Op de grens tussen Georgië en Turkije
Op de grens tussen Georgië en Turkije
Op de grens tussen Georgië en Turkije

Op de grens tussen Georgië en Turkije

 • Tijdens rondreis door het Georgisch-Turkse grensgebied zullen we de weinig bezochte Georgische zuidgrens bezoeken en die ook oversteken naar de Turkse zijde. In Georgië rijden we onder meer over de spectaculaire grensweg die deels parallel loopt aan de Adjarishkalirivier. In Turkije reizen we door een gebied gekenmerkt door ruige bergen en prachtige bergdorpen. Wij zullen hier op zoek gaan naar middeleeuws Georgisch erfgoed stammend uit de tijd dat deze regio nog onderdeel van Georgië uitmaakte (Tao Klarjetië). Daarnaast bezoeken we het oude Achaltsiche en de middeleeuwse hoofdstad Koetaisi. We besluiten de reis met een bezoek aan de Georgische Zwarte Zeekust inclusief Batoemi. Onderweg maken we de nodige lange wandelingen door weinig bezochte, maar prachtige natuurgebieden.
  Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de tradities, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.

 • dag 1, ma 29-05

  Indirecte lijnvlucht naar Batoemi. Dit is de tweede stad van Georgië, gelegen aan de Zwarte Zee en met een subtropisch klimaat. In het hotel staan versnaperingen voor ons klaar.

  dag 2, di 30-05

  We steken de grens met Turkije over voor een verkenning van enkele weinig bezochte sites uit de tijd dat deze contreien deel uitmaakten van Tao Klarjetië. Veel van de monumenten zijn na de verovering door de Osmanen omgevormd tot moskeeën of verwaarloosd, maar vaak juist daarom nog zeer authentiek. Het klooster van Khandzta is een van de vele stichtingen van de achtste-eeuwse geestelijke Gregorius van Khandzta, die een belangrijke rol speelde in het opleven van het kloosterleven in deze streken. De kerk van Doliskana, nu een moskee, ligt hoog boven de Imerkhevirivier. Op de buitenmuren vinden we inscripties uit de tiende eeuw. Een van oudste kloosters hier, dat van Opiza, werd herbouwd na de Arabische invasies van de achtste eeuw en was een belangrijk geestelijk en cultureel centrum. De ruïnes van het Parekhiklooster zijn alleen wegens het adembenemende uitzicht ons bezoek al waard. Twee overnachtingen in Artvin.

  dag 3 en 4, wo 31-05 en do 01-06

  Vandaag en morgen maken we enkele wandelingen met een lokale gids in de omgeving van Artvin om het landschap optimaal te beleven. Na de laatste wandeling steken we de grens over en rijden door naar Achaltsiche, waar we de komende drie nachten verblijven.

  dag 5, vr 02-06

  We beginnen de dag met een bezoek te voet aan het rotsklooster Vardzia, in 1185 gesticht door de beroemde koningin Tamar. De enige toegang tot het complex was via enkele goed verborgen tunnels. Op die manier hoopte men de Mongolen buiten de deur te houden. De Kerk van de Ontslapenis herbergt belangrijke muurschilderingen, o.a. van de stichteres. Onderweg kunnen we genieten van het droge, ruige landschap van deze streek, dat is gelardeerd met oude dorpen en indrukwekkende fortificaties. Achaltsiche ontstond in de twaalfde eeuw rondom de vesting van de gelijknamige heersersfamilie. De stad kent een grote Armeense minderheid, zoals o.m. blijkt uit de vele Armeens-apostolische kerken. We bezichtigen het centrum en het deel van het fort waar een dependance van het nationale Museum is gevestigd.

  dag 6, za 03-06

  We rijden in westelijke richting over de spectaculaire grensweg met Turkije die op een gegeven moment parallel loopt aan de Adjarishkali-rivier. We bevinden ons dan de Georgische kant van het gebied dat we eerder in Turkije hebben bezocht. Dichtbij de indrukwekkende Goderdzipas en het dorpje Choelo, in de winter een geliefde skiplek, maken we een uitgebreide wandeling.

  dag 7, zo 04-06

  Via het groene Nationale Park Bordzjomi rijden we naar het subtropische Ratsja, aan de voet van de Hoge Kaukasus. In het lagere deel wordt veel wijn verbouwd, wat hogerop ook thee. In Nikortsminda zien we al van ver de Sint-Nicolaaskerk liggen. De façades van de twaalfde-eeuwse kerk zijn voorzien van prachtige reliëfs, de binnenkant werd in de zestiende- en zeventiende eeuw gedecoreerd met mooie muurschilderingen. Ook bezoeken we het Chantsjkara-wijnbedrijf waar we een uitgebreide wijnproeverij zullen doen. Deze wijn was overigens de lievelingswijn van Josif Stalin, geboren en getogen in Georgië. Een overnachting in Ambrolauri.

  dag 8, ma 05-06

  ’s Ochtends maken we een excursie naar de kalksteengrotten van Sataplia, een vindplaats van dinosaurusfossielen en ook de plaats waar volgens de mythologie Prometheus aan de rotsen werd vastgeketend, nadat hij de mensen het vuur had geschonken. Aansluitend rijden we door naar wat in de oudheid Kolchis heette, het mooi aan een rivier gelegen Koetaisi. Te voet verkennen we het oude centrum met zijn twee Werelderfgoedmonumenten. De door de Ottomanen verwoestte, maar recentelijk gerestaureerde kathedraal van Bagrati werd gebouwd in 1003 en was de kroningskerk en de begraafplaats van veel Georgische vorsten. Het nabijgelegen klooster van Gelati was lange tijd een belangrijk centrum van cultuur, religie en filosofie. Het Motsameta-klooster ofwel Martelaren-klooster ligt net buiten de stad op een rotsklif. De naam herinnert aan een drama uit de achtste eeuw. Indien mogelijk wonen we tijdens ons verblijf in Kutaisi een concert bij.

  dag 9, di 06-06

  In de ochtend brengen we een kort bezoek aan de boerenmarkt om vervolgens door te rijden naar het prachtig groene Bakhmaro, voor een verkenning te voet van de oeroude bossen hier.

  dag 10, wo 07-06

  Vanochtend maken we een wandeltocht door het prachtige Nationaal Park Kolcheti, een uitgestrekte gebied met wetlands aan de westkust, en een waar vogelparadijs. Vrije tijd voor lunch aan de zwarte, vulkanische stranden van Ureki, alvorens we doorrijden naar onze laatste pleisterplaats, Batoemi, de hoofstad van de autonome republiek Adzjarië. De Adzjaren zijn weliswaar een Georgisch volk, maar hangen in meerderheid de islam aan. Dat is het gevolg van eeuwenlange overheersing door de Ottomanen. Tijdens een verkennende wandeling in de avond zien we het monument voor Ali en Nino uit het beroemde boek en de wonderlijke Alfabettoren.

  dag 11 en 12, do 08 en vr 09-06

  We ontdekken vanuit Batoemi de natuurparken Machakhela en Mtirale met hun bijzondere, subtropische bossen. Een smal bospad omzoomd door rhodondendrons voert ons naar de verkoelende poelen aan de voet van de dertig meter hoge watervallen van Merisi. In een Adzjaars wijnhuis proeven we van de lokale wijnen. ’s Middags verkennen we de vanaf Batoemi al goed zichtbare, met subtropische bossen begroeide bergen, tijdens een wandeling door Nationaal Park Machakhela.

  dag 13, za 10-06

  ’s Ochtends bezoeken we het archeologisch museum met een van de beste collecties van het land. De rest van de dag is vrij tot aan ons afscheidsdiner in een restaurant aan de boulevard.

  dag 14, zo 11-06

  In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven en indirecte vlucht van Batoemi naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Batoemi via Istanboel met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:

  29-05-2023: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
  29-05-2023: Istanboel - Batoemi, 17.20 - 20.05 uur
  11-06-2023: Istanboel - Tbilisi, 10.35 - 11.40 uur
  11-06-2023: Tbilisi - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland en in Georgië is het twee uur later.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met minibusjes. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Batoemi (1 nacht) - Artvin (2 nachten) - Achaltsiche (3 nachten) - Ambrolauri (1 nacht) - Koetaisi (2 nachten) - Batoemi (4 nachten)
  U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 12 lunches en 12 diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants of in het hotel. Houdt u rekening met late, uitgebreide lunches. Meerdere lunches worden aangeboden in de vorm van een picknicklunch. We proeven ook van de lokale wijnen.
  De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

 • Boek Armenië en Georgië

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Armenië en Georgië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In Vardzia hebt u de mogelijkheid met een busje omhoog te gaan naar het begin van het klooster, maar op het terrein zelf zijn de nodige, niet te vermijden trappetjes. Ook maken we diverse wandelingen van ca. 2 tot 4 uur door glooiend terrein. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist. Eventueel kunt u ook wandelstokken meenemen.
  In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
  Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.

  Reisperiode

  Begin juni is een zeer geschikte periode voor een rondreis door West-Georgië en Oost-Turkije. Ook de hoger gelegen sites zijn in deze periode toegankelijk. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 aan de kust tot 26 ºC in het binnenland. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor Turkije is een e-visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 11 december 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Turkije moet tevoren door de reiziger een e-visum worden aangevraagd. De kosten voor het visum bedragen USD 20 (onder voorbehoud van wijzigingen). Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst.

  Geld

  De Georgische munt is de lari. De Turkse munteenheid is de Turkse lira.
  Geld heeft u nodig voor enkele maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van lokaal geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. U kunt wat (kleine) eurobiljetten meenemen, aangezien sommige winkels die ook als betaling accepteren.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Georgië en Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Tijdens rondreis door het Georgisch-Turkse grensgebied zullen we de weinig bezochte Georgische zuidgrens bezoeken en die ook oversteken naar de Turkse zijde. In Georgië rijden we onder meer over de spectaculaire grensweg die deels parallel loopt aan de Adjarishkalirivier. In Turkije reizen we door een gebied gekenmerkt door ruige bergen en prachtige bergdorpen. Wij zullen hier op zoek gaan naar middeleeuws Georgisch erfgoed stammend uit de tijd dat deze regio nog onderdeel van Georgië uitmaakte (Tao Klarjetië). Daarnaast bezoeken we het oude Achaltsiche en de middeleeuwse hoofdstad Koetaisi. We besluiten de reis met een bezoek aan de Georgische Zwarte Zeekust inclusief Batoemi. Onderweg maken we de nodige lange wandelingen door weinig bezochte, maar prachtige natuurgebieden.
  Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de tradities, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.

 • dag 1, ma 29-05

  Indirecte lijnvlucht naar Batoemi. Dit is de tweede stad van Georgië, gelegen aan de Zwarte Zee en met een subtropisch klimaat. In het hotel staan versnaperingen voor ons klaar.

  dag 2, di 30-05

  We steken de grens met Turkije over voor een verkenning van enkele weinig bezochte sites uit de tijd dat deze contreien deel uitmaakten van Tao Klarjetië. Veel van de monumenten zijn na de verovering door de Osmanen omgevormd tot moskeeën of verwaarloosd, maar vaak juist daarom nog zeer authentiek. Het klooster van Khandzta is een van de vele stichtingen van de achtste-eeuwse geestelijke Gregorius van Khandzta, die een belangrijke rol speelde in het opleven van het kloosterleven in deze streken. De kerk van Doliskana, nu een moskee, ligt hoog boven de Imerkhevirivier. Op de buitenmuren vinden we inscripties uit de tiende eeuw. Een van oudste kloosters hier, dat van Opiza, werd herbouwd na de Arabische invasies van de achtste eeuw en was een belangrijk geestelijk en cultureel centrum. De ruïnes van het Parekhiklooster zijn alleen wegens het adembenemende uitzicht ons bezoek al waard. Twee overnachtingen in Artvin.

  dag 3 en 4, wo 31-05 en do 01-06

  Vandaag en morgen maken we enkele wandelingen met een lokale gids in de omgeving van Artvin om het landschap optimaal te beleven. Na de laatste wandeling steken we de grens over en rijden door naar Achaltsiche, waar we de komende drie nachten verblijven.

  dag 5, vr 02-06

  We beginnen de dag met een bezoek te voet aan het rotsklooster Vardzia, in 1185 gesticht door de beroemde koningin Tamar. De enige toegang tot het complex was via enkele goed verborgen tunnels. Op die manier hoopte men de Mongolen buiten de deur te houden. De Kerk van de Ontslapenis herbergt belangrijke muurschilderingen, o.a. van de stichteres. Onderweg kunnen we genieten van het droge, ruige landschap van deze streek, dat is gelardeerd met oude dorpen en indrukwekkende fortificaties. Achaltsiche ontstond in de twaalfde eeuw rondom de vesting van de gelijknamige heersersfamilie. De stad kent een grote Armeense minderheid, zoals o.m. blijkt uit de vele Armeens-apostolische kerken. We bezichtigen het centrum en het deel van het fort waar een dependance van het nationale Museum is gevestigd.

  dag 6, za 03-06

  We rijden in westelijke richting over de spectaculaire grensweg met Turkije die op een gegeven moment parallel loopt aan de Adjarishkali-rivier. We bevinden ons dan de Georgische kant van het gebied dat we eerder in Turkije hebben bezocht. Dichtbij de indrukwekkende Goderdzipas en het dorpje Choelo, in de winter een geliefde skiplek, maken we een uitgebreide wandeling.

  dag 7, zo 04-06

  Via het groene Nationale Park Bordzjomi rijden we naar het subtropische Ratsja, aan de voet van de Hoge Kaukasus. In het lagere deel wordt veel wijn verbouwd, wat hogerop ook thee. In Nikortsminda zien we al van ver de Sint-Nicolaaskerk liggen. De façades van de twaalfde-eeuwse kerk zijn voorzien van prachtige reliëfs, de binnenkant werd in de zestiende- en zeventiende eeuw gedecoreerd met mooie muurschilderingen. Ook bezoeken we het Chantsjkara-wijnbedrijf waar we een uitgebreide wijnproeverij zullen doen. Deze wijn was overigens de lievelingswijn van Josif Stalin, geboren en getogen in Georgië. Een overnachting in Ambrolauri.

  dag 8, ma 05-06

  ’s Ochtends maken we een excursie naar de kalksteengrotten van Sataplia, een vindplaats van dinosaurusfossielen en ook de plaats waar volgens de mythologie Prometheus aan de rotsen werd vastgeketend, nadat hij de mensen het vuur had geschonken. Aansluitend rijden we door naar wat in de oudheid Kolchis heette, het mooi aan een rivier gelegen Koetaisi. Te voet verkennen we het oude centrum met zijn twee Werelderfgoedmonumenten. De door de Ottomanen verwoestte, maar recentelijk gerestaureerde kathedraal van Bagrati werd gebouwd in 1003 en was de kroningskerk en de begraafplaats van veel Georgische vorsten. Het nabijgelegen klooster van Gelati was lange tijd een belangrijk centrum van cultuur, religie en filosofie. Het Motsameta-klooster ofwel Martelaren-klooster ligt net buiten de stad op een rotsklif. De naam herinnert aan een drama uit de achtste eeuw. Indien mogelijk wonen we tijdens ons verblijf in Kutaisi een concert bij.

  dag 9, di 06-06

  In de ochtend brengen we een kort bezoek aan de boerenmarkt om vervolgens door te rijden naar het prachtig groene Bakhmaro, voor een verkenning te voet van de oeroude bossen hier.

  dag 10, wo 07-06

  Vanochtend maken we een wandeltocht door het prachtige Nationaal Park Kolcheti, een uitgestrekte gebied met wetlands aan de westkust, en een waar vogelparadijs. Vrije tijd voor lunch aan de zwarte, vulkanische stranden van Ureki, alvorens we doorrijden naar onze laatste pleisterplaats, Batoemi, de hoofstad van de autonome republiek Adzjarië. De Adzjaren zijn weliswaar een Georgisch volk, maar hangen in meerderheid de islam aan. Dat is het gevolg van eeuwenlange overheersing door de Ottomanen. Tijdens een verkennende wandeling in de avond zien we het monument voor Ali en Nino uit het beroemde boek en de wonderlijke Alfabettoren.

  dag 11 en 12, do 08 en vr 09-06

  We ontdekken vanuit Batoemi de natuurparken Machakhela en Mtirale met hun bijzondere, subtropische bossen. Een smal bospad omzoomd door rhodondendrons voert ons naar de verkoelende poelen aan de voet van de dertig meter hoge watervallen van Merisi. In een Adzjaars wijnhuis proeven we van de lokale wijnen. ’s Middags verkennen we de vanaf Batoemi al goed zichtbare, met subtropische bossen begroeide bergen, tijdens een wandeling door Nationaal Park Machakhela.

  dag 13, za 10-06

  ’s Ochtends bezoeken we het archeologisch museum met een van de beste collecties van het land. De rest van de dag is vrij tot aan ons afscheidsdiner in een restaurant aan de boulevard.

  dag 14, zo 11-06

  In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven en indirecte vlucht van Batoemi naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Batoemi via Istanboel met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:

  29-05-2023: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
  29-05-2023: Istanboel - Batoemi, 17.20 - 20.05 uur
  11-06-2023: Istanboel - Tbilisi, 10.35 - 11.40 uur
  11-06-2023: Tbilisi - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland en in Georgië is het twee uur later.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis wordt uitgevoerd met minibusjes. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Batoemi (1 nacht) - Artvin (2 nachten) - Achaltsiche (3 nachten) - Ambrolauri (1 nacht) - Koetaisi (2 nachten) - Batoemi (4 nachten)
  U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 12 lunches en 12 diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants of in het hotel. Houdt u rekening met late, uitgebreide lunches. Meerdere lunches worden aangeboden in de vorm van een picknicklunch. We proeven ook van de lokale wijnen.
  De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

 • Boek Armenië en Georgië

  Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Armenië en Georgië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In Vardzia hebt u de mogelijkheid met een busje omhoog te gaan naar het begin van het klooster, maar op het terrein zelf zijn de nodige, niet te vermijden trappetjes. Ook maken we diverse wandelingen van ca. 2 tot 4 uur door glooiend terrein. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist. Eventueel kunt u ook wandelstokken meenemen.
  In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
  Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.

  Reisperiode

  Begin juni is een zeer geschikte periode voor een rondreis door West-Georgië en Oost-Turkije. Ook de hoger gelegen sites zijn in deze periode toegankelijk. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 aan de kust tot 26 ºC in het binnenland. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor Turkije is een e-visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 11 december 2023, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Turkije moet tevoren door de reiziger een e-visum worden aangevraagd. De kosten voor het visum bedragen USD 20 (onder voorbehoud van wijzigingen). Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst.

  Geld

  De Georgische munt is de lari. De Turkse munteenheid is de Turkse lira.
  Geld heeft u nodig voor enkele maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van lokaal geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. U kunt wat (kleine) eurobiljetten meenemen, aangezien sommige winkels die ook als betaling accepteren.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Georgië en Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Karel Onwijn. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Nijmegen en Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘Culturele renaissance in Armenië en Georgië’.

HOVO

HOVO

Wilt u zich blijven ontwikkelen, tijdens of na uw werkende leven? Dan vindt u bij HOVO een breed aanbod aan cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
29 mei t/m 11 juni 2023

Reissom

t/m 28 februari: € 3895
vanaf 1 maart: € 4095
toeslag eenpersoonskamer: € 540

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 12 lunches, 12 diners, 2 wijnproeverijen, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, e-visum, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 18

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen