Exclusieve groepsreis Costa Rica

Costa Rica

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Costa Rica, de Rijke Kust, draagt zijn naam terecht: het is een eldorado voor natuurliefhebbers met meer vogelsoorten dan er in Europa voorkomen. We bezoeken goed ontsloten nationale parken. Die lopen uiteen van waterrijke tropische laaglanden, zoals rond Tortuguero, tot de nevelwouden van Monteverde en het berggebied Savegre. Een prachtige route voert langs vulkanen, een archeologische vindplaats en stranden. We maken boottochten door moerassen en op de Grote Oceaan. Costa Rica is anderhalve keer zo groot als Nederland en de afstanden zijn beperkt. Het land heeft een redelijk goede toeristische infrastructuur en we verblijven in comfortabele hotels, veelal met zwembad.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Liliane Close. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. De afgelopen jaren leidde ze met veel succes onze reizen naar onder meer Patagonië, Costa Rica en Spitsbergen.

dag 1, vr 03-12

Lijnvlucht van Amsterdam naar de hoofdstad San José voor de overnachting.

dag 2, za 04-12

’s Ochtends vroeg rijden we naar de top van de vulkaan Irazú, onderweg genietend van mooie uitzichten over de centrale vallei met daarin San José. Dit is het hoogste punt van het land. Op ruim 3400 meter hoogte maken we een niet al te vermoeiende wandeling door het maanlandschap met blauwe kratermeren. We hebben een fantastisch uitzicht over de donkergroene wouden van het nationale park Braulio Carillo en zien bij helder weer zelfs de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan. Vervolgens rijden we over de Pan-American Highway door een groen bergland met prachtige vergezichten naar Savegre bij San Gerardo de Dota. Twee overnachtingen op ruim 2000 meter hoogte tussen toppen van ruim 3000 meter.

dag 3, zo 05-12

De lodge heeft diverse faciliteiten, waaronder observatieplaatsen en een spa. Dit koele nevelwoud met onder meer zware eiken is een eldorado voor vogelliefhebbers. Het is het leefgebied van de quetzal, de heilige vogel van de Azteken, en vele soorten kolibries.

dag 4, ma 06-12

Verder zuidelijk steekt het enorme schiereiland Osa in zee. Daar schepen we in voor een vaartocht door het woud en over zee naar de Drake-baai.

dag 5, di 07-12

U kunt kiezen uit twee excursies per boot over zee: een tocht naar het nationale park Corcovado, het meest ongerepte oerwoud van het land, of snorkelen bij het biologisch eilandreservaat Isla del Caño. Zie ook bij ‘excursies Corcovado’.

dag 6, wo 08-12

Met de oceaan aan onze linkerhand rit naar Manuel Antonio. Bij Palmar verbazen we ons over de Diquís-ballen: mysterieuze kogelronde stenen.

dag 7, do 09-12

Manuel Antonio is een druk bezocht maar klein park dat naast land ook voor een groot deel zee beslaat. ‘s Ochtends wandeling in mangrovemoerassen achter het strand. Zwarte leguanen rennen over het hete zand. Hier komen grote aantallen doodshoofdaapjes voor, naast gordeldieren en opossums. Vervolgens rijden we naar ons hotel in Punta Leona.

dag 8, vr 10-12

Het nationale park Carara ligt op de grens van het regenwoud en het drogere klimaat ten noorden daarvan, en is daarom wellicht de meest soortenrijke plek in Costa Rica, zowel qua flora als qua fauna. ‘s Middags geen programma. Er zijn diverse activiteiten mogelijk vanuit ons hotel, dat aan het strand ligt.

dag 9 en 10, za 11 en zo 12-12

Na een interessante boottocht door het Guacalillo-estuarium, waarin de Tárcoles-rivier met zijn vele krokodillen uitmondt, rijden we richting Monteverde voor twee overnachtingen. Met zijn sprookjesachtige nevelwouden is het niet voor niets beroemd. De bomen zijn zwaar behangen met bromelia’s, varens, mossen en orchideeën. Vogelaars komen van heinde en verre hierheen. De keiharde klanken die door het woud galmen, zijn van de klokvogel. Groene bergtoekans, kolibries, tangara’s, motmots en mannequins – het kan niet op! Ook is er een redelijke kans op het spotten van de hoofdprijs: de quetzal. Het aangrenzende reservaat Santa Elena is minder vochtig. Er zijn uitzonderlijke insecten te zien. We verkennen een en ander via voetpaden en vanaf hangbruggen tussen de boomkruinen.

dag 11, ma 13-12

Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar het Arenal-meer, dat we per veerboot oversteken. Op tijd voor de lunch bereiken we onze lodge, die als enige in het nationale park Volcán Arenal ligt. Het uitzicht op de vulkanen is schitterend. De touringcar rijdt met onze bagage om en arriveert pas later bij de lodge.

dag 12, di 14-12

Vroege wandeling door de grote, vogelrijke tuinen van het hotel. Na het ontbijt trekken we eropuit in het park. De Arenal heeft drie kraters, waarvan er één actief is. We verkennen onder meer plaatsen waar in 1968 lava vloeide en aanschouwen van nabij het regeneratieproces. In het park leeft een keur aan dieren, waaronder de zeldzaam wordende tapir en de brulaap.

dag 13, wo 15-12

We rijden langs suikerriet, bananenplantages en slaperige dorpjes naar de Sarapiquí-rivier, waar we het archeologisch park Alma Ata bezoeken. In 1999 is hier een precolumbiaans grafveld gevonden. In het Museum voor Inheemse Culturen zijn maskers, juwelen, wapens, schilderingen en geneeskundige voorwerpen tentoongesteld. Vervolgens rijden we door naar ons hotel aan de voet van het nationale park Braulio Carillo, voor één overnachting.

dag 14, do 16-12

Matineus vertrek naar Caño Blanco aan de Caraïbische kust. We stoppen onderweg voor een typisch Costa Ricaans ontbijt. Een boot brengt ons van daar naar het nationale park Tortuguero, waar we tweemaal vlak aan zee overnachten. De tocht gaat door kalme kanalen en lagunen omzoomd door regenwoud. Dit laaggelegen gebied kent een grote dichtheid aan wild. Met enig geluk vertonen zich luiaards, bootsnavelreigers, ijsvogels, papegaaien en slangenhalsvogels. Wie weet spotten we zelfs reuzenotters, zeekoeien en kaaimannen. ’s Middags verkenning van het dorp en tijd voor de hangmat!

dag 15, vr 17-12

Bij het ochtendgloren glijden we per kano door smalle, stille waterlopen. Groene leguanen, blauwe vlinders, slinger-, brul- en kapucijnapen laten zich doorgaans zien of horen. Er zijn wandelpaden uitgezet. In de middag is er een tweede boottocht.

dag 16, za 18-12

We gaan per boot naar Caño Blanco en rijden vandaar door naar San José, voor onze laatste overnachting in San José.

dag 17, zo 19-12

We bezichtigen het centrum te voet onder leiding van een gids, met bezoek aan het zeer bezienswaardige Teatro Nacional, het Nationaal Museum en het Goudmuseum. Er is vrije tijd om de markt te verkennen en te lunchen in een typisch Costa Ricaanse soda. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven voor de lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 18, ma 20-12

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar San José v.v., die net weer door KLM zijn opgestart met de volgende vluchttijden:
03-12-2021: Amsterdam - San José, 12.55 - 16.45 uur
19-12-2021: San José - Amsterdam, 22.05 - 15.10 uur (op 20-12)
Mocht KLM terugkomen op dit besluit, dan kiezen we voor de best beschikbare indirecte lijndienst via Panama-Stad met als vluchttijden:
03-12-2021: Amsterdam - Panama-Stad, 12.55 - 16.45 uur
03-12-2021: Panama-Stad - San José, 18.31 - 18.56 uur
19-12-2021: San José - Panama-Stad, 15.05 - 17.25 uur
19-12-2021: Panama-Stad - Amsterdam, 18.55 - 12.20 uur (op 20-12)
18-12-2021: Panama-Stad - Amsterdam, 18.55 - 12.20 uur (op 19-12)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Costa Rica is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De weg naar San Gerardo de Dota is smal. Hier worden een of twee kleine busjes ingezet (afhankelijk van de groepsgrootte). Verder maken we gebruik van een airconditioned touringcar met ruim voldoende zitplaatsen. Aanvullend maken we enkele malen gebruik van een boot, wat niet alleen de reistijd verkort, maar ons tevens de mogelijkheid biedt optimaal van het landschap te genieten. Ook enkele excursies zijn per boot. De gebruikte boten zijn niet exclusief voor ons reisgezelschap gereserveerd, behalve naar Corcovado en terug, en tijdens de excursies aldaar.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: San José (1 nacht) - Savegre (2 nachten) - Drake-baai (2 nachten) - Manuel Antonio (1 nacht) - Punta Leona (2 nachten) - Monteverde (2 nachten) - Arenal (2 nachten) - Tortuguero (2 nachten)
De hotellerie in Costa Rica is ingesteld op Amerikaanse gasten en is dus in het algemeen goed op orde. Wij kozen voor hotels met drie à vier sterren. Verschillende hotels hebben grote, mooi aangelegde tuinen en zwembaden.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom, m.u.v. de lunch op dag 17. De meeste diners vinden plaats in het hotel, de lunches zijn afwisselend in lokale restaurants en hotels. Op dag 5 is er tijdens de excursie een picknicklunch. Op dag 13 vertrekken we vroeg, met onderweg ontbijt in een lokaal restaurant.
De keuken is internationaal georiënteerd met salades en fruit, en kent daarnaast typisch Midden-Amerikaanse specialiteiten met rijst, mais, kip of vis, bijvoorbeeld in limoensaus, en bonenschotels. De vegetarische keuken is niet onbekend.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Er wordt regelmatig een stukje gewandeld; de paden zijn redelijk tot goed begaanbaar.
Uiteraard is het op dagen dat we niet van hotel wisselen mogelijk eens een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A wordt aangeraden. Er is in het te bereizen gebied een zeer gering malariarisico. De gebruikelijke maatregelen tegen muggenbeten zijn echter raadzaam, ook met het oog op andere ziekten die muggen kunnen overbrengen. Raadpleeg over deze zaken ook uw huisarts. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Weer

U mag in december overdag in Costa Rica aan de kust temperaturen rond de 30 °C verwachten. In de hogere delen van het binnenland is dat enkele graden lager; in Savegre op 2200 meter is het veel koeler. In de nevelwouden is het uiteraard vochtig (bron: www.klimaatinfo.nl). Niet goed te voorspellen in dit tropische land met een grote bergrug is regen; als regel geldt dat er 's middags meer kans is op regen dan in de ochtend. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor Costa Rica is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 19 juni 2022, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De lokale munteenheid is de Costa Ricaanse colon (CRC). Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Pinautomaten zijn in Costa Rica in de grotere plaatsen aanwezig. Daarbuiten kunt u dollars of euro’s wisselen voor colons. U heeft onderweg geld nodig voor drankjes bij de maaltijden en persoonlijke uitgaven zoals kledingwasserij, souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Costa Rica. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Excursies Corcovado

Vanuit ons resort in Corcovado zijn twee excursies mogelijk. Hier moet ruim van tevoren voor worden ingetekend i.v.m. het regelen van de parkentree. Daarom willen we u verzoeken reeds bij boeking door te geven of u kiest voor een verkenning van het nationale park Corcovado of voor snorkelen bij het biologisch eilandreservaat Isla del Caño. Wandelen op het eiland zelf is niet toegestaan, maar de levendige onderwaterwereld rondom de riffen is prachtig. U kunt uw voorkeur noteren bij ‘overige wensen’. Twijfelt u, neem dan gerust contact met ons op.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

18-daagse vliegreis
3 t/m 20 december 2021

Reissom

t/m 10 augustus  2021: € 5895
vanaf 11 augustus 2021: € 6045
toeslag eenpersoonskamer: € 995
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension m.u.v. de lunch op dag 17, koude drankjes en snacks in de touringcar, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

1 lunch, overige drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

Liliane Close

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten