Exclusieve groepsreis Camino vanaf het wad

Camino vanaf het wad

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Vele wegen leiden naar het graf van de apostel Jacobus de Meerdere in Santiago de Compostela. Uit de literatuur en gevonden pelgrimsinsignes weten we dat ook pelgrims uit onze streken sinds de middeleeuwen op pelgrimstocht naar Santiago gingen. Sinds het begin van deze eeuw zijn er twee bewegwijzerde Jacobsroutes vanuit de noordelijke Nederlanden. De Friese route, het Jabikspaad, start in Sint-Jacobiparochie. De Groningse begint bij de H. Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen. Tijdens deze vierdaagse reis richten we ons op Groningen, dat in de middeleeuwen een opmerkelijk aantal kloosterordes met bijbehorende kerken telde. Vanuit een aangenaam hotel in de stad Groningen verkennen we een selectie van deze middeleeuwse kerken: pareltjes uit de romaanse en de gotische periode met kenmerkende baksteenversieringen, wand- en gewelfschilderingen en bijzondere interieuronderdelen. Daarbij zijn de oude orgels zeer de moeite waard. Ook wandelen we een stukje langs deze Jacobsweg.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleid(st)er bij de groep.

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

dag 1, di 14-09

Vanaf Den Haag en een tweede opstapplek centraal in het land rijden we naar Groningen. In Midwolde bezichtigen we het romaanse kerkje met een weelderig, barok grafmonument van de hand van Rombout Verhulst – een uitgelezen plek om het fenomeen van de adelskerk inzichtelijk te maken. Na een lunch gaan we naar Aduard voor een bezoek aan de voormalige ziekenzaal van de Sint-Bernardusabdij. We rijden door naar hotel Prinsenhof in de stad Groningen. Nadat we hebben ingecheckt, wandelen we naar de nabijgelegen Martinikerk, die we van buiten bekijken. Tot slot bezoeken we Forum, het naastgelegen cultuurcentrum dat eind 2019 geopend is. Daar hebben we vanaf ieder van de tien verdiepingen verrassende uitzichten op de stad Groningen.

dag 2, wo 15-09

We beginnen de dag in Uithuizen, het Groningse startpunt van de Camino. Een korte wandeling brengt ons vanaf dat startpunt bij de H. Jacobus de Meerderekerk naar de romano-gotische Jacobikerk. Een deel van de toren stamt uit de twaalfde eeuw. De rijke inrichting werd grotendeels geschonken door de adellijke familie Alberda van Menkema. Zij bewoonde de Menkemaborg. We bezoeken deze borg met bijbehorende tuinen en lunchen in het voormalige schathuis, eertijds een boerderij waar men skat, oftewel vee hield. We vervolgen de Jacobsroute en bezoeken een paar kerken die er op of vlakbij liggen. In de imposante Jacobuskerk van Zeerijp, met haar hoge gewelven en spitsboogvensters, vinden we geen figuren maar baksteenimitatie op de gewelven. Het bijzondere orgel wordt speciaal voor ons bespeeld. In Eenum heeft de kerk juist smalle, neoromaanse ramen en een witgepleisterd interieur. De voormalige decanaatskerk van Loppersum heeft een opmerkelijk koor. Hier en in de Mariakapel vinden we schilderingen van heiligen en van verhalen uit het Nieuwe Testament en uit het leven van Maria. We zijn hier in het epicentrum van het Groningse aardbevingsgebied. Over de problematiek die dit met zich meebrengt voor de oude Groninger kerken horen we meer tijdens ons bezoek aan de laat-romaanse kruiskerk van Garmerwolde. Hoewel de kerk incompleet is, zijn er nog veel schilderingen uit de vroege zestiende eeuw. En de - zoals bij veel Groninger kerken - vrijstaande toren staat nog fier overeind.

dag 3, do 16-09

’s Ochtends in Westeremden brengen we een bezoek aan de middeleeuwse kerk en het ernaast gelegen Museum Helmantel. Dat is gevestigd in de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij. We zien er tal van stillevens, onder meer met Kloostermoppen, en exterieurs en interieurs van kerken en kloosters die Henk Helmantel in een prachtige, verstilde stijl de afgelopen 35 jaar schilderde. Na de lunch bij een theeschenkerij in Middelstum lopen we door naar de forse laatgotische Sint-Hippolytuskerk. Van de rijke aankleding van deze bijzondere kerk is nog veel bewaard, waaronder zestiende-eeuwse schilderingen en een carillon van François Hemony uit 1662. In Huizinge zijn in de gave romano-gotische kerk nog oudere schilderingen bewaard. Daaronder zijn voorstellingen van het Laatste Oordeel met onder meer een hellemuil voor de verdoemden en een eenhoorn als symbool voor de maagd Maria. We besluiten deze dag met een bezoek aan Wittewierum, waar abt Emo vanaf het jaar 1212 de scepter over zijn klooster Bloemhof zwaaide. Kennis over dit klooster danken we aan de kroniek die Emo er zelf over schreef. Daarvan is een laat dertiende-eeuws handschrift bewaard in de Universiteitsbibliotheek van Groningen. Van het ooit bloeiende klooster is weinig over. Een brand in 1566 verwoestte het complex grotendeels; op de middeleeuwse fundamenten verrees in de zeventiende eeuw een nieuwe kerk, die aan het eind van de negentiende eeuw werd vervangen door de huidige.

dag 4, vr 17-09

In Krewerd worden we opgewacht met koffie en taart. We bezoeken het bijzondere laatromaanse zaalkerkje bij toerbeurt, en horen daarbij het orgel de Schreeuwerd van Krewerd uit 1531, een van de oudste nog bespeelbare van Nederland. De romano-gotische Sint-Sebastiaankerk in Bierum heeft kleurrijke schilderingen op het gewelf. Ter afsluiting lunchen we met zicht op het Wad. Daarna rijden we via een uitstapplek centraal in het land terug naar Den Haag, waar we in de namiddag aankomen.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Den Haag en een tweede opstapplek centraal in het land. Die wordt mede bepaald door de woonplaats van de reizigers. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in het aangename viersterrenhotel Prinsenhof in Groningen-Stad. Het hotel is gevestigd in een van de oudste en mooiste monumentale panden van de stad. De binnentuin is aangelegd in renaissancestijl en heeft een rozen- en een kruidentuin. Onze Deluxe en Superior kamers hebben alle een eigen aankleding en zijn voorzien van een (gratis) minibar en eigen thee- en koffiefaciliteiten.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants; er wordt steeds in het hotel gedineerd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen we kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist vanwege de vele bezienswaardigheden. Ook maken we enkele korte wandelingen om het pelgrimsgevoel te ervaren. De langste is een kleine twee kilometer. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een reisje naar Groningen. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. Er kan af en toe een bui vallen, en aan de kust kan een stevig windje staan (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Ook binnen Nederland dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. U dient een identiteitsbewijs mee te nemen voor onder andere de incheck in het hotel.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Indien u een Museumjaarkaart of Rembrandtkaart heeft, kunt u in de Menkemaborg gratis naar binnen. Gelieve dit te vermelden op het inschrijfformulier bij ‘overige wensen’. U krijgt dan een korting op de reissom van € 7,50 p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
14 t/m 17 september 2021

Reissom

t/m 15 juni 2021: € 1395
vanaf 16 juni 2021: € 1470
toeslag eenpersoonskamer: € 282
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt en diner, alle lunches, reisleiding, organisatorisch begeleid(st)er, lokale gids, gebruik audiosysteem, handout, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimim: 12 / maximum: 20

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten