Exclusieve groepsreis Hart van Italië

Hart van Italië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een reis die de rijke natuur en cultuur van Italië voortreffelijk in zich verenigt. In tien dagen doorkruisen we het gebied van Latium tot Emilia Romagna. We maken kennis met Piero della Francesca en Gozzoli, met Sint-Franciscus en Federico da Montefeltro. We toeren door de prachtige landschappen van Umbrië en Le Marche en laten ons imponeren door de schitterende mozaïeken in Ravenna.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Hij neemt zijn reizigers mee op een lange wandeling door de cultuurgeschiedenis, van de oudheid tot de moderne tijd. Steeds speelt op de achtergrond de vraag: wat hebben achtereenvolgende perioden bijgedragen aan de Europese cultuur? Cornelis Jonkman heeft inmiddels vele reizen geleid naar Rome, Florence en Venetië, maar ook naar Griekenland, Turkije, Iran en Israël en de Palestijnse gebieden.

dag 1, vr 13-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. In Latium bezoeken we het imposante zestiende-eeuwse Palazzo Farnese in Caprarola. We overnachten tweemaal in Bolsena.

dag 2, za 14-05

's Ochtends bekijken we, ter voorbereiding op de dom in Orvieto, in Bolsena de Santa Cristina, een kerk gebouwd op oudchristelijke catacomben. Na de lunch rijden we naar Orvieto, waar we de dom met zijn imposante façade en de fresco's van Signorelli bezichtigen.

dag 3, zo 15-05

We verlaten Latium en rijden naar Todi in Umbrië. Hier brengen we een bezoek aan de dom en de San Fortunato, waar zich het graf bevindt van Jacopone da Todi, de man die het Stabat Mater dichtte. Tijdens de rit naar Todi maakt u alvast kennis met het Stabat Mater. 's Middags gaan we naar het charmante stadje Montefalco, dat ook wel het 'balkon van Umbrië' wordt genoemd. Het Museo di San Francesco is gevestigd in de vroegere franciscaner kerk. Daar zien we de prachtige frescocycli van Benozzo Gozzoli. In Umbrië verblijven we vier nachten te Perugia.

dag 4, ma 16-05

Deze dag is gewijd aan Piero della Francesca. We beginnen in Sansepolcro, de geboorteplaats van Piero, met in het Museo Civico twee van zijn topstukken: de Mantelmadonna en het fresco met de Verrezen Christus. In Monterchi bewonderen we de Madonna del Parto. In Arezzo staat de San Francesco met haar verstilde frescocyclus van het Ware Kruis op het programma. We zien de Piazza Grande, de romaanse Pieve di Santa Maria en de gotische dom met het fresco met Maria Magdalena.

dag 5, di 17-05

Deze dag staat in het teken van Sint-Franciscus. In de Santa Maria degli Angeli zien we waar Franciscus is gestorven. Als een stille getuige van zijn eenvoud ligt tussen de olijfbomen het kerkje van San Damiano. Op de hellingen van de Monte Subasio bezoeken we de Carceri, de grotten waar Franciscus en zijn volgelingen de stilte in de natuur opzochten. In Assisi zelf zien we de Basilica di Santa Chiara en uiteraard de Basilica di San Francesco, een schatkamer van frescokunst.

dag 6, wo 18-05

We blijven een dag in de levendige studentenstad Perugia. We bezichtigen er de belangrijkste monumenten: het Palazzo dei Priori, het Collegio del Cambio en de dom. De middag is ter vrije besteding.

dag 7, do 19-05

Vandaag rijden we naar Le Marche via het adelaarsnest Gubbio, waar we onder meer het Palazzo dei Consoli bezoeken. Aan het eind van de dag zetten we koers naar Urbino, de geboortestad van Rafael. We verblijven één nacht in een hotel nabij Urbino.

dag 8, vr 20-05

De grote trekpleister van Urbino is het Palazzo Ducale van Federico da Montefeltro. Dit centrum van renaissancecultuur is nu een museum met alweer een Piero della Francesca: de Geseling. Na de lunch in Urbino gaan we door naar Ravenna. Aan de vroegere Romeinse haven staat de Sant'Apollinare in Classe, een prachtig voorbeeld van een oudchristelijke basiliek. Het apsismozaïek beheerst de hele ruimte. In Ravenna verblijven we twee nachten.

dag 9, za 21-05

Ravenna is beroemd om zijn Byzantijnse mozaïeken. We zien ze in twee doopkapellen, de Sant'Apollinare Nuovo en de indrukwekkende San Vitale. Hier bevindt zich ook het kleine mausoleum van Galla Placidia.

dag 10, zo 22-05

We besluiten de reis met een kort bezoek aan Bologna. Na de lunch aldaar transfer naar het vliegveld voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Bologna naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
13-05-2022: Amsterdam - Rome, 09.35 - 11.50 uur
22-05-2022: Bologna - Amsterdam, 17.25 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Naar Rome reist u in 2022 binnen 24 uur met een of twee overstappen (inclusief nachttrein). Houdt u er dan rekening mee dat u minimaal 1 dag eerder moet vertrekken vanuit Nederland. Terug kunt u binnen 20 uur met één overstap van Bologna naar Amsterdam reizen. Houd er dan rekening mee dat u mogelijk een onderdeel van het programma op de laatste dag mist en pas een dag later weer terug in Nederland bent. Uiteraard is het ook mogelijk de reis te verlengen met één of meer hotelovernachtingen in Rome (voorafgaand aan de reis) of Bologna (na afloop van de reis). Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet voor het Flying Blue-programma wensen aan te melden, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In de steden zelf wordt het grootste deel van het programma te voet uitgevoerd.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bolsena (2 nachten) - Perugia (4 nachten) - Urbino (1 nacht) - Ravenna (2 nachten)
In Bolsena, Perugia en Ravenna wordt overnacht in centraal gelegen viersterrenhotels. Bij Urbino verblijven we in een aangenaam viersterrenhotel buiten de stad.

Maaltijden

Op deze reis zijn 8 diners en 2 lunches inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Eén diner en de overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Aangezien in de steden veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt, is naast een goede conditie ook goed schoeisel vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Mei is een heerlijke maand om te reizen door Italië. De natuur is in het voorjaar schitterend. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. In mei begint in veel Italiaanse steden het hoogseizoen. Het is nog geen topdrukte, maar het kan bij populaire bezienswaardigheden drukker zijn dan gemiddeld.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
13 t/m 22 mei 2022
NB Op verzoek te boeken als 12-daagse treinreis.

Reissom

t/m 22 februari 2022: € 2595
vanaf 23 februari 2022: € 2695
toeslag eenpersoonskamer: € 275
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, 8 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn