Exclusieve groepsreis Heiligen in het woud

Heiligen in het woud • Reis naar de Ardennen in het spoor van Remaclus en Hubertus

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze touringcarreis voert van Maastricht naar onbekende kloosters en kerken in de Ardennen. Arduenna Silva – zo genoemd door Julius Caesar – biedt behalve prachtige natuur met ingeslepen rivierdalen ook een onverwachte rijkdom aan cultuur. Al in de vroege middeleeuwen werden in de uitgestrekte bossen de eerste kloosters gebouwd. De abdij van Stavelot-Malmédy, gesticht in de zevende eeuw door de heilige Remaclus, verwierf zelfs vorstelijke status. Sint-Hubertus, de patroonheilige van de jagers, groeide uit tot een zeer geliefde volksheilige met een druk bezochte pelgrimsplaats. De woeste wouden waren aantrekkelijk voor cisterciënzer monniken: hier viel in Gods schepping nog flink wat orde aan te brengen. Ze bouwden daarvoor de indrukwekkende kloosters van Val-Dieu en Orval. Lokale heren markeerden strategische plekken met kastelen en burchten. Zo bezoeken we het stadje Bouillon, verbonden met de eerste kruistocht door Godfried, heer van Bouillon, waar een machtige feodale burcht het rivierdal beheerst.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

dag 1, di 07-09

Vertrek per touringcar vanuit Utrecht en aansluitend Den Bosch naar Maastricht. Aldaar maken we een korte stadswandeling en bezoeken we na de lunch de keizerlijke Sint-Servaasbasiliek, een machtige kapittelkerk uit de elfde en de twaalfde eeuw. De Schatkamer bevat een unieke collectie vroegmiddeleeuwse objecten, die vaak een relatie hebben met de heilige Servatius, de eerste bisschop van Maastricht. Overnachting in Maastricht.

dag 2, wo 08-09

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is waarschijnlijk de oudste parochiekerk van de stad. De prachtige kapitelen in het koor dateren uit de twaalfde eeuw en tonen scènes uit het Oude Testament. Ook deze kerk bezit een Schatkamer. ‘s Middags betreden we een geheel andere wereld. Het cisterciënzer klooster Val-Dieu, gesticht in 1216, bewaart de sfeer van middeleeuwse spiritualiteit op een afgelegen plek. De rondleiding eindigt met een proeverijtje van het bekende bier uit eigen brouwerij. Aansluitend rijden we door naar de bosrijke omgeving van Spa voor de overnachting.

dag 3, do 09-09

Het dubbelklooster Stavelot-Malmédy werd opgericht in de zevende eeuw. Ondanks de verborgen ligging in de Ardense wouden groeide Stavelot uit tot een machtige plek, een abdijvorstendom. We maken kennis met de hervormingsgezinde abt Poppo (1020-1048) en de door hem gebouwde kerk. In de abdijgebouwen bevinden zich musea over het klooster en over de schrijver Guillaume Apollinaire. In de middag bezoeken we de bedevaartplaats van de populaire volksheilige Sint-Hubertus, patroon van de jagers en beschermer tegen hondsdolheid. Op weg naar ons hotel in Han-sur-Lesse maken we nog een stop in Rochefort, waar we wandelen langs de overblijfselen van het oude Gravenkasteel.

dag 4, vr 10-09

Het stadje Bouillon is beroemd vanwege de oeroude burcht, imposant gelegen op een rotskam boven stad en rivier. De naam van het hertogdom is voor altijd verbonden met Godfried van Bouillon, kruisvaarder en eerste heerser over het christelijke Jeruzalem. De namiddag brengen we door in Orval, een oude cisterciënzer stichting die in de twintigste eeuw nieuw leven ingeblazen kreeg. Aansluitend kunt u zelf het beroemde trappistenbiertje proeven op het terras nabij de abdij.

dag 5, vr 11-09

De thuisrit wordt in passende stijl onderbroken door een stop in Thorn met een bezoek aan de rond het jaar 1000 gestichte abdij en met een afscheidslunch. In de namiddag arriveren we weer in Den Bosch en uiteindelijk in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt op de heenreis vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop in Den Bosch. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Maastricht (1 nacht) – Spa (1 nacht) – Han-sur-Lesse (2 nachten)
We verblijven de hele reis in comfortabele viersterrenhotels. In Maastricht overnachten we in Hotel Monastère, een boetiekhotel dat is gevestigd in een voormalig klooster uit de veertiende eeuw. In Spa verblijven we in het Radisson Blu Balmoral, dat zich net buiten het stadje bevindt en omgeven is door groen. Het recentelijk geopende hotel Mercure in Han is onze laatste overnachtingsplaats.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. In Maastricht en Spa dineren we in lokale restaurants. In Han-sur-Lesse maken we gebruik van het restaurant van het hotel. In 2020 openden sterchef Benoit Dewitte en zijn broer Bernard de deuren van dit nieuwe restaurant, waar vooral lokale en natuurlijke producten op de kaart staan. De lunches, met uitzondering van de afscheidslunch op dag 5, zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt enkele keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Begin september is een zeer geschikte periode voor een reisje naar de Belgische Ardennen. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

België maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

5-daagse touringcarreis
7 t/m 11 september 2021

Reissom

t/m 1 juni 2021: € 1375
vanaf 2 juni 2021: € 1450
toeslag eenpersoonskamer: € 185
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, alle diners, bierproeverijtje, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA