Exclusieve groepsreis ASK history-cultuurreis: Lissabon en Porto

ASK history-cultuurreis: Lissabon en Porto

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Gelegen in het zuidwesten van het Europese vasteland ligt het prachtige Portugal: daar ‘waar het land eindigt en de zee begint’, zoals de zestiende-eeuwse dichter Luís de Camões het poëtisch zou beschrijven. U maakt kennis met het bruisende Lissabon, verkent de smalle straatjes van Porto, proeft port in één van de vele porthuizen, luistert naar de weemoedige klanken van de fado, bekijkt de vele kleurrijke azulejos (tegels) en ontdekt de bijzondere collecties kunst en architectuur die Portugal te bieden heeft.

Reisleiding

Yvonne Hilgenkamp

Bevlogen kunst- en architectuurhistoricus. “Met verhalen, achtergronden en smeuïge anekdotes neem ik u graag mee in de tijd om u met een nieuwe blik te laten kijken naar een schilderij, gebouw of stad. Mijn interesses: van de Romeinen tot Rembrandt, van Bilbao tot Bauhaus, en van tempel tot tiny house. De rode draad: met enthousiasme en liefde vertellen over de grenzeloze wereld van architectuur- en kunstgeschiedenis!”

Samenwerking

Deze reis wordt georganiseerd door ASK History en logistiek uitgevoerd door Labrys Reizen.

ASK history

ASK history staat voor Architectuur, Stedenbouw en Kunst. ASK history verzorgt colleges en lezingen op het gebied van kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis, organiseert museumrondleidingen en stadswandelingen, en biedt kunst- en architectuurreizen aan. Onder leiding van de enthousiaste eigenaresse Yvonne Hilgenkamp.

De reis begint in Porto, in Ribeira, het oude centrum van deze havenstad, dat sinds 1996 werelderfgoed is. Ribeira bestaat uit vele steegjes en straatjes waarin het heerlijk toeven is. We wandelen naar de hoog boven de stad gelegen Sé-kathedraal, het São Bento treinstation met haar kleurrijke azulejos, en de bijzondere boekwinkel ‘Livraria Lello e Irmão’. We steken de imposante Luís I-brug over, ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel, die ons naar Vila Nova de Gaia brengt; de wijk waar vele porthuizen zijn neergestreken. Een portproeverij staat uiteraard ook op het programma!

Voordat we per touringcar vertrekken naar Lissabon brengen we een bezoek aan het Casa da Musica, het futuristische muziekgebouw van Rem Koolhaas. We reizen vervolgens per touringcar van Porto naar Lissabon. Onderweg maken we een tussenstop bij o.m. het bijzondere Mosteiro de Alcobaça, een Cisterciënzerklooster van een ronduit indrukwekkende vroeg-Gotische eenvoud, grootsheid en soberheid.

Lissabon bevindt zich aan de noordelijke oever van de rivier de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. Een mooie manier om Lissabon en haar romantische wijken te ontdekken is per ‘Eléctrico’, de ouderwetse tram die niet weg te denken is uit het straatbeeld. Tijdens stadswandelingen bekijken we o.m. bijzondere kerken, ‘gevels vol tegels’ en zgn. miradouros, mooie uitzichtspunten. Een avond gevuld met de melancholische klanken van de Fado hoort ook bij ons bezoek aan Lissabon!

Lissabon heeft bijzondere musea. Zo bezoeken wij het Museu Nacional de Arte Antiga en het Gulbenkian Museum. Het museum voor oude kunst is gevestigd in een voormalig paleis en oud klooster. Het zwaartepunt van de collectie is Portugese kunst, maar hier hangt ook een van de beroemdste werken van Jeroen Bosch: De verzoeking van de H. Antonius. Het Gulbenkian Museum huisvest de collectie van de Armeense oliebaron Calouste Gulbenkian, met voorwerpen uit het oude Egypte, Griekenland en Rome, Oosterse kunst, en schilderijen van Europese meesters als Ghirlandaio, Rembrandt, Manet, Renoir en Degas. Een zaal is gewijd aan het werk van René Lalique, de beroemde Franse glas- en juwelenontwerper uit de periode van de Art Nouveau en Art Déco. Bovendien zien we er werken van de beroemde hedendaagse Portugese kunstenares Paula Rego. En is het niet de kunst, dan is de architectuur van het museum al volop reden voor bezoek.

Portugal is in de vijftiende en zestiende eeuw een wereldmacht vol zeevaarders en ontdekkingsreizigers. Overal in het land getuigen gebouwen en culturele schatten van deze roemrijke periode. In Lissabon herinnert het Mosteiro dos Jerónimos aan deze gouden periode: een hiëronymietenklooster, gebouwd naar aanleiding van de succesvolle Indiëvaart van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Het is opgetrokken in de uitbundige Manueline stijl, vernoemd naar opdrachtgever koning Manuel I. Het klooster staat in de wijk Bélem, waar ook de beroemde Pastéis de Nata worden gebakken, heerlijke kleine vanillegebakjes, waar ook wij voor zullen aanschuiven.

Op onze laatste dag reizen we per touringcar naar Sintra, de zomerresidentie van de Portugese koningen. We bezoeken het sprookjesachtige, romantische Palácio Nacional da Pena met haar knalgele torens en scharlakenrode donjon, gebouwd in een mengelmoes van stijlen met oosterse en Moorse invloeden.

(Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen.)

Vluchtgegevens

Heen: 19 maart 2021 / Amsterdam – Porto / 17:50-19:30 uur
Terug: 24 maart 2021 / Lissabon – Amsterdam / 19:30-23:35 uur

Verblijf

Porto: 1 nacht
Lissabon: 4 nachten

Let op Gezien de hoogteverschillen in zowel Lissabon als Porto is mobiliteit voor deze reis van toepassing.

Zie voor de volledige reisbeschrijving de website van ASK history.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
19 t/m 24 maart 2021

Reissom

€ 1225
toeslag eenpersoonskamer: € 355

Inclusief

* Vlucht Amsterdam - Porto
* Vlucht Lissabon - Amsterdam
* Actuele luchthavenbelastingen, brandstoftoeslagen, reserveringskosten
* Vervoer in Portugal per touringcar, 4 dagen
* 5 hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt (3* hotel Porto Charming en 3* HF Fenix Music in Lissabon)|
* Alle entrees musea, kerken, kloosters etc.
* Diner avond 1
* Portproeverij
* Fado-voorstelling
* Gebruik audiosysteem (‘oortjes’)
* Transfer dag 6: Schiphol – Zwolle – Leeuwarden
* Reisbegeleiding Yvonne Hilgenkamp

Exclusief

* Voer naar Schiphol op dag 1
* OV-kosten Lissabon, 2 dagen
* Actuele bagagekosten Transavia à € 19,- p.p. per enkele reis voor ruimbagage tot 15 kilo
* Toeristenbelasting à € 2,- p.p. per nacht
* Lunches en diners
* Boekingskosten Labrys € 20,00 per boeking
* Verplichte bijdage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking/factuur

Aantal deelnemers

Maximaal 25 deelnemers
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

Yvonne Hilgenkamp

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA