Exclusieve groepsreis Duister Duitsland

Duister Duitsland • Op reis naar Hitlers Beieren

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

In het Zuid-Duitse Beieren kwam de partij van Adolf Hitler tot bloei, maar zag ze ook haar ondergang. Deze zesdaagse reis geeft ons een beeld van het leven van Hitler en de opkomst van de nazi’s. Ook het erfgoed en de strafprocessen in Nürnberg komen aan bod.
Zoals gewoon is geworden op hun reizen, gebruiken Willem Melching en Maarten van Rossem de bus als rijdende collegezaal. Films, beeldfragmenten en toelichtingen brengen de nodige verdieping bij de bezienswaardigheden.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem.

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

prof. dr. Maarten van Rossem

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Derhalve verschilt deze reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Let hierbij op hetgeen onder 'Reisgegevens' inclusief dan wel exclusief is. Graag wijzen we u er specifiek op dat de fooien en de entreekosten niet zijn inbegrepen.

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

dag 1, za 10-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Nürnberg. Allereerst brengen we een bezoek aan de tentoonstelling van het Memorium Nürnberger Prozesse, de strafprocessen na afloop van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden kozen juist deze stad voor de strafprocessen vanwege de historische betekenis van de stad voor de NSDAP. Maarten van Rossem geeft een toelichting op de processen en de Siegerjustiz van de Amerikanen en Russen. Overnachting en welkomstdiner in Nürnberg.

dag 2 , zo 11-10

Ons bezoek aan Nürnberg staat voor een groot deel in het teken van de partijrituelen van de nationaalsocialisten. De Reichsparteigelände was het terrein waar de NSDAP haar partijdagen hield. Tijdens deze meerdaagse, propagandistische manifestaties etaleerden de nazi’s zich met grote optochten, toespraken en sportwedstrijden. Onder leiding van een lokale gids maken we een uitgebreide tour over het terrein. Het Zeppelinfeld was het paradeterrein van de Wehrmacht en de SA en bood plaats aan maar liefst 320.000 mensen. In de tribunes zien we ook de Goldener Saal, met goudkleurige mozaïeken. In de onvoltooide Kongresshalle is tegenwoordig een documentatiecentrum gevestigd. Willem Melching geeft toelichting over het nazisme als politieke religie. In de middag vertrekken we met de touringcar naar München waar we 2 nachten zullen verblijven. Tijdens de rit bekijken we enkele scenes uit de film 'Triumph des Willens' van Leni Riefenstahl. De propagandafilm over de Reichsparteitag van 1934 heeft nog altijd invloed op de manier waarop vandaag de dag films en reclamespots worden gemaakt.

dag 3 , ma 12-10

In München maken we een lange stadswandeling met als thema Hauptstadt der Bewegung. We zien onder meer de Odeonsplatz en de Feldherrnhalle, de plek van de Putsch van 1923. De Führerbau – tegenwoordig de Hochschule für Musik und Theater – was het persoonlijke kantoor van Hitler en de locatie van de conferenties van München. Via de Briennerstrasse bereiken we de Königsplatz, het monumentale eindpunt van de nazi-optochten en plek van de inmiddels verdwenen Ehrentempel. Daarnaast zullen we ook minder monumentale plekken aandoen, zoals de studentenbuurt met de fotowinkel waar de partij begon, de uitgeverij van Mein Kampf en een van de vele woonhuizen van Hitler. ’s Avonds gezamenlijk diner in het Hofbräuhaus, waar Hitler destijds zijn partijprogramma presenteerde. Maarten van Rossem luistert het diner op met een korte toelichting over partijen en partijprogramma’s.

dag 4, di 13-10

We rijden eerst naar Braunau am Inn, net over de Oostenrijkse grens, waar Hitler werd geboren. Zijn geboortehuis is - om bedevaart door Neonazi’s te voorkomen - tegenwoordig een politiebureau. In het nabijgelegen plaatsje Pocking stoppen we voor de lunch en krijgen we een rondleiding in een militair museum, waar voertuigen, kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Aan het eind van de middag rit naar Dachau voor 1 overnachting.

dag 5, wo 14-10

Het concentratiekamp Dachau was het eerste grootschalige concentratiekamp van de SS in Duitsland. Het bleef de gehele twaalfjarige heerschappij van de nazi’s in gebruik en ontwikkelde zich als prototype voor nieuwe kampen. Het was geen vernietigingskamp zoals een aantal kampen in Polen. In dit kamp werden vooral politieke gevangenen vastgezet en vermoord. Het was ook het eerste kamp waar de commandant de absolute jurisdictie toebedeeld kreeg en daarmee volledig buiten de rechtsstaat om kon werken. Het kamp is vandaag de dag ingericht als herinneringscentrum. We krijgen er een rondleiding door een lokale gids. Daarnaast geven Willem en Maarten toelichting op thema’s als ‘De kampen en de Holocaust’, ‘Het Derde Rijk als onderdrukker’ en ’De SS/Gestapo’. In de middag rijden we naar München, waar we een laatste maal overnachten.

dag 6, do 15-10

De laatste ochtend beginnen we met een bezoek aan het NS-Dokumentationszentrum. De rest van de ochtend en begin van de middag is ter vrije besteding. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan een van de vele musea die de stad rijk is. Te denken valt aan de beroemde Pinakotheken – van oude tot moderne kunst – of het Deutsches Museum, een museum over de geschiedenis van de techniek en de natuurwetenschappen. Voor liefhebbers van auto’s is facultatief een bezoek aan BMW Welt mogelijk, het hypermoderne presentatiecentrum van BMW in München. Hier zijn in tentoonstellingsruimten de geschiedenis, de ontwikkeling en de toekomst van BMW te bewonderen. In de middag transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht München-Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Nürnberg en München naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
10-10-2020: Amsterdam - Nürnberg, 09.40 - 10.55 uur
15-10-2020: München - Amsterdam, 17.50 - 19.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Nürnberg te reizen en terug vanaf München. Op de heenreis vanaf Station Utrecht naar Nürnberg met 1 overstap bedraagt de reisduur ca. zesenhalf uur; op de terugreis vanaf station München naar Utrecht met 1 overstap bedraagt de reisduur ca. 7 uur.
Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Beieren wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor de rit omhoog naar het Kehlsteinhaus wordt gebruikgemaakt van speciale busjes van het uitzichtpunt.

Hotels

Het verblijf zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning. De hotels zijn gekozen vanwege hun comfort of hun strategische ligging.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis door Beieren. De temperatuur is prettig voor stadsbezoek. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Af en toe kan er een bui vallen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
10 t/m 15 oktober 2020

Reissom

voor abonnees van Historisch Nieuwsblad of Maarten!: € 1690
indien u geen abonnee bent: € 1725
toeslag eenpersoonskamer: € 240
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, twee diners, reisleiding, lokale gidsen en CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes bij de maaltijden, entrees (ca. € 40,- ter plaatse te betalen) fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Willem Melching
prof. dr. Maarten van Rossem

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA