Exclusieve groepsreis Atelierreis naar Parijs

Atelierreis naar Parijs • Moderne kunstenaars vanaf 1850

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Parijs was rond 1900 het bruisende hart van vernieuwing en artistieke vrijheid. Ook kunstenaarskolonies als Barbizon en Giverny waren centra van creativiteit. De ateliers van Franse meesters als Monet en Rodin verlenen een verrassend inzicht in hun werk en werkwijze. Deze atelierreis is bedoeld voor de kunstliefhebber die de grote musea en Parijs goed kent. Echt iets voor de fijnproever!

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleider bij de groep.

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

dag 1, di 02-06

Vanaf Utrecht en Breda rijden we naar Ieper, onze eerste overnachtingsplaats. Onderweg naar Ieper bezichtigen we de ateliers van twee beroemde Belgische kunstenaars, te beginnen met dat van Roger Raveel. De postexpressionistische schilder, die heel zijn leven in Machelen woonde en werkte, wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens bezoek aan het Permekemuseum in Jabbeke. Constant Permeke was een van de hoofdfiguren van het Vlaams expressionisme. In zijn woonhuis, dat een bevriende architect rond 1930 op basis van Permeke’s schetsen ontwierp, liet hij twee ateliers aanbrengen: een om er te schilderen en een om er te beeldhouwen. Tot slot een kort oponthoud op het Duitse soldatenkerkhof in Vladslo, waarvoor de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz twee aangrijpende sculpturen heeft gemaakt, en met het luisteren naar de Last Post, die om 20.00 uur geblazen wordt in de Menempoort te Ieper.

dag 2, wo 03-06

We rijden naar Barbizon, gelegen in het Fôret de Fontainebleau. Schilders als Théodore Rousseau en Jean-François Millet lieten zich inspireren door de landelijke omgeving van Barbizon en schilderden in de vrije natuur met het landschap als hoofdonderwerp. Na een gezamenlijke lunch maken we tijd voor het atelier van Millet. De beschilderde - of bekladde? - muren van de Auberge Ganne geven een goede indruk van het werk van de schilders van de School van Barbizon. Aan het eind van de middag rit naar ons hotel in Parijs, waar we de rest van de reis verblijven.

dag 3, do 04-06

We rijden naar Auvers-sur-Oise, waar het Maison-Atelier Daubigny zich bevindt. Het huis liet Charles-François Daubigny in 1861 bouwen als buitenverblijf. De omringende tuin werd diverse malen door Vincent van Gogh vereeuwigd. Aansluitend gaan we naar de Auberge Ravoux. Hier nam Van Gogh in 1890 zijn intrek in het kleinste en goedkoopste kamertje. In de circa zeventig dagen die hij er verbleef, schilderde hij meer dan tachtig doeken. Ook het nabijgelegen kerkhof wordt bezocht, waar naast Vincent zijn broer Theo ligt begraven. ‘s Middags zien we het woonhuis met atelier en tuinen van Claude Monet in Giverny. De bloemen in zijn tuin en de vijver met waterlelies waren decennialang zijn inspiratiebronnen. Uiteraard besteden we aandacht aan het Musée des Impressionnismes.

dag 4, vr 05-06

We beginnen de dag met het Musée de l’Orangerie. Het overzichtelijke Musée Marmottan Monet toont onder meer het sleutelstuk uit 1873 van Monet waaraan de naam impressionisme ontleend is. Tevens ziet u hier veel schilderijen van andere impressionisten. In de middag bezoeken we twee dicht bij elkaar gelegen ateliers net buiten Parijs. In Meudon vinden we het woonhuis en atelier van beeldhouwer Auguste Rodin. In het naburige Clamart bouwden in 1930 Theo en Nelly van Doesburg hun villa. Nelly is er blijven wonen tot haar dood in 1975.

dag 5, za 06-06

Het door architect Le Corbusier ontworpen appartement-atelier stamt uit 1934 en werd door hemzelf bewoond tot zijn dood in 1965. Hij verwerkte er allerlei bouwkundige ideeën in en schilderde dagelijks in het atelier. Omdat de lift ernaartoe beperkte capaciteit heeft, zal de groep hier worden opgesplitst. Vervolgens rijden we naar het woonhuis en de ateliers van Ossip Zadkine in Montparnasse. Hier woonde en werkte de beeldhouwer vanaf 1928 tot zijn dood in 1967. Na de lunch kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen Cimetière du Montparnasse, waar De Kus van Constantin Brancusi staat. ’s Middags staat het Centre Pompidou op het programma, waar de tentoonstelling 'Matisse' te bewonderen is. Ook bekijken we de gereconstrueerde ateliers van Brancusi, die een geweldige inzage geven in zijn werkwijze en zijn oeuvre. Afscheidsdiner in een gezellig Parijs restaurant.

dag 6, zo 07-06

Deze laatste dag staat in het teken van Matisse. In Bohain-en-Vermandois staat zijn ouderlijk huis met atelier. In de naburige plaats Le Cateau-Cambrésis genieten we na een gezamenlijke lunch van het Musée Matisse. Zo wordt inzichtelijk hoezeer de afkomst van Matisse en de inspiratiebronnen uit zijn jeugd bepalend zijn geweest voor zijn latere werk. We sluiten af met de École Maternelle van Le Cateau-Cambrésis, waar we het glas-in-loodraam Les Abeilles van Matisse aantreffen. De school, vernoemd naar de kunstenaar, kreeg het werk in 1954 door de meester zelf aangeboden. Daarna rijden we terug naar Nederland en komen we in de loop van de avond aan in Breda en Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) en Breda. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotels en maaltijden

Overnachtingsplaatsen: Ieper (1 nacht) en Parijs (4 nachten).
We verblijven in Ieper in het beste hotel ter plaatse, een goed en centraal gelegen driesterrenhotel. In Parijs verblijven we in een comfortabel en centraal gelegen viersterrenhotel met een Parijse ambiance. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. We dineren in Ieper in het hotel. De overige maaltijden vinden plaats in lokale restaurants.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u haar overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bezocht.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt op dag 2 van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Begin juni is een zeer geschikte periode voor een culturele reis naar België en Frankrijk. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21??C (bron: www.klimaatinfo.nl) en er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk en België maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 75 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
2 t/m 7 juni 2020

Reissom

t/m 11 februari 2020: € 1895
vanaf 12 februari 2020: € 1970
toeslag eenpersoonskamer: € 480
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 2 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA