Exclusieve groepsreis Dalí in Spanje

Dalí in Spanje • De erfenis van een geniaal kunstenaar

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Toen op 11 mei 1904 in Figueres Salvador Dalí e Domènech geboren werd, kon niemand nog bevroeden welke enorme stempel hij later op de kunstwereld zou drukken. Met zijn excentrieke voorkomen en bekende snor wist hij al snel de aandacht op zich te vestigen. In zijn vroege jaren werd hij nog sterk beïnvloed door het impressionisme, expressionisme en kubisme, maar al vrij jong maakte hij de overstap naar het surrealisme. Hij schildert thema’s uit dromen en het onderbewuste en provoceert en shockeert graag. Als hij zich in 1955 na een verblijf in de Verenigde Staten weer in Spanje vestigt, keert hij terug naar zijn geboortestreek. Hij bouwt zijn huis bij Cadaqués uit tot een prachtige villa, ontwerpt zijn eigen museum in een vervallen theater in Figueres en koopt een middeleeuws kasteel voor zijn vrouw Gala Diakonoff in Púbol. Het gebied tussen deze drie plaatsen is in de loop der tijd de ‘driehoek van Dalí’ gaan heten. Hier gaan wij op zoek naar de erfenis van Dalí.

NB1 Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Het Noordbrabants Museum. Het programma van de reis sluit nauw aan bij de tentoonstelling ‘Dalí – en niets anders‘, die van 11 juni t/m 21 november te zien is in het museum. Tijdens de tentoonstelling komt u erachter hoe Dalí zich al op zeer jonge leeftijd ontwikkelde tot kunstenaar en hoe hij er alles aan deed om de aandacht op zichzelf te vestigen. En met succes. Zijn sprankelende humor, vergaande passie, bewuste provocatie, opmerkelijke uitspraken en natuurlijk zijn markante snor vielen op. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

NB2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Noordbrabants Museum

Een eigentijds museum voor de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant met vernieuwende presentaties en tentoonstellingen.

dag 1, di 26-10

In de middag directe vlucht naar Girona in Catalonië. We rijden gelijk door naar het schiereiland Cap de Creus, waar Dalí vaak zijn inspiratie vond. We verblijven drie nachten in het vissersplaatsje El Port de la Selva.

dag 2, wo 27-10

Het nabijgelegen plaatsje Cadaqués was de geboorteplaats van de vader van Dalí. Salvador kwam er als kind daarom al vaak, en kocht er, in het nabijgelegen Port Lligat, zelf in 1930 een voormalige vissershut. Door de aankoop van naastliggende hutten en gebouwen werd het beetje bij beetje uitgebreid tot een bijzondere villa met een bizar surrealistisch interieur. We bezoeken vandaag natuurlijk dit huis-museum van Dalí waar het uitzicht over de baai in zijn schilderijen terugkomt. We struinen door het aangename vissersplaatsje Cadaques waar Dalí regelmatig zijn drankje genoot aan de boulevard. We zien het standbeeld van Dalí en prachtige huizen als het Casa Blaua. In het dorp is ook een tentoonstelling van grafisch werk van de kunstenaar te zien. De ruim 300 werken uit een privécollectie tonen litho’s, etsen, houtsneden en gravures die hij maakte bij beroemde literaire werken als de Divina Comedia, Romeo en Julia en Don Quichotte.

dag 3, do 28-10

Op de berg boven El Port de la Selva ligt het voormalige benedictijnerklooster Sant Pere de Rodes, dat al sinds de late negende eeuw uitkijkt over de prachtige kuststreek. Na plunderingen in de zeventiende eeuw raakte het in verval en werd het definitief verlaten. We maken een uitstapje naar dit klooster om de prachtige architectuur te bekijken en natuurlijk te genieten van het magistrale uitzicht. De middag kunt u zelf besteden in El Port de La Selva. Wellicht neemt u een kijkje bij de vissers die in de middag met hun vangst binnen komen varen.

dag 4, vr 29-10

We laten het schiereiland en rijden naar Figueres, de geboortestad van Dalí. Hier creëerde hij een museum voor zichzelf in het oude theater van de stad. Naast enkele van zijn belangrijkste werken zien we hier ook de Mae West kamer die hij speciaal voor dit museum maakte. Naast het museum bezoeken we de tentoonstelling van 39 adembenemende juwelen ontworpen door Dalí voor zijn rijke clientèle. Het bekendst is de robijnen broche van een kloppend hart uit 1953. Tevens zien we de ontwerptekeningen van de hand van de kunstenaar. Aansluitend rit naar Girona voor de laatste twee overnachtingen.

dag 5, za 30-10

Een vervallen middeleeuws kasteel in Púbol werd door Dalí aangekocht en verbouwd tot een toevluchtsoord voor zijn vrouw Gala. De schilder kwam er zelf alleen na haar uitdrukkelijke toestemming. In de tuin zijn beelden te vinden van de voor hem zo kenmerkende olifanten met lange poten. In de kasteelcrypte is Gala bijgezet, de sarcofaag is vergezeld van een opgezette giraf. We sluiten de reis af met een wandeling door Girona. We zien de kenmerkende huizen die over de rivier hangen, slenteren door de smalle straatjes en over trappetjes van de oude Joodse wijk, bewonderen de stad vanaf de eeuwenoude stadsmuren, en bekijken aan Santa Maria gewijde kathedraal.

dag 6, zo 31-10

Vroeg vertrek naar de luchthaven voor de rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Girona en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
26-10-2021: Amsterdam - Girona, 13.05 - 15.05 uur
31-10-2021: Girona - Amsterdam, 09.00 - 11.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Houdt u rekening met een treinreis van minstens 18 uur, met wellicht nog een overnachting onderweg en een extra overnachting in Girona. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Catalonië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: El Port de la Selva (3 nachten) - Girona (2 nachten)
In beide plaatsen verblijven we in uitstekende viersterrenhotels. Het hotel in El Port de la Selva ligt vlakbij het strand en beschikt over spa-faciliteiten. Het hotel in Girona heeft een dakterras met uitzicht op de kathedraal.

Maaltijden

Op de eerste avond is het diner inbegrepen. Deze wordt gereserveerd in een lokaal restaurant. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Voorbereidende bijeenkomst

In samenwerking met het Noordbrabants Museum zal in het najaar een voorbereidende bijeenkomst georganiseerd worden. Datum en tijd hiervoor zullen later bekend gemaakt worden. Na ontvangt met koffie en een lekkernij zal de conservator van het museum een inleiding geven op de tentoonstelling ‘Dalí - en niets anders’. Reisleider Robert-Jan Muller vertelt u aansluitend wat meer over Dalí in Spanje en de reis. Tot slot kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken.
NB Entree tot het museum is niet inbegrepen in de reissom. Mensen met een vriendenkaart, Museumkaart, Rembrandtkaart of ICOM-kaart kunnen gratis het museum bezoeken.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In Girona dient men rekening te houden met nauwe en soms steile straatjes met trappen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt eenmaal van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Eind oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Spanje. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; de zomerhitte is dan reeds lang voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Bovendien is het in deze periode rustiger bij de belangrijke bezienswaardigheden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma in Spanje zijn bij de reissom inbegrepen. In Spanje hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 20,- p.p.
De entreekosten voor het Noordbrabants Museum (voorbereidende bijeenkomst) zijn niet inbegrepen. Deelnemers met een vriendenkaart, Museumkaart, Rembrandtkaart of ICOM-kaart kunnen gratis het museum bezoeken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
26 t/m 31 oktober 2021

Reissom

€ 1325
voor vrienden van Het Noordbrabants Museum: € 1275
toeslag eenpersoonskamer: € 180
NB1 Indien u vriend van het Noordbrabants Museum bent, verzoeken we u dit op het inschrijfformulier bij 'overige wensen' aan te geven.
NB2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Vrienden van Het Noordbrabants Museum

Word nu vriend van Het Noordbrabants Museum en ontvang € 50,- korting op de reissom! Al vanaf € 35,- per persoon per jaar bent u vriend van het museum. Meer informatie vindt u hier.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, inleidende bijeenkomst Noordbrabants Museum, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, entree Noordbrabants Museum, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA