Exclusieve groepsreis Bremen en Worpswede

Bremen en Worpswede

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Nabij Bremen ligt de kunstenaarskolonie Worpswede, een thuishaven voor belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme. In de diverse huizen van het dorp zijn nu exposities ingericht met werken van Heinrich Vogeler, Bernhard Hoetger, Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk in galerieën en winkeltjes. Behalve een prachtig landschap biedt de omgeving tal van expressionistische beelden en architectuur.
Tijdens onze korte reis bezoeken we uitgebreid dit romantische dorp vol artistieke inspiratie, dat voor zovelen een bedevaartsoord was en is. In Bremen zelf bezoeken we plaatsen die met Paula Modersohn-Becker en het expressionisme verbonden zijn.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Alleen waar dat verplicht is, wordt gebruikgemaakt van lokale gidsen.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

dag 1, do 02-09

Vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Bremen, waar we gedurende de hele reis verblijven. Tijdens een stadswandeling verkennen we alvast kort de oude binnenstad van deze Hanzestad. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, nadat hij haar had leren kennen in Parijs. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan is een museum voor deze schilderes gevestigd, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. Paula Modersohn-Becker was een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het museum toont de belangrijkste werken uit haar carrière, van haar Berlijnse studietijd tot haar laatste jaren in Parijs.

dag 2, vr 03-09

De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. We bezichtigen in ieder geval de Worpsweder Kunsthalle, met werken van de grondleggers van de kolonie, en de Große Kunstschau, waar tentoonstellingen van contemporaine kunstenaars te zien zijn. We wandelen naar de Niedersachsenstein, het door Bernard Hoetger ontworpen monument voor de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. Als de tijd het toelaat, bezoeken we ook de Barkenhoff of het Haus am Schluh, gewijd aan het werk en de verzamelingen van Heinrich Vogeler.

dag 3, za 04-09

De Kunsthalle van Bremen kent een zeer omvangrijke collectie van de middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. Het zwaartepunt licht echter op de Franse en natuurlijke de Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw. We gaan hier op zoek naar de werken van de Worpsweder kunstenaarskolonie, maar ook naar de kunstenaars die hen inspireerden. In vier voormalige fabrieksmagazijnen op een schiereiland in de Weser is tegenwoordig de Weserburg gevestigd, een museum voor moderne kunst. Dit museum kent geen vaste collectie, maar biedt uitsluitend plaats aan wisseltentoonstellingen van werk uit privécollecties.

dag 4, zo 05-09

Op onze terugreis naar Utrecht stoppen we halverwege in de plaats Osnabrück. Hier staat het door Daniel Libeskind ontworpen Felix-Nussbaum-Haus. Felix Nussbaum was een Joods-Duitse schilder, die gerekend wordt tot de nieuwe zakelijkheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gedeporteerd naar Auschwitz en daar om het leven gebracht. In veel van zijn werken zijn de politieke spanningen, de oorlog en de aanloop ernaartoe goed zichtbaar. Door inspanningen van zijn familie en later ook met hulp van de stad Osnabrück zijn ruim tweehonderd van zijn werken weer bijeengebracht. In de namiddag aankomst in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Bremen (3 nachten)
Voor deze reis maken we gebruik van een zeer goed viersterrenhotel dat rustig is gelegen bij de park en de gracht rondom de oude stad van Bremen. Het centrale marktplein en de pittoreske Böttcherstraße zijn binnen circa 10 minuten te voet bereikbaar.

Maaltijden

Bij deze reis zijn twee diners en één lunch inbegrepen. Eenmaal wordt gedineerd in het hotel. Het andere diner vindt plaats in een lokaal restaurant. In Worpswede wordt de lunch gereserveerd in een lokaal restaurant.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. In de oude binnenstad van Bremen en in Worpswede zullen veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Begin september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Net als in Nederland kan er wel af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
2 t/m 5 september 2021

Reissom

t/m 20 juli 2021: € 975
vanaf 21 juli 2021: € 1025
toeslag eenpersoonskamer: € 90
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, 2 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA