Exclusieve groepsreis Cyprus

Cyprus • Eiland in beweging

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Cyprus is een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Het vormde een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in het Middellandse Zeegebied en heeft dan ook een zeer rijk erfgoed. De bezienswaardigheden lopen uiteen van antieke opgravingen tot kruisvaarderskastelen en van gotische kathedralen tot Byzantijnse kerkjes. Vele volkeren, zoals Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Franken, Osmanen en Britten, hebben hun sporen op het eiland achtergelaten.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, ma 10-05

Indirecte vlucht naar Larnaka met een tussenstop in Athene. Aansluitend transfer naar het hotel in Larnaka waar we deze eerste nacht verblijven.

dag 2, di 11-05

Dagexcursie naar Noord-Cyprus. Via het klooster van de heilige Barnabas bereiken we de Romeinse opgravingen van Salamis en de stad Famagusta. Hier lunchen we gezamenlijk en maken we een stadswandeling. Eind van de dag rijden we naar Lefkosia voor drie overnachtingen.

dag 3, wo 12-05

Het Cyprus Museum bezit een interessante archeologische collectie. Op het programma staan verder de kleine kerk van Hagios Ioannis, waar de aartsbisschoppen van Cyprus worden gewijd; het Byzantijns Museum met zijn fraaie iconen; het in Turkse stijl ingerichte ‘huis van de dragoman’; en de in haar oorspronkelijke stijl herstelde volksbuurt Laïki Geitonia. Ook gaan we in Noord-Lefkosia naar de Selimiyemoskee, de voormalige kathedraal van Hagia Sophia.

dag 4, do 13-05

We maken vandaag voor de tweede keer een dagexcursie naar Noord-Cyprus. Bezoek aan het kasteel van Sint Hilarion. Het gebied rond Kyrenia is bekend om zijn historische haven en het kasteel . Na een gezamenlijke lunch begeven we ons naar de ruïne van het Bellapaïsklooster, dat een prachtig vergezicht biedt over Kyrenia en de Middellandse Zee.

dag 5, vr 14-05

Deze dag staat in het teken van diverse fraaie kerken in het dichtbegroeide Troödosgebergte. We bezichtigen de twaalfde-eeuwse Asinoukerk, het klooster van Ioannis Lampadistis met zijn kleurige schilderingen en het prachtig gelegen Kykkosklooster, waar ooit aartsbisschop Makarios novice was. Overnachting in Plano Platres.

dag 6, za 15-05

We rijden naar de Romeinse opgravingen van Kourion, die over een groot terrein verspreid liggen. We zien in elk geval het theater, het Apolloheiligdom en een huis met mooie vloermozaïeken. In Limassol besteden we tijd aan het museum en Kasteel Kolossi. We sluiten de dag af met een bezoek aan de iconische Rots van Aphrodite. Twee overnachtingen in de buurt van Paphos.

dag 7, zo 16-05

We beginnen bij de resten van het heiligdom van Aphrodite in Palea Paphos. Net buiten Paphos staat het kerkje van Hagia Paraskevi. Ook besteden we aandacht aan het klooster van Hagios Neophytos en de Enkleistra, de in de rotsen uitgehouwen cel en kapel van de kluizenaar. In de stad zelf krijgen de koningsgraven onze aandacht, daterend uit de derde eeuw vóór Christus. We bezoeken het archeologisch park aan het haventje. Hier zijn goed bewaarde vloermozaïeken te bewonderen.

dag 8, ma 17-05

Vandaag rijden we terug naar Larnaka. Onderweg bezoek aan de neolithische nederzetting Choirokoitia en net buiten Larnaka aan het kleine Byzantijnse kerkje in Kiti. In Larnaka zelf bezichtigen we de Lazaruskerk in het oude centrum en het Piërides-museum met een kleine maar unieke oudheidkundige collectie.

dag 9, di 18-05

Transfer naar het vliegveld van Larnaka en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Larnaca met een tussenstop in Athene per Aegean Airlines en van Paphos naar Amsterdam per Transavia. Op de heenreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
10-05-2021: Amsterdam - Athene, 12.00 - 16.15 uur en Athene - Larnaka, 17.05 - 18.45 uur
18-05-2021: Larnaka - Amsterdam, 12.20 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Cyprus en in Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Cyprus wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De ritten per touringcar zijn doorgaans niet lang en worden onderbroken door bezoeken aan bezienswaardigheden en de nodige tussenstops. Onderweg kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Larnaka (1 nacht) – Lefkosia (3 nachten) – Plano Platres (1 nacht) – Geroskipou (2 nachten) - Larnaka (1 nacht).
We verblijven in viersterrenhotels en in goede driesterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; mogelijk wordt er een enkele keer in het hotel gedineerd. Op de dagen in Noord-Cyprus, dag 2 en dag 4, is tevens de lunch inbegrepen bij de reissom.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Alhoewel het kraanwater drinkbaar is, is het verstandig om flessen water te kopen. Indien u een eigen herbruikbare fles meeneemt kunt u grotere containers water delen en uw eigen fles hiermee vullen.

Weer

In mei is de temperatuur doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 tot 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Zuid-Cyprus is lid van de EU en op dit deel van het eiland is op 1 januari 2008 de euro ingevoerd. Ook op Noord-Cyprus kunt u met de euro betalen. Pinautomaten zijn op een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en tavernes kunt u alleen contant betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
10 t/m 18 mei 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 2 februari 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 2 februari 2021: € 2070
vanaf 3 februari 2021: € 2170
toeslag eenpersoonskamer: € 200
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes,vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling