Exclusieve groepsreis Met Dante in Italië

Met Dante in Italië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Dante Alighieri is een van de grootste Italiaanse dichters aller tijden. Dante’s reis van de Hel door het Vagevuur naar het Paradijs in de Divina Commedia - De goddelijke komedie - spreekt 700 jaar later nog steeds tot de verbeelding en geldt als hoogtepunt van de wereldliteratuur. We reizen van Florence – de geboorteplaats van Dante, waar hij zijn grote liefde Beatrice ontmoette – naar Ravenna, waar de dichter overleed en dagelijks bij zijn tombe een canto wordt voorgelezen. Vanuit deze twee steden bezoeken we diverse plekken die een rol speelden in het leven van Dante of in de Divina Commedia, waaronder Monteriggioni, Poppi, San Godenzo, het kasteel van Gradara en het klooster van Fonte Avellana.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica, begeleidt reizen naar Italië en Frankrijk. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt. En dan het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

dag 1, zo 30-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Florence. Het Museo Casa di Dante, gebouwd op de plek van het geboortehuis van Dante, is recentelijk helemaal gerenoveerd. Met moderne multimedia wordt een beeld gegeven van het leven van Dante, het Florence uit zijn tijd en de rol van Dante als vader van de Italiaanse taal. In dezelfde straat bevindt zich de Santa Margherita dei Cerchi, het kerkje waar Dante als kind Beatrice voor het eerst gezien zou hebben. Drie overnachtingen in Florence.

dag 2, ma 31-10

In de Badia Fiorentina hoorde Dante regelmatig de monniken de getijden zingen. Boccaccio zou zijn lezingen over de Divina Commedia in de aangrenzende Santo Stefano-kapel hebben gegeven. In het Bargello zien we een fresco van Giotto met Dante in het Paradijs, maar natuurlijk bekijken we ook de schitterende beeldhouwkunst in dit museum. In de Santa Croce vinden we de lege cenotaaf van Dante naast het grafmonument van Michelangelo. Ook Michelangelo was een groot bewonderaar van Dante en kon, zo men zegt, de Divina Commedia uit zijn hoofd declameren. ’s Middags bekijken we het mozaïek van de Hel in het baptisterium. Dit mozaïek is waarschijnlijk van invloed geweest op de Inferno van Dante. De rest van de middag is vrij.

dag 3, di 01-11

In de Santa Maria Novella bekijken we de veertiende-eeuwse fresco’s van Nardo di Cione. In de uitbeelding van de Hel zien we de invloed van Dante’s Inferno. We nemen ook even een kijkje in de Cappella dei Spagnoli die het scholastische wereldbeeld van Thomas van Aquino laat zien. Deze theoloog was van grote invloed op het denken van Dante. ’s Middags excursie naar Monteriggioni. In de Inferno vergelijkt Dante de reuzen die uit de helleput oprijzen met de torens van het ronde ommuurde middeleeuwse stadje.

dag 4, wo 02-11

Vandaag reizen we naar Ravenna langs enkele plaatsen die met Dante zijn verbonden. Het kasteel van Poppi staat ook wel bekend als ‘het kasteel van Dante’. Het is een van de plekken waar de dichter na zijn ballingschap uit Florence voor langere tijd verbleef. Het laatste canto van de Inferno zou hier geschreven zijn. Het kasteel behoort tot de best bewaarde van Italië. Naast een kapel met fresco’s van Taddeo Gaddi treffen we hier een prachtig model van de Slag bij Campaldino, onderdeel van de strijd tussen Welfen en Ghibellijnen die Florence zo lang in zijn greep hield. Dante vocht tijdens deze slag als 24-jarige mee in het kamp van de Welfen. We rijden vervolgens langs de vlakte van Campaldino naar de abdij van San Godenzo. In 1302 werd hier een bijeenkomst gehouden waar ook Dante bij aanwezig was en tevergeefs probeerde uit ballingschap terug naar Florence te kunnen keren. De laatste drie nachten verblijven we in Ravenna.

dag 5, do 03-11

Ravenna, waar ‘il sommo poeta’ 700 jaar geleden overleed. We bezoeken de San Francesco, waar zijn plechtige begrafenismis plaatsvond. Bij zijn tombe wordt sinds het Dante-jaar 2021 ‘voor eeuwig’ dagelijks een van de 100 canti van de Divina Commedia voorgelezen. Er vlakbij, in het voormalig Franciscaner klooster, bevindt zich het vernieuwde Museo Dante met onder andere de kist waarin de beenderen van Dante bewaard werden. Deze moesten op diverse momenten in de geschiedenis verborgen worden: voor de Florentijnen, die er aanspraak op maakten, voor Napoleon en voor de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. ’s Middags wandelen we door de Pineta di Classe. Dit vlaktebos maakt deel uit van de delta van de Po, die hier uitmondt in zee. De Pineta komen we tegen in de Purgatorio, waar de dichter het vergelijkt met het lieflijke woud van het aards paradijs, dat zich boven op de louteringsberg bevindt. Het behoud van de Pineta is aan de monniken van de nabijgelegen Sant’Apollinare in Classe te danken. We brengen een kort bezoek aan de basilica.

dag 6, vr 04-11

Vanuit Ravenna maken we een excursie naar het middeleeuwse kasteel van Gradara, ofwel de rocca van de Malatesta’s. Hier zou het liefdesverhaal van Paolo en Francesca uit canto v van de Inferno zich afspelen. Ook bezoeken we het klooster van Fonte Avellana, dat we tegenkomen in het Paradijs van Dante en waar hij een deel van de Commedia moet hebben geschreven.

dag 7, za 05-11

Hoewel Dante ze niet noemt, ligt het voor de hand dat hij de prachtige basilica’s in de voormalige Byzantijnse hoofdstad Ravenna zal hebben bezocht. Wij bezoeken een van de oudste van deze kerken, de Sant’Apollinare Nuovo, gebouwd door Theodorik rond 500. Vervolgens transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht van Bologna naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Florence en van Bologna naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
30-10-2022: Amsterdam - Florence, 10.05 - 12.05 uur
05-11-2022: Bologna - Amsterdam, 17.25 – 19.30 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Van Amsterdam naar Florence reist u in ca. 20 uur met 3x overstappen (inclusief nachttrein); vanaf Bologna naar Amsterdam retour reist u in ca. 17 uur met 2 of 3 keer overstappen (inclusief nachttrein). Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies in Italië worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Florence en Ravenna wordt het grootste deel van het programma te voet afgelegd.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Florence (3 nachten) - Ravenna (3 nachten)
In Florence wordt verbleven in een centraal driesterrenhotel; in Ravenna in een centraal gelegen viersterrenhotel.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; tweemaal wordt in het hotel gedineerd. De lunches en 1 diner zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar uitleg door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat met name in Florence en Ravenna veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind oktober/begin november is een fijne periode voor een cultuurreis naar Florence en Ravenna omdat we buiten het hoogseizoen reizen en de steden dus relatief rustig zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 12 tot 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen. Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/praktische-informatie/reisvoorwaarden.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Deze reis is niet meer beschikbaar. Kijk in ons overzicht voor het actuele aanbod.