Exclusieve groepsreis Bhutan

Bhutan • met het Gom Kora tsechu-festival

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Bhutan biedt een welhaast ongerepte bergwereld en een spirituele cultuur. We vliegen eerst naar Assam, waar we een interessante dag doorbrengen. Bhutan komen we daarna in het zuidoosten over de weg binnen. Zo bereiken we interessante plaatsen, die nog betrekkelijk weinig worden bezocht. Rond de tempel van Gom Kora wordt het kleurrijke tsechu-festival gehouden. De bevolking woont daar in schitterende kledij rituele maskerdansen bij. Al rijdend naar het westelijke Paro ontdekken we de fotogenieke dzongs. Dit zijn enorme fortificaties op markante plekken in het landschap, waarin klooster, tempel en raadhuis in een burcht samengaan. Achter de hoge muren van de dzongs wordt fantastisch erfgoed gekoesterd. Het land heeft bekendheid verworven met het begrip Bruto Nationaal Geluk: het streeft naar een duurzame verhoging van het welzijn in balans met het bruto nationaal product.

Reisleiding

drs. Jan Knaapen

Studeerde biologie met als specialisme arctische en alpiene natuur. Hij is reisorganisator, reisjournalist en fotograaf en woont in India. Maakte reisreportages en audiovisuele producties en publiceerde een reisgids over de Indiase Himalaya. Heeft ook in Bhutan gewoond.

dag 1, za 28-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Indiase hoofdstad Delhi, waar we tegen middernacht aankomen. Reisleider Jan Knaapen wacht u op bij de luchthaven.

dag 2, zo 29-03

Na een laat ontbijt volgt een inleiding op de reis, waarbij we alvast Bhutans eigenzinnige visie op de nationale ontwikkeling belichten. In de middag directe lijnvlucht naar Guwahati in de oostelijke deelstaat Assam. Deze stad ligt aan de Brahmaputra, een van 's werelds grootste rivieren, die een belangrijk deel van de Himalaya afwatert. Twee overnachtingen.

dag 3, ma 30-03

We verkennen Guwahati met een bezoek aan diverse bezienswaardigheden. De schilderachtige Kamakya is gerelateerd aan enkele andere tempels verspreid over India. Daar hoort een heel bijzonder verhaal bij. We steken met een moderne kabelbaan de rivier over en genieten heen en weer van het panoramische uitzicht over de rivier met haar eilandjes en over de stad. Ten slotte vinden we op een heuvel een rond tempeltje, waarin de negen planeten en de zon worden vereerd.

dag 4, di 31-03

Vanmorgen gaan we naar het goed onderhouden Assam State Museum. Het geeft een verrassend mooi beeld van de diversiteit van de volkeren en de culturen van Assam. Na de lunch rijden we naar Bhutan, waar we direct over de grens in Samdrup Jonkhar overnachten.

dag 5, wo 01-04

Vrijwel meteen rijden we omhoog in de foothills van de Himalaya en bereiken we langs een prachtig traject het plaatsje Trashigang op een kleine 1100 meter hoogte. Drie overnachtingen. En route geraken we in Bhutanese sferen, waaraan de korte stop bij de Zangdo Pelri-tempel bijdraagt. Trashigang is van oudsher een knooppunt van handel en we zien er mensen uit afgelegen bergdorpen in de verre omgeving.

dag 6, do 02-04

We bezoeken de dzong van Trashigang. Deze ligt strategisch aan de rand van een bijna loodrechte bergwand en is een van de grootste van het land. Na schade door aardbevingen heeft een zorgvuldige renovatie plaatsgevonden, die werd voltooid in 2018. In de middag wandelen we door de bazaar van Trashigang met zijn centrale gebedswiel en door de naaste omgeving van deze plaats.

dag 7, vr 03-04

Gom Kora ligt ruim een uur rijden van Trashigang. Vandaag beleven we daar het hoogtepunt van het jaarlijkse Gomphu Kora tsechu-festival. Hier wordt door pelgrims de kora uitgevoerd: omcirkeling van de grot en de tempel voor hun welbevinden. Er zijn maskerdansen en de grote thongdrol, een enorme rolschildering van Guru Padmasambhava, wordt tijdens een ritueel getoond. Er is volop gelegenheid om het kleurrijke schouwspel in de ochtendzon te fotograferen. Vanuit afgelegen dorpen komen mensen in de prachtigste traditionele kledij hierop af. Het festival is de gelegenheid bij uitstek om iedereen weer eens te ontmoeten en er is van alles te beleven.

dag 8, za 04-04

Van Trashigang rijden we in een ochtend naar Monggar op 1600 meter hoogte, waar we eenmaal overnachten. In de middag bekijken we de dzong en het plaatsje zelf.

dag 9, zo 05-04

Een lange rit brengt ons via de bergpas Thumsing La naar de vallei van Bumthang in Midden-Bhutan. Onderweg stop in het nog wat middeleeuws ogende dorp Ura. Ook houden we een keer halt om liefhebbers een wandeling te kunnen laten maken door het adembenemende berglandschap.

dag 10, ma 06-04

Bumthang is met circa 2900 meter de hoogste verblijfplaats op deze reis. Het is vandaag en morgen prettig rondzwerven in het religieuze hart van het land, op zoek naar oude heiligdommen, tempels en dzongs. Zo werd de Jampey Lhakhang volgens de overlevering in de zevende eeuw gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Tamshing heeft stokoude wandschilderingen. Ook zien we een grote bronzen klok met een inscriptie uit de achtste eeuw. De Kurjey Lakhang heeft tempels uit verschillende tijden. Er is een kleine Zwitserse kaasmakerij en men kan de lokale appelwijn proeven.

dag 11, di 07-04

Dagexcursie vanuit Bumthang naar de nog weinig bezochte Tang-vallei. Onze hoofddoelen zijn het Tak Rimochen-klooster en het Ugyencholing-paleisje, nu een klein maar interessant museum. In de collectie zit een danskostuum, gemaakt van botten. Hier zouden ooit enkele geschriften zijn gevonden van de fameuze Guru Rinpoche. Deze monnik bracht in de achtste eeuw het boeddhisme vanuit India naar Bhutan. De gids wijst u op voet- en handafdrukken die zouden getuigen van het verblijf alhier van deze heilige.

dag 12, wo 08-04

Een korte lijnvlucht brengt ons naar Paro. De Paro-vallei is bespikkeld met boerderijen en huizen die op het eerste gezicht veel weg hebben van Zwitserse chalets. Het stadscentrum is gezellig met zijn vele winkeltjes en leent zich goed voor een verkennende wandeling. In dit deel van het land zijn veel meer buitenlandse bezoekers dan in de regio die wij de afgelopen dagen hebben bezocht.

dag 13, do 09-04

Liefhebbers die zeer goed ter been zijn, kunnen in alle vroegte een klimtocht naar Taktsang maken. Dit 'tijgersnest' is een tempeltje dat zeer spectaculair tegen een rotswand ligt. Het is gebouwd rond de grot waarin volgens de overlevering in de achtste eeuw de Guru Padmasambhava op zijn vliegende tijger landde om hier het boeddhisme te vestigen. De anderen bezichtigen de heilige Kyichu Lhakhang. Deze tempel werd in 659 gebouwd als een van de 108 tempels die volgens een profetie gebouwd moesten worden. Hiermee diende een vrouwelijke demon in bedwang gehouden te worden die het Tibetaanse gebied teisterde. Vervolgens bekijken we het Nationaal Museum met zijn kostbare collectie thangka’s en etnografica. We rijden naar de ruïneuze Drukyel-dzong, fraai gelegen op de oude weg naar Tibet. Terug in Paro nemen we een kijkje bij de rivier en de vlak daarboven liggende dzong. In de namiddag heeft u vrij om het plaatsje op eigen gelegenheid te verkennen of wat te winkelen.

dag 14, vr 10-04

We rijden in ruim een uur naar de hoofdstad Thimphu, gelegen op 2300 meter hoogte. Onderweg maken we een korte stop bij de samenvloeiing van twee rivieren, waar we drie verschillende typen stoepa’s of chortens naast elkaar zien: in Tibetaanse, Nepalese en Bhutanese stijl. Vlak voor Thimphu is recent de enorme Boeddha Dordenma verrezen, die maar liefst 100.000 kleinere identieke beeldjes bevat. Het textielmuseum biedt een zeldzame collectie antieke stoffen, waaronder kostbare weefsels, verworven uit privécollecties. Het Institute for Zorig Chusum verzorgt onderwijs in de dertien traditionele boeddhistische kunsten. Daarnaast bekijken we de nonnenschool en indien de tijd het toelaat ook de takins ofwel rundergemzen. Het is het nationale dier van Bhutan.

dag 15, za 11-04

Directe lijnvlucht van Paro naar Delhi. Na de lunch vrije tijd of optionele excursie naar de spectaculaire Lotustempel van de Baha'i en/of de Qtab Minar. Diner in ons hotel. In de late avond vertrek naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 16, zo 12-04

Aankomst op Schiphol.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi v.v. per KLM. De vluchten van Delhi naar Guwahati en van Paro naar Delhi worden uitgevoerd met een betrouwbare Indiase resp. Bhutanese maatschappij. De vluchttijden zijn:
28-03-2020: Amsterdam - Delhi, 12.40 - 01.10 uur
29-03-2020: Delhi - Guwahati, 16.15 - 18.45 uur
11-04-2020: Paro - Delhi, 08.50 - 10.40 uur
12-04-2020: Delhi - Amsterdam, 03.35 - 08.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 3,5 uur en in Bhutan 4 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

In India gebruiken we een airconditioned touringcar, in Bhutan reizen we met de bekende Japanse bussen, ook met airco. De wegen zijn prima begaanbaar en buiten Paro en Thimphu heel rustig. Bhutan ligt in de bergen, dus de wegen zijn veelal bochtig. We maken twee lange, maar mooie ritten: op dag 5 en dag 9. De afstand is resp. 260 en 240 kilometer, maar de ritten nemen een groot deel van de dag. Onderweg maken we enkele stops waarbij ook een wandeling mogelijk is.

Hotels en maaltijden

Tijdens de ‘technische stop’ in New Delhi overnachten we vlak bij de luchthaven. In Guwahati logeren we in een Radisson Blu hotel. De hotellerie in Bhutan is charmant en in orde, maar betrekkelijk eenvoudig, al zijn ze elk jaar beter. Er zijn ook enkele zeer luxe hotels die buiten het karakter van deze reis vallen. De ontbijten zijn een mix van Engels (toast, boter, jam en eieren), continental (brood, beleg, cornflakes) en lokale hapjes. De warme maaltijden zijn vaak als buffet opgezet, zodat u relatief een ruime keus heeft, of er is een dagmenu (met meestal de keuze uit vegetarisch of niet vegetarisch). In India is er keus tussen Indiase en 'internationale' gerechten. In Bhutan zijn er uiteenlopende schotels, de meeste niet scherp. De maaltijden zijn in het algemeen redelijk gevarieerd. Vegetarisch eten is geen enkel probleem.

Zwaarte van de reis

De reis is beslist niet te inspannend voor mensen die goed ter been zijn en een normale gezondheid hebben. Er worden twee langere ritten gemaakt over bochtige wegen, maar het landschap is prachtig. We maken hier en daar korte wandelingen. U moet in staat zijn om over stenige paden te lopen en niet terugschrikken voor wat trapjes en klauterwerk door kloosters.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. In Paro kunt u alleen kiezen voor de klimtocht als u zeer goed ter been bent en geen hoogtevrees hebt. Nadere informatie daarover volgt ter plaatse.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

De hoogstgelegen overnachtingsplaats is Bumthang, op ruim 2900 meter. Deze hoogte levert voor mensen met een normale gezondheid geen problemen op, mede omdat we de afgelopen dagen geleidelijk gestegen zijn. De overige plaatsen liggen weer lager. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts.
Er gelden geen verplichte inentingen en er is een gering risico op malariabesmetting. In Bhutan wordt roken sterk ontmoedigd en er zijn nauwelijks plaatsen waar men mag roken, ook buiten.
Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Assam en Bhutan liggen op dezelfde breedtegraad als Midden-Egypte en Florida. De temperaturen variëren met de hoogte. In de hogere delen liggen de maxima tussen de 15 en 20 ºC, in lagere delen tussen de 17 en 25 ºC. In Delhi kan het overdag 35 ºC zijn, in Guwahati rond de 30 ºC. In de hogere gebieden voelt het door de sterke zonnestraling overdag behoorlijk warm aan, terwijl het in de schaduw fris is en 's nachts tot 5 ºC kan afkoelen. Neerslag hoort er nauwelijks te zijn, alhoewel tegenwoordig statistische waarden niet zoveel meer zeggen.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijds- en ‘outdoor’ kleding. Het beste werkt u met laagjes; daarmee kunt u zich snel aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 12 oktober 2020, met minstens twee keer twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet vooraf een double-entry visa worden aangevraagd. De voorwaarden en kosten wijzigen regelmatig. Deze zijn daarom niet opgenomen in de reissom.
Het visum voor Bhutan wordt bij binnenkomst in het land verstrekt. De uitnodiging wordt door Labrys Reizen voorbereid en de kosten voor dit visum zijn wel opgenomen in de reissom.
Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

In India is de munt de rupee (INR), in Bhutan de ngultrum (BTN). Deze munten zijn evenveel waard. U heeft geld nodig voor drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals voor het laten wassen van kleding en voor souvenirs. En eventueel voor de optionele excursie op dag 15. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
28 maart t/m 12 april 2020

Reissom

t/m 17 december 2019: € 4975,-
vanaf 18 december 2019: € 5125,-
toeslag eenpersoonskamer: € 510,-
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling in een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gids, visum Bhutan, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

optionele excursie op dag 15, drankjes bij maaltijden, visum India, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking.

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Jan Knaapen

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten