Skip to main content
Beleef het Napels van...
Beleef het Napels van...
Beleef het Napels van...

Beleef het Napels van...

 • Napels is een levendige stad met een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen. Andrea Vreede, Rosita Steenbeek, Stijn Fens, Eric Moormann en Iris de Brouwer nemen u mee door de stad. Ze vertellen u over het geloof van de Napolitanen, de zo tastbare oudheid in Cumae, de hedendaagse politiek en maatschappij, en andere invalshoeken die deze havenstad zo boeiend maken. Een unieke gelegenheid om Napels van binnenuit te leren kennen!

 • dag 1, ma 26-02

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Napels. We verblijven de gehele reis in een centraal gelegen hotel. Vanavond gezamenlijk welkomstdiner.

  dag 2, di 27-02

  Schrijfster Rosita Steenbeek gaat met ons naar het Parco Vergiliano met de tombe van de grote dichter Vergilius. Daar ligt ook de Crypta Neapolitana, een in de oudheid gegraven tunnel die als heiligdom dienstdeed. De dichter Giacomo Leopardi, op wie Napels een zeer inspirerende invloed had, ligt eveneens begraven in dit park. Vervolgens bezoeken we Castel dell’Ovo, gelegen op de plek waar de stad werd gesticht en waar resten van de kolossale Villa van Lucullus te zien zijn, de man bij wie je zó goed at dat het tot de term ‘lucullisch’ leidde. Terwijl we genieten van het schitterende uitzicht over het water en de eilanden, vertelt Rosita Steenbeek over wat zich daar zoal heeft afgespeeld. ’s Middags neemt ze ons mee naar het bruisende Spaccanapoli. We wandelen door de straat waar het hele jaar door de meest fabelachtige kerststallen te bewonderen zijn en dalen af in het onderaardse Napels.

  dag 3, wo 28-02

  De ochtend met archeoloog Eric Moormann is gewijd aan het antieke Cumae. Cumae is de oudste oud-Griekse kolonie op het vasteland van Italië, en hierdoor een bezoek meer dan waard. We bekijken de Grot van de Sibille, de tempel van Apollo en het oude forum. Cumae is niet ver van Pozzuoli gelegen. Na een gezamenlijke lunch zullen we dit verrassende kuststadje bekijken onder leiding van de Nederlandse local Iris de Brouwer. Zij laat ons haar Pozzuoli zien met bezoeken aan Puteoli Sacra en de levendige haven.

  dag 4, do 29-02

  Met Andrea Vreede, Vaticaancorrespondent voor de NOS en Italiëcorrespondent voor VRT Nieuws, maken we een wandeling door het hart van Napels met oog voor de huidige politieke, sociale en economische situatie en uiteraard met aandacht voor kunst en architectuur. We doen de beruchte volkswijk Forcella aan en zien de Basilica della Santissima Annunziata Maggiore met annex de Santa Casa dell’Annunziata, waar de ruota te bezichtigen is, het draailuik waar vondelingen in werden gelegd. Ook bekijken we de Pio Monte della Misericordia met een beroemd doek van Caravaggio. We sluiten de ochtend af met de Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco, een mooi voorbeeld van de fascinatie van de Napolitanen voor de dood. Na de lunch wandelen we via de resten van de antieke Griekse stadsmuren naar het Archeologisch Museum van Napels. Per touringcar rijden we naar de Galleria Umberto I en vandaar wandelen we naar Piazza Plebiscito.

  dag 5, vr 01-03

  Onder leiding van Stijn Fens, journalist en Vaticaanwatcher, bezoeken we enkele bijzondere kerken in Napels. Stijn Fens is een geboren verteller en wijdt ons aan de hand van de patroonheilige van de stad, San Gennaro, in het geloof van de Napolitanen in. De wandeling in Napels leidt ons van de domkerk San Gennaro naar de Cappella Sansevero. Hier treffen we een schitterend en indrukwekkend beeldhouwwerk aan, de Cristo Velato. In de middag ontmoeten we Iris de Brouwer weer om aandacht te besteden aan de op een na belangrijkste heilige van de stad, Diego Maradona.

  dag 6, za 02-03

  Directe lijnvlucht van Napels naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Napels en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
  26-02-2024: Amsterdam - Napels, 10.00 - 12.45 uur
  02-03-2024: Napels - Amsterdam, 12.10 - 14.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt via Basel naar Milaan reizen, waarvandaan u de volgende ochtend doorreist naar Napels. Houd rekening met diverse keren overstappen en een totale reistijd van ongeveer 24 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer buiten het centrum en de transfers van en naar de luchthaven worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaats: Napels (5 nachten)
  We maken gebruik van een centraal gelegen viersterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis is het eerste diner inbegrepen bij de reissom alsook de lunch op de dag van de excursie met Eric Moormann.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleid(st)er spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Napels is een grote en drukke stad. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden als Napels ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet fontanella. Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij een fontanella kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  Eind februari, begin maart is een prettige periode voor een reis naar Napels. Het hoogseizoen is nog niet begonnen, dus het is relatief rustig in de stad en bij de bezienswaardigheden. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14?C. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

   

 • Napels is een levendige stad met een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Grieken en de Romeinen. Andrea Vreede, Rosita Steenbeek, Stijn Fens, Eric Moormann en Iris de Brouwer nemen u mee door de stad. Ze vertellen u over het geloof van de Napolitanen, de zo tastbare oudheid in Cumae, de hedendaagse politiek en maatschappij, en andere invalshoeken die deze havenstad zo boeiend maken. Een unieke gelegenheid om Napels van binnenuit te leren kennen!

 • dag 1, ma 26-02

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Napels. We verblijven de gehele reis in een centraal gelegen hotel. Vanavond gezamenlijk welkomstdiner.

  dag 2, di 27-02

  Schrijfster Rosita Steenbeek gaat met ons naar het Parco Vergiliano met de tombe van de grote dichter Vergilius. Daar ligt ook de Crypta Neapolitana, een in de oudheid gegraven tunnel die als heiligdom dienstdeed. De dichter Giacomo Leopardi, op wie Napels een zeer inspirerende invloed had, ligt eveneens begraven in dit park. Vervolgens bezoeken we Castel dell’Ovo, gelegen op de plek waar de stad werd gesticht en waar resten van de kolossale Villa van Lucullus te zien zijn, de man bij wie je zó goed at dat het tot de term ‘lucullisch’ leidde. Terwijl we genieten van het schitterende uitzicht over het water en de eilanden, vertelt Rosita Steenbeek over wat zich daar zoal heeft afgespeeld. ’s Middags neemt ze ons mee naar het bruisende Spaccanapoli. We wandelen door de straat waar het hele jaar door de meest fabelachtige kerststallen te bewonderen zijn en dalen af in het onderaardse Napels.

  dag 3, wo 28-02

  De ochtend met archeoloog Eric Moormann is gewijd aan het antieke Cumae. Cumae is de oudste oud-Griekse kolonie op het vasteland van Italië, en hierdoor een bezoek meer dan waard. We bekijken de Grot van de Sibille, de tempel van Apollo en het oude forum. Cumae is niet ver van Pozzuoli gelegen. Na een gezamenlijke lunch zullen we dit verrassende kuststadje bekijken onder leiding van de Nederlandse local Iris de Brouwer. Zij laat ons haar Pozzuoli zien met bezoeken aan Puteoli Sacra en de levendige haven.

  dag 4, do 29-02

  Met Andrea Vreede, Vaticaancorrespondent voor de NOS en Italiëcorrespondent voor VRT Nieuws, maken we een wandeling door het hart van Napels met oog voor de huidige politieke, sociale en economische situatie en uiteraard met aandacht voor kunst en architectuur. We doen de beruchte volkswijk Forcella aan en zien de Basilica della Santissima Annunziata Maggiore met annex de Santa Casa dell’Annunziata, waar de ruota te bezichtigen is, het draailuik waar vondelingen in werden gelegd. Ook bekijken we de Pio Monte della Misericordia met een beroemd doek van Caravaggio. We sluiten de ochtend af met de Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco, een mooi voorbeeld van de fascinatie van de Napolitanen voor de dood. Na de lunch wandelen we via de resten van de antieke Griekse stadsmuren naar het Archeologisch Museum van Napels. Per touringcar rijden we naar de Galleria Umberto I en vandaar wandelen we naar Piazza Plebiscito.

  dag 5, vr 01-03

  Onder leiding van Stijn Fens, journalist en Vaticaanwatcher, bezoeken we enkele bijzondere kerken in Napels. Stijn Fens is een geboren verteller en wijdt ons aan de hand van de patroonheilige van de stad, San Gennaro, in het geloof van de Napolitanen in. De wandeling in Napels leidt ons van de domkerk San Gennaro naar de Cappella Sansevero. Hier treffen we een schitterend en indrukwekkend beeldhouwwerk aan, de Cristo Velato. In de middag ontmoeten we Iris de Brouwer weer om aandacht te besteden aan de op een na belangrijkste heilige van de stad, Diego Maradona.

  dag 6, za 02-03

  Directe lijnvlucht van Napels naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Napels en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
  26-02-2024: Amsterdam - Napels, 10.00 - 12.45 uur
  02-03-2024: Napels - Amsterdam, 12.10 - 14.55 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? U kunt via Basel naar Milaan reizen, waarvandaan u de volgende ochtend doorreist naar Napels. Houd rekening met diverse keren overstappen en een totale reistijd van ongeveer 24 uur. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer buiten het centrum en de transfers van en naar de luchthaven worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaats: Napels (5 nachten)
  We maken gebruik van een centraal gelegen viersterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis is het eerste diner inbegrepen bij de reissom alsook de lunch op de dag van de excursie met Eric Moormann.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleid(st)er spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Napels is een grote en drukke stad. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In de regel kan het water uit de kraan gedronken worden. Men wordt er niet ziek van, maar het is niet overal even lekker vanwege de toevoeging van een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het beste kunt u plastic flessen water, acqua naturale, kopen. In grote steden als Napels ziet u vaak fonteintjes op straat, soms met het opschrift acqua potabile (= drinkbaar water). Zo’n fonteintje heet fontanella. Wij raden aan om een hervulbaar flesje mee te nemen, zodat u deze bij een fontanella kunt bijvullen en er niet steeds plastic flesjes water gekocht hoeven te worden.

  Reisperiode

  Eind februari, begin maart is een prettige periode voor een reis naar Napels. Het hoogseizoen is nog niet begonnen, dus het is relatief rustig in de stad en bij de bezienswaardigheden. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14?C. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

   

Reisleiding

Een organisatorisch begeleider zorgt voor een soepel verloop van de reis. Tevens zal de Nederlandstalige local Iris de Brouwer twee keer een dagdeel het programma verzorgen. Zij woont sinds 2005 in Napels en is gepassioneerd om mensen op een unieke manier kennis te laten maken met deze bijzondere stad.

Andrea Vreede

Andrea Vreede

Italiëcorrespondent voor de Vlaamse VRT, Vaticaancorrespondent voor de NOS en van oorsprong archeoloog. Is in de media een veel gevraagd spreker over Italiaanse en Vaticaanse zaken. Heeft diverse reportages over Napels gemaakt. Tijdens haar rondleidingen bewandelt ze geen gebaande paden, maar werpt ze een persoonlijke blik op Italië's heden en verleden.

Stijn Fens

Stijn Fens

Journalist, columnist en al jarenlang dé Vaticaankenner van het dagblad Trouw. Is in die hoedanigheden en als reisleider zeer geregeld in Italië te vinden. Publiceerde een aantal boeken over de katholieke kerk.

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek

Schrijfster. Sinds 1985 woonachtig in Rome. Haar boeken spelen zich af in haar tweede vaderland, onder meer in Napels en omstreken.

prof. dr. Eric Moormann

prof. dr. Eric Moormann

Emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Is nauw betrokken geweest bij een groot archeologisch project in Oplontis.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
26 februari t/m 2 maart 2024
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder 'Vervoer'

Reissom

€ 1995
toeslag eenpersoonskamer: € 400
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, diner op dag 1 en lunch op dag 3, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Jedidjah Arentsen MA