Exclusieve groepsreis Duitse vorstendommen

Duitse vorstendommen • Een reis vol culturele pareltjes in het hart van Duitsland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Reisleider Jaap van Osta neemt u mee naar Duitsland op een reis door de negentiende-eeuwse vorstendommen. Hertogen en vorsten regeerden nog wel, maar hadden geen macht meer. Om te laten zien dat ze er nog toe deden, besteedden ze veel aandacht aan hun positie en status, wat in hun leefomgeving goed tot uitdrukking kwam. Ze woonden in schitterende stadspaleizen, bouwden romantische kastelen, brachten vermaarde kunstcollecties bijeen en trokken kunstenaars, architecten en dichters aan om de kunsten tot bloei te brengen aan hun hoven. Deze drang naar pracht en praal heeft Duitsland een schat aan kleine culturele parels opgeleverd, waarvan we tijdens deze reis de mooiste zullen bekijken. Van het barokkasteel van Bad Arolsen, waar koningin Emma werd geboren, en de vruchten van het mecenaat van de hertogen van Saksen in Weimar en Coburg tot de jugendstilutopie van de hertog van Hessen-Darmstadt: deze reis brengt ons naar kastelen en kunstschatten die nog te vaak over het hoofd worden gezien.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Jaap van Osta. Gedurende de hele reis is er ook een organisatorisch reisbegeleider bij de groep.

dr. Jaap van Osta

Historicus en tot aan zijn pensionering werkzaam als cultuurdocent aan de Universiteit van Utrecht. Gepromoveerd op de Europese monarchie en auteur van Het theater van de Staat over het ontstaan van de moderne monarchie.

dag 1, ma 06-09

Vertrek in de ochtend per touringcar vanuit Utrecht. De eerste tussenstop is in Bad Bentheim, vlak over de Duits-Nederlandse grens. We bezichtigen de burcht Bentheim, waar we al meteen stuiten op herinneringen aan het netwerk van familiebanden dat de negentiende-eeuwse Europese monarchieën met elkaar verbond. Na de lunch reizen we verder naar Bad Arolsen, de residentiestad van het voormalig vorstendom Waldeck-Pyrmont en tevens de geboorteplaats van koningin Emma. Na het diner geeft de reisleider een lezing ter introductie van het thema van de reis. We overnachten in Bad Arolsen.

dag 2, di 07-09

We beginnen de dag met een rondleiding door het barokke slot Arolsen en zijn Engelse tuinen. De bouw van het slot werd een dusdanig hoge last op de staatskas van het kleine vorstendom dat het zich uiteindelijk aansloot bij Pruisen om de schuld af te kunnen lossen. Koningin Emma bracht haar jeugd in dit kasteel door tot haar huwelijk met koning Willem III in de Schlosskapelle. Na de lunch vertrek richting Eisenach, waar we de Wartburg bezoeken. De burcht, waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde, werd in de negentiende eeuw op voorspraak van de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach met ingrijpende verbouwingen en toevoegingen als de symbolische bakermat van de Duitse staat op de kaart gezet. We rijden naar Weimar, waar we twee keer overnachten.

dag 3, wo 08-09

Vanuit het hotel op een steenworp afstand beginnen we de dag met een bezoek aan het Stadtschloss Weimar, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met de Nederlandse prinses Sophie. Als groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach speelde Sophie een belangrijke rol bij het in stand houden van het culturele erfgoed van Goethe en Schiller, onder andere door de oprichting van het Goethe-Schillerarchief. Na de lunch wandelen we door het Park an der Ilm, waar zich ook het tuinhuis van Goethe bevindt, naar het historische kerkhof van Weimar. Hier worden de familiebanden van de hertogen van Saksen-Weimar met de Europese koningshuizen in een bijzondere sfeer zichtbaar. Diner op eigen gelegenheid.

dag 4, do 09-09

In de ochtend vertrek naar Coburg. Hoewel het hertogdom Coburg slechts een kleine rol speelde in Duitsland, bereikten de hertogen de tronen van Europa: zo werd hertog Leopold koning van België en trouwde zijn neef Albert met koningin Victoria van Groot-Brittannië en Ierland. Vlak voor Coburg ligt het kleine kasteel Rosenau, waar prins Albert werd geboren. Diens vader had het kasteel geheel in neogotische stijl laten restaureren en herinrichten. Dit pareltje van de Duitse romantiek kunnen we tot vandaag de dag bewonderen. In de stad bezoeken we als eerste de Veste Coburg, ook wel Fränkische Krone genoemd, die behoort tot de mooiste en best bewaarde middeleeuwse burchten van Duitsland. Vanuit de Veste wandelen we vervolgens door de uitgestrekte kasteeltuin richting het stadcentrum en de residentie van de hertogen van Saksen-Coburg, kasteel Ehrenburg. Na aankomst in het hotel dineren we in het centrum van de stad.

dag 5, vr 10-09

In de ochtend zetten we de reis voort richting Darmstadt. Onderweg zullen we langs de oevers van de Main lunchen. In Darmstadt bezichtigen we na aankomst het barokke residentieslot van de groothertogen van Hessen-Darmstadt, die net als de hertogen Saksen-Coburg in de loop van de negentiende eeuw hun politieke macht verruilden voor een uitbundig mecenaat en door belangrijke huwelijken familiebanden van Groot-Brittannië tot Rusland onderhielden. De Russisch-Orthodoxe kerk is een indrukwekkende architectonische herinnering aan deze familierelaties. Na aankomst in het hotel, waar we twee keer overnachten, zullen we gezamenlijk dineren in de stad.

dag 6, za 11-09

De dag begint met een bezoek aan het park Rosenhöhe, dat met zijn befaamde rosarium en de mausolea van de hertogelijke familie een uniek ensemble vormt met de naastgelegen Künstlerkolonie Mathildenhöhe. Groothertog Ernst Ludwig schiep hier vanaf 1899 een ontmoetings- en werkplek voor kunstenaars en architecten die nieuwe woonvormen voor de toekomst zouden ontwikkelen. Tot 1914 ontstond op de Mathildenhöhe een wijk van prachtige jugendstilvilla’s, die een ongeëvenaard hoogtepunt van het mecenaat van Duitse vorsten vormt. Na afloop is de rest van de middag ter vrije besteding. Diner op eigen gelegenheid.

dag 7, zo 12-09

Na het ontbijt vertrekken we per touringcar richting Nederland. Onderweg maken we een tussenstop in Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, waar in de negentiende eeuw ter ere van hem de Willemstoren werd opgericht. Na een gezamenlijke lunch zetten we de rit naar Utrecht voort, waar we in de vroege avond arriveren.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels

Nadere informatie volgt binnenkort.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 4 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De overige lunches en diners zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis Duitsland. De temperatuur is aangenaam; het kan warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
6 t/m 12 september 2021

Reissom

t/m 22 juni 2021: € 1795
vanaf 23 juni 2021: € 1870
toeslag eenpersoonskamer: € 195
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 4 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches en diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Jaap van Osta

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn