Exclusieve groepsreis De Italiaanse reis van Goethe

De Italiaanse reis van Goethe

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Toen Johann Wolfgang von Goethe in 1786 eindelijk naar Italië reisde, was hij verrukt dat hij al die kunstschatten die hij kende uit de literatuur en via kopieën, schilderijen en tekeningen eindelijk met eigen ogen kon gaan aanschouwen. Het is fascinerend om te lezen hoezeer hij onder de indruk raakt wanneer hij dat wat hij al kent ‘in het echt' ziet, en hoe hij zich laat verrassen door wat hij nog niet kent.
Op deze reis proberen we van Goethe te leren om echt te kijken. We volgen hem op een klein stukje van zijn Italienische Reise, van Rome naar Napels, en beperken ons tot een aantal hoogtepunten. We proberen die ‘opnieuw’ te zien door zijn teksten erbij te lezen en misschien door net als hij met pen en potlood onze indrukken op te tekenen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

prof. dr. Paul van Tongeren

Emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen en Leuven. Hij is gespecialiseerd in de filosofie van de negentiende eeuw in Duitsland en begeleidde verschillende reizen naar Italië, Zwitserland en Duitsland.

drs. Sanne van Tongeren

Classica en kunstenares. Volgde een opleiding tot beeldhouwer aan The Florence Academy of Art. Richtte een eigen academie op: Figura, Dutch Academy of Figurative Sculpture.

dag 1, vr 30-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome en transfer naar ons hotel, waar we twee nachten verblijven. Verkennende stadswandeling langs een aantal plekken die Goethe beschrijft, zoals het Pantheon en de Santa Maria Maggiore. In een eerste lezing leren we over de geschiedenis van de grand tour en over zijn reis.

dag 2, za 31-10

In een tweede lezing gaan we in op Goethe’s Rome-ervaring en op zijn verhouding tot de oudheid enerzijds en het christendom anderzijds. Hij gedraagt zich tijdens zijn eerste verblijf in Rome niet bepaald zoals de standaard toerist: een aantal plaatsen bezoekt hij graag diverse keren. Ook bekijken we uitgebreid de Sint-Pieter, inclusief de koepel. Tijdens een tweede stadswandeling zoeken we een paar Caravaggio’s op.

dag 3, zo 01-11

We bewonderen de Domus Aurea, het paleis dat keizer Nero liet bouwen en waarvan nu meer te zien is dan in Goethe’s tijd. Daarna beginnen we aan de reis naar Napels. We proberen door zijn ogen te kijken terwijl we door het prachtige groene gebied van de Castelli Romani rijden. Onderweg stoppen we in Frascati voor een lunch. Daar was hij te gast en sprak hij met de bevriende kunstenaars Tischbein en Hackert over hoe je een landschap ziet en weergeeft. Twee overnachtingen in Sperlonga.

dag 4, ma 02-11

Goethe heeft zowel belangstelling voor kunst als voor natuur. Die afwisseling vormt een interessante les voor de hedendaagse toerist, naast zijn gewoonte om zijn indrukken vast te leggen in tekst en tekeningen. In de omgeving van Formia en de Monte Circeo doen we zelf een kleine oefening in observeren: hoe verschillend kijk je door de lens van een camera of met een pen en papier voor je? ’s Avonds blikken we tijdens een lezing terug op de oefening aan de hand van werk van de schilders en tekenaars met wie Goethe in contact stond tijdens zijn Italiaanse reis.

dag 5, di 03-11

Via de vlakte van Capua vervolgen de reis naar Napels, waar we drie nachten verblijven. Het middeleeuwse Sant’Agata de’ Goti is spectaculair gelegen op een hoge klif. In Napels maken we een korte stadswandeling rondom het Castel Nuovo. Tijdens een lezing komt de invloed van Winckelmann op Goethe’s appreciatie van de antieke kunst aan bod.

dag 6, wo 04-11

In de passages die de auteur wijdt aan zijn verblijf in Napels valt vooral op dat hij geniet van de vrolijkheid en de lichtheid van het leven in het Italiaanse zuiden. De tegenstelling Noord-Zuid, die zijn hele reis kenmerkt, wordt hier het sterkst voelbaar, veel meer dan in Rome. We proberen daar iets van te herkennen tijdens een uitgebreide stadswandeling in de omgeving van de San Gennaro en een bezoek aan het indrukwekkende Archeologisch Museum, waar veel van de kunstschatten zijn verzameld die Goethe nog op verschillende plekken in situ heeft gezien.

dag 7, do 05-11

Goethe was behalve dichter en diplomaat ook wetenschapper. Tijdens deze reis ontwikkelt hij hypothesen op het gebied van de biologie, de fysiologie en met name ook de geologie. Hij onderneemt verschillende expedities naar de Vesuvius en maakt een - bescheiden - uitbarsting mee. We kunnen onze hoofdpersoon daarom niet volgen zonder ook de Vesuvius op te gaan. ’s Middags bekijken we de beroemde opgravingen van Herculaneum.

dag 8, vr 06-11

Op de laatste dag bezichtigen we het Museum Capodimonte. Directe terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en v.v. De vluchttijden en maatschappij zijn nog niet bekend.
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rome (2 nachten) - Sperlonga (2 nachten) – Napels (3 nachten).
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in vier plezierige, comfortabele viersterrenhotels, gelegen in de historische centra.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Eind oktober en begin november is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is alweer voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 343 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
30 oktober t/m 6 november 2020

Reissom

t/m 7 juli 2020: € 2295
vanaf 8 juli 2020: € 2395
toeslag eenpersoonskamer: € 325
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

prof. dr. Paul van Tongeren
drs. Sanne van Tongeren

Contact Labrys Reizen

drs. Maaike Raduzzi