Exclusieve groepsreis Filosofiereis China

Filosofiereis China

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Ontdek de Chinese filosofie op locatie! Deze reis voert langs de bakermat van de drie grote filosofische stromingen die de wijsbegeerte van het Rijk van het Midden eeuwenlang hebben gedomineerd. Het confucianisme legt de nadruk op deugdzaamheid en plichtsbesef en ligt aan de basis van wetten. Het taoïsme, feng shui en het begrippenpaar yin en yang gaan over de harmonie in de relatie tussen cultuur en natuur. Het Chinese boeddhisme zoekt de weg naar de hoogste verlichting door het in praktijk brengen van wijsheid en compassie.
We reizen van Peking naar het zuidwestelijke Chengdu en bezoeken diverse brandpunten van deze stromingen. Vaak zijn dat heiligdommen zoals tempels of plekken in de natuur. Sommige zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de belangrijkste andere toeristische hoogtepunten onderweg. We overbruggen de grotere afstanden met comfortabele hogesnelheidstreinen, dus zonder lokale vluchten. Eenmaal ter plaatse gebruiken we steeds onze eigen touringcar.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Michel Dijkstra. Tijdens de reis wordt hij geassisteerd door een meereizende, ervaren Chinese gids die ook zal optreden als organistorisch begeleider. Op diverse plaatsen zullen er bovendien nog verplichte, lokale gidsen zijn.

dr. Michel Dijkstra

Studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in Filosofie Magazine en VolZin. Hij schreef Zenboeddhisme en Inleiding taoïstische filosofie. Promoveerde op een comparatief filosofisch proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Eihei Dogen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Filosofie Magazine. Filosofie Magazine staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding en een bijzonder programma.

Filosofie Magazine

Informeert op toegankelijke wijze over de laatste ontwikkelingen in de filosofie. Het stelt vragen over moraal, opvoeding, mens, werk en leven, actualiteit en politiek, en reikt bouwstenen aan om eigen antwoorden te formuleren.

dag 1, za 18-04

In de namiddag directe lijnvlucht van Amsterdam naar Peking.

dag 2, zo 19-04

's Ochtends aankomst in Peking. Na de lunch betrekken we de kamers en in de loop van de middag bezoeken we het indrukwekkende complex van de Tempel van de Hemel in zijn park. De gebouwen symboliseren de verbondenheid van hemel en aarde, waarbij vierkanten staan voor de aarde en de ronde vormen voor de hemel. De keizer, als zoon van de hemel, vervulde hier jaarlijks zijn rituele plichten om gunstige omstandigheden af te smeken voor de oogst.

dag 3, ma 20-04

Naast de Tempel van de Hemel zijn er in Peking ook heiligdommen voor de aarde, de zon en de maan. We bezoeken daarvan de taoïstische, bescheiden Tempel van de Aarde. Dichtbij ligt de grootste boeddhistische tempel van de stad, de Yonghe, ook wel de Lama-tempel genoemd. Tot slot gaan we naar de tempel waar sinds de veertiende eeuw de grondlegger van het confucianisme wordt vereerd en waar we ons verdiepen in de confucianistische filosofie. Eerst beschouwen we vandaag nog de mooie Tempel van de Witte Wolken.

dag 4, di 21-04

We krijgen eerst een indruk van het roemruchte, immense Tian'anmen Plein, waarna we de Verboden Stad in gaan. Dit prachtige complex geeft een overtuigende indruk van de confucianistische macht van de keizers van de Ming- en Qingdynastie. Het Jingshan-park met zijn kunstmatige heuvel was noodzakelijk voor de juiste ligging van de Verboden Stad volgens de principes van feng shui. We maken een wandeling over het eilandje van het Beihai Park. Dit park bevat elementen van de lay-out van parken in heel China, en vormt een soort introductie tot de Chinese filosofie in tuinvorm.

dag 5, wo 22-04

We besteden de ochtend aan het Nationaal Museum. Het herbergt een grote collectie kunstschatten die gerelateerd zijn aan confucianisme, taoïsme, boeddhisme en hun talloze vermengingen. We doen er suggesties voor uw bezoek. Uw reisleider mag er geen toelichtingen geven maar u kunt een audiogidsje huren. In de middag brengt een hogesnelheidstrein ons in ruim vier uur naar Luoyang, waar we voor donker aankomen.

dag 6, do 23-04

Vanuit Luoyang maken we met onze bus een excursie naar de Shaolin tempel in Dengfeng, waar de inmiddels wereldberoemde monniken een verbazende demonstratie geven van hun fenomenale lichaamsbeheersing. Onderweg erheen krijgen we een goede indruk van de opzet van tempels bij China's oudste exemplaar, de Bai Ma Si. In de middag is de levendige en minder bezochte Zongyue tempel ons doel. Dit is een van de grootste taoïstische tempels van China. 

dag 7, vr 24-04

Longmen is een van de meest beroemde boeddhistische sites van China. Op hoge hellingen langs de rivier zijn hier enorme nissen en beelden uitgehakt. De westelijke oever heeft de belangrijkste, met wat geluk mooi verlicht door de zon. Het centrale beeld, de kosmische boeddha Mahavairocana heeft de gelaatstrekken van de opdrachtgeefster Wu Zetian. U krijgt een toelichting op de bonte wereld van het Chinese boeddhisme. Na de lunch bekijken we de verzamelingen van het Luoyang Museum. Tegen de avond reizen we met de hogesnelheidstrein in ruim anderhalf uur van Luoyang door naar Xi'an.

dag 8, za 25-04

De Grote Wilde Gans Pagode wordt gezien als het eindpunt van de zijderoutes, de beroemde handelswegen die ooit China met India en met Europa verbonden. Na ons bezoek vinden we in het oude centrum van de stad de Tempel van de Acht Onsterfelijken en ernaast de antiekmarkt. Xi'an is beroemd om zijn dumplings, dus we lunchen in een speciaal restaurant om ze te proeven. In de middag wandelen we naar de in Chinese stijl gebouwde moskee en zien (van buiten) de Klokken- en Trommeltoren. Er rest vrije tijd in de gezellige buurt bij de zuidpoort, waar u op eigen gelegenheid op de muur kunt wandelen of wat winkelen.

dag 9, zo 26-04

Vandaag staan maar liefst drie hoogtepunten op ons programma. Eerst het wellicht mooiste museum van China, het Shaanxi History Museum, waar onder meer de prachtigste vondsten uit West-China zijn ondergebracht. In de middag bezoeken we het wereldberoemde terracottaleger van Shi Huangdi. Tijdens ons diner roept een luisterrijke show de bloeitijd der T'ang-dynastie op. 

dag 10, ma 27-04

De hogesnelheidstrein brengt ons in ruim drie uur naar Chengdu, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan, waar we aankomen vóór de lunch. Iets buiten deze metropool bezoeken we 's middags de opgraving en het museum van Sanxingdui, waar een museumgids nadere uitleg geeft. In 1986 werden bronzen, jaden en aarden schatten ontdekt die getuigen van een beschaving uit de twaalfde eeuw vóór onze jaartelling. De enorme maskers en andere beelden zijn door het British Museum zelfs van groter belang genoemd dan de terracottalegers bij Xi'an.

dag 11, di 28-04

Dagexcursie naar de nabijgelegen berg Qingcheng. Dit is voor taoïsten een van de vier heilige bergen van China. We gaan per kabelbaan omhoog en wandelen dan langzaam zes tot acht kilometer over bospaden omlaag om de sfeer te proeven en diverse taoïstische en enkele boeddhistische heiligdommen te bekijken. Een speciale gids zal een toelichting geven. 's Avonds wonen we een culturele show bij met als hoogtepunt de wonderbaarlijke face changing opera.

dag 12, wo 29-04

Per hogesnelheidstrein maken we een dagexcursie naar Leshan. Daar gaat het ons om een van de indrukwekkendste beelden ter wereld. Bij de samenvloeiing van drie rivieren staat een ruim 70 meter hoge Boeddha Maitreya. Het beeld kwam in de achtste eeuw onder de T'ang-dynastie tot stand. Terug in Chengdu afscheidsdiner met specialiteiten uit Sichuan.

dag 13, do 30-04

Voor liefhebbers is er nog tijd om even de stad in te gaan. In de middag directe vlucht van Chengdu naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde dag.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Peking en van Chengdu naar Amsterdam met KLM.
De vluchttijden zijn:
18-04-2020: Amsterdam - Peking, 17.30 - 08.55 uur (aankomst 19-04)
30-04-2020: Chengdu - Amsterdam, 14.45 - 19.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het zes uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor de langere afstanden maken we gebruik van de hogesnelheidstrein.
De kortere ritten ter plaatse worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Overnachtingsplaatsen: Peking (3 nachten) - Louyang (2 nachten) - Xi’an (3 nachten) - Chengdu (3 nachten)
We gebruiken prima hotels met 4 sterren. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

In China zult u ervaren dat Chinees eten iets heel anders betekent dan doorgaans in Nederland. Het eten is per regio verschillend en altijd vers. Tijdens de reis wordt ervoor gezorgd dat er steeds verschillende gerechten op tafel verschijnen.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Vanzelfsprekend dienen de reizigers te beschikken over een redelijk goede conditie. Tijdens deze reis wordt regelmatig wat gelopen, zoals in oude wijken van Peking, Xi’an en Chengdu. U dient een normaal, zij het rustig wandeltempo bij te kunnen houden. De wandeling op de berg Qingcheng gaat bergafwaarts en is zo’n 8 kilometer lang. Er wordt gewandeld in een rustig tempo en regelmatig wordt stilgestaan bij de diverse tempels.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel, bijvoorbeeld een wandeling, over te slaan. Indien u eraan twijfelt of een bepaalde reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

April is een prima reistijd wat betreft het weer. In Peking en Xi'an zal het overdag een graad of 20 zijn, met 's nachts in een redelijk sterke afkoeling. In Chengdu is het overdag (en ’s nachts) enkele graden warmer. Een buitje kan vallen, maar de zon zal veel schijnen.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor China is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 30 oktober 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor China is een visum vereist. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen in de reissom. Vanaf 2020 is het waarschijnlijk verplicht voor iedere reiziger om het visum persoonlijk aan te vragen bij het Chinees Visumcentrum in Den Haag. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

In China is de munteenheid de yuan, ook wel renminbi genoemd. Er zijn geldautomaten waar u met een creditcard geld kunt pinnen. U heeft geld nodig voor 7 lunches en 3 diners, persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 20,- à € 25,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/over-labrys-reizen/duurzaam
en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
18 tm 30 april 2020

Reissom

reissom voor abonnees: € 3895
reissom voor niet-abonnees: € 3995
Toeslag eenpersoonskamer: € 500
NB Wij verzoeken u bij boeking aan te geven of u wel of niet abonnee bent van Filosofie Magazine. Indien abonnee graag daarbij het abonneenummer vermelden. U kunt dit noteren in het veld voor 'speciale wensen'.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 5 lunches, 8 diners, 1 glas frisdrank of bier bij de inbegrepen maaltijden, reisleiding, Chinese organisatorische begeleiding, lokale gidsen, visumuitnodiging, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden en drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Michel Dijkstra

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA