Exclusieve groepsreis Op ontdekkingstocht in het Baltisch-Russische grensgebied

Op ontdekkingstocht in het Baltisch-Russische grensgebied

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De Baltische landen Litouwen, Letland en Estland zijn eeuwenlang overheerst geweest door de Russen. Je vindt hiervan nog overal sporen terug. Zo woont hier nog altijd een grote Russische minderheid die haar eigen taal spreekt en naar haar eigen kerk gaat. Daarnaast zijn er de nodige restanten uit de Sovjetperiode te vinden toen de Russen de Baltische landen nog beschouwden als hun frontlinie met het kapitalistische westen. Nu ligt die frontlinie net op of over de grens met Rusland en Wit-Rusland. Overigens zijn die grenzen soms heel willekeurig getrokken. Zo kennen de Litouwers en de Wit-Russen gemeenschappelijk cultureel verleden en is de Russische exclave ten zuidwesten van Litouwen voormalig Duits grondgebied.

Tijdens deze onderzoeksreis zullen we op zoek gaan naar de sporen van deze eeuwenlange Russische aanwezigheid. Zoals het bij een onderzoeksreis betaamt, zullen we daarbij voorbereid zijn op onverwachtse veranderingen, dus enig improvisatievermogen en flexibiliteit worden geapprecieerd. Daarnaast is een redelijk goede conditie aan te bevelen, aangezien we ook de nodige (korte) wandelingen zullen maken in de prachtige natuur van het Balticum.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden begeleid door drs. Karel Onwijn. Gedurende de gehele reis wordt hij geassisteerd door Engelssprekende gidsen.

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit aan bij de cursussen ‘Het laatste Europese ‘terra incognita’. Een cultuurhistorische verkenning van het Wit-Russische grensgebied’, ‘Het zesde werelddeel – een cultuurhistorische verkenning van Rusland’ en ‘Op ontdekkingstocht in het Balticum. Cultuurhistorische kennismaking met Estland, Letland en Litouwen’.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

 

dag 1, vr 27-08

Directe lijnvlucht naar Vilnius, waar we drie nachten verblijven. De Litouwse hoofdstad ademt een negentiende-eeuwse Midden-Europese sfeer. We maken een eerste verkennende stadswandeling door schilderachtige straten langs de vele barokke kerken, Russisch-Orthodoxe kerken en historische monumenten. Bij het parlement is een kleine herdenkingsplek ingericht ter herinnering aan de Litouwse opstand tegen de Sovjet-Unie in 1991.

dag 2, za 28-08

We vervolgen onze stadsverkenning onder het motto ‘Jeruzalem van het Noorden’. Tot de Tweede Wereldoorlog kende Litouwen veruit de grootste Joodse gemeenschap van noordelijk Europa. De Nazi-bezetting in 1941 maakte hieraan een abrupt einde. In de oude universiteit bewonderen we de historische bibliotheekzalen en het astronomisch observatorium. Het indrukwekkende Museum van de Genocideslachtoffers is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier en dat vertelt over de gevolgen van de communistische bezetting voor de Litouwse bevolking. We eindigen de dag bij de 326 meter hoge Televisietoren, bekend vanwege opstand tegen de Sovjets in januari 1991. Tijdens het diner op de toren hebben we een mooi uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

dag 3, zo 29-08

We rijden naar Druskininkai voor een bezoek aan het Sovjet-openluchtmuseum waar een groot aantal beelden en andere sociaal-realistische kunst is te vinden uit de tijd dat Litouwen nog bij de Sovjet-Unie hoorde. Ook bekijken we er het voormalige Sovjetsanatorium. Op de weg terug naar Vilnius maken we ook nog een tussenstop bij de idyllische bakstenen waterburcht Trakai.

dag 4, ma 30-08

We verlaten Vilnius en rijden noordwaarts richting Letland. Nabij het drielandenpunt van Litouwen, Letland en Wit-Rusland vinden we in Ignalina de Sovjetkerncentrale die hier in 1975 gebouwd werd om de Baltische landen en Kaliningrad te voorzien van elektriciteit. Door de ramp bij Tsjernobyl werd de capaciteit echter grondig ingeperkt. Inmiddels is de centrale helemaal stilgelegd, maar rondleidingen zijn nog altijd mogelijk. Voor we de grens met Letland oversteken maken we een prachtige wandeling door regionaal park Grazute, met zijn diverse landschap van bossen, meren, eilandjes en drasland. Aan het einde van de middag bereiken we Daugavpils, waar we tweemaal overnachten.

dag 5, di 31-08

Een goed beeld van het leven onder het communisme krijgen we in Daugavpils, een industriële stad waar de meerderheid van de bevolking Russisch is. Tijdens onze wandeling door de stad zien we de synagoge, de Russische-Orthodoxe kerk en een kerk voor Russische Oudgelovigen. In het oude Russische fort Dinaboerg is ook het Mark Rothko Kunstcentrum gevestigd. In deze stad werd de schilder in 1903 onder de naam Markus Rothkowitz geboren.

dag 6, wo 01-09

We bezoeken de oude munitiefabriek en het Centrum voor Russische cultuur. Daarna trekken we verder noordwaarts. We overnachten in een prachtig oud landhuis nabij Madona

dag 7, do 02-09

We steken de grens met Estland over en rijden richting de universiteitsstad Tartu. Onderweg komen we onder meer langs Sangaste Manor, een neogotisch, bakstenen kasteel uit de negentiende eeuw, en het openluchtmuseum Moniste, met voorbeelden van Estse en Russische architectuurstijlen.

dag 8, vr 03-09

Tartu. Hier kwam in de negentiende eeuw het Nationale Ontwaken op gang en begonnen ook de protesten tegen het Sovjetregime eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is een intellectuele stad waar op vele straathoeken beelden van kunstenaars en professoren pronken. Tijdens onze stadsverkenningen doen we uiteraard het Universiteitsterrein aan en het bijbehorende museum met het dodenmasker van Immanuel Kant. We bezoeken het KGB-museum in de voormalige celblokken, maar ook een museum voor moderne Estse kunst.

dag 9, za 04-09

Ten noordoosten van Tartu loopt de grens met Rusland door het Peipusmeer, een van Europa’s grootste binnenzeeën. Langs de oevers van dit meer wonen voornamelijk nakomelingen van Russen die in de achttiende eeuw de hervormingen binnen de Russisch-Orthodoxe kerk ontvluchtten: de oudgelovigen. Enkele kleine museumpjes en oude kerkjes geven inzicht in hun levensstijl en religie. Via het Russisch-Orthodoxe klooster van Kuremäe, waar nog altijd tientallen nonnen leven, bereiken we Narva in de uiterste noordoosthoek. Deze stad had zwaar te lijden onder de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog: van de oude barokke grandeur is vrijwel niets meer over sinds de stad in Sovjetstijl is herbouwd. We maken ’s avonds alvast een eerste verkennende wandeling.

dag 10, zo 05-09

Het kasteel van Narva is al eeuwenlang de grenswacht tussen conflicterende gebieden. Nu waakt het kasteel over de grens met Rusland, met aan de overzijde van de rivier het Russische Ivangorod. Toch spreekt ook in deze stad bijna de hele bevolking Russisch. In de omgeving zijn meerdere oorlogsbegraafplaatsen (zowel Sovjet als Duits) te bezoeken, met daarop ook enkele Nederlandse graven. Via het nationale park Lahemaa begeven we ons richting Tallinn. Dit natuurpark strekt zich uit langs de baaien van de Finse Golf en nodigt uit tot een heerlijke wandeling. Aan het einde van de dag bereiken we Tallinn, waar we de laatste twee nachten doorbrengen.

dag 11, ma 06-09

Wandeling door de authentieke binnenstad van Tallinn, de vroegere Hanzestad Reval. Op het raadhuisplein bevindt zich het oudste raadhuis van Noord-Europa. In Toompea, de fraaie bovenstad, staat de Russisch-Orthodoxe kathedraal. Het Museum van de Bezetting leert ons over het leven in de stad tussen 1940 en 1991, van de bezetting door Nazi-Duitsland tot het einde van de Sovjetoverheersing. We sluiten af met het Estse Nationale Kunstmuseum, een fraai staaltje van moderne architectuur met een interessante collectie.

dag 12, di 07-09

De laatste ochtend is ter vrije besteding. Misschien bezoekt u de Nicolaaskerk – met prachtige Noord-Duitse middeleeuwse kunst – of het barokke paleis Kadriorg, het buitenverblijf dat tsaar Peter de Grote voor zijn vrouw Catharina liet bouwen. In de middag indirecte terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Vilnius en van Tallinn naar Amsterdam met airBaltic. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
27-08-2021: Amsterdam - Vilnius, 10.20 - 13.40 uur
07-09-2021: Tallinn - Kopenhagen, 16.35 - 17.10 uur
07-09-2021: Kopenhagen - Amsterdam, 18.10 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Reisspecifieke informatie. De langste stukken zijn zo’n 4 à 5 uur rijden, maar de reisleider zal deze tijd gebruiken om u te voorzien van allerhande achtergrondinformatie.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Vilnius ( 3 nachten) - Daugavpils (2 nachten) – Madona (1 nacht) - Tartu (2 nachten) - Narva (1 nacht) - Tallinn (2 nachten)
Waar mogelijk maken wij gebruik van comfortabele viersterrenhotels die gekozen zijn om hun comfort danwel hun ligging. In Narva is het hotel gelegen op enkele kilometers buiten de stad, nabij het strand van de Finse Golf.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt tijdens de stadswandelingen. Daarnaast staat tweemaal een wandeling in de natuur op het programma. Reken hierbij op wandelingen van ca 1,5 uur per keer. Over het algemeen zijn dit goed begaanbare paden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden.
Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

Eind augustus/begin september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door het Baltische gebied. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Wel kan er in deze periode regelmatig een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 7 maart 2022, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 381 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

12-daagse vliegreis
27 augustus t/m 7 september 2021

Reissom

t/m 6 juli 2021: € 2995
vanaf 7 juli 2021: € 3095
toeslag eenpersoonskamer: € 385
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 18

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA