Exclusieve groepsreis Helsinki en Stockholm

Helsinki en Stockholm • architectuur, design en natuur

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De blik op Noord-Europa! Helsinki en Stockholm zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot dynamische steden. Helsinki groeide rond 1900 uit tot een ware metropool aan de Golf van Finland. Het is een schatkamer van architectuur en kunst van de nationale romantiek, de noordse variant van de art nouveau. Finland heeft tot op de dag van vandaag een vooraanstaande positie op het gebied van design. We besteden hier ruimschoots aandacht aan. Tussendoor bezoeken we aangenaam groene Suomenlinna en het kunstenaarscentrum Hvitträsk. Op de veerboot naar Stockholm kunnen we genieten van de Oostzee en de met tientallen eilandjes bezaaide kustlijnen. Ook in Stockholm is er aandacht voor kunst, cultuur en geschiedenis. We maken eveneens een uitstapje naar de universiteitsstad Uppsala. Zo ervaren we optimaal hoe de rijke historie en de fraaie natuur hun invloed hebben gehad op de architectuur, de kunst en het beroemde Scandinavisch design.

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, za 22-08

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Helsinki, waar we drie nachten verblijven. Rondrit langs enkele hoogtepunten van de Finse hoofdstad: de Sibeliusconcertzaal, het Olympisch Stadion, het Sibeliusmonument en de Rotskerk. We brengen een bezoek aan het Design Museum Arabia, met een mooie collectie van het beroemde porselein en Iittalaglas van de hand van belangrijke Finse ontwerpers.

dag 2, zo 23-08

Een wandeling geeft ons een betere indruk van de stad. Het Senaatsplein werd na een zware brand volledig herbouwd naar het ontwerp van Carl Ludwig Engel. Het plein met de neoclassicistische Domkerk en het hoofdgebouw van de universiteit is beeldbepalend. Het Centraal Station van Eliel Saarinen heeft een karakteristieke nationaal-romantische uitstraling. Lopend via het voormalige verzekeringsgebouw Pohjola komen we bij de levendige, parkachtige Esplanadiboulevard met haar vele winkels. Hieronder zijn architectonische parels als de boekhandel van Alvar Aalto en het Kappeli-restaurant van Hampus Dalatröm. Vervolgens rit naar het kunstenaarscentrum Hvitträsk bij Kirkkonummi, waar rond 1905 het architectentrio Gesellius, Lindgren en Saarinen te midden van de Finse natuur zijn atelierwoningen bouwde.

dag 3, ma 24-08

’s Ochtends wandelen we door de wijken Katajanokka en Eira, waar een concentratie van nationaal-romantische bouwkunst te zien is, en brengen een bezoek aan de robuuste kerk van de oude arbeiderswijk Kallio. ’s Middags varen we naar Suomenlinna, ooit gebouwd als vestingwerk op zes eilanden voor de haven van Helsinki, en thans een groene oase. Het onderstreept de vroegere strategische ligging van de stad.

dag 4, di 25-08

Het Ateneum herbergt de grootste collectie negentiende-eeuwse kunst in Finland. Naast kunst van internationale bekendheden als Gauguin en Van Gogh hangt hier werk van schilders uit de Finse neoromantiek als Akseli Gallen-Kallela en Eero Järnefelt. We stappen op de veerboot naar Stockholm. Terwijl achter ons de kust van Finland langzaam uit beeld verdwijnt, genieten we van een fraai uitzicht.

dag 5, wo 26-08

Aankomst in het fjord van Stockholm, dat is bezaaid met talloze eilanden. We maken een wandeling door het historisch centrum Gamla Stan. Het stadhuis is een mooi voorbeeld van de nationaal-romantische stijl, die rond 1900 ook in Zweden in trek was. Het gebouw was van invloed op de traditionalistische architectuur in Nederland, waarvan Museum Boymans Van Beuningen het bekendste voorbeeld is. De rest van de middag is vrij.

dag 6, do 27-08

Dagexcursie naar de eeuwenoude universiteitsstad Uppsala. We wandelen door de kleine, historische binnenstad met haar middeleeuwse kathedraal, de grootste kerk van Scandinavië. De universiteit werd in 1477 gesticht. Het Gustavianum heeft een collectie Egyptische, klassieke en noordse oudheden. In een toren bevindt zich het anatomische theater uit 1660. Net buiten de stad ligt het houten zomerverblijf van de bekende Zweedse bioloog en botanist Carl Linnaeus. We bekijken diens woning, het oorspronkelijke naturaliënkabinet – in steen en zonder verwarming om brand te voorkomen – en de botanische tuin.

dag 7, vr 28-08

Bezichtiging van de Engelbrektkerk en het wijkje Lärkstaden, een verrassend voorbeeld van de Zweedse variant van de art nouveau met fraaie bakstenen panden. Aansluitend rit naar de Thiel Gallery, gesticht door een Zweedse bankier die net als het echtpaar Kröller-Müller in zijn villa een fraaie kunstcollectie aanlegde. Indrukwekkend is de aan Edvard Munch gewijde ruimte met elf van zijn schilderijen. In de middag bezoeken we Millesgarden, het atelier en de beeldentuin van de beeldhouwer Carl Milles.

dag 8, za 29-08

Het National Nordic Museum, een prachtig gebouw in het parkachtige Djurgarden, heeft een veelzijdige verzameling volkskunst uit Scandinavië. De Vasa, is het enige overgebleven schip ter wereld uit de zeventiende eeuw. Het herinnert aan de tijd dat Zweden als zeemogendheid een concurrent van de Republiek der Verenigde Nederlanden was. Transfer naar de luchthaven voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Helsinki heen en van Stockholm naar Amsterdam retour met KLM. De vluchttijden zijn:
22-08-2020: Amsterdam - Helsinki, 10.00 - 13.20 uur
29-08-2020: Stockholm - Amsterdam, 17.35 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Finland is het één uur later dan in Nederland, in Zweden is het even laat als in Nederlands.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De overtocht naar Stockholm gebeurt per veerboot.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Helsinki (3 nachten) – veerboot (1 nacht) - Stockholm (3 nachten)
We gaan uit van een verblijf in drie comfortabele, centraal gelegen viersterrenhotels. Op de veerboot naar Stockholm hebben we binnencabines gereserveerd. Tegen een toeslag à € 50,- is een upgrade naar een buitencabine mogelijk (onder voorbehoud van beschikbaarheid). U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier bij 'overige wensen'.
Uiteraard zijn de kamers/cabines voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 diners inbegrepen bij de reissom. We dineren afwisselend in de hotels, op de veerboot en in lokale restaurants. De maaltijden worden aangeboden in de vorm van een buffet of een vooraf bepaald menu. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
In beide landen is men gehecht aan ingrediënten uit de natuur, zoals wild, vis, bessen en bospaddenstoelen. Ook rendier staat vaak op het menu. We zijn er niet in het wildseizoen, maar u kunt wellicht proeven van een van de vele bessenwijnen of likeuren. In de grote steden vindt je ook veel internationale invloeden.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Beide landen zijn zeer modern, met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig. Het kraanwater is veilig om te drinken.

Weer

De tweede helft van augustus is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Scandinavië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Finland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. In Zweden hanteert men de kroon. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek.
Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
22 t/m 29 augustus 2020

Reissom

t/m 28 april 2020: € 2645
vanaf 29 april 2020: € 2745
toeslag eenpersoonskamer: € 510

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, bootovertocht, logies met ontbijt, 5 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten