Exclusieve groepsreis Helsinki

Helsinki • architectuur, design en natuur

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De blik op Noord-Europa! Helsinki groeide rond 1900 uit tot een ware metropool aan de Golf van Finland en is in de afgelopen jaren een dynamische stad geworden. Het is een schatkamer van architectuur en kunst van de nationale romantiek, de noordse variant van de art nouveau. Finland heeft tot op de dag van vandaag een vooraanstaande positie op het gebied van design. We besteden hier ruimschoots aandacht aan. Tussendoor bezoeken we het aangenaam groene Suomenlinna en het kunstenaarscentrum Hvitträsk.
Zo ervaren we optimaal hoe de rijke historie en de fraaie natuur hun invloed hebben gehad op de architectuur, de kunst en het beroemde Scandinavisch design.

NB1 Onderdeel van deze reis was een bezoek aan Stockholm. Vanwege de actuele adviezen van de Nederlandse overheid hebben we het bezoek aan Zweden uit het programma gelaten en ingeperkt tot alleen het Finse deel van de reis.

NB2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

Deze reis zal worden geleid door historicus drs. Frederik Erens. Op sommige plaatsen is er tevens een (verplichte) plaatselijke gids aanwezig.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, za 22-08

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Helsinki, waar we drie nachten verblijven. Rondrit langs enkele hoogtepunten van de Finse hoofdstad: de Sibeliusconcertzaal, het Olympisch Stadion, het Sibelius-monument en de Rotskerk. We brengen een bezoek aan het Design Museum Arabia, met een mooie collectie van het beroemde porselein en Iittalaglas van de hand van belangrijke Finse ontwerpers.

dag 2, zo 23-08

Een wandeling geeft ons een betere indruk van de stad. Het Senaatsplein werd na een zware brand volledig herbouwd naar het ontwerp van Carl Ludwig Engel. Het plein met de neoclassicistische Domkerk en het hoofdgebouw van de universiteit is beeldbepalend. Het Centraal Station van Eliel Saarinen heeft een karakteristieke nationaal-romantische uitstraling. Lopend via het voormalige verzekeringsgebouw Pohjola komen we bij de levendige, parkachtige Esplanadiboulevard met haar vele winkels. Hieronder zijn architectonische parels als de boekhandel van Alvar Aalto en het Kappeli-restaurant van Hampus Dalatröm. Vervolgens rit naar het kunstenaarscentrum Hvitträsk bij Kirkkonummi, waar rond 1905 het architectentrio Gesellius, Lindgren en Saarinen te midden van de Finse natuur zijn atelierwoningen bouwde.

dag 3, ma 24-08

’s Ochtends wandelen we door de wijken Katajanokka en Eira, waar een concentratie van nationaal-romantische bouwkunst te zien is, en brengen een bezoek aan de robuuste kerk van de oude arbeiderswijk Kallio.
’s Middags varen we naar Suomenlinna, ooit gebouwd als vestingwerk op zes eilanden voor de haven van Helsinki, en thans een groene oase. Het onderstreept de vroegere strategische ligging van de stad. De vaartocht biedt ons een fraai uitzicht op de Finse Golf met haar talloze eilanden.

dag 4, di 25-08

Het Ateneum herbergt de grootste collectie negentiende-eeuwse kunst in Finland. Naast kunst van internationale bekendheden als Gauguin en Van Gogh hangt hier werk van schilders uit de Finse neoromantiek als Akseli Gallen-Kallela en Eero Järnefelt. ’s Middags transfer naar de luchthaven voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Helsinki v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
22-08-2020: Amsterdam - Helsinki, 10.00 - 13.20 uur
25-08-2020: Helsinki - Amsterdam, 18.10 - 19.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Finland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een ruime, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel

We verblijven te Helsinki 3 nachten in een comfortabel, centraal gelegen viersterrenhotel. Uiteraard zijn de kamers voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 diners inbegrepen bij de reissom. We dineren eenmaal in het hotel en eenmaal in een lokaal restaurant. De maaltijden worden aangeboden in de vorm van een buffet of een vooraf bepaald menu. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
In Finland is men gehecht aan ingrediënten uit de natuur, zoals wild, vis, bessen en bospaddenstoelen. Ook rendier staat vaak op het menu. We zijn er niet in het wildseizoen, maar u kunt wellicht proeven van een van de vele bessenwijnen of likeuren. In een grote stad als Helsinki vindt je ook veel internationale invloeden.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Finland is zeer modern, met een lage criminaliteit en goede faciliteiten, voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig. Het kraanwater is veilig om te drinken.

Weer

De tweede helft van augustus is een zeer geschikte periode voor een bezoek aan Helsinki. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Finland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op veel plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek.
Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse vliegreis
22 t/m 25 augustus 2020

Reissom

€ 1595
toeslag eenpersoonskamer: € 195
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 7 / maximum: 20
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten