Exclusieve groepsreis Georgië

Georgië • Bruisend Tblisi, Kartlië en Kachetië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tbilisi voelt zowel westers en oosters aan. Deze hoofdstad is gevormd door haar turbulente geschiedenis en werd een belangrijke pleisterplaats langs de Zijderoute. Handelaars en ambachtslieden uit alle windstreken brachten niet alleen hun handelswaar en vakkennis mee, maar ook hun eigen culturen en religies. Tbilisi werd meermaals ingenomen door Perzen, Mongolen, Russen en Turken en ook vele malen verwoest. De meeste gebouwen zijn niet ouder dan een paar honderd jaar. De wederopbouw vond echter plaats langs de oude straten en steegjes en vaak op dezelfde funderingen, waardoor de geest van lang vervlogen tijden nog altijd voelbaar is.
We brengen enkele dagen buiten de hoofdstad door ter contrast. In de schaduw van Europa’s hoogste berg Elbroez ontdekken we golvende vlakten, diepe kloven, hooggebergte en wijngaarden op groene hellingen. De zo eigen, maar toch herkenbare vormentaal, die ons in Tbilisi reeds vertrouwd werd, komt hier terug op idyllische plekken.
Deze reis biedt u een bijzondere inkijk in dit kleine land op het kruispunt tussen de orthodox-christelijke en de islamitische wereld.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Peter van Nunen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels en na een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theaterregisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum.

dag 1, za 05-06

Directe lijnvlucht naar de Georgische hoofdstad. Tbilisi, ook bekend als Tiflis, werd in de vijfde eeuw aan de oevers van de Mtkvari gesticht door de legendarische koning Vachtang Gorgasali. De Perzen hadden de strategische betekenis van deze plek al eerder begrepen en er in de derde eeuw een vesting gebouwd die zij Narikala noemden: onneembaar fort. Ons hotel ligt vlak bij de beroemde zwavelbronnen die de stad haar naam gaven. We dineren in een lokaal restaurant. Wie wil kan mee een avondwandelingetje maken door de pittoreske straatjes van het centrum.

dag 2, zo 06-06

De traditionele houten huizen zijn kleurrijk met sierlijke balkons. De tolerantie van deze oude handelsstad wordt al snel duidelijk: binnen een straal van vijfhonderd meter vinden we een moskee, een synagoge, een Armeense en een Georgisch-orthodoxe kerk. Wat hogerop ligt de Atesjga, een oude vuurplaats van de zoroastriërs. Onze wandeltocht voert ons langs de Sionikathedraal met het beroemde kruis van Nino; de oude karavanserai; het monument van Parajanov; en de prachtige en intieme Antsjischatibasiliek, in de zesde eeuw gebouwd door Vachtangs zoon Datsji. Tot slot bezichtigen we in het Nationaal Museum de talloze gouden voorwerpen uit de voorchristelijke tijd. Er zijn vondsten uit het legendarische Kolchis, waar de Griekse mythe van de zoektocht van Jason en de Argonauten naar het Gulden Vlies is gesitueerd.

dag 3, ma 07-06

Aan de andere kant van de rivier ontdekken we de fonkelnieuwe Tsminda Sameba of Drievuldigheidskathedraal. De vooral door zijn omvang indrukwekkende kerk is sinds 2005 de zetel van de katholikos, het hoofd van de Georgisch-orthodoxe kerk. Na een blik op het eveneens onder Saakasjvili gebouwde Presidentieel Paleis wandelen we naar de Vredesbrug, vanwaar de kabelbaan naar Kartlis Deda en het fort vertrekt. In de kloof erachter ontdekken we de botanische tuin, ontstaan uit konink-lijke tuinen die al genoemd worden in bronnen uit de zestiende eeuw.

dag 4, di 08-06

Op weg naar de oude hoofdstad Mtscheta krijgen we een onvergetelijke panorama te zien: een berg met bovenop een stijl aflopende wand een nietig kerkje, dat zomaar aan de berg ontsproten lijkt. Velen beschouwen deze zesde-eeuwse Djvarikerk als een van de volmaaktste voorbeelden van de vroeg-Georgische bouwkunst. In het dal, waar de Mtkvari en de Aragvi samenkomen, ligt Mtscheta, de belangrijkste plaats voor het Georgisch christendom. In de vierde eeuw ontstond hier de eerste aan de Svetischoveli, de leven brengende stam, gewijde kerk. De huidige kruiskoepelkerk stamt uit de elfde eeuw en is een meesterwerk van in Georgië zelden geziene dimensies. Via het nonnenklooster van Samtavro rijden we naar Ananoeri. De weg door het dal klimt langzaam omhoog en volgt de roemruchte Georgische Militaire Heerbaan, die ook Poesjkin en Lermontov in de negentiende eeuw bereden hebben. Ananoeri omvat het klooster en fort van de eristavis van Aragvi, een trots en vechtlustig adellijk geslacht, waardoor het fort vele belegeringen moest doorstaan. De restanten zijn prachtig. Twee overnachtingen in Gudauri.

dag 5, wo 09-06

Vandaag rijden we met terreinauto’s over de Kruispas met het hoogste punt op 2379 meter. Om ons heen verrijzen de drie- en vierduizenders. En dan te bedenken dat deze pas vroeger per postkoets bedwongen werd! In Reis naar Erzurum schrijft Poesjkin, die, ongeduldig door het trage tempo, te paard besluit te reizen: 'We gingen steil omhoog, steeds hoger en hoger. (...) Met verbazing keek ik naar de weg en ik begreep niet hoe je hier op wielen kon rijden.' Wij bereiken evenwel op wielen het plaatsje Kazbek en gaan zelfs verder omhoog naar het schitterend gelegen veertiende-eeuwse kerkje van de Drievuldigheid. Op de achtergrond verrijst majestueus het wit van de berg Kazbek, ruim vijfduizend meter hoog. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg bezoeken we de Sionibasiliek en een wachttoren. Dit bijzondere gebied werd pas in de negende eeuw gekerstend. Nog steeds zijn sporen van oudere religies terug te vinden in zogenaamde chatti´s, heiligdommen aan de kant van de weg.

dag 6, do 10-06

Een fraaie tocht vol haarspeldbochten voert ons via de Gomboripas naar oostelijk Kachetië, de graanschuur en wijnkelder van Georgië. We bezichtigen het versterkte klooster van Alaverdi, gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen. Vervolgens rit naar onze volgende pleisterplaats Tsinindali voor twee overnachtingen.

dag 7, vr 11-06

In Telavi zien we de citadel en het in Perzische stijl gebouwde paleis van de achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II. Vlak bij elkaar liggen het oude en nieuwe Sjoeamtaklooster. Het oude dateert uit de zesde eeuw en heeft ook nog een kerk uit deze periode. Het nieuwe werd duizend jaar later gesticht door een Kachetische koningin. Het klooster Nekresi, met haar vierde-eeuwse kerk, ligt verscholen in het bos. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier; nu resten vooral ruïnen. We staan er stil bij Roestaveli’s beroemde epos, De ridder in het pantervel. De oude koningsstad Gremi lag aan een van de vele aftakkingen van de Zijderoute. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek waard. De kerk combineert traditioneel Georgische met Perzische elementen.

dag 8, za 12-06

In een qvevri-atelier leren we over de traditionele Georgische wijnbouwtechnieken. Aansluitend bezoeken we het landgoed Tsinandali, waar op Europese wijze wijn wordt geproduceerd. Het was in de negentiende eeuw eigendom van prins Tsjavtsjavadze en prinses Orbeliani, bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen schrijvers en kunstenaars, waaronder Dumas, Poesjkin en Lermontov. De Kvelatsminda te Gurjaani is het enige voorbeeld van een kerk met twee koepels in Georgië: één voor de katholikos en één voor de vorst. Een overnachting in een hotel met uitzicht op de wijngaarden.

dag 9, zo 13-06

Sighnaghi, nu een wat opgepoetst ommuurd stadje, was ooit net als Gremi een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het te voet en bekijken het museum van Pirosjmani, een vertegenwoordiger van de naïeve kunst. Het nonnenklooster van Bodbe, waar de heilige Nino haar laatste rustplaats vond, ligt aangenaam in het groen. Eenmaal terug in Tbilisi biedt de Nationale Kunstgalerie een nadere kennismaking met de Georgische schilderkunst. ’s Avonds afscheidsdiner.

dag 10, ma 14-06

Matineus vertrek naar de luchthaven van Tbilisi, vanwaar onze lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van de enige rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Tbilisi v.v., per Georgian Airways. De vluchttijden zijn:
05-06-2021: Amsterdam - Tbilisi, 10.40 - 17.15 uur
14-06-2021: Tbilisi - Amsterdam, 06.30 - 09.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een goede touringcar. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daartegenover staat dat het daar relatief rustig rijden is.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Tbilisi (3 nachten) - Gudauri (2 nachten) - Tsinindali (2 nachten) - Akhasheni (1 nacht) - Tbilisi (1 nacht)
U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak.
Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 7 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden afwisselend plaats in het hotel of een lokaal restaurant. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.
De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. We bezoeken veel bezienswaardigheden te voet. Geschikt is vereist. Denkt u daarbij aan stevige, niet al te zware wandelschoenen met een goed profiel.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.

Weer

Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Georgië. Het is aangenaam zomerweer, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 °C tot 17 °C in de bergen. Daar kan het ’s nachts afkoelen tot een graad of 5. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Een visum is niet vereist. Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste zes maanden na terugkeer, dus t/m 14 december 2021.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Georgische munt is de lari. Geld heeft u nodig voor de niet-inclusieve maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
5 t/m 14 juni 2021

Flexibele voorwaarden

Voor deze reis golden de flexibele boekingsvoorwaarden t/m 2 maart 2021. Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 2 maart 2021: € 2495
vanaf 3 maart 2021: € 2595
toeslag eenpersoonskamer: € 570
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, rit per kabelbaan, logies met ontbijt, 7 lunches, 9 diners, wijnproeverij, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten