de wereld aan, en daarmee onszelf. We bezoeken het Peace Memorial Park en het belendende museum. In de middag gaan we terug naar de VOC-tijd, naar het Nagasaki History Museum met een zeer goed overzicht van de Edo-tijd en de VOC-geschiedenis.

dag 7, ma 16-05

We maken kennis met het Japanse treinsysteem op weg naar Fukuyama. Het is punctueel, schoon, kent een uitmuntende dienstverlening en heeft nog veel meer Japanse eigenaardigheden. Na de hogesnelheidslijn nemen we de boemel en bereiken we het plaatsje Onomichi aan de Japanse Binnenzee. Het VOC-opperhoofd en zijn entourage legden dit traject van de hofreis af per schip over de Binnenzee, de Setonai-kai. De middag is vrij. U kunt het gezellige stadje verkennen, te voet langs de tientallen tempels lopen, op een huurfiets stappen en over de eilandjes in de Binnenzee rijden of op het terras van ons hotel zitten.

dag 8, di 17-05

We maken een boottocht langs voormalige VOC-pleisterplaatsen op verschillende eilandjes in deze bijzonder mooie Binnenzee. Deze boottocht is speciaal voor ons ontworpen en wordt exclusief voor ons uitgevoerd. Prof. Carolin Funck vertelt ons tijdens de tocht over de moderne demografische uitdagingen van deze streek.

dag 9, wo 18-05

's Ochtends reizen we in enkele uren naar Kyoto, de oude keizerlijke hoofdstad. Kyoto ontsnapte aan de brandbommenregens èn de atoombom van de Amerikanen. Kyoto is daarom in tegenstelling tot de meeste andere steden rijk aan historische gebouwen. Vandaag bezoeken we de Ryoan-ji met zijn befaamde rotstuin en het indrukwekkende Gouden Paviljoen. Aan het eind van de dag gaan we naar de levendige wijk Gion, waar ons diner wordt opgeluisterd door een maiko, een jonge geisha.

dag 10, do 19-05

We bezoeken twee tempels die de Japanners in hun hart sluiten. De Sanjusangendo stemt tot inkeer met zijn 1001 beeltenissen van Kannon, de boeddhistische godin van de barmhartigheid. Fushimi Inari Taisha is een vrolijke en aardse tegenpool. Duizenden knalrode torii kruipen de heilige Mt. Inari omhoog. Inari is de Shinto-god van de rijst. Wij volgen de torii en wensen een rijke oogst. Aan het eind van de middag gaan we naar een machiya, een traditioneel huis, van Yoshida-san, een VOC-verzamelaar. Daar ontmoeten we prof. Matsuda Kiyoshi die ons een lesje rangaku geeft: hoe de Hollanders de westerse wetenschap naar Japan brachten.

dag 11, vr 20-5

Met onze touringcar brengen we een bezoek aan het Nijo-kasteel. Dit was de belangrijkste residentie van de shogun, die hiermee zijn macht tegenover de keizer bewees. Vooral beroemd zijn de grote schermen en plafonds met de meest fantastische natuurschilderingen met tijgers, pijnbomen en reigers van de hand van schilders uit de Kano-school. In de namiddag reizen we van Kyoto naar Tokyo, waar we driemaal overnachten.

dag 12, za 21-05

Bij ons bezoek aan Tokyo laten we ons leiden door de geschiedenis. Isabel van Daalen laat ons allerlei VOC- en andere Hollandse herinneringen ophalen. We bezoeken o.a. naar het Edo Tokyo Museum, de wijk Yaesu en het Keizerpaleis – het eindpunt van de hofreis. Tegelijkertijd snuift u de atmosfeer van de grootste stad ter wereld op, waar traditie en moderniteit hand in hand gaan.

dag 13, zo 22-05

Deze dag is er geen programma. De reisleidster doet graag suggesties, maar u kunt ook met haar meegaan naar het panorama-platform van het Metropolitan Government Building, de serene, keizerlijke Meiji-tempel in zijn grote park, of de avant-garde wijk Harajuku met zijn gezellige winkelstraatjes.

dag 14, ma 23-05

We nemen afscheid van Japan en rijden met onze bus naar de luchthaven Narita. Om 11.00 uur vliegen we naar Helsinki en aansluitend door naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde dag.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Fukuoka en van Tokyo naar Amsterdam per Finnair. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
10-05-2022: Amsterdam - Helsinki, 11.55 -15.15 uur
                    Helsinki - Fukuoka, 16.45 - 08.15 uur (de volgende dag)
23-05-2022: Tokyo - Helsinki, 11.00 - 15.00 uur
                    Helsinki - Amsterdam 16.15 - 17.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Japan is het zeven uur later dan in Nederland, in Helsinki één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Japan is groot en we overbruggen de langste trajecten met de snelle shinkansen-treinen. De reistijd is daardoor slechts enkele uren. De grote bagage wordt, zoals in Japan gebruikelijk is, afzonderlijk per koerier van Nagasaki naar Kyoto gebracht en vandaar naar Tokyo. U heeft in Onomichi daarom voor één nacht slechts de beschikking over uw handbagage.
Op de dagen 2, 3, 4, 9 (stadstour), 10, 11 (Kyoto), 12 en 14 hebben we een eigen touringcar. De overige dagen gebruiken we het uitstekende, schone en veilige openbaar vervoer.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Hirado (2 nachten) - Nagasaki (3 nachten) - Onomichi (2 nachten) - Kyoto (2 nachten ) - Tokyo (3 nachten)
De hotellerie in Japan is zonder meer schoon, functioneel en in orde. Houdt u er wel rekening mee dat in Japan de kamers vaak kleiner zijn dan in Europese hotels.

Maaltijden

De eerste twee dagen in Hirado dineren we in ons hotel; net als in Onomichi. Voor het overige gebruiken we het diner in een restaurant. Wij zijn in Japan en zullen dus voornamelijk voor de Japanse keuken kiezen. Eén diner en de lunches zijn niet inbegrepen.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster en lokale gids spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Boek Japan in 101 vragen

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Japan in 101 vragen van de hand van de reisleidster, dr. Judith Stalpers. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Sommige bezienswaardigheden worden met het openbaar vervoer (zie ‘vervoer ter plaatse’) en al wandelend door de stad of via parken en lanen bereikt. Het is wezenlijk dat u een goede conditie heeft en een normaal wandeltempo kunt aanhouden. Het is soms mogelijk een taxi te nemen terug naar het hotel en u kunt natuurlijk ook wel eens een programmaonderdeel overslaan. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Japan is een zeer modern land met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

Reisperiode

In mei is het volgens de statistieken mooi voorjaarsweer. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC, in Tokyo iets lager (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui valt nooit uit te sluiten. Ook in Japan komen afwijkingen van de statistische waarden voor.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Japan dient uw paspoort geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Japan is de munteenheid de yen (JPY). U heeft geld nodig voor de lunches, één diner, drankjes en overige privé-uitgaven. Wij adviseren u te rekenen met € 20,- à € 40,- per dag. U kunt cash euro's wisselen in de hotels. Pinnen is uiteraard mogelijk. De grote creditcards zijn bekend.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Japan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Japan is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden. De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
10 t/m 23 mei 2022

Reissom

€ 5595
toeslag eenpersoonskamer: € 525
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, alle diners minus 1, reisleiding, deskundige sprekers, lokale gidsen, boek Japan in 101 vragen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, 1 diner, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Judith Stalpers

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA