Exclusieve groepsreis Emo's reis van Laon naar Lyon

Emo's reis van Laon naar Lyon

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tijdens deze reis door Frankrijk treden we in de voetsporen van de Fries-Groningse abt Emo van Wittewierum. Dick de Boer, emeritus-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, beschrijft in een schitterend boek Emo’s reis in 1212 van zijn premonstratenzer kloostertje bij Appingedam naar Rome en terug. We volgen Emo op zijn tocht van Laon naar Lyon en bezoeken de plaatsen waar hij logeerde, waaronder de moederkloosters van de premonstratenzers en de cisterciënzers. We trekken langs schilderachtige stadjes in de valleien van de Seine en de Saône, waar we talrijke parels aantreffen van middeleeuwse en gotische architectuur. Dit levert een verrassend beeld op van het Europa aan het begin van de dertiende eeuw.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Dick E.H. de Boer. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleider bij de groep.

prof. dr. Dick E.H. de Boer

Studeerde geschiedenis en Nederlands. In 1992 werd hij hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij zijn afscheidscollege in 2011 presenteerde hij het boek Emo’s reis.

dag 1, ma 11-05

Per Thalys en touringcar reizen we van Rotterdam naar Laon, waar we in de late middag aankomen. Lug, de Germaanse god van het licht, gaf volgens de overlevering de stad haar naam: Lugdunum Clavatum. Vandaag de dag heeft het licht nog altijd een toverachtige uitwerking op de bouwwerken in deze stad, die vanwege haar ligging op een plateau boven de omgeving uitrijst. In Laon bekijken we hoogtepunten als de kathedraal, de romaanse tempelierskapel en de abdij van Saint-Martin. De abdij behoort tot de belangrijkste in de orde van de premonstratenzers. Een wandeling voert ons langs de oude stadsmuren en stadspoorten. Aansluitend rit naar Soissons voor twee overnachtingen. Dit bisdom werd in de derde eeuw opgericht en behoort tot de oudste van Frankrijk. Nog altijd is zijn betekenis zichtbaar door de omvang van de kathedralen en de kloosters.

dag 2, di 12-05

In Premontré staat de moederabdij van de premonstratenzers. Ooit was hier een druk verkeer van abten en proosten die zich jaarlijks vanuit alle windstreken naar het grote klooster spoedden voor de kapittelvergadering. We rijden verder naar Coucy. Deze burcht vindt zijn oorsprong in de dertiende eeuw en werd in latere perioden uitgebouwd tot een van de indrukwekkendste kastelen van Europa. ’s Middags verkennen we Soissons verder. Na een stop bij de tempelierscommanderij Mont de Soisson gaan we te voet het centrum in. De vroeggotische kathedraal Saint-Gervais-et-Saint-Protais doet qua omvang niet onder voor de Nôtre-Dame in Parijs. De voormalige abdij van Saint-Jean-des-Vignes moet er ooit indrukwekkend hebben uitgezien. Tegenwoordig resten naast het magnifieke westfront met torens alleen delen van de kloosterhof en de refter.

dag 3, wo 13-05

De kloosterkerk in Orbais-l’Abbaye werd rond 1200 ontworpen door de architect die daarna de kathedraal van Reims zou schetsen. De rit gaat verder langs de dorpen Clesles – met de wonderbaarlijke Sarrasine – en Droupt-Saint-Basle. De bloei van de jaarmarkten in de tweede helft van de twaalfde en de dertiende eeuw manifesteert zich in de dorpen en kloeke kerken, die vrijwel allemaal in deze periode vergroot en verfraaid zijn. Troyes was in Emo’s tijd enorm belangrijk vanwege de kathedraalschool en de joodse vertaalactiviteiten. Tijdens een stadswandeling struinen we door het historisch centrum met zijn kleurrijke vakwerkgevels, klinkerstraten en herenhuizen uit de renaissance. We bezichtigen enkele van de kerken die Troyes rijk is. Minder bekend dan de gotische Saint-Pierre-et-Saint-Paulkathedraal, waarvan de enorme glas-in-loodpartij tot de mooiste van Frankrijk wordt gerekend, zijn pareltjes als de Sainte-Madeleine en de Saint-Jean-du-Marché. In de Médiathèque du Grand Troyes, gevestigd in een eigentijds gebouw, worden bijzondere collecties bewaard, waaronder een rijke verzameling middeleeuwse handschriften op perkament. Overnachting in Troyes.

dag 4, do 14-05

Een lange, indrukwekkende dag. In Fouchères vinden we de elfde-eeuwse priorij van de benedictijnen. Hoewel dit klooster in de loop der eeuwen is uitgebreid, staat de oude kerk met schip uit de twaalfde eeuw er nog steeds. Door het Seinedal rijden we verder naar Avalleur. De twaalfde-eeuwse tempelierscommanderij is een van de best bewaarde bouwwerken van deze orde in Noord-Europa. In Bar-sur-Seine wandelen we door het stadje en is er tijd voor een kopje koffie. Ook zien we de laatgotische Saint-Étienne en de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel. Het stadje Châtillon-sur-Seine wordt gedomineerd door het plateau waarop de kerk van Saint-Vorles en de ruïne van het kasteel van de hertogen van Bourgondië verrijzen. Verder zuidwaarts staat in Saint-Seine-l’Abbaye, nabij de bron van de Seine, de oudste gotische abdij van Bourgondië. Deze is gebouwd op de resten van een kerk uit de zesde eeuw. In de vroege avond komen we aan in Dijon, waar we twee nachten verblijven.

dag 5, vr 15-05

De abdij van Saint-Nicolas-lès-Cîteaux is het moederklooster van de cisterciënzerorde, die in 1098 door de abt Robert de Molesmes werd opgericht. Het woord cisterciënzer is dan ook afgeleid van de Latijnse naam van Cîteaux: Cistercium. Terug in Dijon aanschouwen we de Saint-Bénigne. Deze kathedraal werd gesticht in de zesde eeuw, maar is in haar huidige vorm gotisch. Onder het koor bevindt zich de schitterende romaanse Rotunda. De Chartreuse de Champmol werd gesticht door Filips de Stoute. Het klooster werd grotendeels vernield tijdens de Franse revolutie, maar de ingang tot de kapel en de Mozesput – eigenlijk de voet van een calvarie – met werk van Claus Sluter bleven bewaard. De rest van de middag kunt u de stad op eigen gelegenheid verkennen.

dag 6, za 16-05

La Ferté is het eerste dochterklooster van Cîteaux. De abdij kende in Emo’s tijd een grote bloei dankzij de vrijgevigheid van de hertogen van Bourgondië en hun vazallen. Het is thans particulier bewoond. In Tournus vinden we de benedictijnerabdij van Saint-Philibert, een van de best bewaarde en grootste romaanse abdijcomplexen van Frankrijk. Ze verrees op de plek van een Romeinse garnizoensplaats, waar tijdens de eerste christenvervolgingen in Lyon gelovigen hun toevlucht zochten. Verder stroomafwaarts ligt Mâcon. Dit was de eerste plaats ten zuiden van Chalon-sur-Saône, waar men vanaf de Romeinse tijd de rivier kon oversteken. De huidige Pont Saint-Laurent werd pas in de elfde eeuw gebouwd. We vervolgen onze route over de heuvels ten oosten van de rivier en komen uit in Saint-André-de-Bâgé. De twaalfde-eeuwse kerk geldt als het mooiste voorbeeld van de Bourgondische romaanse bouwkunst in het gebied van de Ain. In Belleville staat de Nôtre-Dame, een voormalige priorij van augustijner kanunniken. In de twaalfde eeuw werd deze opgewaardeerd tot abdij en zou ze ook als mausoleum gaan dienen voor de Beaujeu-dynastie. We besluiten met het Château de Lissieu met zijn statige torens. Laatste overnachting in Lyon.

dag 7, zo 17-05

In Vieux Lyon bewonderen we de middeleeuwse kathedraal met de romaanse Manécanterie, de koorschool. In de late ochtend vertrek per hogesnelheidstrein naar Nederland.

Vervoer naar de bestemming

Per trein en touringcar reizen we van Rotterdam naar Laon, waar we in de late middag aankomen. Van Lyon naar Rotterdam reizen we per hogesnelheidstrein. Op dit moment zijn de treinschema’s voor mei 2020 nog niet gepubliceerd; meer informatie over het reisschema volgt ca. drie maanden voor vertrek.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Frankrijk wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Soissons (2 nachten) – Troyes (1 nacht) – Dijon (2 nachten) – Lyon (1 nacht).
In Soissons verblijven we twee nachten in een viersterrenhotel dat op steenworp afstand ligt van de abdij van Saint-Jean-des-Vignes. In Troyes en Dijon overnachten we in een centraal gelegen driesterrenhotels. In Lyon verblijven we in een gunstig gelegen viersterrenhotel.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches, met uitzondering van 1 gezamenlijke lunch, zijn op eigen gelegenheid.

Boek Emo’s reis

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek Emo’s reis van de hand van de reisleider, prof. dr. Dick E.H. de Boer. U ontvangt het boek zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Medio mei is een zeer geschikte periode voor een culturele reis naar Frankrijk. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl) en er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 121 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/over-labrys-reizen/duurzaam en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse treinreis
11 t/m 17 mei 2020

Reissom

t/m 21 januari 2020: € 2075
vanaf 22 januari 2020: € 2175
toeslag eenpersoonskamer: € 320

Inclusief

treinreis, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, alle diners, reisleiding, reisbegeleiding, boek Emo’s reis, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

prof. dr. Dick E.H. de Boer

Contact Labrys Reizen

Vivian Fontijn MA