Met Herodotos op pad door Griekenland
Met Herodotos op pad door Griekenland
Met Herodotos op pad door Griekenland

Met Herodotos op pad door Griekenland

 • Herodotos is terecht befaamd geworden vanwege zijn onpartijdigheid en zijn onbevooroordeelde beschrijving van de lotgevallen en de zeden van vreemde volkeren. Toch blijkt uit tal van plaatsen in zijn Historiën dat hij maar wat trots was op zijn Griekse afkomst. 'Grieken zijn gewoon een stuk slimmer dan de barbaren', schreef hij zonder reserve, en 'Griekenland heeft het best denkbare klimaat'. Dankzij deze 'vader der geschiedschrijving' zijn we tot in details op de hoogte van het wel en wee van de belangrijkste Griekse steden in de oudheid. Hij verstrekt ons een schat aan interessante gegevens en anekdotes. Het loont dus de moeite om aan de hand van zijn grootse geschiedwerk tal van plaatsen in Griekenland te bezoeken waaraan Herodotos uitvoerige aandacht heeft besteed en die hij zo boeiend heeft beschreven. We doorkruisen het land van Sparta tot Thermopylai en staan lang stil bij locaties die voor het vervolg van de Europese historie van zo'n enorme betekenis zijn geweest.

 • dag 1, za 13-05

  We beginnen met Athene, 'waaraan de redding van Griekenland te danken is geweest'. Na de directe lijnvlucht vanaf Amsterdam maken we een wandeling naar de Pnyx, waar de volksvergaderingen gehouden werden en waar indrukwekkende redevoeringen zijn gehouden, door Herodotos genoteerd en bewerkt. Herodotos heeft in deze stad vele jaren gewoond en was er bevriend met de belangrijkste figuren, zoals de staatsman Perikles en vooral de tragedieschrijver Sophokles. Twee overnachtingen in Athene.

  dag 2, zo 14-05

  Op het programma staan plaatsen die aan de orde komen in de Historiën, zoals de Griekse Agora en de Akropolis. Ook bezoeken we het wereldberoemde Akropolis Museum.

  dag 3, ma 15-05

  We verlaten Athene en varen naar het eilandje Salamis. Daar is een klein Archeologisch Museum, maar Salamis verdient zijn faam vooral vanwege de zeeslag in de zomer van het jaar 480 vóór Christus, toen de Grieken, en dan met name de Atheners, een ongelooflijke prestatie leverden door de enorme Perzische vloot te verslaan. En dat nog wel onder het toeziend oog van de grote koning Xerxes! Hierna gaat de tocht naar Isthmia aan de Saronische Golf voor een boottocht door het Kanaal van Korinthe. Aan oud-Korinthe wordt de rest van de dag besteed. Herodotos vertelt ons aangrijpende verhalen over het Korinthische koningshuis. Drie overnachtingen bij Nafplio.

  dag 4, di 16-05

  Argos was de oudste stad van Griekenland, aldus Herodotos, en was ooit invloedrijk. Tirannen hebben er geregeerd en de Argiven verleenden verschillende keren hun steun aan de strijdende partijen, naar men fluisterde zelfs aan de Perzische vijand! Ook bezoeken we Mykene, voor Herodotos een stad uit een ver, mythisch verleden. Hij noemt Herakles en zijn zonen en weet dat de Grieken onder aanvoering van Agamemnon, koning van Mykene, tegen Troje zijn opgetrokken. In de namiddag is er vrije tijd in Nafplio.

  dag 5, wo 17-05

  Via Tegea, in de oudheid zeker geen onbelangrijke stad en met zelfbewuste inwoners – Herodotos beschrijft dat met humor – gaat de reis naar Sparta, dat in de tijd van Herodotos als minstens zo belangrijk als Athene gold. De historicus doet ons zeer uitgebreid verslag van de geschiedenis en de soms merkwaardige gewoonten van de Spartanen. Vooral de wederwaardigheden van de koningen krijgen volop aandacht. We bezoeken de schaarse resten van de ooit zo vermaarde stad en het kleine Archeologische Museum. Busrit terug naar Nafplio.

  dag 6, do 18-05

  We gaan in het spoor van Herodotos naar Plataiai om rond te lopen op het historische slagveld, waar in het voorjaar van 479 vóór Christus het gigantische Perzische landleger door de Grieken, en vooral de Spartanen, werd verslagen. In Thebe wordt het gerestaureerde Archeologisch Museum bezocht en worden de passages over deze stad gelezen. Herodotos had maar weinig waardering voor de Thebanen, in zijn ogen laffe collaborateurs. De touringcar brengt ons naar Delphi, het orakelcentrum van de oudheid. Herodotos was ervan overtuigd dat de goden mede de loop der gebeurtenissen bepaalden en vermeldt niet minder dan honderd orakels. Vooral de antwoorden en het gedrag van de priesteressen, Pythia's geheten, worden door hem besproken. Voor vandaag staat een wandeling over de hoofdopgraving van Delphi geprogrammeerd. Overnachting in Delphi.

  dag 7, vr 19-05

  Met het rijk voorziene Archeologisch Museum van Delphi wordt de dag begonnen. Daarna busrit naar de Pas van Thermopylai. Het beeld van de grote Spartaanse koning en generaal Leonidas herinnert nog altijd aan de heldendaden van de Spartanen. De tragische geschiedenis van het verraad die tot de heldendood van de driehonderd Spartanen leidde, geldt nog steeds als een hoogtepunt van vertelkunst. Tijdens de bustocht naar Eretria is er gelegenheid om passages uit de Historiën te lezen en te beluisteren. Overnachting in Eretria.

  dag 8, za 20-05

  In Eretria, dat een dramatische rol gespeeld heeft tijdens de Perzische Oorlogen, worden het Archeologisch Museum en de opgravingen bezocht. Na een oversteek naar Attika gaan we terug naar Athene waar we eerst het Nationaal Archeologisch Museum bezoeken. Twee overnachtingen in Athene.

  dag 9, zo 21-05

  Opnieuw een boottocht, nu naar het eiland Aigina, dat in de zesde en de vijfde eeuw vóór Christus zo vaak in de clinch heeft gelegen met Athene. Het kreeg als gevolg daarvan de benaming 'strontje in het oog van de Piraeus'. Een verbitterde concurrentiestrijd tussen het afgunstige Athene en de machtige handelsstad Aigina is de rode draad die door deze tijd loopt. Het eiland is nu vooral een bezoek waard vanwege de tempel van Athena Aphaia, waar ooit de snebben van veroverde schepen werden opgehangen, aldus Herodotos.

  dag 10, ma 22-05

  Marathon kan op deze Herodotos-reis natuurlijk niet worden overgeslagen. De antieke Atheners raakten er niet over uitgesproken en noemden de gelijknamige slag het hoogtepunt in hun lange geschiedenis. Herodotos doet over dit huzarenstuk zeer uitgebreid verslag en we kunnen ter plekke nog goed zien hoe de tienduizend heldhaftige voetsoldaten onder leiding van generaal Miltiades in september van 490 vóór Christus het onmogelijke hebben gepresteerd door op het vele malen talrijker Perzische leger dat er aan land ging, de overwinning te behalen. Brauron, met de tempel van Artemis en het interessante museum, vormt het besluit van onze tocht met het boek van Herodotos als gids. Na een directe lijnvlucht vanaf Athene landen we op Schiphol.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene en vice versa per KLM. De vluchttijden zijn:
  13-05-2023: Amsterdam - Athene, 12.20 - 16.35 uur
  22-05-2023: Athene - Amsterdam, 17.20 - 19.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar voorzien van airconditioning die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering.
  De volgende boottochten zijn ook in de reis opgenomen:
  Perama - Salamis v.v., boottocht door het Kanaal van Korinthe, Eretria - Skala Oropou en Piraeus - Aigina v.v.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Athene (2 nachten) - Nafplio (3 nachten) - Delphi (1 nacht) - Eretria (1 nacht) - Athene (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Boek Het verslag van mijn onderzoek

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek Het verslag van mijn onderzoek van Herodotos, vertaald door de reisleider, drs. Hein L. van Dolen. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over de oneffen terreinen met hoogteverschillen van de archeologische opgravingsterreinen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare betaalpassen en creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 61,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Herodotos is terecht befaamd geworden vanwege zijn onpartijdigheid en zijn onbevooroordeelde beschrijving van de lotgevallen en de zeden van vreemde volkeren. Toch blijkt uit tal van plaatsen in zijn Historiën dat hij maar wat trots was op zijn Griekse afkomst. 'Grieken zijn gewoon een stuk slimmer dan de barbaren', schreef hij zonder reserve, en 'Griekenland heeft het best denkbare klimaat'. Dankzij deze 'vader der geschiedschrijving' zijn we tot in details op de hoogte van het wel en wee van de belangrijkste Griekse steden in de oudheid. Hij verstrekt ons een schat aan interessante gegevens en anekdotes. Het loont dus de moeite om aan de hand van zijn grootse geschiedwerk tal van plaatsen in Griekenland te bezoeken waaraan Herodotos uitvoerige aandacht heeft besteed en die hij zo boeiend heeft beschreven. We doorkruisen het land van Sparta tot Thermopylai en staan lang stil bij locaties die voor het vervolg van de Europese historie van zo'n enorme betekenis zijn geweest.

 • dag 1, za 13-05

  We beginnen met Athene, 'waaraan de redding van Griekenland te danken is geweest'. Na de directe lijnvlucht vanaf Amsterdam maken we een wandeling naar de Pnyx, waar de volksvergaderingen gehouden werden en waar indrukwekkende redevoeringen zijn gehouden, door Herodotos genoteerd en bewerkt. Herodotos heeft in deze stad vele jaren gewoond en was er bevriend met de belangrijkste figuren, zoals de staatsman Perikles en vooral de tragedieschrijver Sophokles. Twee overnachtingen in Athene.

  dag 2, zo 14-05

  Op het programma staan plaatsen die aan de orde komen in de Historiën, zoals de Griekse Agora en de Akropolis. Ook bezoeken we het wereldberoemde Akropolis Museum.

  dag 3, ma 15-05

  We verlaten Athene en varen naar het eilandje Salamis. Daar is een klein Archeologisch Museum, maar Salamis verdient zijn faam vooral vanwege de zeeslag in de zomer van het jaar 480 vóór Christus, toen de Grieken, en dan met name de Atheners, een ongelooflijke prestatie leverden door de enorme Perzische vloot te verslaan. En dat nog wel onder het toeziend oog van de grote koning Xerxes! Hierna gaat de tocht naar Isthmia aan de Saronische Golf voor een boottocht door het Kanaal van Korinthe. Aan oud-Korinthe wordt de rest van de dag besteed. Herodotos vertelt ons aangrijpende verhalen over het Korinthische koningshuis. Drie overnachtingen bij Nafplio.

  dag 4, di 16-05

  Argos was de oudste stad van Griekenland, aldus Herodotos, en was ooit invloedrijk. Tirannen hebben er geregeerd en de Argiven verleenden verschillende keren hun steun aan de strijdende partijen, naar men fluisterde zelfs aan de Perzische vijand! Ook bezoeken we Mykene, voor Herodotos een stad uit een ver, mythisch verleden. Hij noemt Herakles en zijn zonen en weet dat de Grieken onder aanvoering van Agamemnon, koning van Mykene, tegen Troje zijn opgetrokken. In de namiddag is er vrije tijd in Nafplio.

  dag 5, wo 17-05

  Via Tegea, in de oudheid zeker geen onbelangrijke stad en met zelfbewuste inwoners – Herodotos beschrijft dat met humor – gaat de reis naar Sparta, dat in de tijd van Herodotos als minstens zo belangrijk als Athene gold. De historicus doet ons zeer uitgebreid verslag van de geschiedenis en de soms merkwaardige gewoonten van de Spartanen. Vooral de wederwaardigheden van de koningen krijgen volop aandacht. We bezoeken de schaarse resten van de ooit zo vermaarde stad en het kleine Archeologische Museum. Busrit terug naar Nafplio.

  dag 6, do 18-05

  We gaan in het spoor van Herodotos naar Plataiai om rond te lopen op het historische slagveld, waar in het voorjaar van 479 vóór Christus het gigantische Perzische landleger door de Grieken, en vooral de Spartanen, werd verslagen. In Thebe wordt het gerestaureerde Archeologisch Museum bezocht en worden de passages over deze stad gelezen. Herodotos had maar weinig waardering voor de Thebanen, in zijn ogen laffe collaborateurs. De touringcar brengt ons naar Delphi, het orakelcentrum van de oudheid. Herodotos was ervan overtuigd dat de goden mede de loop der gebeurtenissen bepaalden en vermeldt niet minder dan honderd orakels. Vooral de antwoorden en het gedrag van de priesteressen, Pythia's geheten, worden door hem besproken. Voor vandaag staat een wandeling over de hoofdopgraving van Delphi geprogrammeerd. Overnachting in Delphi.

  dag 7, vr 19-05

  Met het rijk voorziene Archeologisch Museum van Delphi wordt de dag begonnen. Daarna busrit naar de Pas van Thermopylai. Het beeld van de grote Spartaanse koning en generaal Leonidas herinnert nog altijd aan de heldendaden van de Spartanen. De tragische geschiedenis van het verraad die tot de heldendood van de driehonderd Spartanen leidde, geldt nog steeds als een hoogtepunt van vertelkunst. Tijdens de bustocht naar Eretria is er gelegenheid om passages uit de Historiën te lezen en te beluisteren. Overnachting in Eretria.

  dag 8, za 20-05

  In Eretria, dat een dramatische rol gespeeld heeft tijdens de Perzische Oorlogen, worden het Archeologisch Museum en de opgravingen bezocht. Na een oversteek naar Attika gaan we terug naar Athene waar we eerst het Nationaal Archeologisch Museum bezoeken. Twee overnachtingen in Athene.

  dag 9, zo 21-05

  Opnieuw een boottocht, nu naar het eiland Aigina, dat in de zesde en de vijfde eeuw vóór Christus zo vaak in de clinch heeft gelegen met Athene. Het kreeg als gevolg daarvan de benaming 'strontje in het oog van de Piraeus'. Een verbitterde concurrentiestrijd tussen het afgunstige Athene en de machtige handelsstad Aigina is de rode draad die door deze tijd loopt. Het eiland is nu vooral een bezoek waard vanwege de tempel van Athena Aphaia, waar ooit de snebben van veroverde schepen werden opgehangen, aldus Herodotos.

  dag 10, ma 22-05

  Marathon kan op deze Herodotos-reis natuurlijk niet worden overgeslagen. De antieke Atheners raakten er niet over uitgesproken en noemden de gelijknamige slag het hoogtepunt in hun lange geschiedenis. Herodotos doet over dit huzarenstuk zeer uitgebreid verslag en we kunnen ter plekke nog goed zien hoe de tienduizend heldhaftige voetsoldaten onder leiding van generaal Miltiades in september van 490 vóór Christus het onmogelijke hebben gepresteerd door op het vele malen talrijker Perzische leger dat er aan land ging, de overwinning te behalen. Brauron, met de tempel van Artemis en het interessante museum, vormt het besluit van onze tocht met het boek van Herodotos als gids. Na een directe lijnvlucht vanaf Athene landen we op Schiphol.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Athene en vice versa per KLM. De vluchttijden zijn:
  13-05-2023: Amsterdam - Athene, 12.20 - 16.35 uur
  22-05-2023: Athene - Amsterdam, 17.20 - 19.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar voorzien van airconditioning die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering.
  De volgende boottochten zijn ook in de reis opgenomen:
  Perama - Salamis v.v., boottocht door het Kanaal van Korinthe, Eretria - Skala Oropou en Piraeus - Aigina v.v.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Athene (2 nachten) - Nafplio (3 nachten) - Delphi (1 nacht) - Eretria (1 nacht) - Athene (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal voornamelijk plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Boek Het verslag van mijn onderzoek

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek Het verslag van mijn onderzoek van Herodotos, vertaald door de reisleider, drs. Hein L. van Dolen. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over de oneffen terreinen met hoogteverschillen van de archeologische opgravingsterreinen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare betaalpassen en creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
  In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 61,- p.p.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Tijdens de reis zal hij een aantal lezingen verzorgen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op enkele plaatsen een lokale gids.

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
13 t/m 22 mei 2023

Reissom

t/m 17 januari 2023: € 2890
vanaf 18 januari 2023: € 3040
toeslag eenpersoonskamer: € 560

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, boek Het verslag van mijn onderzoek van Herodotos (vertaling Hein L. van Dolen), entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen