Exclusieve groepsreis Cultureel en culinair Baskenland

Cultureel en culinair Baskenland

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Spaans Baskenland, gelegen in het groene noorden, kenmerkt zich door een sterke culturele identiteit. Ook op culinair gebied mag de regio zich rekenen tot de top van het Iberisch Schiereiland. Het Guggenheim Museum te Bilbao is van wereldklasse en de historische binnensteden spreken tot de verbeelding. We genieten van heerlijke maaltijden met de beste wijnen alvorens uit te rusten in ons hotel met een fraai uitzicht over de Baai van San Sebastián.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleid(st)er bij de groep. Op sommige plekken zal zij worden bijgestaan door een lokale, Engelstalige gids.

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

dag 1, vr 09-09

Directe lijnvlucht Amsterdam-Bilbao en transfer naar ons centraal gelegen hotel, met onderweg stop voor een eerste, panoramische blik op de stad. We verkennen het historische centrum te voet en maken tijdens ons diner kennis met de Baskische tegenhanger van de Spaanse tapa's, de pintxos: kleine hapjes en rijkelijk belegde broodjes aan een stokje.

dag 2, za 10-09

In Bilbao staat het wereldberoemde Guggenheim Museum. Niet alleen binnen zien we kunst; ook het bouwwerk zelf mag een kunstwerk genoemd worden dankzij de gewaagde architectuur van Gehry. Tijdens een nadere kennismaking met de stad zien we onder meer het Azkuna Zentroa en Café Iruna. Diner in een lokaal restaurant.

dag 3, zo 11-09

Uitstapje naar de Rioja-streek. De naam Rioja kennen we van goede Spaanse wijnen. Vandaag worden verschillende zintuigen geprikkeld. We geven onze ogen de kost in het prachtige landschap en bij de fotogenieke wijnhuizen van La Rioja: in La Guardia zien we het wijnhuis Ysios, ontworpen door Santiago Calatrava en in Elciego bewonderen we Marqués de Riscal van de Canadese architect Frank Gehry. Na de rondleiding over het domein en een kleine proeverij doen we ons tegoed aan een heerlijke lunch in het restaurant, bekroond met een Michelin-ster. In de namiddag rijden we terug naar Bilbao. De avond is ter vrije besteding.

dag 4, ma 12-09

We rijden via de brug van Portogalete, de oudste zweefbrug ter wereld, naar Guernica, bekend van het bombardement in 1937 en Picasso’s indrukwekkende schilderij. Het dorp werd gebombardeerd omdat zich hier het Baskische parlementsgebouw bevond, de Casa de Juntas. Maar hoewel het dorp bijna volledig werd verwoest, bleef juist dit gebouw bijna onbeschadigd. In eerdere tijden kwam men tezamen bij de naast het gebouw staande Oereik. We bekijken ook het Vredesmonument in een nabijgelegen parkje en het tegeltableau met een replica van Picasso’s Guernica. Vervolgens rijden we via de kust naar ons hotel in San Sebastián. Indien de tijd het toelaat brengen we nog een bezoek aan de Santa María la Real in Deba, met haar rijk gedecoreerde portaal en kloostergang met opengewerkte vensterbogen. Diner in het hotel.

dag 5, di 13-09

We maken tijdens een rondrit en stadswandeling kennis met San Sebastián. Vervolgens leidt een lokale gids ons te voet naar de beste restaurantjes om te proeven van de lokale pintxos. De middag is vrij om een bezoek te brengen aan het San Telmo Museum, gehuisvest in een zestiende-eeuws klooster met een moderne, robuuste aanbouw, of te genieten aan de boulevard van deze stijlvolle badplaats. De avond is ter vrije besteding.

dag 6, wo 14-09

We besluiten onze reis met een bezoek aan het museum met beeldentuin Chillida Leku, gewijd aan de beeldhouwer Eduardo Chillada. Chillada werkte voornamelijk in staal en graniet, maar ook met fragielere materialen als albast, terracotta en papier. Na onze afscheidslunch brengt de touringcar ons naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bilbao v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
09-09-2022: Amsterdam - Bilbao, 14.25 - 16.30 uur
14-09-2022: Bilbao - Amsterdam, 17.20 - 19.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Spanje is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plekke wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bilbao (3 nachten) - San Sebastián (2 nachten)
Het verblijf vindt plaats in twee goede viersterrenhotels. In Bilbao ligt ons hotel ideaal tussen het oude en nieuwe centrum in. In San Sebastián ligt ons hotel schitterend boven op een berg met uitzicht op stad en zee.

Maaltijden

Er is driemaal een lunch inbegrepen: een luxe lunch bij het wijngoed Marqués de Riscal, een pintxos-tour in San Sebastián en een afscheidslunch. Daarnaast zijn er drie diners inbegrepen: in Bilbao in lokale restaurants en in San Sebastián in het hotel. Voor de maaltijden op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.
De Baskische keuken staat bekend als de top van Spanje en kenmerkt zich onder andere door de heerlijke pintxos: kleine hapjes aan een ‘stokje’ of op een broodje, vaak bereid met verse vis.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand bewaren tot elkaar.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, waarmee u prettig kunt wandelen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

September is een zeer geschikte periode voor een bezoek aan Baskenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
9 t/m 14 september 2022

Reissom

t/m 7 juni 2022: € 2195
vanaf 8 juni 2022: € 2295
toeslag eenpersoonskamer: € 290
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 3 lunches, 3 diners, wijnproeverij, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 13 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten