Exclusieve groepsreis KLU- en ASK history-cultuurreis: Berlijn en Bauhaus

KLU- en ASK history-cultuurreis: Berlijn en Bauhaus

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Van 30 mei t/m 4 juni 2021 gaan we op reis naar Berlijn en Dessau! Berlijn omdat de stad bruist als het gaat om kunst en cultuur, en omdat het een dynamische en spannende stad is waar u nooit uitgekeken raakt. In Dessau gaan we het veelgeprezen Bauhaus ontdekken! We zullen reizen per trein. Kunst- en architectuurhistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders zullen u wegwijs maken in de kunst, cultuur en architectuur van deze veel bewogen stad!

Reisleiding

Yvonne Hilgenkamp

Bevlogen kunst- en architectuurhistoricus. “Met verhalen, achtergronden en smeuïge anekdotes neem ik u graag mee in de tijd om u met een nieuwe blik te laten kijken naar een schilderij, gebouw of stad. Mijn interesses: van de Romeinen tot Rembrandt, van Bilbao tot Bauhaus, en van tempel tot tiny house. De rode draad: met enthousiasme en liefde vertellen over de grenzeloze wereld van architectuur- en kunstgeschiedenis!”

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van de KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en modernistische architectuur bijgekregen.

Samenwerking

Deze reis wordt georganiseerd door ASK History en KLU en logistiek uitgevoerd door Labrys Reizen.

ASK history

ASK history staat voor Architectuur, Stedenbouw en Kunst. ASK history verzorgt colleges en lezingen op het gebied van kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis, organiseert museumrondleidingen en stadswandelingen, en biedt kunst- en architectuurreizen aan. Onder leiding van de enthousiaste eigenaresse Yvonne Hilgenkamp.

KLU

KLU | Cursussen Kunstgeschiedenis verzorgt cursussen, lezingen, excursies en reizen. Het programma is divers en de onderwerpen variëren van een kennismaking met de kunstgeschiedenis tot specifieke kunststromingen of cursussen die aansluiten bij actuele thema's en tentoonstellingen. De organisatie wordt geleid door kunsthistorica Hanneke Lenders. Zij verzorgt zelf met een team enthousiaste en ervaren docenten het programma. Op die manier willen we graag iedereen laten kennismaken met, maar vooral enthousiast maken over kunst!

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met enig andere. Achter iedere hoek van de straat schuilt een indrukwekkende geschiedenis, terwijl de stad tegelijkertijd – sinds de Wende – in razendsnel tempo wordt vernieuwd. De architectuur in Berlijn wordt gekenmerkt door een verwarrende, maar spannende mengelmoes van statige oude gebouwen, afgebladderde appartementenblokken, DDR-architectuur, alsmede bijzondere hedendaagse projecten van architecten als Koolhaas, Foster, Nouvel en Libeskind. Bovendien bruist Berlijn als het om kunst en cultuur gaat: overweldigende collecties in vele musea en hippe hedendaagse galeries!


Dagprogramma

Dag 1.

Per trein reizen we naar Berlijn, waar we ‘s middags aankomen op het Hauptbahnhof. We reizen vervolgens met het openbaar vervoer richting ons hotel. Na de incheck gaan we stadswandelen op en rondom de Kurfürstendamm. De Ku’damm, zoals ze haar in Berlijn noemen, is een ‘flaneerboulevard’ met een divers aanbod aan architectonische bouwstijlen. We bekijken o.m. het pop-up winkelcentrum Bikini Berlin, het fameuze Kaufhaus des Westens (KaDeWe) en bezoeken gezamenlijk de indrukwekkende Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. We sluiten de eerste dag af met een gezamenlijk diner.

Dag 2.

Deze dag beginnen we met een rondvaart over de Spree voor een eerste kennismaking met Berlijn! Vanuit het westen varen we langs Schloss Bellevue, het Haus der Kulturen der Welt, Museuminsel, de Dom, de Reichstag, de Nederlandse Ambassade van Rem Koolhaas, en verder richting het oosten met de East Side Gallery. Bij de East Side Gallery bekijken we de beroemde kus van Brezhnev en Honecker waarna we met de S-Bahn richting het oude stadscentrum reizen.
Indien mogelijk bezoeken we aan het einde van de ochtend de Reichstag met haar gestroomlijnde glazen koepel.
Na de lunch maken we een DDR-wandeling vanaf de Alexanderplatz – met de beroemde Fernsehturm en het Haus des Lehrers – richting de Karl Marx Allee en het ‘historische’ Nikolaiviertel. We zien ook het reusachtige en omstreden Humboldt Forum dat eind 2020 zal worden geopend; het prestigeproject is gebouwd op de plaats van het glimmende DDR-Palast der Republik (1976) dat in 2008 werd gesloopt, en is ontworpen naar voorbeeld van het oorspronkelijke Barokke Stadtschloss van de Hohenzollerns.

Dag 3.

Deze dag staat geheel in het teken van het Bauhaus! Per touringcar reizen we naar Dessau. Op de heenweg maken we een korte stop bij de kleurrijke wijk Onkel Tom’s Hütte van architect Bruno Taut om daarna door te reizen naar Dessau. Yvonne vertelt u onderweg over het Bauhaus, oprichter-directeur Walter Gropius, de beginjaren in Weimar en de verhuizing naar Dessau, het indrukwekkende docentenkorps, beroemde leerlingen als Marcel Breuer, en over het succesvolle weefatelier met vrouwen als Guntha Stölzl en Anni Albers.
Aangekomen in Dessau gaan we eerst langs bij de Meisterhäuser, ontworpen voor docenten als Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy. Daarna zullen we gezamenlijk lunchen bij restaurant Kornhaus (optioneel) gelegen aan de Elbe. Dit restaurant is ontworpen in Bauhaus-stijl door Carl Fieger, een ontwerptekenaar die vele jaren werkte bij Walter Gropius.
Na de lunch rijden we richting de wereldberoemde Bauhaus-academie waar we zullen worden rondgeleid door een lokale gids. Indien mogelijk bezoeken we vandaag eveneens het nieuwe Bauhausmuseum dat vorig jaar is geopend.

Dag 4.

Yvonne neemt u vandaag mee naar de Unter den Linden: de praalweg tussen het Stadtschloss van de Pruisische koningen en hun jachtdomein Tiergarten. Vanaf de beroemde Brandenburger Tor en het Pariser Platz – hopelijk mogen we ook een kort kijkje nemen in de lobby van de Deutsche Bank van Frank Gehry – wandelen we langs imposante bouwwerken als het Barokke Zeughaus (thans Deutsches Museum) en de Neoklassieke Neue Wache met het indrukwekkende beeld van Käthe Kollwitz. Via de Gendarmenmarkt en de Friedrichstraße wandelen we naar de Berlinische Galerie voor o.m. de expositie ‘Kunst in Berlin. 1880-1980’.
Hanneke neemt u deze dag mee naar de Gemäldegalerie, waar u topstukken vindt van Europese grootmeesters als Van Eyck, Dürer, Botticelli, Titiaan en Caravaggio! De Gemäldegalerie maakt deel uit van het Kulturforum, de nieuwe cultuurcluster in voormalig West-Berlijn, waar ook de beroemde Philharmonie (met dirigent Herbert von Karajan) deel van uitmaakt.

Dag 5.

Deze ochtend gaan we op ontdekking in Mitte, in de trendy wijk rondom de Auguststraße, met haar vele galeries en Berlijnse hofjes zoals de kleurrijke Hackesche Höfe. Daarna zullen we de Sammlung Boros bezoeken, de privécollectie van reclamemagnaat Christian Boros en zijn echtgenote Karin. In 2003 koopt het echtpaar een massieve bovengrondse bunker in hartje Berlijn om er hun collectie hedendaagse kunst in onder te brengen. Bijna even fascinerend als de kunst die zich binnen de muren bevindt, is de bunker waarin de collectie is ondergebracht (vluchtoord, gevangenis voor nazikopstukken, opslagruimte voor tropisch fruit (Banenenbunker), technoclub). U wordt rondgeleid door een gids van de Sammlung Boros.
Deze middag heeft u ter vrije besteding. Op onze laatste avond in Berlijn kunt u mee naar een uitbundige en kleurrijke voorstelling in het Friedrichstadt Palast (optioneel), het laatste grote sierbouwwerk van de DDR dat in 1984 werd geopend.

Dag 6.

We bezoeken vandaag het Neues Museum op het Museum Insel. Met Yvonne bekijkt u zowel de indrukwekkende collectie – Nefertiti ! – als het prachtige gebouw; een van oorsprong Neoklassieke schepping die zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, maar na de Wende op prachtige wijze is gerestaureerd door David Chipperfield. Met Hanneke bekijkt u de architectuur van het Hansaviertel, gebouwd n.a.v. de prestigieuze Interbau-tentoonstelling 1957, waar vele beroemde bouwmeesters ontwerpen voor hebben geleverd.
In de middag gaan we richting hotel en halen we onze koffers op om tenslotte met de S-Bahn richting Hauptbahnhof te gaan voor onze terugreis naar Nederland.

NB Programma en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Vervoer naar de bestemming

We reizen per trein. Onze plaatsen zijn gereserveerd.

Heenreis:
Amsterdam: 07.00
Hilversum: 07.22
Amersfoort: 07.36
Apeldoorn: 08.02
Deventer: 08.19
Almelo: 08.45
Hengelo: 08.58
(tijden onder voorbehoud)

Terugreis: vertrek uit Berlijn c. 15:00h

Verblijf

5 nachten in 4* hotel NH Berlin Kurfürstendamm

Zie voor de volledige reisbeschrijving de websites van ASK history en KLU.

Reisgegevens

6-daagse treinreis
30 mei t/m 4 juni 2021

Reissom

t/m 31 maart 2021: € 875
vanaf 1 april 2021: € 925
toeslag eenpersoonskamer: € 170

Inclusief

* Treinreis Amersfoort - Berlijn v.v.
* Vijf hotelovernachtingen in Berlijn, incl. ontbijt, in een centraal gelegen hotel
* Alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, galeries etc. conform het programma
* Dagexcursie per touringcar naar Dessau
* OV-kaart voor Berlijn voor 6 dagen (zones A en B)
* Deskundige reisleiding door kunsthistorici Yvonne Hilgenkamp en Hanneke Lenders
* Gebruik van fluistersets (audiosysteem) gedurende het verblijf
* Toeristenbelasting Berlijn

Exclusief

* Lunches, diners, drankjes etc.
* Verzekeringen
* Verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p.
* Boekingskosten Labrys à € 20,00 per boeking
* Verplichte bijdage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking/factuur

Aantal deelnemers

Minimaal 20 en maximaal 34 deelnemers.
Terplaatse wordt de groep veelal in tweeën gedeeld, zodat u de ene helft van de dag op pad gaat met Yvonne Hilgenkamp en de andere helft van de dag met Hanneke Lenders. De groepsgrootte is dan maximaal 18 personen.

Reisleiding

Yvonne Hilgenkamp
Hanneke Lenders

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA