Exclusieve groepsreis Cyprus

Cyprus • Eiland in beweging

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Cyprus is een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Het vormde een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in het Middellandse Zeegebied en heeft dan ook een zeer rijk erfgoed. De bezienswaardigheden lopen uiteen van antieke opgravingen tot kruisvaarderskastelen en van gotische kathedralen tot Byzantijnse kerkjes. Vele volkeren, zoals Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Franken, Osmanen en Britten, hebben hun sporen op het eiland achtergelaten.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Samenwerking

Deze reis sluit aan bij de tentoonstelling 'Cyprus - eiland in beweging' die tot en met 15 maart 2020 te zien was in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden

Brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

dag 1, di 06-10

Directe lijnvlucht Amsterdam-Paphos en transfer naar het hotel in Geroskipou, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, wo 07-10

We beginnen bij de resten van het heiligdom van Aphrodite in Palea Paphos. Net buiten Paphos staat het kerkje van Hagia Paraskevi. In de stad zelf krijgen de koningsgraven onze aandacht, daterend uit de derde eeuw vóór Christus. We bezoeken het archeologisch park aan het haventje. Hier zijn goed bewaarde vloermozaïeken te bewonderen. Ook besteden we aandacht aan het klooster van Hagios Neophytos en de Enkleistra, de in de rotsen uitgehouwen cel en kapel van de kluizenaar.

dag 3, do 08-10

Via de Rots van Aphrodite rijden we naar de Romeinse opgravingen van Kourion, die over een groot terrein verspreid liggen. We zien in elk geval het theater, het Apolloheiligdom en een huis met mooie vloermozaïeken. In Limassol besteden we tijd aan het museum, de burcht en de oude haven. Eén overnachting in Pano Platres.

dag 4, vr 09-10

Een dag in het teken van diverse fraaie kerken in het dichtbegroeide Troödosgebergte. Zo bekijken we het prachtig gelegen Kykkosklooster, waar ooit aartsbisschop Makarios novice was, en het klooster van Ioannis Lampadistis met zijn kleurige schilderingen. Ook bezichtigen we de twaalfde-eeuwse Asinoukerk. Aansluitend rit naar het hotel in Lefkosia voor drie overnachtingen.

dag 5, za 10-10

Het Cyprus Museum bezit een interessante archeologische collectie. Op het programma staan verder de kleine kerk van Hagios Ioannis, waar de aartsbisschoppen van Cyprus worden gewijd; het Byzantijns Museum met zijn fraaie iconen; het in Turkse stijl ingerichte ‘huis van de dragoman’; en de in haar oorspronkelijke stijl herstelde volksbuurt Laïki Geitonia. Ook gaan we in Noord-Lefkosia naar de Selimiyemoskee, de voormalige kathedraal van Hagia Sophia.

dag 6, zo 11-10

Dagexcursie naar Noord-Cyprus. We steken midden in Lefkosia de Groene Lijn over. Het gebied rond Kyrenia is bekend om zijn historische haven en kasteel. Na een gezamenlijke lunch begeven we ons naar de ruïne van het Bellapaïsklooster, dat een prachtig vergezicht biedt over Kyrenia en de Middellandse Zee.

dag 7, ma 12-10

Wederom steken we de Groene Lijn over naar Noord-Cyprus. Via het klooster van de heilige Barnabas bereiken we de Romeinse opgravingen van Salamis en de stad Famagusta. Hier lunchen we gezamenlijk en maken we een stadswandeling. Eén overnachting in Larnaca.

dag 8, di 13-10

Tot slot bezoeken we kort het Piërides Museum met een kleine maar unieke oudheidkundige collectie. Transfer naar het vliegveld en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Paphos en van Larnaca naar Amsterdam met Transavia. De vluchttijden zijn:
06-10-2020: Amsterdam - Paphos, 14.50 - 19.55 uur
13-10-2020: Larnaca - Amsterdam, 12.20 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Cyprus wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De ritten per touringcar zijn doorgaans niet lang en worden onderbroken door bezoeken aan bezienswaardigheden en de nodige tussenstops. Onderweg kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Geroskipou (2 nachten) - Pano Platres (1 nacht) - Lefkosia (3 nachten) - Larnaca (1 nacht)
In Geroskipou, nabij Paphos, verblijft u in een decentraal viersterrenhotel met zwembad. Het hotel in Pano Platres ligt op een prachtige plek in het Troödos-gebergte. In Lefkosia wordt in een centraal gelegen driesterrenhotel overnacht. Het viersterrenhotel in Larnaca ligt vlak bij het strand.

Maaltijden

Op dag 1 wordt een licht diner in het hotel geserveerd i.v.m. de aankomsttijd van de vlucht. Op 3 dineert u in het hotel; op de overige avonden wordt in een lokaal restaurant gedineerd. Op de dagen in Noord-Cyprus, dag 6 en dag 7, is tevens de lunch inbegrepen bij de reissom. Op de overige dagen is de lunch op eigen gelegenheid.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Alhoewel het kraanwater drinkbaar is, is het verstandig om flessen water te kopen.

Weer

In oktober is de temperatuur doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is al voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 tot 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Zuid-Cyprus is lid van de EU en op dit deel van het eiland is op 1 januari 2008 de euro ingevoerd. Ook op Noord-Cyprus kunt u met de euro betalen. Pinautomaten zijn op een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en tavernes kunt u alleen contant betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
6 t/m 13 oktober 2020

Reissom

€ 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 180
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gids, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

Berit Akse MA