Skip to main content
De DDR. Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw
De DDR. Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw
De DDR. Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw

De DDR. Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw

  • Op 7 oktober 1949 werd in het door de Sovjet-Unie bezette Oost-Duitsland de Deutsche Demokratische Republik, kortweg DDR opgericht. Hoewel men in de eerste jaren nog vrij over de grens naar West-Duitsland kon reizen, kwam daar in 1952 verandering in. Grenswachten werden ingesteld en prikkeldraad en versperringen werden opgeworpen. Met de bouw van het IJzeren Gordijn werden zelfs mijnenvelden ingesteld. De Oost-Duitse bevolking werd zo gevangengehouden onder een communistisch bewind van onderdrukking en vervolging. Deze situatie zou zo blijven tot aan Die Wende in 1989 en de val van de Berlijnse Muur.
    In de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens gaan we op zoek naar overblijfselen en herinneringen uit deze tijd. Daarbij staan de thema’s oppositie, onderdrukking, revolutie en wederopbouw centraal.

  • dag 1, za 14-09

    Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Leipzig, waar we twee nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

    dag 2, zo 15-09

    Een stadswandeling door Leipzig. De Nikolaikirche was het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten. Op de Augustusplatz werd in 1968 de Paulinerkerk opgeblazen om ruimte te maken voor de Karl-Marx Universität. Tussen 2007 en 2017 werd naar ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat een nieuw universiteitsgebouw gebouwd, waarin de contouren van de kerk weer teruggebracht zijn. In twee musea ontdekken we vandaag hoe het dagelijks leven ten tijde van de DDR was. Het Zeitgeschichtliches Forum toont aan de hand van foto’s, videobeelden, archieven en gebruiksvoorwerpen hoe de DDR zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde en hoe Oost-Duitsland zich na Die Wende weer opbouwde. In de voormalige Stasicentrale Runden Ecke duiken we in de geschiedenis van deze gevreesde instantie. 

    dag 3, ma 16-09

    We rijden verder oostwaarts naar Dresden. Onderweg vinden we bij Machern nog een geheime bunker van de Stasi, bedoeld als nooduitwijkpost voor de centrale in Leipzig. In geval van een nucleaire oorlog had het echter weinig bescherming geboden, hooguit voor een halve dag. Dresden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd begonnen met de wederopbouw, maar de beroemde Frauenkirche bleef een ruïne als symbool van de verschrikkingen van de oorlog. Pas na Die Wende werd ook dit laatste stadssymbool hersteld in al haar glorie.

    dag 4, di 17-09

    Het August Horch Museum in Zwickau mag niet ontbreken in het programma. Dit automuseum is gevestigd in de voormalige fabriek waar ten tijde van de DDR de beroemde Trabant van de lopende band rolde. Voor velen staat deze auto nog altijd symbool voor Oost-Duitsland. Een tweede stop vandaag leidt ons naar het stadje Mödlareuth, dat ooit letterlijk door het IJzeren Gordijn in tweeën gesplitst werd. We wandelen door het plaatsje op zoek naar de overblijfselen langs de Tannbach, het beekje dat de grens vormde, en bezoeken het Deutsch-Deutsches Museum dat verhaalt over de wonderlijke geschiedenis van dit kleine plaatsje. Aan het einde van de middag vertrek naar Weimar voor de laatste drie overnachtingen.

    dag 5, wo 18-09

    Een rondrit door de omgeving. Het Kyffhäusermonument, ook wel Barbarossamonument genoemd, werd opgericht voor Keizer Wilhelm I. Het moest de eenheid van Duitsland onderstrepen in een periode dat het land aan onenigheid ten onder ging. Ten tijde van de DDR werd het echter eerder gezien als een propagandamiddel van het Duitse imperialisme en militarisme. De functie als symbool van Duitse eenheid zou pas na de Duitse Hereniging weer actueel worden. Vlakbij, in Bad Frankenhausen, zien we het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de DDR-periode. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. In de voormalige Stasigevangenis aan de Andreasstraße van Erfurt ontmoeten we een getuige, die ons vertelt over het leven en de onderdrukking van die tijd. 
    Tevens staan we stil bij het Erfurter Gipfeltreffen: de ontmoeting in 1970 van Willy Brandt, de West-Duitse bondskanselier, met Willi Stoph, de voorzitter van de ministerraad van de DDR. Op het dak van het Erfurter Hof herinneren de woorden ‘Willy Brandt ans Fenster’ aan deze ontmoeting.

    dag 6, do 19-09

    We gaan naar Buchenwald, even buiten de stad. Het staat vooral bekend als concentratiekamp tijdens het nazi-bewind, maar minder bekend is dat het ook door het Sovjetbewind uitvoerig gebruikt werd. Aanvankelijk om nazi-aanhangers te interneren, maar in toenemende mate ook andere tegenstanders van het communistische regime. In 1950 werd het overgedragen aan de regering van de DDR. Een deel van de gevangenen werd vrijgelaten, maar velen werden overgeplaatst naar tuchthuizen of zelfs gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Het nationale monument dat hier in 1954 werd opgericht is ronduit indrukwekkend.
    De middag is ter vrije besteding in Weimar. Het nieuwe Bauhausmuseum en voorbeelden van Bauhausarchitectuur zijn zeer de moeite waard. Weimar is echter ook de stad van grote namen als Goethe, Schiller, Liszt en Nietzsche, wiens woonhuizen en musea te bezoeken zijn.

    dag 7, vr 20-09

    Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eenmaal langs de voormalige Duits-Duitse grens. Het Grenzlandmuseum Eichsfeld leert ons over de ontwikkelingen van de grens en het leven aan weerszijden van de versperringen. In deze regio werden vele ontsnappingspogingen gedaan, wat leidde tot een sterk bewaakte grens. Tijdens een korte wandeling volgen we een stuk van deze voormalige grens en zien daarbij overblijfselen van de versperringen en een belangrijke wachttoren. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de avond zullen arriveren.

  • Vervoer

    De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
    De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Leipzig (2 nachten) - Dresden (1 nacht) - Weimar (3 nachten)
    Tijdens de reis wordt er overnacht in comfortabele 4-sterrenhotels, alle met een centrale ligging. De binnenstad is steeds goed te voet bereikbaar, zodat bezienswaardigheden en restaurants nooit ver weg zijn.

    Maaltijden

    Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunches wordt voldoende tijd ingeruimd in het programma.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Reisperiode

    September is een prima periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam voor stadsbezoeken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • Op 7 oktober 1949 werd in het door de Sovjet-Unie bezette Oost-Duitsland de Deutsche Demokratische Republik, kortweg DDR opgericht. Hoewel men in de eerste jaren nog vrij over de grens naar West-Duitsland kon reizen, kwam daar in 1952 verandering in. Grenswachten werden ingesteld en prikkeldraad en versperringen werden opgeworpen. Met de bouw van het IJzeren Gordijn werden zelfs mijnenvelden ingesteld. De Oost-Duitse bevolking werd zo gevangengehouden onder een communistisch bewind van onderdrukking en vervolging. Deze situatie zou zo blijven tot aan Die Wende in 1989 en de val van de Berlijnse Muur.
    In de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens gaan we op zoek naar overblijfselen en herinneringen uit deze tijd. Daarbij staan de thema’s oppositie, onderdrukking, revolutie en wederopbouw centraal.

  • dag 1, za 14-09

    Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Leipzig, waar we twee nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

    dag 2, zo 15-09

    Een stadswandeling door Leipzig. De Nikolaikirche was het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten. Op de Augustusplatz werd in 1968 de Paulinerkerk opgeblazen om ruimte te maken voor de Karl-Marx Universität. Tussen 2007 en 2017 werd naar ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat een nieuw universiteitsgebouw gebouwd, waarin de contouren van de kerk weer teruggebracht zijn. In twee musea ontdekken we vandaag hoe het dagelijks leven ten tijde van de DDR was. Het Zeitgeschichtliches Forum toont aan de hand van foto’s, videobeelden, archieven en gebruiksvoorwerpen hoe de DDR zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde en hoe Oost-Duitsland zich na Die Wende weer opbouwde. In de voormalige Stasicentrale Runden Ecke duiken we in de geschiedenis van deze gevreesde instantie. 

    dag 3, ma 16-09

    We rijden verder oostwaarts naar Dresden. Onderweg vinden we bij Machern nog een geheime bunker van de Stasi, bedoeld als nooduitwijkpost voor de centrale in Leipzig. In geval van een nucleaire oorlog had het echter weinig bescherming geboden, hooguit voor een halve dag. Dresden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd begonnen met de wederopbouw, maar de beroemde Frauenkirche bleef een ruïne als symbool van de verschrikkingen van de oorlog. Pas na Die Wende werd ook dit laatste stadssymbool hersteld in al haar glorie.

    dag 4, di 17-09

    Het August Horch Museum in Zwickau mag niet ontbreken in het programma. Dit automuseum is gevestigd in de voormalige fabriek waar ten tijde van de DDR de beroemde Trabant van de lopende band rolde. Voor velen staat deze auto nog altijd symbool voor Oost-Duitsland. Een tweede stop vandaag leidt ons naar het stadje Mödlareuth, dat ooit letterlijk door het IJzeren Gordijn in tweeën gesplitst werd. We wandelen door het plaatsje op zoek naar de overblijfselen langs de Tannbach, het beekje dat de grens vormde, en bezoeken het Deutsch-Deutsches Museum dat verhaalt over de wonderlijke geschiedenis van dit kleine plaatsje. Aan het einde van de middag vertrek naar Weimar voor de laatste drie overnachtingen.

    dag 5, wo 18-09

    Een rondrit door de omgeving. Het Kyffhäusermonument, ook wel Barbarossamonument genoemd, werd opgericht voor Keizer Wilhelm I. Het moest de eenheid van Duitsland onderstrepen in een periode dat het land aan onenigheid ten onder ging. Ten tijde van de DDR werd het echter eerder gezien als een propagandamiddel van het Duitse imperialisme en militarisme. De functie als symbool van Duitse eenheid zou pas na de Duitse Hereniging weer actueel worden. Vlakbij, in Bad Frankenhausen, zien we het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de DDR-periode. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. In de voormalige Stasigevangenis aan de Andreasstraße van Erfurt ontmoeten we een getuige, die ons vertelt over het leven en de onderdrukking van die tijd. 
    Tevens staan we stil bij het Erfurter Gipfeltreffen: de ontmoeting in 1970 van Willy Brandt, de West-Duitse bondskanselier, met Willi Stoph, de voorzitter van de ministerraad van de DDR. Op het dak van het Erfurter Hof herinneren de woorden ‘Willy Brandt ans Fenster’ aan deze ontmoeting.

    dag 6, do 19-09

    We gaan naar Buchenwald, even buiten de stad. Het staat vooral bekend als concentratiekamp tijdens het nazi-bewind, maar minder bekend is dat het ook door het Sovjetbewind uitvoerig gebruikt werd. Aanvankelijk om nazi-aanhangers te interneren, maar in toenemende mate ook andere tegenstanders van het communistische regime. In 1950 werd het overgedragen aan de regering van de DDR. Een deel van de gevangenen werd vrijgelaten, maar velen werden overgeplaatst naar tuchthuizen of zelfs gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Het nationale monument dat hier in 1954 werd opgericht is ronduit indrukwekkend.
    De middag is ter vrije besteding in Weimar. Het nieuwe Bauhausmuseum en voorbeelden van Bauhausarchitectuur zijn zeer de moeite waard. Weimar is echter ook de stad van grote namen als Goethe, Schiller, Liszt en Nietzsche, wiens woonhuizen en musea te bezoeken zijn.

    dag 7, vr 20-09

    Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eenmaal langs de voormalige Duits-Duitse grens. Het Grenzlandmuseum Eichsfeld leert ons over de ontwikkelingen van de grens en het leven aan weerszijden van de versperringen. In deze regio werden vele ontsnappingspogingen gedaan, wat leidde tot een sterk bewaakte grens. Tijdens een korte wandeling volgen we een stuk van deze voormalige grens en zien daarbij overblijfselen van de versperringen en een belangrijke wachttoren. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de avond zullen arriveren.

  • Vervoer

    De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
    De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Leipzig (2 nachten) - Dresden (1 nacht) - Weimar (3 nachten)
    Tijdens de reis wordt er overnacht in comfortabele 4-sterrenhotels, alle met een centrale ligging. De binnenstad is steeds goed te voet bereikbaar, zodat bezienswaardigheden en restaurants nooit ver weg zijn.

    Maaltijden

    Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunches wordt voldoende tijd ingeruimd in het programma.

  • Audiosysteem

    Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
    NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

    Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Reisperiode

    September is een prima periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam voor stadsbezoeken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC.

    Grensdocumenten

    Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

    Geld

    Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching. Bij enkele bezoeken zal een lokale gids de rondleidingen verzorgen.

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Maarten! De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
14 t/m 20 september 2024

Reissom

voor abonnees van Historisch Nieuwsblad en Maarten!: € 1930
voor niet-abonnees: € 1975
toeslag eenpersoonskamer: € 315
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.