Exclusieve groepsreis Domitianus in Italië

Domitianus in Italië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De regeerperiode van keizer Domitianus (81-96 n.Chr.) geldt als een van de gouden tijden van het Romeinse Rijk, maar toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk vergeten. Deze reis onder leiding van Eric Moormann start in het Rome van Domitianus. We bekijken zijn paleis op de Palatijn, de Boog van Titus en natuurlijk het Colosseum, dat tijdens zijn regeerperiode werd voltooid. Onderweg naar Napels komen we sporen van de keizer tegen bij Monte Circeo, de Campi Flegrei en Benevento.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

prof. dr. Eric Moormann

Emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is gastcurator van de tentoonstelling over Domitianus in het RMO en nauw betrokken geweest bij een groot archeologisch project in Oplontis.

Samenwerking

Deze reis sluit aan bij de tentoonstelling over keizer Domitianus die vanaf 17 december 2021 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

Rijksmuseum van Oudheden

Brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

dag 1, ma 24-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. We maken een eerste verkennende stadswandeling langs het forum van Domitianus en de andere keizerlijke fora, en ontdekken dat de onderste bouwdelen van de Markten van Trajanus wellicht van Domitianus zijn. Drie overnachtingen in Rome.

dag 2, di 25-10

Het paleis van Domitianus op de Palatijn had een balkon met uitzicht op het Circus Maximus, zodat de keizerlijke familie vanuit het paleis naar de paardenrennen kon kijken. Wij wandelen vanaf het Circus Maximus langs de Boog van Titus - de broer van Domitianus - naar de Flavische paleiscomplexen op de Palatijn. Ook brengen we een uitgebreid bezoek aan het Colosseum.

dag 3, wo 26-10

Een buste van de keizer zelf komen we tegen in de Capitolijnse musea. De vorm van het stadion van Domitianus kun je nog duidelijk terugzien in de Piazza Navona. Her en der op het Marsveld zien we nog sporen van gebouwen uit Domitianus’ tijd, zoals de zuil van het Odeum en de tempel van Isis en Serapis.

dag 4, do 27-10

In de heuvels net buiten de stad ligt Castel Gandolfo. Hier zien we in de tuinen van de Villa Barberini de resten van een villa van Domitianus. We zien nog een villa van hem, in het nationale park Monte Circeo. In deze bosrijke omgeving was en is het goed toeven. We overnachten driemaal in Pozzuoli.

dag 5, vr 28-10

Pozzuoli ligt in het hart van de Flegreïsche Velden. In de stad zelf bekijken we het Romeinse amfitheater met zijn ondergrondse gangen. De archeologische collectie van het Castello di Bacoli omvat onder andere een bronzen ruiterbeeld van Domitianus. Ook gaan we naar de idyllisch gelegen opgraving van Cumae, waar de sibille vanuit een onderaardse grot haar orakels gaf.

dag 6, za 29-10

In Benevento zien we de Egyptische beelden uit het Iseum van Domitianus, maar ook de prachtig bewaarde Boog van Trajanus. Deze markeert de plaats waar de Via Appia Traiana zich afsplitst van de Via Appia.

dag 7, zo 30-10

We besluiten de reis in het Archeologisch Museum in Napels, waar we onze keizer nog een laatste maal tegenkomen. Directe lijnvlucht Napels-Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rome met ITA en van Napels naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
24-10-2022: Amsterdam - Rome, 11.55 - 14.10 uur
30-10-2022: Napels - Amsterdam, 16.15 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is 1 stuk ruimbagage tot 15 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
NB 2 Reist u liever met de trein? Van Amsterdam naar Rome reist u binnen 24 uur met 1x overstappen (inclusief nachttrein). Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Rome wordt het grootste deel van het programma te voet afgelegd.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rome (3 nachten) – Pozzuoli (3 nachten)
In Rome verblijven we in een zeer centraal gelegen, comfortabel driesterrenhotel. In Pozzuoli wordt in een viersterrenhotel verbleven.

Maaltijden

Op deze reis zijn vijf diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Eén diner in Rome en alle lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Rome is een grote en drukke stad; op de archeologische sites zijn de terreinen vaak oneffen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis door Italië. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
24 t/m 30 oktober 2022
NB Op verzoek te boeken als 9-daagse treinreis.

Reissom

RoMeO-leden: € 1895 
niet-leden: € 1945
toeslag eenpersoonskamer: € 195
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Vriendenvereniging RoMeO

Word nu lid van RoMeO, de vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden, en ontvang € 50,- korting op de reissom! Al voor € 34,- per persoon per jaar bent u lid. Voor meer informatie: www.rmo.nl/steun-ons/vriendenvereniging-romeo/

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 5 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en 1 diner, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

prof. dr. Eric Moormann

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn