Exclusieve groepsreis Zuid-Italië in de voetsporen van Frederik II

Zuid-Italië in de voetsporen van Frederik II

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Op deze reis door Zuid-Italië staat de fascinerende figuur van Frederik II centraal. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Jeruzalem en Sicilië, bouwer van mysterieuze constructies als Castel del Monte, de ‘christelijke sultan’, schrijver van het handboek over de valkenjacht en uitvinder van de dierentuin... om maar enkele aspecten te noemen. Tijdgenoten noemden hem niet voor niets Stupor Mundi, ‘hij die de wereld versteld doet staan’. Zijn leven stond in het teken van strijd met de paus in Rome, maar Frederik streefde ook naar een rijk waarin vrede en recht centraal stonden en waarin voor elk geloof plaats was. Onze reis voert langs zijn sterfplaats, Castel Fiorentino, en Castel del Monte, een van de meest mysterieuze buitenverblijven ooit gebouwd.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, wo 20-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Napels. Transfer naar Melfi, waar we twee keer overnachten.

dag 2, do 21-10

We nemen uitgebreid de tijd voor Melfi. In een rotskerk staat de keizer op de beschilderde muur naast heiligen afgebeeld. Het Santuario di San Donato di Ripacandida beschikt over zestiende-eeuwse fresco’s. Ook het immense kasteel en zijn archeologische collectie komen aan bod.

dag 3, vr 22-10

Via Venosa rijden we naar Andria, waar we de Arco di Federico II en de crypte van de kathedraal bewonderen. Hier liggen twee van zijn echtgenoten begraven. Twee overnachtingen in Andria.

dag 4, za 23-10

In Bitonto maken we in de kathedraal kennis met de dynastie van het Huis Hohenstaufen. In Altamura liet de keizer een kathedraal bouwen als gebaar van goede wil naar de paus. Na de lunch gaan we naar Gravina, een favoriet jachtterrein van Frederik. In deze typisch Apulische stad wandelen we naar het zestiende-eeuwse paleis van een lokale baron, waarin zich niet alleen een archeologische collectie bevindt, maar ook een grotkerk. We stoppen voor een foto buiten de ruïnen van de Domus di Gravina.

dag 5, zo 24-10

We rijden naar het Castel del Monte, een jachtverblijf van de keizer. Daarna bezoeken we Trani, een van de meest idyllische havenstadjes van Italië. Hier liet de keizer een groots kasteel bouwen in de lokale ivoorkleurige steensoort. Op loopafstand van dit Castello Svevo ligt de indrukwekkende romaanse kathedraal van Trani. Na wat vrije tijd rijden we naar Lucera, waar we drie nachten verblijven.

dag 6, ma 25-10

Frederik is als pelgrim vanuit Siponto naar Monte Sant’Angelo gegaan, waar hij een prachtige crucifix schonk aan het Santuario di San Michele. Deze crucifix wordt bewaard in een kapel en is nog steeds in gebruik bij speciale missen. Als er geen mis wordt gehouden, zullen we de crucifix zeker bezichtigen. In vroegere tijden overnachtten de pelgrims in het Santuario voor hun tocht omhoog naar Monte Sant’Angelo. Hier bezoeken we het kasteel dat een grote rol heeft gespeeld in de relatie tussen Frederik en Bianca Lancia, de moeder van zijn belangrijkste opvolger. Op het voorportaal van de Santa Maria Maggiore prijkt een afbeelding van de jonge Frederik en zijn moeder Constance.

dag 7, di 26-10

In de regeringsstad Foggia staan de resten van het Palazzo Imperiale op het programma. Het Museo Civico bewaart een zogenaamde Gouden Augustus. Ook bezichtigen we de kathedraal met haar Normandische crypte. In Lucera zien we de resten van het Palatium Federiciano, het Romeinse amfitheater en het Archeologisch Museum met zijn schitterende collectie.

dag 8, wo 27-10

Bezoek aan Castel Fiorentino, waar Frederik in 1250 overleed. Terugrit naar Napels voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Napels met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
20-10-2021: Amsterdam - Napels, 13.10 - 15.30 uur
27-10-2021: Napels - Amsterdam, 16.15 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid-Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Melfi (2 nachten) - Andria (2 nachten) - Lucera (3 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in drie plezierige, comfortabele viersterrenhotels, waarvan twee in de historische centra en één buiten het historisch centrum gelegen zijn.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

Eind oktober is een prima periode voor een cultuurreis door Zuid-Italië. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
20 t/m 27 oktober 2021

Reissom

t/m 29 juni 2021: € 1995
vanaf 30 juni 2021: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 150
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes,vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn