Exclusieve groepsreis Boerjatië en Mongolië

Boerjatië en Mongolië • Boeddhisme, sjamanisme en nomadisme

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Boerjatië en Mongolië hebben veel gemeen in taal en cultuur: sjamanisme, boeddhisme, de oorspronkelijk nomadische leefstijl en moderne ontwikkelingen. Onze tocht begint in Irkoetsk, waar de tsaar en zijn kozakken de Boerjaten overwonnen en dit vestingplaatsje gaandeweg uitbouwden tot de belangrijkste stad van Siberië. Via het Baikalmeer reizen we naar de Boerjatische hoofdstad en zuidwaarts naar Mongolië. We bereizen verrassend dunbevolkte streken, waar uitgestrekte bossen en bergen, maar ook golvende steppen en een welwillende bevolking op menigeen indruk zullen maken.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Hij wordt onderweg bijgestaan door lokale gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, zo 02-08

Lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou, waar overstap op de lijnvlucht naar Irkoetsk.

dag 2, ma 03-08

Aankomst in Irkoetsk en oriënterende stadsrondrit.

dag 3, di 04-08

We wandelen door de autovrije binnenstad met haar houten koopmansvilla’s, kerken en een mooi theater. In het Irkoetsk Museum worden de diverse bevolkingsgroepen belicht. Het Kunstmuseum is het op twee na belangrijkste van Rusland.

dag 4, wo 05-08

Onderweg naar Listvyanka, waar we overnachten, wandelen we door het openluchtmuseum Taltsy te midden van berkenbosjes en naaldbomen. We kijken uit over het Baikalmeer en bezoeken het Baikal Museum, maar ook de houten Sint-Nicolaaskerk.

dag 5, do 06-08

Per veerboot naar Port Baikal, waarna we per trein over het spectaculaire historische traject langs de bergachtige zuidoever van het meer rijden. Via een andere route keren we terug naar Irkoetsk.

dag 6, vr 07-08

Treinrit naar Oelan-Oede, de hoofdstad van Boerjatië. Beboste heuvels en snelle bergstromen maken plaats voor een rustieke rivierdelta. Oriënterende rondrit door deze prettige stad met een bezoek aan de houten Hemelvaartskerk.

dag 7, za 08-08

De Kale Berg met de nieuwe datsan Rinpoche Bagsha biedt een mooi uitzicht over de stad. Een prachtig museum belicht de geschiedenis en de cultuur van Boerjatië. Het heeft een grote collectie maskers en besteedt aandacht aan het sjamanisme en aan de oudgelovigen. Prachtige thanka’s illustreren de Tibetaanse medische kennis. Middagexcursie naar de datsan Ivolginsky, het belangrijkste boeddhistische heiligdom van Rusland. Hier wordt het wonderbaarlijk intacte lichaam van een in 1927 gestorven monnik bewaard.

dag 8, zo 09-08

In de zeventiende eeuw kon een groep Russisch-orthodoxe gelovigen zich niet vinden in bepaalde hervormingen. Sindsdien leven deze oudgelovigen verspreid over Siberië. We bezoeken een van hun dorpen. Mits er een voorstelling is, besluiten we de dag in de opera.

dag 9, ma 10-08

Na een rit van ruim tweehonderd kilometer door een heuvelachtig en bosrijk landschap nemen we afscheid van Siberië en overnachten we in de Mongoolse grensplaats Sühbaatar.

dag 10, di 11-08

Vertrek naar Amarbayasgalant, een van de belangrijkste kloosters van Mongolië. Het is een prachtig gelegen, maar in omvang bescheiden complex. Een eerste overnachting in gers: hoge, ronde tenten met normale bedden.

dag 11, wo 12-08

We wonen de ochtendceremonie in het klooster bij, maken een korte wandeling en vertrekken naar de Mongoolse hoofdstad Oelan-Bator. Onderweg komen we de sjamanistische ovoo’s tegen, stapels van stenen of hout, vaak met lapjes versierd.

dag 12, do 13-08

Oelan-Bator vertoont een opvallend contrast tussen oudere gebouwen en de moderne architectuur vanaf 1990. Het Nationaal Museum van Mongolië verheldert dit en bezit ook een fraaie collectie kleding. Gandan is het grootste klooster van Mongolië en huisvest tevens een universiteit. In 1996 werd hier door de dalai lama een groot beeld van Avalokitesvara gewijd. Vlakbij vinden we het oude kloostertje Geser Sum en een groot sjamanencentrum. Vanuit het karakteristieke Winterpaleis regeerde tot 1924 de Levende Boeddha over Mongolië. Het heeft prachtige ceremoniële voorwerpen en rariteiten, waaronder een ger bekleed met de huiden van sneeuwluipaarden. ’s Avonds concert met de merkwaardige boventoonzang en de paardenhoofdviool.

dag 13, vr 14-08

In natuurreservaat Bogd Khan Uul bezichtigen we het museum en de rotsschilderingen. We gaan verder naar Hustai, waar we wederom overnachten in gers. In de middag gaan we het gelijknamige nationale park in op zoek naar przewalskipaarden, die vaak in gezelschap zijn van edelherten. Onderweg bekijken we een vindplaats met graven van Turkse volkeren en antropomorfe stèles. Wolven en argali’s zullen we waarschijnlijk niet zien. Wel spotten we marmotten en hazen en met enig geluk gazellen.

dag 14, za 15-08

Langs de weg naar Karakorum liggen de zandduinen van Elsen Tasarhai. Wie eens op een kameel wil rijden, kan dat hier proberen. Twee overnachtingen in gers op de plaats waar ten tijde van Dzjengis Khan en Koeblai Khan een kosmopolitische stad lag.

dag 15, zo 16-08

Het ommuurde Erdene Zuu-klooster heeft verschillende tempels. Een nieuw museum toont archeologische vondsten en fraaie displays over de Mongoolse geschiedenis. Met het nomadenleven maken we 's middags nader kennis.

dag 16, ma 17-08

Terugreis naar Oelan-Bator met picknicklunch onderweg. Ook vandaag is er kans op een ontmoeting met kleurig geklede ruiters die hun kudden voortdrijven over de groene steppe.

dag 17, di 18-08

Laatste dag vol culturele hoogtepunten. Het klooster Dashchoilon Khiid bezit een reusachtig gebedssnoer met kralen van tientallen kilo’s. Het Choijin Lama Tempel Museum was de zetel van het staatsorakel. Het toont unieke voorstellingen over het leed in de hel alsmede een collectie dansmaskers. Het Museum voor Schone Kunsten bezit fenomenale bronzen beelden van de hand van Mongolië’s grootste kunstenaar en homo universalis Zanabazar.

dag 18, wo 19-08

Indirecte lijnvlucht van Oelan-Bator via Moskou naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Irkoetsk en van Oelan-Bator naar Amsterdam met Aeroflot. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
02-08-2020: Amsterdam - Moskou, 18.15 - 22.40 uur
03-08-2020: Moskou - Irkoetsk, 01.05 - 11.50 uur
19-08-2020: Oelan-Bator - Moskou, 07.05 - 08.40 uur en Moskou - Amsterdam, 14.35 - 17.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Moskou is het één uur later dan in Nederland; in Irkoetsk en Mongolië is het 6 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Van Irkoetsk naar Oelan-Oede reizen we per trein, een traject dat deel uitmaakt van de Transsiberië Expres. Voor het overige vervoer maken we gebruik van moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. Bij de grens wordt van bus gewisseld. Op dag 13 in het nationale park maken we de excursie met sterke Russische fourwheeldrives. De ritten op 10, 12 en 17 augustus nemen inclusief stops onderweg het grootste deel van de dag in beslag; voor het overige zijn ze veel korter.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Irkoetsk (2 nachten) - Listvyanka (1 nacht) - Irkoetsk (1 nacht) – Oelan-Oede (3 nachten) - Sühbaatar (1 nacht) - ger kamp bij Amarbayasgalant (1 nacht) - Oelan-Bator (2 nachten) - ger kamp bij Hustai Nationaal Park (1 nacht) - ger kamp bij Karakorum (2 nachten) - Oelan-Bator (2 nachten)
In Oelan-Oede en Oelan-Bator maken we gebruik van comfortabele viersterrenhotels. In Irkoetsk logeren we in een uitstekend en elegant driesterrenhotel en in Listvyanka in goede middenklasse hotel. In de tentenkampen wordt overnacht in gers. Dit zijn grote, comfortabele en goed isolerende tenten met veel ruimte, elektrisch licht van een generator en hoog genoeg om rechtop in te staan. Ze zijn uitgerust met kleine zitjes en normale bedden. De sanitaire faciliteiten vindt u in een apart gebouw dicht bij de tenten. In het kamp bij Karakorum beschikt u wel over een eigen toilet in de ger.

Maaltijden

Wij eten gevarieerd in de hotels en vaak in restaurants. Naast de internationale keuken biedt men in Siberië vooraf vaak zakuski: een salade van verse en/of gemarineerde groenten en een stukje brood. Daarna pel'meni, ook manty of pozy genoemd: dun geschaafd vlees in deegpakketjes, of vis, vaak gegarneerd met aardappelen en groenten. In de ger-kampen in Mongolië wordt gedineerd in een grote, aparte ger. We hebben ons bij eerdere reizen soms verbaasd over de dagverse producten en de uitstekende kwaliteit in die restaurants. Het eten is niet scherp. Vegetarisch eten is in Mongolië geen usance, maar door de vraag van buitenlanders neemt het aanbod toe. Het kraanwater is niet drinkbaar. Mineraalwater is overal verkrijgbaar.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In Siberië is de laatste jaren driftig gemoderniseerd, dus u kunt er behoorlijke faciliteiten verwachten. Dat geldt ook voor de hoofdstad van Mongolië. Buiten Oelan Bator is Mongolië nog steeds het ruige land dat het altijd was. Maar de ger-kampen zijn onder invloed van het toerisme steeds beter geworden, al mag u daar geen luxe verwachten. Wie zich realiseert dat dit soort reiservaringen zeldzamer wordt zal een fantastische reis hebben.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. U kunt eventueel een vaccinatie tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus overwegen. Een malariarisico is er niet. Voor een advies op maat verwijzen wij u naar uw huisarts of de GG&GD.

Weer

Tijdens onze reisperiode is het in Siberië en Mongolië zomer met doorgaans aangename temperaturen van 20 °C tot 24 °C overdag. ’s Nachts koelt het flink af tot rond de 10 °C. Het weer kan zeker op de vlaktes vrij grillig zijn. Het kan de ene dag veel warmer zijn dan de andere, maar dus ook kouder. Er bestaat ongeveer dezelfde kans op regen als in Nederland, al is dat meer in de vorm van buien, afgewisseld door felblauwe luchten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor zowel Rusland als Mongolië is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 19 februari 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Voor Mongolië is eveneens een visum nodig. De kosten hiervan bedragen € 60,- (onder voorbehoud van wijzigingen en exclusief eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Beide visa worden in Nederland verstrekt; daarvoor heeft men uw paspoort een aantal dagen nodig. Labrys Reizen voorziet de reiziger van advies en assisteert desgewenst bij de visumaanvraagprocedure. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Rusland dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

De Russische munteenheid is de Russische roebel (RUB). Euro’s omwisselen in Rusland kunt u het beste in hotels of een wisselkantoor doen. Er zijn pinautomaten, maar het komt voor dat deze buiten gebruik zijn. Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt een creditcard ook geaccepteerd.
De Mongoolse munt is de tugrik (MNT). Ook hier geldt dat ter plaatse wisselen of geld opnemen het voordeligst is. Geld heeft u nodig voor 4 lunches, 2 diners, drankjes, consumpties bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard. Dranken aan tafel kosten ongeveer hetzelfde als in Nederland. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek.
Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

18-daagse vliegreis
2 t/m 19 augustus 2020

Reissom

t/m 7 april 2020: € 4775
vanaf 8 april 2020: € 4925
toeslag eenpersoonskamer: € 615

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, treinritten, volpension minus 4 lunches en 2 diners, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, visumuitnodigingen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

4 lunches, 2 diners, drankjes, visa Rusland en Mongolië, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA