Exclusieve groepsreis Ethiopië

Ethiopië • Het hoogland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Met zijn lange christelijke geschiedenis onderscheidt het Ethiopische hoogland zich van de rest van Afrika. In Lalibela zijn in de dertiende eeuw elf kerken letterlijk uit de rotsbodem gehakt. Gedecoreerd met uitmuntende wandschilderingen en iconen worden ze wel het achtste wereldwonder genoemd. De oudste keizerlijke residentie, in Gondar, heeft binnen haar muren kerken en kastelen uit de zeventiende eeuw. Fraai gebeeldhouwde stèles kwamen tot stand tijdens de bloeiperiode van Aksum. Naast het bad van de koningin van Sheba is daar de mysterieuze kapel waar de Ark des Verbonds nog immer zou worden bewaard. We maken er een van de belangrijkste kerkelijke vieringen mee: het Meskel. Daarbij wordt op grootse wijze het vinden van het Ware Kruis herdacht.
Ethiopië heeft naast deze cultuurschatten een afwisselende natuur. De dagexcursie vanaf het hoogland naar de Danakilwoestijn met haar onwerkelijk kleurige zoutformaties vormt een hoogtepunt. De frisgroene omgeving van het Simiengebergte, met toppen tot ruim 4600 meter, noodt tot een wandeling op zoek naar apen en vogels. In Addis Abeba besteden we ruim aandacht aan de eeuwenoude koffiecultuur van Ethiopië.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

Abiy Ashenafi MA

Is geboren in Ethiopië, heeft de Nederlandse nationaliteit en spreekt uitstekend Nederlands. Hij studeerde politicologie en landbouweconomie en verzorgt trainingen over de economische, sociale en politieke ontwikkelingen in Ethiopië. Oprichter en voorzitter van Stichting Ethiopië Morgen.

dag 1, zo 20-09

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Addis Abeba ofwel Nieuwe Bloem, een van Afrika’s belangrijkste hoofdsteden. We overnachten hier driemaal.

dag 2, ma 21-09

Ethiopië wordt wel beschouwd als de bakermat van de koffie en kent een keur aan variëteiten. We besteden hier gepaste aandacht aan met een exclusief bezoek aan een van de grootste koffiebedrijven van de stad. In het Oroma Cultural Center leren we over het talrijkste volk van Ethiopië, de Oromo, en zijn oeroude en als werelderfgoed erkende gada, een sociaal-politiek zelfbesturingssysteem.

dag 3, di 22-09

Het Nationaal Museum is misschien wel het beste van Afrika. Hier ligt een kopie van de overblijfselen van de beroemde Lucy, die hier 3,2 miljoen jaar geleden heeft geleefd. In het voormalige paleis van Haile Selassie is het Etnologisch Museum gevestigd. Daar wordt een beeld geschetst van de vele uiteenlopende volken die in Ethiopië leven. Ook bekijken we moderne kunstuitingen. De Entotoheuvel biedt een weids panorama over de stad. We bezichtigen er de Entoto Maryamkerk en haar museum.

dag 4, wo 23-09

In de ochtend lijnvlucht naar de universiteitsstad Mek'ele. Dit was in de negentiende eeuw onder de energieke keizer Johannes IV even de hoofdstad. Zijn robuuste paleis is nu een aardig museum. Tijdens een stadstour bezichtigen we het mooi gesitueerde monument voor de vrijheidsstrijd en enkele bezienswaardige kerken, waaronder de grotendeels uit de rotsen gehouwen Sint-Michaël. Ook bezoeken we de levendige markt.

dag 5, do 24-09

Tijdens een lange maar onvergetelijke dagexcursie dalen we met goede terreinwagens vanuit het hoogland af naar de uitzonderlijke wereld van de Danakildepressie. Dit is een vulkanische, hete vlakte met fenomenale panorama's; witte, roze en gele zoutpannen; en een door heuvels omgeven zoutmeer. Met wat geluk komen we een schilderachtige kamelenkaravaan tegen. We eindigen de dag weer op de hoogvlakte in het plaatsje Hawzien, waar we tweemaal overnachten.

dag 6, vr 25-09

De kerken in de streek Tigrai zijn vaak mooi gelegen en half in rotsen of grotten gebouwd. We bekijken enkele van de beter toegankelijke, waaronder Abraha Atsbeha. Ook besteden we aandacht aan de typische boerenwoningen en zien we een hier wat onverwachte, oude moskee bij Negash. Deze is naar men zegt gesticht door metgezellen van de profeet.

dag 7, za 26-09

Rit naar de historisch belangrijke plaats Aksum met onderweg enkele stops. We komen tijdig aan voor het begin van de Meskelviering, een van de belangrijkste kerkelijke feesten van Ethiopië. In de vierde eeuw vond de heilige keizerin Helena het Ware Kruis, wat op kleurrijke wijze wordt herdacht. Het festival vindt plaats in een welhaast middeleeuwse sfeer met priesters en diakenen in hun traditionele kerkgewaden en voorzien van parasols. Dit feest van eeuwenoude riten en devotie laat op de toeschouwer een onuitwisbare indruk achter.

dag 8, zo 27-09

Na nog wat aandacht aan het Meskel richten we ons op de belangrijkste monumenten van de stad. In de nooit toegankelijke kapel naast de Mariakerk zou de bijbelse Ark des Verbonds worden bewaard. Een voor het leven benoemde, gewijde bewaker houdt er de wacht. Jaarlijks wordt een processie gehouden met een replica. We zien de ruïne van het paleis en het bad van de legendarische koningin van Sheba. We bezoeken ook het museum en de ernaast gelegen tombe van koning Kaleb. De hoge, rijk bewerkte stèles in Aksum behoren tot de belangrijkste cultuurschatten van Ethiopië. Ten slotte nemen we zo mogelijk een kijkje bij de archeologische opgravingen.

dag 9, ma 28-09

Vertrek naar het nationale park van het Simiengebergte. We doen een groot deel van de dag over de rit en overnachten in een van de mooiste berglandschappen van Afrika met delen die aan de Grand Canyon doen denken. Zeker zullen we gelada-apen zien en mogelijk jakhalzen en vossen.

dag 10, di 29-09

Hier, op het ‘dak van Afrika’, kunt u vanmorgen kiezen voor een korte of langere begeleide wandeling om te genieten van de prachtige panorama’s met kloven en pieken, vogels en bavianen. In de namiddag rijden we in ruim twee uur naar Gondar.

dag 11, wo 30-09

Gondar ligt in een fraai landschap en bezit schitterende kastelen en kerken. In het Koninklijk Kwartier vinden we de paleizen en de badplaats van keizer Fasiladas. Een van Ethiopië’s mooiste kerken is de Debre Birhan Selassie met een oogstrelend beschilderd plafond en fresco’s met Bijbelse taferelen. In de loop van de middag rijden we in drie uur naar Bahir Dar voor twee overnachtingen.

dag 12, do 01-10

We maken een boottochtje over het Tanameer en bekijken op een van de schiereilanden een typisch kerkje met een rijke geschiedenis. De Blauwe Nijl ontspringt hier uit het meer en vormt daarbij een van Afrika’s grootste watervallen, die we na een korte wandeling zien in al zijn glorie.

dag 13, vr 02-10

Korte ochtendvlucht naar het bergstadje Lalibela, waar we twee nachten verblijven. Deze pelgrimsplaats is met recht wereldberoemd vanwege de elf fantastische rotskerken die in de dertiende eeuw met handwerktuigen letterlijk aan de roze granietbodem onttrokken. Elke kerk heeft een eigen stijl en decoratie, diverse hebben goed behouden schilderingen. We bezoeken ze deels onder begeleiding en deels op eigen gelegenheid, zodat u zelf uw tempo kunt bepalen.

dag 14, za 03-10

We zetten het bezoek aan de rotskerken voort en ontdekken het gangenstelsel dat ze verbindt. Na een wandeling over de lokale markt maken we een uitstapje naar het Yemrehanna Kristosklooster, gelegen in een reusachtige grot. De met geometrische figuren gedecoreerde kerk is een waar meesterwerk in hout en steen.

dag 15, zo 04-10

’s Ochtends is er gelegenheid om de mis bij te wonen in een van de rotskerken. In de vroege middag vliegen we terug naar Addis Abeba, waar enkele hotelkamers beschikbaar zijn tot vlak voor het diner. Er is geen programma, maar u kunt eventueel te voet de stad in met haar gezelligheid en winkels. Na het diner vertrek naar de luchthaven.

dag 16, ma 05-10

Lijnvlucht van Addis Abeba via Istanboel naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

Er zijn geen directe lijnvluchten naar Addis Abeba. We maken gebruik van de meest plezierige optie: comfortabele lijnvluchten via Istanboel met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
20-09-2020: Amsterdam - Istanboel, 11.20 - 15.50 uur
20-09-2020: Istanboel - Addis Abeba, 18.20 - 23.45 uur
05-10-2020: Addis Abeba - Istanboel, 00.40 - 06.10 uur
05-10-2020: Istanboel - Amsterdam, 10.35 - 13.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In zowel Turkije als Ethiopië is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Ethiopië wordt deels uitgevoerd met een Japanse bus. De trajecten tussen Mek'ele en Aksum en tussen Gondar en Bahir Dar rijden we, zodat we een goede indruk van de landschappen met hun dorpen krijgen.
De wegen zijn matig en de gemiddelde snelheid ligt niet hoog. Om enkele slechte wegen te vermijden maken we daarnaast gebruik van drie korte binnenlandse vluchten met het als betrouwbaar bekend staande Ethiopian Airlines. De excursie naar de Danakil op dag 5 wordt uitgevoerd met terreinwagens met max drie deelnemers per auto. Op delen van de route zijn de wegen slecht en ligt de gemiddelde snelheid dus laag.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Addis Abeba (3 nachten) - Me’kele (1 nacht) - Hawzien (2 nachten) - Axum (2 nachten) - Simien-gebergte (1 nacht) - Gondar (1 nacht) - Bahir Dar (2 nachten) - Lalibela (2 nachten)
In Addis Abeba overnachten we in een gunstig gelegen en goed aan-geschreven hotel. In Bahir Dar, Gondar en Me’kele zijn de hotels uitstekend, sommige met zwembad of sauna. In de overige plaatsen verblijven we in het o.i. beste hotel ter plaatse. U mag hier geen echte luxe verwachten maar in de context van het zich ontwikkelende Ethiopië zijn zij heel behoorlijk.
De kamers zijn voorzien van privé bad of douche en toilet. Het personeel is bereidwillig en hulpvaardig om eventuele kleine mankementen op te lossen.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of de hotels.
We streven ernaar om regelmatig Ethiopisch te eten. De basis van de Ethiopische keuken is de injera, een pannenkoek-achtig brood. Daarbij worden groenten en vlees geserveerd, alsmede een minder of meer pittige saus, de wot. Vegetarische maaltijden zijn gemakkelijk te krijgen.
Ethiopië heeft een boeiende koffietraditie, waaraan wij uitgebreid aandacht besteden.

Zwaarte van de reis

Ethiopië is prachtig maar relatief arm en de omstandigheden zijn er anders dan in Europa. Wie zich dit realiseert zal eventuele tegenvallers sportief opnemen en een schitterende reis hebben, zoals bij onze vorige reizen wel is gebleken!
Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In de Simien-bergen kan desgewenst onder leiding van een gids korter of langer gewandeld worden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft, behalve op dagen dat we van hotel wisselen.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar u kunt een vaccinatie tegen gele koorts, DTP en hepatitis-A overwegen. Het gebruik van een malariaprofylaxe is niet nodig omdat u reist op 1800 tot 2500 meter hoogte. Addis ligt op ruim 2000 meter hoogte en ons hotel in de Simienbergen op ruim 3200 meter en is daarmee misschien het hoogst gelegen van heel Afrika. Dit feit, en mogelijk het groen in de omgeving, maken de hoogte voor een nacht goed te verdragen.
De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Onze reisperiode zeer geschikt voor een bezoek aan Ethiopië. In de loop van september is het regenseizoen voorbij. Het is overal groen. We kunnen rekenen op maximumtemperaturen rond de 20 ºC overdag in Addis en Lalibela en wat hoger in iets lager gelegen delen, zoals rond het Tana-meer. In de laaggelegen Danakilwoestijn is het altijd erg warm. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Ethiopië is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 5 maart 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders kunnen vooraf een evisa aanvragen. Dat scheelt tijd na aankomst op de luchthaven van Addis Abeba. De kosten hiervan bedragen circa USD 55,-. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De Ethiopische munteenheid is de birr (ETB). Geld heeft u nodig voor extra drankjes bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard zoals foto- en filmtickets en/of het laten wassen van kleding.
Creditcards zijn buiten Addis Abeba nog steeds weinig gangbaar. U kunt onderweg cash geld wisselen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
20 september t/m 5 oktober 2020

Reissom

t/m 1 juli 2020: € 4375
vanaf 2 juli 2020: € 4525
toeslag eenpersoonskamer: € 545
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, volpension, 1 drankje per maaltijd, 1 liter water per dag, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, ontmoeting Ethiopische ambassadeur, CO2-compensatie

Exclusief

overige drankjes, visum, verzekeringen, bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20

Aantal deelnemers

minimum: 9 / maximum: 16

Reisleiding

Abiy Ashenafi MA

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten