Exclusieve groepsreis Zuid-Italië in de voetsporen van Frederik II

Zuid-Italië in de voetsporen van Frederik II

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Op deze reis door Zuid-Italië staat de fascinerende figuur van Frederik II centraal. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Jeruzalem en Sicilië, bouwer van mysterieuze constructies als Castel del Monte, de ‘christelijke sultan’, schrijver van het handboek over de valkenjacht en uitvinder van de dierentuin... om maar enkele aspecten te noemen. Tijdgenoten noemden hem niet voor niets Stupor Mundi, ‘hij die de wereld versteld doet staan’. Zijn leven stond in het teken van strijd met de paus in Rome, maar Frederik streefde ook naar een rijk waarin vrede en recht centraal stonden en waarin voor elk geloof plaats was. Onze reis voert langs zijn sterfplaats, Castel Fiorentino, en Castel del Monte, een van de meest mysterieuze buitenverblijven ooit gebouwd.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, zo 27-09

Directe lijnvlucht Amsterdam-Bari. In Bitonto maken we in de kathedraal kennis met de dynastie van het Huis Hohenstaufen. Twee overnachtingen in Andria.

dag 2, ma 28-09

In Andria zien we de Arco di Federico II en de crypte van de kathedraal, waar twee van zijn echtgenoten begraven liggen. De rest van de ochtend is vrij. Na de lunch gaan we naar Castel del Monte, een jachtverblijf van de keizer.

dag 3, di 29-09

In Altamura liet de keizer een kathedraal bouwen als gebaar van goede wil naar de paus. Na de koffie gaan we naar Gravina, een favoriet jachtterrein van Frederik. In deze typisch Apulische stad wandelen we naar het zestiende-eeuwse paleis van een lokale baron, waarin zich niet alleen een archeologische collectie bevindt, maar ook een grotkerk. Hierna is er tijd om te lunchen. We stoppen voor een foto buiten de ruïnen van de Domus di Gravina, waar Frederik de curia van dit gebied ontving. Twee overnachtingen in Melfi.

dag 4, wo 30-09

We nemen uitgebreid de tijd voor Melfi. In een rotskerk staat de keizer op de beschilderde muur naast heiligen afgebeeld. Het Santuario di San Donato di Ripacandida beschikt over zestiende-eeuwse fresco’s. Ook het immense kasteel en zijn archeologische collectie komen aan bod.

dag 5, do 01-10

Frederik is als pelgrim vanuit Siponto naar Monte Sant’Angelo gegaan, waar hij een prachtige crucifix schonk aan het Santuario di San Michele. Deze crucifix wordt bewaard in een kapel en is nog steeds in gebruik bij speciale missen. Als er geen mis wordt gehouden, zullen we de crucifix zeker bezichtigen. In vroegere tijden overnachtten de pelgrims in het Santuario voor hun tocht omhoog naar Monte Sant’Angelo. Hier bezoeken we het kasteel dat een grote rol heeft gespeeld in de relatie tussen Frederik en Bianca Lancia, de moeder van zijn belangrijkste opvolger. Op het voorportaal van de Santa Maria Maggiore prijkt een afbeelding van de jonge Frederik en zijn moeder Constance. Twee overnachtingen in Lucera.

dag 6, vr 02-10

In de regeringsstad Foggia staan de resten van het Palazzo Imperiale op het programma. Het Museo Civico bewaart een zogenaamde Gouden Augustus. Ook bezichtigen we de kathedraal met haar Normandische crypte. In Lucera zien we de resten van het Palatium Federiciano, het Romeinse amfitheater en het Archeologisch Museum met zijn schitterende collectie.

dag 7, za 03-10

Wandeling naar Castel Fiorentino, waar Frederik in 1250 overleed. Daarna bezoeken we Trani, een van de meest idyllische havenstadjes van Italië. Hier liet de keizer een groots kasteel bouwen in de lokale ivoorkleurige steensoort. Op loopafstand van dit Castello Svevo ligt de indrukwekkende romaanse kathedraal van Trani. Overnachting in of bij Bari.

dag 8, zo 04-10

In de ochtend maken we een stadswandeling door het oude centrum van Bari. Terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bari per Transavia. De vluchttijden zijn:
27-09-2020: Amsterdam - Bari, 11.55 - 14.25 uur
04-10-2020: Bari - Amsterdam, 15.10 - 17.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Andria (2 nachten) - Melfi (2 nachten) - Lucera (2 nachten) – Bari of omgeving (1 nacht).
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in vier plezierige, comfortabele viersterrenhotels, gelegen buiten de historische centra.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind september en begin oktober zijn prima periodes voor een cultuurreis door Zuid-Italië. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 381 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
27 september t/m 4 oktober 2020

Reissom

t/m 1 juli 2020: € 1975
vanaf 2 juli 2020: € 2050
toeslag eenpersoonskamer: € 150
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

drs. Maaike Raduzzi