Exclusieve groepsreis Beleef het Napels van...

Beleef het Napels van...

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Napels is een levendige stad met een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Andrea Vreede, Rosita Steenbeek, Stijn Fens en Eric Moormann nemen u mee door de stad en vertellen u over het geloof van de Napolitanen, de zo tastbare oudheid in Herculaneum, de hedendaagse politiek en maatschappij, en andere invalshoeken die Napels zo boeiend maken. Een unieke gelegenheid om Napels van binnenuit te leren kennen!

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

Een organisatorisch begeleider zorgt voor een soepel verloop van de reis. De volgende gerenommeerde kenners leveren een inhoudelijke bijdrage:

Stijn Fens

Is al jarenlang dé Vaticaankenner van het dagblad Trouw. Hij publiceerde een aantal boeken over de katholieke kerk en is als reisleider regelmatig in Rome.

prof. dr. Eric Moormann

Emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is gastcurator van de tentoonstelling over Domitianus in het RMO en nauw betrokken geweest bij een groot archeologisch project in Oplontis.

Rosita Steenbeek

Schrijfster. Sinds 1985 woonachtig in Rome, de stad die zo’n belangrijke rol speelt in haar werk.

Andrea Vreede

Italiëcorrespondent voor de Vlaamse VRT, Vaticaancorrespondent voor de NOS en van oorsprong archeoloog. Is in de media een veel gevraagd spreker over Italiaanse en Vaticaanse zaken. Tijdens haar rondleidingen bewandelt ze geen gebaande paden, maar werpt ze een persoonlijke blik op Italië's heden en verleden.

dag 1, wo 30-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Napels. We verblijven de gehele reis in een centraal gelegen hotel in Napels. Vanavond gezamenlijk welkomstdiner.

dag 2, do 31-03

Het Napels van Andrea Vreede, Vaticaan-correspondente voor de NOS en Italië-correspondente voor VRT Nieuws. Wandeling door het hart van Napels met de nadruk op de huidige politieke, sociale en economische situatie en uiteraard met aandacht voor kunst en architectuur. We doen de beruchte volkswijk Forcella aan: de Basilica della Santissima Annunziata Maggiore met annex de Santa Casa dell’Annunziata, waar de ruota te bezichtigen is, het draailuik waar vondelingen in werden gelegd; en de Pio Monte della Misericordia met een beroemd doek van Caravaggio. We sluiten de ochtend af met de Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco, een mooi voorbeeld van de fascinatie van de Napolitanen voor de dood. Na de lunch wandelen we via de resten van de antieke Griekse stadsmuren naar het Archeologisch Museum van Napels. Per metro reizen we verder. De metrohaltes Museo en Toledo zijn ware kunstwerken geworden en tonen een Napels dat je totaal niet verwacht. Vanuit metrohalte Toledo wandelen we via de Galleria Umberto I naar Piazza Plebiscito.

dag 3, vr 01-04

Onder leiding van Stijn Fens, journalist en Vaticaan-watcher, bezoeken we enkele bijzondere kerken in Napels. Stijn Fens is een geboren verteller en wijdt ons aan de hand van de patroonheilige van de stad, San Gennaro, in in het geloof van de Napolitanen. De wandeling in Napels leidt ons van de domkerk San Gennaro naar de Cappella Sansevero. Hier treffen we een schitterend en indrukwekkend beeldhouwwerk aan: de Cristo Velato. Ook besteden we aandacht aan de op een na belangrijkste heilige van de stad: Diego Maradona.

dag 4, za 02-04

Rosita Steenbeek, schrijfster, bezoekt met ons het Parco Vergiliano met de tombe van de grote dichter Vergilius. Daar ligt ook de Crypta Neapolitana, een tunnel gegraven in de oudheid die als heiligdom dienstdeed. De dichter Giacomo Leopardi, op wie Napels een zeer inspirerende invloed had, ligt eveneens begraven in dit park. Vervolgens bezoeken we Castel dell’Ovo, gelegen op de plek waar de stad werd gesticht en waar resten van de kolossale Villa van Lucullus te zien zijn, de man bij wie je zó goed at dat het tot de term ‘lucullisch’ leidde. Terwijl we genieten van het schitterende uitzicht over het water en de eilanden, vertelt Rosita Steenbeek over wat zich daar zoal heeft afgespeeld. ’s Middags neemt zij ons mee naar het bruisende Spaccanapoli, wandelen we door de straat waar het hele jaar door de meest fabelachtige kerststallen te bewonderen zijn en dalen we af in het onderaardse Napels.

dag 5, zo 03-04

De dag met archeoloog Eric Moormann is gewijd aan de door de Vesuvius in 79 na Christus bedolven stad Herculaneum en de Villa van Oplontis. Vanaf de achttiende eeuw zijn er onderzoekingen uitgevoerd die hebben geleid tot de herontdekking van deze en andere plaatsen. Dankzij een intensief restauratieprogramma is Herculaneum nu een bezoek meer dan waard. Huizen, openbare gebouwen en delen van een heiligdom zijn goed toegankelijk. In Herculaneum dalen we af naar het antieke niveau op ongeveer 25 meter onder dat van het moderne stadje. Na een gezamenlijke lunch rijden we verder naar het nabijgelegen Oplontis. Eric Moormann is zelf betrokken geweest bij een groot archeologisch project met betrekking tot Oplontis. Ter plaatse bestuderen we de functie van een Romeinse villa en bekijken we de aankleding van het uitgestrekte gebouw met schilderingen. De tuin is voor een deel gereconstrueerd.

dag 6, ma 04-04

Vrije ochtend in Napels. Directe lijnvlucht Napels - Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Napels en vice versa per Transavia. De vluchtgegevens zijn:
30-03-2022: Amsterdam - Napels, 13.10 - 15.30 uur
04-04-2022: Napels - Amsterdam, 16.05 - 18.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers van en naar de luchthaven van Napels en de excursies met Eric Moormann en Rosita Steenbeek worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Napels wordt veel gelopen en af en toe gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Hotels

In Napels wordt verbleven in een zeer centraal gelegen viersterrenhotel.

Maaltijden

Op deze reis is het eerste diner inbegrepen bij de reissom alsook de lunch op de dag van de excursie met Eric Moormann.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Napels is een grote en drukke stad. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind maart, begin april is een prettige periode voor een reis naar Napels. Het hoogseizoen is nog niet begonnen, dus het is relatief rustig in de stad en bij de bezienswaardigheden. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16˚C.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
30 maart t/m 4 april 2022

Reissom

€ 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 250
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 1 diner, organisatorische begeleiding, rondleidingen door Andrea Vreede, Stijn Fens, Rosita Steenbeek en Eric Moormann, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

Stijn Fens
prof. dr. Eric Moormann
Rosita Steenbeek
Andrea Vreede

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn