Exclusieve groepsreis Galápagos-cruise en Amazonewoud

Galápagos-cruise en Amazonewoud

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De wereldberoemde Galápagos-archipel is een nationaal park. Het populaire eilandhoppen doet de Galápagos beslist tekort. Een cruise met een speciaal voor dit doel uitgerust schip biedt veel meer mogelijkheden en comfort; vijf dagen is voldoende voor een uitgekiend bezoek aan de interessantste plekken. Wij hebben de mooie noordwestelijke route met de MV Galapagos Legend gereserveerd. De vulkanische eilanden rijzen als kathedralen op uit de oceaan. We gaan met zodiacs (kleine motorboten) aan land om van dichtbij de bijzondere flora en de geheel niet schuwe dieren te bekijken.
In het hooggebergte op het vasteland van Ecuador proeven we de bergwereld van het indiaanse Otavalo en bewonderen we de schitterende binnenstad van Quito. Het Amazonewoud beleven we vanuit de uitstekende La Selva Amazon Lodge, die alles biedt om er zo veel mogelijk te zien en mee te maken.

De schepen in de archipel raken vroegtijdig volgeboekt. Daarom adviseren we u om tijdig te boeken.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door Liliane Close. In de hooglanden, in Quito en in Guayaquil is er een lokale gids bij de groep; in La Selva Amazon Lodge en aan boord van de Legend zijn er bovendien gespecialiseerde Engelstalige gidsen.

Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.

dag 1, di 08-11

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar Quito, waar we dezelfde middag arriveren. Door groene valleien, over kale granietheuvels en langs weidse bergmeren rijden we naar Otavalo voor twee overnachtingen in de prachtige Hacienda Cusín. Otavalo ligt op 2500 meter hoogte.

dag 2, wo 09-11

Otavalo ligt fraai in de heuvels rond de vulkaan Imbabura (4630 meter). Elke dag is er een inheemse markt met producten als shawls van alpacawol. We verkennen de markt te voet en de omgeving met onze touringcar, en proeven van een traditionele pachamanca.

dag 3, do 10-11

In de heuvels liggen spiegelende meren, waaronder Cuicocha met rotsige toppen die uit het water omhoog steken. Via het Mitad del Mundo-monument op de evenaar rijden we terug naar Quito (2850 meter hoogte) voor een overnachting in hotel Patio Andaluz. In de gezellige oude stad is veel te zien en is het aangenaam wandelen.

dag 4, vr 11-11

Vlucht naar Puerto Francisco de Orellana, een plaatsje aan de voet van de Andes, daar waar het uitgestrekte Amazone-oerwoud begint. We varen met grote motorkano’s in circa twee uur over de brede Rio Napo naar onze lodge. Vooral tijdens het eerste deel van de vaartocht zult u zien dat hier in de jungle olie opgepompt wordt. We laten de sporen van bedrijvigheid achter ons en meren aan. Na een korte wandeling brengen geroeide bootjes ons verder naar de La Selva Amazon Lodge, waar we driemaal overnachten.

dag 5 en 6, za 12 en zo 13-11

Het programma wordt in overleg met de reisleiding vastgesteld. Vanaf het uitkijkpunt vlakbij ziet u misschien apen en in elk geval vele kleurrijke vogels. U kunt mee op korte treks door de jungle en krijgt uitleg over de ecosystemen in het woud en over de planten en hun gebruik door de indianen. Met de kano’s worden excursies ondernomen door smalle kreken. Ook kunt u gebruikmaken van de spa, zelf zwemmen, kajakken of het oerwoud beleven vanaf het terras. ’s Avonds worden in kleine groepjes nachtdieren als kaaimannen, apen en uilen opgespoord.

dag 7, ma 14-11

Matineus vertrek. We varen naar Coca en rijden vandaar naar resort en spa Termas de Papallacta (3300 meter hoogte) op de oostelijke nevelwoudhellingen. Het uitzicht op de witte top van de vulkaan Antisana (5700 meter) is spectaculair! We bezichtigen onderweg de grotten van Milagro de Dios en stoppen voor de lunch en een wandeling in het nevelwoud. Hier komen vele orchideeën en bromelia’s voor, evenals kolibries, waaronder de zwaardkolibrie met een snavel zo lang als zijn lijf, naast kleurrijke vogels als de smaragdarassari, de turkooisgaai en de blauwrugbergtangare.

dag 8, di 15-11

Vandaag kunt u genieten van de thermale baden en de spa. Ook is het mogelijk een wandeling te boeken, durend van een uurtje tot vijf uren. Op het eigen terrein van 200 hectare ziet u kolibries in alle soorten en maten en er is onder meer kans op het spotten van condors.

dag 9, wo 16-11

Terug in Quito verkenning van het koloniale centrum, dat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. Het bisschoppelijk paleis met zijn patio's is een mooi voorbeeld van Spaanse koloniale architectuur, net als ons hotel. We bekijken ook de indrukwekkende precolumbiaanse goudcollectie van het Nationaal Museum van de Centrale Bank. Overnachting wederom in hotel Patio Andaluz.

dag 10, do 17-11

Matineuze vlucht naar de Galápagos op 1000 kilometer uit de kust. Het vliegveld ligt op Baltra, een klein eiland vlak boven Santa Cruz, dat we aan het eind van de cruise bezoeken. We schepen in voor vier nachten op de M/V Galapagos Legend en varen naar Mosquera, een zanderig eilandje tussen Noord- en Zuid-Seymour. Dit is het thuis van zeeleeuwen en vogels, waaronder de zeldzame lavameeuw. Wie gaat snorkelen, heeft kans goedaardige haaien, roggen en barracuda's te spotten.

dag 11, vr 18-11

Afgelopen nacht voer de Legend naar het eiland Santiago, waar we aanlanden op het zwarte vulkanische zand van Egas. Dit is het domein van pelsrobben, de kleurige lavahagedissen en de galápagoshavik. Ook is er een verlaten zoutmijn. We varen door naar Rábida. Op het rode zandstrand wandelt u tussen zeeleeuwen en bruine pelikanen. Achter het strand ziet u onder meer spotvogels, vliegenvangers en vinken in de lotusbomen. Vanachter de snorkelbril zijn er scholen schildpadden en vissen te bewonderen.

dag 12, za 19-11

Terwijl u sliep, heeft de Legend het grootste eiland, Isabela, gerond en ons verste punt bereikt: de Urbina Baai. Lichte wandeling naar een vreemd fenomeen: hier zijn in 1954 grote brokken koraal naar boven getild. Ze zijn blootgesteld aan zon en wind. In de buurt van de vulkaan Alcedo huizen grote landleguanen; soms zie je een enorme schildpad. We varen een stukje noordwaarts naar de zogenaamde Tagus Cove, ooit een ankerplaats voor piraten, maar ook voor Charles Darwin. Prachtige wandeling langs het Darwinmeer voor uitzicht op het onwerkelijke vulkaanlandschap van Noord-Isabela. Terug aan zee ziet u de blauwvoetjan-van-gent en de grote, zeldzame aalscholver, met vleugels die niet geschikt zijn om te vliegen. U kunt wandelen maar ook kajakken of snorkelen langs vertikale rotswanden, of een stukje meevaren met de zodiacs van ons schip.

dag 13, zo 20-11

Het jongste en maagdelijkste eiland van de archipel is Fernandina. Tussen de schilderachtige lavaformaties treft u de zeldzame lavacactus, maar het is vooral dé plek om de merkwaardige zeeleguanen te bekijken, zowel te land als onder water. Ze delen het voedsel in de zee met de genoemde aalscholvers, schildpadden en de zeldzame galápagospinguins. Met een portie geluk zien we in het 'kanaal' tussen de eilanden ook nog walvissen. We varen terug naar Isabela, waar bij Vicente Roca koud, voedselrijk water vanuit de diepte omhoog komt. Per zodiac ontdekken we in inhammen en grotten van de steile kliffen vele soorten vogels, waaronder nascajan-van-genten, die afkomen op de visrijke wateren hier. Natuurlijk kunt u ook hier snorkelen.

dag 14, ma 21-11

's Nachts varen we terug naar Santa Cruz om daar 's ochtends een laatste wandeling te maken. Deze voert door de hooglanden, waar we de bekende reuzenschildpadden in de graslanden zullen zien. In de scalesiabossen leven verschillende soorten vinken. We rijden naar de luchthaven nabij Baltra en vliegen, voorzien van een lunchpakket, terug naar Ecuadors eerste havenstad Guayaquil. We bekijken daar de boulevard en Las Peñas, een zestiende-eeuwse buurt die tot cultureel erfgoed is verklaard. Na een vroeg diner bij de luchthaven vertrek per directe KLM-vlucht naar Nederland.

dag 15, di 22-11

Aankomst in Amsterdam om 13.20 uur.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, directe lijnvluchten van Amsterdam naar Quito en van Guayaquil naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
08-11-2022: Amsterdam - Quito, 10.15 - 16.15 uur
21-11-2022: Guayaquil - Amsterdam, 20.00 - 13.20 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Ecuador is het zes uur vroeger dan in Nederland, op de Galápagos zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Van Quito naar Coca gebruiken we een lijnvlucht. Terug naar Quito reizen we per touringcar om onderweg nog het een en ander te kunnen bekijken. Voor de vluchten naar de Galápagos v.v. maken we gebruik van een speciale charter. Voor het vervoer over de weg wordt een airconditioned touringcar met ruim voldoende zitplaatsen ingezet. In het Amazonewoud gebruiken we gemotoriseerde boten en geroeide kano's. Vanaf het cruiseschip gebruiken we stevige gemotoriseerde rubberboten voor de aanlandingen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Otavalo (2 nachten) – Quito (1 nacht) – Amazone (3 nachten) – Papallacta (2 nachten) – Quito (1 nacht) – Galápagos (4 nachten)
De hotels behoren tot de beste ter plaatse. In Otavalo verbijven we in de Hacienda Cusín, met een kleurrijke inrichting in Andesstijl, gelegen op een zeventiende-eeuws landgoed. Patio Andaluz in Quito is eveneens een gebouw uit de koloniale tijd en in stijl ingericht. La Selva Amazon Lodge is een van de oudste lodges in het Ecuadoriaanse regenwoud en ligt aan de rivier. De lodge versmelt bijna met zijn omgeving. De comfortabele suites zijn geïnspireerd op de hutten van de lokale bevolking en blijven ook op het heetst van de dag aangenaam koel. Termas de Papallacta is een heerlijk in het groen gelegen resort met eigen warme bronnen en een spa. We verblijven er in knusse bungalows. De hotels hebben allemaal wifi, maar meestal niet op de kamer.

Het expeditiecruiseschip M/S Galapagos Legend

Wie een reis als deze maakt, wil dat doorgaans goed doen. Wij hebben dan ook gekozen voor accommodatie die iets toevoegt aan de reis.
Het expeditiecruiseschip M/S Galapagos Legend kan 100 passagiers vervoeren in diverse huttypen met en zonder privébalkon. Er zijn meerdere natuurgidsen aan boord. Het schip biedt een zonnedek, loungedek, dek voor diner en barbecue, openluchtzwembad, jacuzzi en hangmatten. Verder zijn er een restaurant, bibliotheek, auditorium, gymruimte, boetiek en eerstehulppost. Er zijn zes zodiacs (panga's) ofwel rubberen motorboten voor twintig passagiers elk, plus vijf kajaks en ruim voldoende snorkels. Over dit schip en over de gereserveerde hotels vindt u meer details op de aangegeven websites.
Onze reissommen en toeslagen zijn gebaseerd op een junior suite van 15 m2, met ramen, op de Legend. Op aanvraag kunt u kiezen voor eenvoudiger cabines met of zonder patrijspoort, of voor luxere cabines met balkon.

Maaltijden

De keuken is internationaal georiënteerd, met salades en fruit en daarnaast typische lokale specialiteiten. Vegetarisch eten is geen probleem. Het diner op dag 9 is op eigen gelegenheid, evenals de lunches op de dagen 8 en 9. Op de dagen 4 en 14 krijgt u een lunchpakket mee.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Er wordt regelmatig een stukje gewandeld; de paden zijn redelijk tot goed begaanbaar.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Otavalo ligt op 2500 meter hoogte, Quito op 2850 meter en Papallacta op 3300 meter. We bouwen de hoogte dus langzaam op, met tussendoor een verblijf in de laaggelegen Amazone. Leeftijd is geen factor, hart- of longproblemen eventueel wel. Wanneer u twijfelt of u deze reis fysiek aankunt, raadpleeg dan uw arts of de GGD.
Voor reizigers uit West-Europa worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Er is in het te bereizen gebied een zeer gering malariarisico. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Reisperiode

De temperatuur in de hooglanden zal rond de 20°C overdag liggen. 's Nachts koelt het behoorlijk af. In het oerwoud is het rond de 30 ºC en koelt het 's nachts amper af. Op de eilanden ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 ºC en de watertemperatuur op circa 22 ºC.
's Morgens vroeg kan er garrua zijn, een lichte mist. De eilanden liggen in een stormvrij gebied. Er zijn tegenwoordig forse afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. La Selva Amazon Lodge stelt rubberlaarzen en poncho's gratis ter beschikking. Aan boord is een snorkeluitrusting gratis. Wetsuits zijn te huur. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Voor Ecuador is geen visum nodig; uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot zes maanden na vertrek uit het land, dus t/m 21 mei 2023.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Ecuador is de Amerikaanse dollar het betaalmiddel. Euro's kan men wisselen. De bekende creditcards worden geaccepteerd. U heeft onderweg geld nodig voor 2 lunches, 1 diner, drankjes bij de maaltijden en persoonlijke uitgaven voor bijvoorbeeld kledingwasserij, souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op USD 10 à 20 per dag.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Ecuador. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Ecuador is geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
8 t/m 22 november 2022

Reissom

t/m 2 augustus 2022: € 8395
vanaf 3 augustus 2022: € 8545
toeslag eenpersoonskamer & -cabine: € 1990
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension minus 2 lunches en 1 diner, reisleiding, lokale gids, entrees en parkgelden, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Vroeg boeken aan te raden

Voor cruises wordt wereldwijd lang van tevoren geboekt. Daarom is het verstandig om tijdig te boeken. Wanneer u nog niet kunt boeken maar wel belangstelling heeft, adviseren wij u om ons dat vrijblijvend te laten weten. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de beschikbaarheid.

Reisleiding

Liliane Close

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten