Exclusieve groepsreis Fascisme in Italië i.s.m. Historisch Nieuwsblad

Fascisme in Italië i.s.m. Historisch Nieuwsblad

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Op deze reis staan de politiek en de ideologie van het Italiaanse fascisme centraal. Mussolini kan gezien worden als de leermeester van totalitaire politici. Stalin, Hitler en tal van kleinere dictatoren namen hem als voorbeeld. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de fascistische architectuur. Tijdens excursies bezoeken we de locaties waar deze ideologie letterlijk vorm kreeg. Anders dan Hitler had Mussolini veel langer de tijd om zijn projecten uit te voeren. Bovendien werd hij omringd door een keur aan talentvolle bouwmeesters. Zo was het Mussolini die de stad Rome voorzag van grote boulevards als de Via della Conciliazione om de schatten van de klassieke oudheid weer zichtbaar te maken. Natuurlijk nemen we een kijkje in de wijk EUR met het ‘vierkante Colosseum’ en zien we het sportcomplex Stadio dei Marmi. Sport en fascisme zijn immers nauw met elkaar verbonden.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem.

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

prof. dr. Maarten van Rossem

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten! en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Deze partners staan garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma. Deze reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Let hierbij op hetgeen onder 'Reisgegevens' inclusief dan wel exclusief is. Graag wijzen we u er specifiek op dat de fooien en de entreekosten niet zijn inbegrepen.

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Maarten!

Blijf op de hoogte van de actualiteiten en volg vier keer per jaar de kritische, vermakelijke en altijd leerzame gedachtegang van Maarten van Rossem, ‘s lands bekendste historicus, Amerikadeskundige en veelgevraagd commentator. Een opinieblad vol diepgravende interviews, scherpe analyses, interessante gastschrijvers en scherpzinnige commentatoren.

dag 1, zo 27-02

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. We beginnen met een stadswandeling in de omgeving van Teatro Marcello en bezoeken het Monument van Victor Emanuel II dat een prachtig uitzicht over de stad biedt. Vier overnachtingen in Rome.

dag 2, ma 28-02

We starten de dag bij het Colosseum en wandelen via het Forum van Trajanus richting Piazza Venezia. Hier zien we nog het balkon van waaraf Mussolini zijn toespraken hield. Mussolini vergeleek zich graag met de Romeinse keizer Augustus. We bezoeken de Ara Pacis, een door keizer Augustus gewijd altaar van de Vrede. We lopen ook nog langs het Mausoleum van Augustus, waar onze reisleiders u meer vertellen over de Augustuscultus van Mussolini. We vervolgen onze wandeling met de door Mussolini aangelegde Via della Conciliazione. Deze loopt van de Tiber naar het hart van Vaticaanstad. Ze staat symbool voor de verzoening tussen de Italiaanse staat en het Vaticaan, zoals deze is vastgelegd in het concordaat van 1929. Vanavond een lezing over het ontstaan van het fascisme en over de Duits-Italiaanse vriendschap in die periode.

dag 3, di 01-03

Dagexcursie naar EUR, het stadsdeel in het zuiden van Rome dat werd ontworpen naar de ideeën van Mussolini. De wijk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1942, die vanwege de Tweede Wereldoorlog niet doorging. EUR moest de entree van het nieuwe Rome worden. In het ‘vierkante Colosseum’ is tegenwoordig het modehuis Fendi gehuisvest en zo nu en dan is er een expositie van moderne kunst te zien. Het Museo della Civiltà Romana is al enkele jaren gesloten, maar het gebouw zelf is al de moeite waard. De middag brengen we door in de volkswijk Garbatella. Die werd gebouwd voor de mensen die hun huizen moesten verlaten voor de bouwplannen van Mussolini in het centrum. Lage, genummerde gebouwen staan rondom een gemeenschappelijke tuin. De sfeer is nog altijd gemoedelijk en zeer Romeins. De klok in het torentje van Albergo Rosso staat al sinds 1944 stil op het tijdstip waarop de bombardementen op Rome begonnen, 11.25 uur.

dag 4, wo 02-03

Over Mussolini’s fascinatie voor de sport hoort u meer in het Foro Italico, een groot sportcomplex dat hoorde bij de Fascistische Academie van Lichamelijke Opvoeding. Een onderdeel van het complex vormt het Stadio dei Marmi met 59 marmeren standbeelden van atleten. De middag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het Casa della Gioventù Italiana del Littorio (de jongerenbeweging van de partij van Mussolini) in Trastevere of wandelen door Quartiere Coppedè, een klein buurtje met fantasie-Jugendstilarchitectuur.

dag 5, do 03-03

Bezoek de universiteit La Sapienza. In 1935 werd de nieuwe campus van deze al in de veertiende eeuw opgerichte universiteit voltooid, de Città Universitaria. Aan het eind van de middag volgt een lezing over de rol van Italië in de Tweede Wereldoorlog en over de moderniteit van nazisme en fascisme. Meer fascistische architectuur zien we bij het postkantoor aan de Piazza Bologna, waar we langs rijden op weg naar de Pontijnse moerassen. Na diverse eerdere pogingen tot drooglegging werd dit gebied in de jaren 1930 onder Mussolini vrijwel geheel drooggelegd. Eén overnachting in Sabaudia.

dag 6, vr 04-03

In het plaatsje Pontinia, net als het nabijgelegen Sabaudia gesticht na de drooglegging, is de kenmerkende structuur van een fascistische nederzetting nog terug te vinden. Aansluitend transfer naar de luchthaven van Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en vice versa met Alitalia. De vluchttijden zijn:
27-02-2022: Amsterdam - Rome, 11.55 - 14.10 uur
04-03-2022: Rome - Amsterdam, 14.05 - 16.35 uur
Voor elke deelnemer is 23 kilo ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein? Houdt u rekening met minimaal 15 uur reistijd en tweemaal overstappen op de heenreis; op de terugreis komt er nog wat extra reistijd en een extra overstap bij voor het traject Latina-Rome.
Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De transfers in Italië worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Rome wordt ook gebruik gemaakt van de metro.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rome (4 nachten) - Sabaudia (1 nacht)
In beide plaatsen wordt verbleven in comfortabele viersterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn twee diners in lokale restaurants inbegrepen bij de reissom.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Rome is een grote en drukke stad met hoogteverschillen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Begin maart is een prettige periode voor een reis naar Rome. Het is dan veel rustiger in de stad dan in het hoogseizoen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
27 februari t/m 4 maart 2022

Reissom

€ 1750 voor abonnees Historisch Nieuwsblad en Maarten!
€ 1785 voor niet-abonnees
Toeslag eenpersoonskamer: € 195
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, twee diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, entrees, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Willem Melching
prof. dr. Maarten van Rossem

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA