Exclusieve groepsreis Filosofiereis Parijs

Filosofiereis Parijs • De Verlichting en de Revolutie. De bronnen van de moderne tijd

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De achttiende eeuw behelst in Frankrijk een roerige periode. Ideeën over het individu, de politiek en de maatschappij kwamen fundamenteel onder vuur te liggen onder invloed van denkers als Voltaire, Diderot en Rousseau. Mede dankzij hen ontstond een intellectuele beweging van schrijvers, denkers en wetenschappers die met hun ideeën over vrijheid en gelijkheid tegen de gevestigde orde in gingen. Met in 1789 als ultieme uiting van het nieuwe radicale Verlichtingsdenken de Franse Revolutie. 

Onder leiding van filosoof en Parijskenner Alec van der Horst bespreken we het Parijs van de achttiende eeuw als de bakermat van onze moderne politieke idealen en van de idee van het vrije individu. Tijdens colleges, stadswandelingen en bezoeken aan o.a. het Louvre en de Conciergerie komen de hoogtepunten aan bod van een van de meest spraakmakende perioden uit de Franse geschiedenis.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door filosoof en Parijskenner drs. Alec van der Horst. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleider bij de groep.

drs. Alec van der Horst

Zijn interesse voor filosofie begon met een fascinatie voor het existentialisme. Hij studeerde Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1995 afstudeerde op een scriptie over melancholie. Sinds 1998 woont hij in Parijs, waar hij werkt als gids. Hij publiceerde verschillende artikelen over Franse filosofen in Filosofie Magazine.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Filosofie Magazine. Filosofie Magazine staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Zo zijn er op twee ochtenden colleges in een zaal op loopafstand van het hotel, zijn niet alle diners inbegrepen en zijn de fooien exclusief. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Filosofie Magazine

Informeert op toegankelijke wijze over de laatste ontwikkelingen in de filosofie. Het stelt vragen over moraal, opvoeding, mens, werk en leven, actualiteit en politiek, en reikt bouwstenen aan om eigen antwoorden te formuleren.

dag 1, di 06-10

In de late ochtend vertrekken we met de Thalys vanaf Amsterdam Centraal naar Parijs. Na aankomst reizen we gezamenlijk per OV verder naar het Quartier Latin, waar ons hotel zich bevindt. De historische studentenwijk, van oudsher het intellectuele hart van Parijs, kenmerkt zich door haar kronkelende middeleeuwse straatjes en vele boekwinkels en antiquariaten. Na het inchecken is er enige vrije tijd om op eigen gelegenheid de directe omgeving van het hotel te verkennen. Aansluitend kennismaking met reisleider Alec van der Horst. Tijdens een wandeling door de wijk geeft hij een inleiding op de belangrijkste thema’s waarin we ons tijdens de reis zullen verdiepen. Aansluitend gezamenlijk welkomstdiner in een lokaal restaurant.

dag 2, wo 07-10

‘s Ochtends college in Le Procope, volgens de overlevering het oudste café van Parijs, waar intellectuelen en schrijvers elkaar regelmatig ontmoetten. Rousseau en Diderot waren hier vaak geziene gasten en Voltaire had hier zelfs een eigen schrijftafel, die u hier vandaag de dag nog altijd kunt bekijken. Vandaag staat in het teken van Voltaire en Rousseau, de stamvaders van de Verlichting. We bespreken hun belangrijkste ideeën, de verstandhouding tussen de twee tijdgenoten en de conflicten die zij hadden op filosofisch en persoonlijk gebied.
In de middag treden we in de voetsporen van de revolutionairen tijdens een wandeling over de rechteroever van de Seine. We vertrekken vanaf de Place de la Bastille. De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 luidde het begin van de Franse Revolutie in. We passeren vervolgens de bruisende wijk Le Marais, waar we een bezoek brengen aan het Musée Carnavalet, dat gewijd is aan de geschiedenis van Parijs. De wandeling voert verder langs het Hôtel de Ville en tenslotte naar de Place de la Concorde, waar in 1793 de laatste monarch van Frankrijk ter dood werd veroordeeld.

dag 3, do 08-10

Tijdens ons tweede college bespreken we de invloed van Voltaire en Rousseau op de Franse Revolutie. Als vooruitstrevend humanist die zich verzette tegen onderdrukking door het ancient régime was Voltaire een inspiratiebron voor de eerste fase van de revolutie: het streven naar vrijheid. Rousseau’s filosofie over het gelijkheidsdenken belichaamde een tweede kernwaarde. Nog steeds weerklinken deze begrippen in het motto ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’. We bespreken de erfenis en relevantie van het gedachtegoed van de Verlichters in de maatschappij van vandaag de dag.
Na het college vertrekken we te voet naar het Louvre, waar we onder leiding van Alec van der Horst de vleugel met Franse schilderkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw bekijken. Na de rondleiding kunt u het museum op eigen gelegenheid verder verkennen. De middag is ter vrije besteding.

dag 4, vr 09-10

Onze laatste ochtend beginnen we met een bezoek aan de Conciergerie op het Île de la Cité. Dit gotische bouwwerk deed ooit dienst als koninklijk paleis, tot de koninklijke residentie in de veertiende eeuw verplaatste naar Vincennes en het Louvre. De Conciergerie werd onderdeel van de rechterlijke macht en kreeg een nieuwe functie als staatsgevangenis. Tijdens de revolutie werden hier terdoodveroordeelden gevangen gehouden, onder wie koningin Marie-Antoinette. Aansluitend wandelen we terug naar Quartier Latin, waar een gezamenlijke afscheidslunch plaatsvindt. We besluiten de reis met een bezoek aan het Panthéon, waar de tombes van Voltaire en Rousseau zijn te vinden. In de late middag keren we per Thalys terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Parijs en vice versa per Thalys.
De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
06-10-2020: Amsterdam - Parijs, 11.15 - 14.35 uur
09-10-2020: Parijs - Amsterdam, 17.25 - 20.44 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Rotterdam. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het traject Amsterdam-Rotterdam v.v.
NB 2 Afhankelijk van de dan geldende maatregelen i.v.m. het coronavirus wordt het vervoer per trein mogelijk vervangen door vervoer per touringcar vanaf Utrecht.

Vervoer ter plaatse

In Parijs zal er één of meerdere keren per dag met het openbaar vervoer gereisd worden. Daartoe zullen voor iedere reiziger OV-tickets ter beschikking staan. De rest van het programma is te voet.
NB Afhankelijk van de dan geldende maatregelen i.v.m. het coronavirus wordt het vervoer ter plaatse per OV mogelijk vervangen door vervoer per taxi of touringcar.

Hotels en maaltijen

We verblijven in Parijs in het comfortabele driesterrenhotel André Latin, in de historische studentenwijk Quartier Latin. Het hotel ligt op loopafstand van de Jardin du Luxembourg, de Sorbonne en de Rue Mouffetard, waar zich veel gezellige cafés en restaurants bevinden.
Het welkomstdiner en de afscheidslunch zullen in een lokaal restaurant plaatsvinden.

Audiosysteem

In Parijs wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift ‘Eau non potable’ (’Geen drinkwater’) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

De eerste helft van oktober is zeer geschikt voor een culturele reis naar Frankrijk. De natuur hult zich langzaam in herfstkleuren en de temperatuur is doorgaans nog aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 16˚C. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse treinreis
6 t/m 9 oktober 2020

Reissom

voor abonnees Filosofie Magazine: € 1095
voor niet-abonnees: € 1155
toeslag eenpersoonskamer: € 240
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

treinreis per tweede klasse, vervoer ter plaatse per OV, logies met ontbijt, 1 diner, 1 lunch, 2 colleges met koffiebuffet en gebak, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 /maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Alec van der Horst

Contact Labrys Reizen

Vivian Fontijn MA