Skip to main content
De Fayoem
De Fayoem
De Fayoem

De Fayoem

 • Tijdens deze bijzondere achtdaagse reis leidt egyptoloog Huub Pragt u door Egypte. U maakt kennis met de grootste oase van Egypte, de Fayoem. Deze reis wordt georganiseerd door Labrys Reizen in samenwerking met het Allard Pierson, waar vanaf 6 oktober 2023 tot vlak voor aanvang van de reis de tentoonstelling ‘Oog in Oog. De mensen achter mummieportretten’ te zien is. Kleine wijzigingen aan dit reisprogramma zijn voorbehouden.

  Voor vrijwel alle verplaatsingen over land staat ons in Egypte een luxe touringcar ter beschikking.
  Enkele monumenten zijn echter dermate afgelegen dat gebruik wordt gemaakt van terreinwagens. U maakt namelijk kennis met de woonplaatsen van de Egyptenaren uit de Romeinse tijd. Het vruchtbare gebied van de Fayoem ligt ten zuidwesten van Caïro in de woestijn rondom een natuurlijk meer. Bij de huidige plaats Medinet Madi bouwde farao Amenemhat III een tempel gewijd aan de krokodilgod Sobek. In Hawara, aan de rand van de oase, bevindt zich het door Herodotos beschreven Labyrint. Dit was de dodentempel bij de piramide van Amenemhat III. De Fayoem staat vooral bekend als de vindplaats van honderden beschilderde dodenmaskers, de zogenaamde Fayoemportretten. De dodenmaskers werden op hout geschilderd, waarbij bijenwas werd gebruikt. Deze schildertechniek wordt encaustiek genoemd. Na ons bezoek aan de Fayoem reizen we naar Alexandrië. In deze mediterrane stad maakt u kennis met de catacomben van Kom es-Sjoeqafa, het Serapeum en de tempel van Osiris te Taposiris Magna.

  Deze reis wordt geleid door Huub Pragt, egyptoloog. Hij geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.

 • dag 1, zo 03-03

  Directe lijnvlucht Amsterdam - Caïro. Aansluitend transfer naar het hotel. Eén overnachting in Caïro.

  dag 2, ma 04-03

  We beginnen de dag met een rit naar de binnenstad van Caïro voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. We maken een uitgebreide rondwandeling langs de belangrijkste topstukken uit de faraonische tijd. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar voorwerpen die afkomstig zijn uit de Fayoem. Extra tijd zal worden uitgetrokken om op de eerste verdieping van het museum de prachtige mummieportretten uit de Romeinse tijd te bewonderen. Het hier getoonde dubbelportret van vermoedelijk twee broers dateert uit de tijd van keizer Hadrianus. Voordat we de Egyptische hoofdstad verlaten, maken we nog een stop bij een supermarkt om onszelf te bevoorraden voor de picknicklunches van de komende drie dagen. Ongeveer negentig kilometer ten zuiden van Caïro ligt in de westelijke woestijn het uitgestrekte, vruchtbare gebied van de Fayoem. Drie overnachtingen in het gebied van de Fayoem.

  dag 3, di 05-03

  De ruïnen van de oude Grieks-Romeinse nederzetting Karanis, het huidige Kom Ausjim, omvatten twee tempels, een badhuis en huizen uit tichelsteen. Met zekerheid is te zeggen dat in deze plaats de mensen hebben gewoond die we kennen van enkele mummieportretten die in de tentoonstelling in het Allard Pierson te zien zijn. Het is zeker dat die portretten in die plaats zijn vervaardigd. We bezichtigen ook het kleine museum van Kom Ausjim. Bij de huidige plaats Medinet Madi bouwde Amenemhat III een tempel gewijd aan zowel de krokodilgod Sobek als de graangodin Renenoetet en de god Horus van Sjedet. Qasr Qaroen is een goed bewaard gebleven Ptolemaeïsche tempel, direct ten zuiden van de meest westelijke punt van het Qaroenmeer. Boven de ingang zweeft de gevleugelde zonneschijf. Op het dak is een reliëf met de krokodilgod Sobek aan de linkerkant en de regerende koning aan de rechterkant te zien. Rond de tempel bevinden zich de ruïnen van Dionysias, een Grieks-Romeinse garnizoensstad. In de namiddag gaan we naar de Wadi el-Rayan. Dit gebied herbergt een ingenieus systeem van irrigatiekanalen en een waterval.

  dag 4, wo 06-03

  In het midden van de Fayoem zijn de overblijfselen te vinden van twee grote stenen sokkels die ooit de zitbeelden van Amenemhat III ondersteunden. Ze staan net ten noorden van het dorpje Biahmoe, zo'n zeven kilometer ten noorden van Medinet el-Fayoem. Herodotos en Strabo beschreven het Labyrint van Amenemhat III. Dit was de dodentempel bij zijn piramide te Hawara. Aan de oostzijde van de Fayoem ligt bij het huidige El-Lahoen de piramide van Senwosret II. Om grafrovers op een dwaalspoor te zetten, is de gang naar de onderaardse vertrekken niet in het noorden, maar in het zuiden van de piramide aangebracht. In de onderaardse grafkamer bevindt zich een prachtige sarcofaag van rood graniet.

  dag 5, do 07-03

  We verlaten de Fayoem vroeg in de ochtend en rijden via de westelijke rand van de Delta naar Alexandrië. We bezichtigen de catacomben van Kom es-Sjoeqafa uit de eerste twee eeuwen na Christus. Hier zijn ligbanken te zien waar de nabestaanden het dodenmaal samen met de overledenen aten. Daarna bezoeken we de plaats waar ooit het hoofdheiligdom voor de god Serapis heeft gestaan, het Serapeum. Deze tempel is in de tijd van de Romeinse keizers boven op een rotspunt gebouwd. Het meest indrukwekkende restant van de tempel is de zogenoemde zuil van Pompeius. In de wijk Kom ed-Dikka is een intact Romeins amfitheater uitgegraven. Vlakbij is de ‘villa van de vogels’ gelegen met prachtige mozaïeken. Na de lunch nemen we de tijd voor het Alexandria National Museum. Hier aanschouwen we mummieportretten uit de Romeinse Tijd. Eén overnachting in Alexandrië.

  dag 6, vr 08-03

  In de ochtend besteden we aandacht aan vier Grieks-Romeinse graftomben in de begraafplaats Moestafa Kamel. Daarna bezoeken we de verplaatste tempel uit Ras el-Soda in de wijk Bab esj-Sjarq. Deze aan de godin Isis gewijde tempel werd pas in 1936 ontdekt. Het heiligdom dateert uit de tijd van de Ptolemaeën. Het bestaat uit een trap die leidt naar een platform met vier Ionische zuilen. In het midden van het platform stond ooit een gebeeldhouwde voet op een voetstuk met een Griekse inscriptie waaruit bleek dat de wagenmenner Isidorus zijn been had gebroken. Uit dankbaarheid voor zijn herstel liet hij deze tempel bouwen. De heropening van het Grieks-Romeins Museum is al geruime tijd aangekondigd. Mocht dit museum nog gesloten zijn, dan bekijken we aan het eind van de ochtend het Bibliotheca Alexandrina Antiquities Museum, waar twee prachtige Fayoemportretten worden getoond. Eén overnachting ten westen van Alexandrië.

  dag 7, za 09-03

  Dit wordt een bijzondere dag met de op een heuvel gelegen tempel van Osiris in Taposiris Magna. Dit markante bouwwerk dateert uit de tijd van Ptolemaeus II. Onder leiding van de Dominicaanse Kathleen Martinez wordt hier sinds 2010 gezocht naar het graf van Cleopatra VII. Na de lunch rijden we terug naar Caïro. Hier vindt ook het afscheidsdiner plaats. Eén overnachting in Caïro.

  dag 8, zo 10-03

  ’s ochtends directe lijnvlucht Caïro - Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro v.v. met Egypt Air. De vluchtgegevens zijn:
  03-03-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00-20.30 uur
  10-03-2024: Caïro - Amsterdam, 09.50-14.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer binnen Egypte wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Caïro (1 nacht) - Fayoem (3 nachten) - Alexandrië (1 nacht) - omgeving Alexandrië (1 nacht) - Caïro (1 nacht)
  Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom, behalve het diner op de eerste avond. De diners vinden plaats in de hotels. Het afscheidsdiner vindt plaats in een lokaal restaurant. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
  De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn samengesteld uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typisch Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
  Kraanwater kunt u beter niet drinken, maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

  Reisperiode

  De maand maart is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen, die vaak aan het eind van het voorjaar (april) voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 24 ºC . ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 10 september 2024.
  NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

  Geld

  De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (oktober 2023) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,031 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en travellercheques inwisselen bij banken.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt hier.

 • Tijdens deze bijzondere achtdaagse reis leidt egyptoloog Huub Pragt u door Egypte. U maakt kennis met de grootste oase van Egypte, de Fayoem. Deze reis wordt georganiseerd door Labrys Reizen in samenwerking met het Allard Pierson, waar vanaf 6 oktober 2023 tot vlak voor aanvang van de reis de tentoonstelling ‘Oog in Oog. De mensen achter mummieportretten’ te zien is. Kleine wijzigingen aan dit reisprogramma zijn voorbehouden.

  Voor vrijwel alle verplaatsingen over land staat ons in Egypte een luxe touringcar ter beschikking.
  Enkele monumenten zijn echter dermate afgelegen dat gebruik wordt gemaakt van terreinwagens. U maakt namelijk kennis met de woonplaatsen van de Egyptenaren uit de Romeinse tijd. Het vruchtbare gebied van de Fayoem ligt ten zuidwesten van Caïro in de woestijn rondom een natuurlijk meer. Bij de huidige plaats Medinet Madi bouwde farao Amenemhat III een tempel gewijd aan de krokodilgod Sobek. In Hawara, aan de rand van de oase, bevindt zich het door Herodotos beschreven Labyrint. Dit was de dodentempel bij de piramide van Amenemhat III. De Fayoem staat vooral bekend als de vindplaats van honderden beschilderde dodenmaskers, de zogenaamde Fayoemportretten. De dodenmaskers werden op hout geschilderd, waarbij bijenwas werd gebruikt. Deze schildertechniek wordt encaustiek genoemd. Na ons bezoek aan de Fayoem reizen we naar Alexandrië. In deze mediterrane stad maakt u kennis met de catacomben van Kom es-Sjoeqafa, het Serapeum en de tempel van Osiris te Taposiris Magna.

  Deze reis wordt geleid door Huub Pragt, egyptoloog. Hij geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting.

 • dag 1, zo 03-03

  Directe lijnvlucht Amsterdam - Caïro. Aansluitend transfer naar het hotel. Eén overnachting in Caïro.

  dag 2, ma 04-03

  We beginnen de dag met een rit naar de binnenstad van Caïro voor een bezoek aan het Egyptisch Museum. We maken een uitgebreide rondwandeling langs de belangrijkste topstukken uit de faraonische tijd. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar voorwerpen die afkomstig zijn uit de Fayoem. Extra tijd zal worden uitgetrokken om op de eerste verdieping van het museum de prachtige mummieportretten uit de Romeinse tijd te bewonderen. Het hier getoonde dubbelportret van vermoedelijk twee broers dateert uit de tijd van keizer Hadrianus. Voordat we de Egyptische hoofdstad verlaten, maken we nog een stop bij een supermarkt om onszelf te bevoorraden voor de picknicklunches van de komende drie dagen. Ongeveer negentig kilometer ten zuiden van Caïro ligt in de westelijke woestijn het uitgestrekte, vruchtbare gebied van de Fayoem. Drie overnachtingen in het gebied van de Fayoem.

  dag 3, di 05-03

  De ruïnen van de oude Grieks-Romeinse nederzetting Karanis, het huidige Kom Ausjim, omvatten twee tempels, een badhuis en huizen uit tichelsteen. Met zekerheid is te zeggen dat in deze plaats de mensen hebben gewoond die we kennen van enkele mummieportretten die in de tentoonstelling in het Allard Pierson te zien zijn. Het is zeker dat die portretten in die plaats zijn vervaardigd. We bezichtigen ook het kleine museum van Kom Ausjim. Bij de huidige plaats Medinet Madi bouwde Amenemhat III een tempel gewijd aan zowel de krokodilgod Sobek als de graangodin Renenoetet en de god Horus van Sjedet. Qasr Qaroen is een goed bewaard gebleven Ptolemaeïsche tempel, direct ten zuiden van de meest westelijke punt van het Qaroenmeer. Boven de ingang zweeft de gevleugelde zonneschijf. Op het dak is een reliëf met de krokodilgod Sobek aan de linkerkant en de regerende koning aan de rechterkant te zien. Rond de tempel bevinden zich de ruïnen van Dionysias, een Grieks-Romeinse garnizoensstad. In de namiddag gaan we naar de Wadi el-Rayan. Dit gebied herbergt een ingenieus systeem van irrigatiekanalen en een waterval.

  dag 4, wo 06-03

  In het midden van de Fayoem zijn de overblijfselen te vinden van twee grote stenen sokkels die ooit de zitbeelden van Amenemhat III ondersteunden. Ze staan net ten noorden van het dorpje Biahmoe, zo'n zeven kilometer ten noorden van Medinet el-Fayoem. Herodotos en Strabo beschreven het Labyrint van Amenemhat III. Dit was de dodentempel bij zijn piramide te Hawara. Aan de oostzijde van de Fayoem ligt bij het huidige El-Lahoen de piramide van Senwosret II. Om grafrovers op een dwaalspoor te zetten, is de gang naar de onderaardse vertrekken niet in het noorden, maar in het zuiden van de piramide aangebracht. In de onderaardse grafkamer bevindt zich een prachtige sarcofaag van rood graniet.

  dag 5, do 07-03

  We verlaten de Fayoem vroeg in de ochtend en rijden via de westelijke rand van de Delta naar Alexandrië. We bezichtigen de catacomben van Kom es-Sjoeqafa uit de eerste twee eeuwen na Christus. Hier zijn ligbanken te zien waar de nabestaanden het dodenmaal samen met de overledenen aten. Daarna bezoeken we de plaats waar ooit het hoofdheiligdom voor de god Serapis heeft gestaan, het Serapeum. Deze tempel is in de tijd van de Romeinse keizers boven op een rotspunt gebouwd. Het meest indrukwekkende restant van de tempel is de zogenoemde zuil van Pompeius. In de wijk Kom ed-Dikka is een intact Romeins amfitheater uitgegraven. Vlakbij is de ‘villa van de vogels’ gelegen met prachtige mozaïeken. Na de lunch nemen we de tijd voor het Alexandria National Museum. Hier aanschouwen we mummieportretten uit de Romeinse Tijd. Eén overnachting in Alexandrië.

  dag 6, vr 08-03

  In de ochtend besteden we aandacht aan vier Grieks-Romeinse graftomben in de begraafplaats Moestafa Kamel. Daarna bezoeken we de verplaatste tempel uit Ras el-Soda in de wijk Bab esj-Sjarq. Deze aan de godin Isis gewijde tempel werd pas in 1936 ontdekt. Het heiligdom dateert uit de tijd van de Ptolemaeën. Het bestaat uit een trap die leidt naar een platform met vier Ionische zuilen. In het midden van het platform stond ooit een gebeeldhouwde voet op een voetstuk met een Griekse inscriptie waaruit bleek dat de wagenmenner Isidorus zijn been had gebroken. Uit dankbaarheid voor zijn herstel liet hij deze tempel bouwen. De heropening van het Grieks-Romeins Museum is al geruime tijd aangekondigd. Mocht dit museum nog gesloten zijn, dan bekijken we aan het eind van de ochtend het Bibliotheca Alexandrina Antiquities Museum, waar twee prachtige Fayoemportretten worden getoond. Eén overnachting ten westen van Alexandrië.

  dag 7, za 09-03

  Dit wordt een bijzondere dag met de op een heuvel gelegen tempel van Osiris in Taposiris Magna. Dit markante bouwwerk dateert uit de tijd van Ptolemaeus II. Onder leiding van de Dominicaanse Kathleen Martinez wordt hier sinds 2010 gezocht naar het graf van Cleopatra VII. Na de lunch rijden we terug naar Caïro. Hier vindt ook het afscheidsdiner plaats. Eén overnachting in Caïro.

  dag 8, zo 10-03

  ’s ochtends directe lijnvlucht Caïro - Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro v.v. met Egypt Air. De vluchtgegevens zijn:
  03-03-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00-20.30 uur
  10-03-2024: Caïro - Amsterdam, 09.50-14.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Egypte is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer binnen Egypte wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Caïro (1 nacht) - Fayoem (3 nachten) - Alexandrië (1 nacht) - omgeving Alexandrië (1 nacht) - Caïro (1 nacht)
  Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom, behalve het diner op de eerste avond. De diners vinden plaats in de hotels. Het afscheidsdiner vindt plaats in een lokaal restaurant. De lunches zijn op eigen gelegenheid.
  De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn samengesteld uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typisch Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details.
  Kraanwater kunt u beter niet drinken, maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

  Reisperiode

  De maand maart is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen, die vaak aan het eind van het voorjaar (april) voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 24 ºC . ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 10 september 2024.
  NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Visum

  Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

  Geld

  De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (oktober 2023) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,031 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en travellercheques inwisselen bij banken.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Allard Pierson

Allard Pierson

Het archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam, dat de betekenis toont van oude beschavingen voor de hedendaagse Europese cultuur op een actuele en uitdagende manier.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
3 t/m 10 maart 2024

Reissom

voor Vrienden van het Allard Pierson: € 3375 p.p.
voor niet-Vrienden van het Allard Pierson: € 3450 p.p.
toeslag eenpersoonskamer: € 595
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dit betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

kennismakingsbijeenkomst in het Allard Pierson, lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, visum Egypte, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners m.u.v. de eerste avond, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, visum, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 13 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Jedidjah Arentsen MA