Exclusieve groepsreis Bhutan

Bhutan • met het Chizhing Gompa tsechu-festival

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Bhutan biedt een welhaast ongerepte bergwereld en een spirituele cultuur. We vliegen eerst naar Assam, waar we een boeiende dag doorbrengen. Bhutan komen we daarna in het zuidoosten over de weg binnen. Zo bereiken we interessante plaatsen, die nog betrekkelijk weinig worden bezocht. Al rijdend naar het westelijke Paro ontdekken we de fotogenieke dzongs. Dit zijn enorme fortificaties op markante plekken in het landschap, waarin klooster, tempel en raadhuis in een burcht samengaan. Achter de hoge muren van de dzongs wordt fantastisch erfgoed gekoesterd. Buiten Thimphu wordt het kleurrijke Chizhing Gompa tsechu-festival gehouden. De bevolking woont daar in schitterende kledij rituele maskerdansen bij.
Het land heeft bekendheid verworven met het begrip Bruto Nationaal Geluk: een duurzame verhoging van het welzijn in balans met het bruto nationaal product.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Jan Knaapen. Hij wordt waar nodig bijgestaan door een lokale, Engelstalige gids.

drs. Jan Knaapen

Studeerde biologie met als specialisme arctische en alpiene natuur. Hij is reisorganisator, reisjournalist en fotograaf en woont in India. Maakte reisreportages en audiovisuele producties en publiceerde een reisgids over de Indiase Himalaya. Heeft ook in Bhutan gewoond.

dag 1, za 02-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Indiase hoofdstad Delhi, waar we na middernacht aankomen. Reisleider Jan Knaapen wacht u op bij de luchthaven.

dag 2, zo 03-10

Na een laat ontbijt volgt een inleiding op de reis, waarbij we alvast Bhutans eigenzinnige visie op de nationale ontwikkeling belichten. In de middag directe lijnvlucht naar Guwahati in de oostelijke deelstaat Assam. Deze stad ligt aan de Brahmaputra, een van 's werelds grootste rivieren, die een belangrijk deel van de Himalaya afwatert. Twee overnachtingen.

dag 3, ma 04-10

We verkennen Guwahati met een bezoek aan diverse bezienswaardigheden. De schilderachtige Kamakyatempel is gerelateerd aan enkele andere tempels verspreid over India. Daar hoort een heel bijzonder verhaal bij. We steken met een moderne kabelbaan de rivier over en genieten heen en weer van het panoramische uitzicht over de rivier met haar eilandjes en over de stad. Ten slotte vinden we op een heuvel een rond tempeltje, waarin de negen planeten en de zon worden vereerd.

dag 4, di 05-10

Vanmorgen gaan we naar het goed onderhouden Assam State Museum. Het geeft een verrassend mooi beeld van de diversiteit van de volkeren en de culturen van Assam. Na de lunch rijden we naar Bhutan, waar we direct over de grens in Samdrup Jonkhar overnachten.

dag 5, wo 06-10

Vrijwel meteen rijden we omhoog in de foothills van de Himalaya en bereiken we langs een prachtig traject het plaatsje Trashigang op een kleine 1100 meter hoogte. Twee overnachtingen. En route geraken we in Bhutanese sferen, waaraan de korte stop bij de Zangdo Pelri-tempel bijdraagt. Trashigang is van oudsher een knooppunt van handel en we zien er mensen uit afgelegen bergdorpen in de verre omgeving.

dag 6, do 07-10

We bezoeken de dzong van Trashigang. Deze ligt strategisch aan de rand van een bijna loodrechte bergwand en is een van de grootste van het land. Na schade door aardbevingen heeft een zorgvuldige renovatie plaatsgevonden, die werd voltooid in 2018. In de middag wandelen we door de bazaar van Trashigang met zijn centrale gebedswiel en door de naaste omgeving van deze plaats.

dag 7, vr 08-10

Van Trashigang rijden we in een ochtend naar Monggar op 1600 meter hoogte, waar we eenmaal overnachten. In de middag bekijken we de dzong en het plaatsje zelf.

dag 8, za 09-10

Een lange rit brengt ons via de bergpas Thrumsing La naar de vallei van Bumthang in Midden-Bhutan. Onderweg stop in het prachtige, middeleeuws ogende dorp Ura. Ook houden we een keer halt om liefhebbers een wandeling te kunnen laten maken door het adembenemende berglandschap.

dag 9, zo 10-10

Jakar in de Bumthangvallei is met 2585 meter de hoogste verblijfplaats op deze reis. Het is vandaag en morgen prettig rondzwerven in het religieuze hart van het land, op zoek naar oude heiligdommen, tempels en dzongs. Zo werd de Jampey Lhakhang volgens de overlevering in 659 gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo als een van de 108 tempels die volgens een profetie moesten dienen om een vrouwelijke demon die het Tibetaanse gebied teisterde in bedwang te houden. Tamshing Lakhang heeft stokoude wandschilderingen. Ook zien we een grote bronzen klok met een inscriptie uit de achtste eeuw. De Kurjey Lakhang heeft tempels uit verschillende tijden.

dag 10, ma 11-10

Dagexcursie vanuit Bumthang naar de nog weinig bezochte Tang-vallei. Onze hoofddoelen zijn het Tang Rimochen-klooster en het Ugyencholing-paleisje, nu een klein maar interessant museum. In de collectie zit een danskostuum, gemaakt van botten. Hier zouden ooit enkele geschriften zijn gevonden van de fameuze Guru Rinpoche. Deze monnik bracht in de achtste eeuw het boeddhisme vanuit India naar Bhutan. De gids wijst u op voet- en handafdrukken die zouden getuigen van het verblijf alhier van deze heilige.

dag 11, di 12-10

Lange, maar fraaie rit naar Punakha. De coniferenwouden maken geleidelijk plaats voor loofbos en semi-tropische jungle. We brengen onderweg een bezoek aan de dzong van Trongsa, de bakermat van het Bhutanese koningshuis. Binnen de muren vinden we een wirwar van dicht opeenstaande gebouwen uit vervlogen eeuwen met monniken-verblijven, keukens, tempels en kapellen. De eenzame Chendebji-chorten kondigt de Pele-pas van ruim 3400 meter hoogte aan. Ze is in de achttiende eeuw gebouwd in Nepalese stijl en heeft een lange muur van mani-stenen.
We komen nu in West-Bhutan, dat veel meer door buitenlanders wordt bezocht dan de regio waar wij de afgelopen dagen waren. Indien tijd bekijken we in Punakha de nonnenschool, en anders morgen.

dag 12, wo 13-10

De Chimi Lhakhang-tempel is gewijd aan de monnik Drukpa Kunley, een heilige nar. Hier is een curieuze anekdote aan verbonden. De zeventiende-eeuwse dzong is een van de oudste en fraaiste van Bhutan en de winterresidentie van Bhutan's hoogste geestelijke, de Je Khenpo. Aansluitend rijden we naar de hoofdstad Thimphu, gelegen op 2300 meter hoogte. Thimphu is geen grote stad. Beneden aan de rivier ligt de enorme dzong, de fortificatie waarin de regering en het belangrijkste klooster zijn gehuisvest. Het textielmuseum biedt een zeldzame collectie antieke stoffen, waaronder kostbare weefsels, verworven uit privécollecties. Met wat geluk zien we vandaag of morgen ook nog een lokale boogschietwedstrijd of een partijtje khuru, Bhutanees darten.

dag 13, do 14-10

Vlak buiten Thimphu is recent de enorme Boeddha Dordenma verrezen, die maar liefst 100.000 kleinere identieke beeldjes bevat. Chizhing ligt op een uur rijden van Thimphu. Vandaag beleven we daar het hoogtepunt van het jaarlijkse Chizhing Gompa tsechu-festival. Er zijn meerdere heilige en klassieke dansen te zien, waaronder maskerdansen. Er is volop gelegenheid om het kleurrijke schouwspel te fotograferen. Vanuit afgelegen dorpen komen mensen in de prachtigste traditionele kledij hierop af. Het festival is de gelegenheid bij uitstek om iedereen weer eens te ontmoeten en er is van alles te beleven. In de namiddag rijden in ruim een uur naar Paro, voor de laatste twee overnachtingen. De vallei is bespikkeld met boerderijen en huizen die op het eerste gezicht veel weg hebben van Zwitserse chalets.

dag 14, vr 15-10

Liefhebbers die zeer goed ter been zijn, kunnen in alle vroegte een klimtocht naar Taktsang maken. Dit 'tijgersnest' is een tempeltje dat zeer spectaculair tegen een rotswand ligt. Het is gebouwd rond de grot waarin volgens de overlevering in de achtste eeuw de Guru Padmasambhava op zijn vliegende tijger landde om hier het boeddhisme te vestigen. De anderen bezichtigen de heilige Kyichu Lhakhang. Deze tempel behoort tot de 108 tempels die de eerder genoemde vrouwelijke demon in bedwang moesten houden. Vervolgens bekijken we het Nationaal Museum met zijn kostbare collectie thangka’s en etnografica. We rijden naar de Drukyel-dzong, fraai gelegen op de oude weg naar Tibet. Terug in Paro nemen we een kijkje bij de rivier en de vlak daarboven liggende dzong. In de namiddag heeft u vrij om het plaatsje op eigen gelegenheid te verkennen of wat te winkelen.

dag 15, za 16-10

Directe lijnvlucht van Paro naar Delhi. Na de lunch vrije tijd of optionele excursie naar de spectaculaire Lotustempel van de Baha'i en/of de Qutab Minar. Wie meegaat dient de kosten (circa 3000 rupees all-in per persoon) ter plaatse betalen. De roze en witte Qutab Minar rijst met haar 72 meter hoogte op uit de overblijfselen van de eerste moskee in India. Een en ander is gebouwd met materiaal van hindoetempels, waarvan de ornamenten nog goed zichtbaar zijn. De moderne Baha'i-tempel heeft 27 enorme marmeren bladen die de vorm hebben van een ontluikende lotus die oprijst uit negen vijvers. Diner in ons hotel. In de late avond vertrek naar de luchthaven.

dag 16, zo 17-10

’s Nachts vertrek van onze directe lijnvlucht naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Delhi v.v. per KLM. De vluchten van Delhi naar Guwahati en van Paro naar Delhi worden uitgevoerd met een betrouwbare Indiase resp. Bhutanese maatschappij. De vluchttijden zijn:
02-10-2021: Amsterdam - Delhi, 14.45 - 01.45 uur (de volgende dag)
03-10-2021: Delhi - Guwahati, 12.25 - 15.05 uur
16-10-2021: Paro - Delhi, 11.50 - 13.40 uur
17-10-2021: Delhi - Amsterdam, 03.35 - 08.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 3,5 uur en in Bhutan 4 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

In India gebruiken we een airconditioned touringcar, in Bhutan reizen we met de bekende Japanse bussen, ook met airco.
De wegen zijn prima begaanbaar en buiten Guwahati, Paro en Thimphu heel rustig. Bhutan ligt in de bergen, dus de wegen zijn bochtig. We maken drie lange, maar mooie ritten: op dagen 5, 9 en 12. De afstand is resp. 260, 240 en 266 kilometer, maar de ritten nemen een groot deel van de dag. Onderweg maken we enkele stops waarbij ook een wandeling mogelijk is.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Delhi (1 nacht) - Guwahati (2 nachten) - Samdrup Jonkhar (1 nacht) - Trashigang (2 nachten) - Monggar (1 nacht) - Bumthang (3 nachten) - Punakha (1 nacht) - Thimphu (1 nacht) - Paro (2 nachten)
Tijdens de ‘technische stop’ in New Delhi overnachten we vlak bij de luchthaven. In Guwahati logeren we in het Vintaja by Taj. De hotellerie in Bhutan is charmant en in orde, maar betrekkelijk eenvoudig, al zijn ze elk jaar beter. Er zijn ook enkele zeer luxe hotels die buiten het karakter van deze reis vallen.

Maaltijden

De ontbijten zijn een mix van Engels (toast, boter, jam en eieren), continental (brood, beleg, cornflakes) en lokale hapjes. De warme maaltijden zijn vaak als buffet opgezet, zodat u relatief een ruime keus heeft, of er is een dagmenu (met meestal de keuze uit vegetarisch of niet vegetarisch). In India is er keus tussen Indiase en 'internationale' gerechten.
In Bhutan zijn er uiteenlopende schotels, de meeste niet scherp. De maaltijden zijn in het algemeen redelijk gevarieerd. Vegetarisch eten is geen enkel probleem.

 

Zwaarte van de reis

De reis is beslist niet te inspannend voor mensen die goed ter been zijn en een normale gezondheid hebben. Er worden twee langere ritten gemaakt over bochtige wegen, maar het landschap is prachtig. We maken hier en daar korte wandelingen. U moet in staat zijn om over stenige paden te lopen en niet terugschrikken voor wat trapjes en klauterwerk door kloosters.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programma-onderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. In Paro kunt u alleen kiezen voor de klimtocht als u zeer goed ter been bent en geen hoogtevrees hebt. Nadere informatie daarover volgt ter plaatse.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

De hoogstgelegen overnachtingsplaats is Jakar in de Bumthangvallei, op 2585 meter. Deze hoogte levert voor mensen met een normale gezondheid geen problemen op, mede omdat we de afgelopen dagen geleidelijk gestegen zijn. De overige plaatsen liggen weer lager. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts. Er gelden geen verplichte inentingen en er is een gering risico op malariabesmetting.
In Bhutan wordt roken sterk ontmoedigd en er zijn nauwelijks plaatsen waar men mag roken, ook buiten.
Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Assam en Bhutan liggen op dezelfde breedtegraad als Midden-Egypte en Florida. De temperaturen variëren met de hoogte.
In de hogere delen liggen de maxima tussen de 17 en 21 ºC, in lagere delen tussen de 19 en 28 ºC. In Delhi kan het overdag 35 ºC zijn, in Guwahati rond de 30 ºC. In de hogere gebieden voelt het door de sterke zonnestraling overdag behoorlijk warm aan, terwijl het in de schaduw fris is en 's nachts tot onder de 5 ºC kan afkoelen. Neerslag hoort er nauwelijks te zijn, alhoewel tegenwoordig statistische waarden niet zoveel meer zeggen.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijds- en ‘outdoor’ kleding. Het beste werkt u met laagjes; daarmee kunt u zich snel aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 17 april 2022, met minstens twee keer twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet vooraf een double-entry e-visum worden aangevraagd. De voorwaarden en kosten wijzigen regelmatig. Deze zijn daarom niet opgenomen in de reissom.
Het visum voor Bhutan wordt bij binnenkomst in het land verstrekt. De uitnodiging wordt door Labrys Reizen voorbereid en de kosten voor dit visum zijn wel opgenomen in de reissom. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

In India is de munt de rupee (INR), in Bhutan de ngultrum (BTN). Deze munten zijn evenveel waard. U heeft geld nodig voor drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals voor het laten wassen van kleding en voor souvenirs. En eventueel voor de optionele excursie op dag 15. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

 

Reisgegevens

16-daagse vliegreis
2 t/m 17 oktober 2021

Reissom

t/m 8 juni 2021: € 5175
vanaf 9 juni 2021: € 5325
toeslag eenpersoonskamer: € 510
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, lokale gidsen, visum Bhutan, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

optionele excursie op dag 15, drankjes bij maaltijden, visum India, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Jan Knaapen

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten