Exclusieve groepsreis ASK history • Portugal

ASK history • Portugal • Lissabon en Porto

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

We gaan naar Portugal! U maakt kennis met het bruisende en hippe Lissabon, verkent de smalle straatjes van Porto, ontdekt de bijzondere collecties kunst en architectuur die Portugal te bieden heeft, proeft port in één van de vele porthuizen, luistert naar de weemoedige klanken van de fado, en bekijkt de talrijke kleurrijke azulejos (tegels).

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Yvonne Hilgenkamp. In Porto, Belem en Sintra zullen er ook verplichte lokale gidsen aanwezig zijn.

Yvonne Hilgenkamp

Bevlogen kunst- en architectuurhistoricus. “Met verhalen, achtergronden en smeuïge anekdotes neem ik u graag mee in de tijd om u met een nieuwe blik te laten kijken naar een schilderij, gebouw of stad. Mijn interesses: van de Romeinen tot Rembrandt, van Bilbao tot Bauhaus, en van tempel tot tiny house. De rode draad: met enthousiasme en liefde vertellen over de grenzeloze wereld van architectuur- en kunstgeschiedenis!”

Samenwerking

Deze reis wordt uitgevoerd in opdracht van ASK History. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de lunches, diners en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

ASK history

ASK history staat voor Architectuur, Stedenbouw en Kunst. ASK history verzorgt colleges en lezingen op het gebied van kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis, organiseert museumrondleidingen en stadswandelingen, en biedt kunst- en architectuurreizen aan. Onder leiding van de enthousiaste eigenaresse Yvonne Hilgenkamp.

Dag 1

Onze reis begint in Porto! Vanmiddag gaan we wandelen in het oude centrum van deze havenstad, in de wijk Ribeira (Werelderfgoed). Ribeira bestaat uit vele steegjes en straatjes waarin het heerlijk toeven is. We wandelen naar de hoog boven de stad gelegen Sé-kathedraal, het São Bento treinstation met haar kleurrijke azulejos, de Igreja Santo Ildefonso, en de bijzondere boekwinkel ‘Livraria Lello e Irmão’. We besluiten deze dag met een gezamenlijk diner.

Dag 2

Vanochtend brengt een touringcar ons naar het kustplaatsje Leça da Palmeira, gelegen net noordelijk van Porto. We bezoeken er het Boa Nova theehuis, Casa de Chá da Boa Nova (1958-1963), een vroeg ontwerp van de veel geprezen Portugese architect Álvaro Siza Vieira. Alles in dit ‘paviljoen’ is in harmonie met elkaar: het moderne ontwerp, de traditionele bouwmaterialen, ambachtelijke detaillering, rotsige kust, de oceaan, het groen. Het interieur (het is thans een restaurant met een Michelin ster), dat we onder begeleiding van een lokale gids zullen bezoeken, is volledig georiënteerd op het uitzicht naar de zee, en laat nog altijd de oprechte schoonheid zien van het ontwerp van Siza. Bij terugkeer naar Porto zullen we – indien mogelijk – een bezoek brengen aan het Casa da Musica, het futuristische muziekgebouw naar ontwerp van Rem Koolhaas.
De touringcar zal ons afzetten bij het centrum van Porto, waarna u vrije tijd heeft om te gaan lunchen en zelf nog op ontdekking te gaan in de oude stad. Aan het einde van de middag steken we gezamenlijk de imposante Luís I-brug over, ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel, die ons naar Vila Nova de Gaia brengt; de wijk waar vele porthuizen zijn neergestreken. Een portproeverij staat uiteraard ook op het programma!
Diner is vanavond op eigen gelegenheid.

Dag 3

We reizen vandaag per touringcar van Porto naar Lissabon. We maken een tussenstop in het charmante haven- en vissersplaatsje Aveiro, gelegen aan een lagune. Het is een sfeervol stadje, met panden in Art Nouveau-stijl, rijkelijk betegelde gevels, en kleurrijke gondels in haar kanalen. Onze tweede tussenstop is het bijzondere Mosteiro de Alcobaça (Werelderfgoed), een Cisterciënzerklooster van een ronduit indrukwekkende vroeg-Gotische eenvoud, grootsheid en soberheid. Rond het eind van de middag komen we aan in Lissabon.
Diner is op eigen gelegenheid; Yvonne voorziet u graag van tips.

Dag 4

Onze eerste dag in Lissabon begint met een bezoek aan het Gulbenkian Museum! Dit bijzondere museum huisvest de collectie van de Armeense oliebaron Calouste Gulbenkian (1869-1955), met voorwerpen uit het oude Egypte, Griekenland en Rome, Oosterse kunst, en schilderijen van Europese meesters als Ghirlandaio, Rembrandt, Manet, Renoir en Degas. Een zaal is gewijd aan het werk van René Lalique, de beroemde Franse glas- en juwelenontwerper uit de periode van de Art Nouveau en Art Déco. Is het niet de kunst, dan is de architectuur van het museum al volop reden voor bezoek!
Na de lunch neemt Yvonne u mee op een stadswandeling in het bruisende en hippe Lissabon. De stad bevindt zich aan de noordelijke oever van de rivier de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. We beginnen in de wijk Baixa, met de indrukwekkende pleinen Praça de Comércio en Rossio; dit gedeelte van Lissabon is heropgebouwd na een grote aardbeving in 1755. We nemen de beroemde Santa Justa-lift omhoog naar het gotische Convento do Carmo; de openbare ruimte eromheen is recentelijk heringericht door Álvaro Siza. De stijle straatjes van de romantische wijk Alfama, met de Sé do Porto en het Castelo, zullen we ontdekken per ‘Eléctrico’, de ouderwetse tram die niet weg te denken is uit het straatbeeld.
Diner is vanavond op eigen gelegenheid.

Dag 5

Deze ochtend brengt de touringcar is ons naar de wijk Belém, voor een bezoek aan het beroemde hiëronymietenklooster aldaar. Portugal is in de vijftiende en zestiende eeuw een wereldmacht vol zeevaarders en ontdekkingsreizigers. Overal in het land getuigen gebouwen en culturele schatten van deze roemrijke periode. In Lissabon herinnert het Mosteiro dos Jerónimos aan deze gouden tijd; het klooster is gebouwd n.a.v. de succesvolle Indiëvaart van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Het is opgetrokken in de uitbundige Manueline stijl, een typisch Portugese variant op de Hoog-Gotiek, vernoemd naar opdrachtgever koning Manuel I. Het klooster staat in de wijk Bélem, waar ook de beroemde Pastéis de Nata worden gebakken, heerlijke kleine vanillegebakjes, waar ook wij voor zullen aanschuiven.
Aansluitend gaan we kijken bij het museum MAAT (Museu de Arte, Arquitectura e Tecnologia). We bekijken er de architectuur: het museum is een combinatie van oud en nieuw: er is een gedeelte is ondergebracht in een gerenoveerde bakstenen krachtcentrale, en er is een nieuwbouw gerealiseerd in welvende, betegelde, organische vormen met een wonderschone ligging aan de Taag.
De middag is ter vrije besteding. Yvonne geeft u graag suggesties, zoals: de Berardo Collectie voor moderne kunst, het Museu Nacional de Arte Antiga of het karakteristieke Azulejos museum.
Vanavond genieten van een gezamenlijk afscheidsdiner, gevuld met de melancholische klanken van de Fado!

Dag 6

Op onze laatste dag reizen we per touringcar naar Sintra, de zomerresidentie van de Portugese koningen, gelegen westelijk van Lissabon. We bezoeken er – o.l.v. een lokale gids – het koninklijk paleis en het sprookjesachtige, romantische Palácio Nacional da Pena met haar knalgele torens en scharlakenrode donjon, gebouwd in een mengelmoes van stijlen met oosterse en Moorse invloeden.

NB. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud van wijzigingen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Porto en van Lissabon naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
23-09-2022: Amsterdam - Porto, 12.30 - 14.15 uur
28-09-2022: Lissabon - Amsterdam, 16.20 - 23.15 uur
Voor elke deelnemer is handbagage à 10 kilo inbegrepen. Ruimbagage kan tegen een toeslag bijgeboekt worden.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Lissabon zullen we af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer (dag 4 en eventueel dag 5).

Hotel

Het verblijf vindt plaats in een driesterrenhotels net buiten het stadscentrum.

Maaltijden

Her eerste en laatste diner zijn inbegrepen. De lunches en overige diners zijn voor eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

In september rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van rond de 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan net als in Nederland af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Portugal maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entrees conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

Portugal is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
23 t/m 28 september 2022

Reissom

t/m 29 mei 2022: € 1795
vanaf 30 mei 2022: € 1845
toeslag eenpersoonskamer: € 350
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vervoer ter plaatse per touringcar en ov, logies met ontbijt, 2 diners, portproeverij, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, overige diners, ruimbagage, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 18 / maximum: 25

Reisleiding

Yvonne Hilgenkamp

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA