Exclusieve groepsreis Negentiende-eeuws Nederland

Negentiende-eeuws Nederland • een razendsnel veranderende samenleving

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

In de negentiende eeuw veranderde Nederland in een moderne staat. Het was de tijd waarin het platteland werd ontsloten door de aanleg van spoorlijnen, kanalen en bruggen. Waarin nieuwe communicatiemiddelen de wereld verkleinden. Waarin Thorbecke de politieke basis legde voor de parlementaire democratie. En de tijd van grootschalige plannen om de armen te verheffen en het lot van wezen te verbeteren.
Tijdens deze reis leert u al deze facetten van de snel veranderende maatschappij kennen. De reis begint in het politieke hart van Nederland - Den Haag -, voert langs het uitzonderlijke stoomgemaal De Cruquius en naar textielstad Enschede. Het zwaartepunt van de reis vormt een uitgebreid bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid, ontstaan op initiatief van Johannes van den Bosch. U bezoekt niet alleen het Gevangenismuseum in Veenhuizen en museum De Proefkolonie in Frederiksoord, maar leert ook de typerende landschapsarchitectuur van deze binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding kennen.
U krijgt tijdens deze reis colleges van experts op het gebied van de negentiende eeuw, onder wie Maarten Duijvendak, Angelie Sens, Suzanna Jansen en Wil Schackmann.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal geleid worden door een organisatorisch reisbegeleider, die zorg zal dragen voor een goed verloop van de reis. Experts zorgen door middel van colleges in de bus of in een zaaltje voor de inhoudelijke diepgang. Op diverse plaatsen zullen de rondleidingen gegeven worden door lokale gidsen.

Onder meer de volgende experts zullen hun medewerking verlenen aan deze reis: prof. dr. Maarten Duijvendak, dr. Angelie Sens, Suzanna Jansen, Wil Schackmann en prof. dr. Hans Renes.

prof. dr. Maarten Duijvendak

Studeerde sociale en economische geschiedenis te Utrecht en raakte gefascineerd door de regionale diversiteit in ons kleine land. Hij publiceert over allerlei aspecten van de regionale ontwikkeling in Nederland in de 'lange negentiende eeuw' en werd in 2001 in Groningen hoogleraar economische, sociale en regionale geschiedenis, waar hij met enthousiasme colleges geeft. 
Foto: Henk Scholte

dr. Angelie Sens

Is cultuur- en pershistoricus. Ze schrijft over 'kolonialisme', slavenhandel, slavernij, abolitionisme en de media in vooral de achttiende en negentiende eeuw. In 2019 verscheen haar biografie over Johannes van den Bosch (1780-1844), De kolonieman, die in 2020 werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.
Foto: Kors de Bruin

Suzanna Jansen

Is auteur van de bestseller Het pauperparadijs (2008). Ze volgt daarin vijf generaties van haar voorouders door een geschiedenis van armoede, die begon in het sociale experiment van de Maatschappij van Weldadigheid, in de armengestichten van het Drentse Veenhuizen. Ze is ook dramaturg van de gelijknamige theatervoorstelling (2016, 2017, 2018), waarvoor ze samen met regisseur Tom de Ket een bewerking maakte. In 2021 verschijnt haar Luistertocht door Veenhuizen. Voor haar boek Ondanks de zwaartekracht werd ze genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs 2018.
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Wil Schackmann

Is onderzoeker en schrijver. Vroeger televisieseries (Medisch Centrum West, Stadtklinik), toneel (winnaar ANV-Visser Neerlandiaprijs 2000) en romans. Tegenwoordig historische non-fictie. Hij schreef De proefkolonie (2006), De bedelaarskolonie (2013), De Kinderkolonie (2016) en De strafkolonie (2018) over de koloniën van Weldadigheid, geeft daarover lezingen en beantwoordt vragen als 'kolonioloog'.
Foto: Fjodor Buis

prof. dr. Hans Renes

Studeerde sociale geografie met specialisatie historische geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en agrarische planologie aan de toenmalige Landbouwhogeschool in Wageningen. Werkte hij als docent/onderzoeker historische geografie bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Sinds 2010 tot zijn emeritaat in februari 2021 was hij daarnaast hoogleraar Erfgoed van Stad en Land aan de Vrije Universiteit. Hij schrijft over de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van landschappen (inclusief steden) in Nederland en Europa en erfgoed in relatie tot ruimtelijke ontwikkeling.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Maarten!

Blijf op de hoogte van de actualiteiten en volg vier keer per jaar de kritische, vermakelijke en altijd leerzame gedachtegang van Maarten van Rossem, ‘s lands bekendste historicus, Amerikadeskundige en veelgevraagd commentator. Een opinieblad vol diepgravende interviews, scherpe analyses, interessante gastschrijvers en scherpzinnige commentatoren.

dag 1, di 25-05

Vanuit Utrecht rijden we allereerst naar Den Haag, al eeuwenlang het politieke hart van ons land. Hier krijgen we een uitgebreide rondleiding door paleis Kneuterdijk. Momenteel is het stadspaleis in gebruik door de Raad van State, maar gedurende het grootste deel van de negentiende eeuw was het in bezit van de Koninklijke familie. Het was dan ook in dit paleisje dat Willem II in 1848 zijn handtekening zette onder de nieuwe grondwet van Thorbecke. Een gedenksteen aan de gevel herinnert nog aan deze historische gebeurtenis. Na een gezamenlijke lunch rijden we noordwaarts, waar het gemaal van Cruquius ons wacht, het grootste stoomgemaal ter wereld. Dit was een van de drie gemalen waarmee tussen 1849 en 1852 de Haarlemmermeerpolder werd drooggepompt. Dit prestigeproject zou de aanjager zijn van de industriële revolutie in Nederland. Na het diner in het hotel in Huizen zal Maarten Duijvendak een introductie geven op de ontwikkelingen in de negentiende eeuw.

dag 2, wo 26-05

Vandaag en morgen zullen in het teken staan van de Koloniën van Weldadigheid. Angelie Sens zal tijdens een lezing in de bus vertellen over Johannes van den Bosch, de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, en het ontstaan van koloniën, het begin van onze huidige verzorgingsstaat. Na aankomst in Frederiksoord volgt eerst een bezoek aan Museum de Proefkolonie, waar we de verhalen leren kennen van de eerste kolonisten in 1818. 's Middags verkennen we te voet en met de elektrische Kolonie Express het plaatsje en de monumenten, zoals het koloniehuisje, het schooltje en het kerkje. We overnachten de komende twee dagen in een hotel in de buurt. Deze avond neemt Suzanna Jansen ons aan de hand persoonlijke verhalen uit haar boek Het pauperparadijs mee naar deze tijd van heropvoeding.

dag 3, do 27-05

Samen met Suzanna Jansen rijden we naar Veenhuizen, de kolonie waar haar familie verbleef. In deze kolonie werden ook drie dwanggestichten opgericht: een voor wezen, en voor bedelaars en een voor landlopers. In het tweede is nu het Nationaal Gevangenismuseum gevestigd, waarin ook uitgebreid wordt ingegaan op de geschiedenis van dit dorp. Onze verkenning van het dorp en haar monumenten eindigt met een rondleiding en proeverij in brouwerij Maallust. Terug in ons hotel volgt na het diner een lezing van ‘kolonioloog’ Wil Schackmann, de diverse boeken schreef over de Koloniën. Vandaag gaat hij in dieper in op de wezen van Veenhuizen.

dag 4, vr 28-05

Tijdens de rit naar Enschede vertelt Hans Renes ons meer over de veranderingen in het cultuurhistorisch landschap tijdens de negentiende eeuw. Onderweg maken we nog een stop bij strafkolonie De Ommerschans. In Enschede richten we ons eerst op de kunst uit de negentiende eeuw tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe. In de Museumfabriek vestigen we onze aandacht op de IJzeren Eeuw van Twente, de tijd waarin Enschede een van de grootste textielsteden van Europa werd. Aan het einde van de middag keren we terug naar Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). Deelnemers uit de regio Den Haag kunnen ook in Den Haag beginnen. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Huizen (1 nacht) – De Bult (2 nachten)
We maken gebruik van comfortabele viersterrenhotels die gekozen zijn vanwege hun gunstige ligging voor het programma.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze worden geserveerd in het hotelrestaurant, voorafgaand aan de avondlezingen.
Op dag 1 en dag 3 zijn de lunches inbegrepen. Op dag 2 en dag 4 zijn de lunches voor eigen rekening. Hier wordt voldoende tijd voor opgenomen in het programma.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider en gidsen spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat tijdens de rondleidingen veel gelopen wordt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
25 t/m 28 mei 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 16 februari 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

€ 1395
toeslag eenpersoonskamer: € 100
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, lezingen en bijdragen van sprekers conform programma, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

prof. dr. Maarten Duijvendak
dr. Angelie Sens
Suzanna Jansen
Wil Schackmann
prof. dr. Hans Renes

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA